Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
3 minuty temu, Gret napisał(a):

3080 robiło wrażenie wydajnością w porównaniu do 3090 i dlatego był takich zachwyt. Sama cena była też zdzierska i już to szło w złą stronę ale to od serii 20xx. 

Nie sądzę, na premierę 3080-tka była w świetnej cenie.

Opublikowano
29 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Za 4070ti placilem 4659zl zanim zwrocilem i wymienilem na 4080 i to jest moj max jaki jestem w stanie zaplacic. Niestety fun z zakupu sprzetu jest juz u mnie na bardzo niskim poziomie.

Ja to czuję że będę zmieniał pod koniec stanów magazynowych, a nie na premierę. Takiego 7900GRE/XTX szło dostać za naprawdę fajne pieniądze, zresztą 4000 Super też już lepiej wyglądały... 

Opublikowano
28 minut temu, Mar_s napisał(a):

No nie, 3080 były fajnie wycenione, tylko krypto wylazło z nory.  ;)

3080 to była petarda :E Pół ceny jak za 3090, a dostaliśmy ponad 80% układu z 3090 :D

Obecnie nvidia już nie rozpieszcza :E Obecna 5080 to będzie skrojona na poziomie ~3070 w ampere :E 

Opublikowano

Ja zmieniam kartę dopiero, jak wyjdzie GTA VI na PC i to będzie karta do 250W, bo obecna gotuje się w małej obudowie, a większej nie chcę. Premiera GTA może być na tyle późno, że załapię się na jakąś 6070, może już z kostkami 3GB, to będzie miała 18GB.

Opublikowano

Ja nie wiem chyba spałem pod kamieniem że 3080 była za takie pieniądze xD 

Na premierę w 15 minut poszły wszystkie pre ordery ja kupiłem 1 sztukę za 4300 chyba w raty xD potem ludzie czekali na dostępność do marca :E

Opublikowano
Godzinę temu, Pavel87 napisał(a):

Nie ma, ale to już część choroby :E Chociaż na razie jestem sceptyczny, czekam na wyniki wydajności i cenę

Jeżeli 5080 byłaby te 15-20% bardziej wydajna a różnica w dopłacie po sellu starego niewielka to czemu nie.

Niestety przesiadka 4090 na 5090 to ok 6k dopłaty.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wamak napisał(a):

karta do 250W, bo obecna gotuje się w małej obudowie, a większej nie chcę. 

GL my friend z gabarytem takiej karty no i poborem mocy 8:E obawiam się że i tak czeka cię zmiana budy.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
11 minut temu, Gret napisał(a):

3080 robiło wrażenie wydajnością w porównaniu do 3090 i dlatego był takich zachwyt. Sama cena była też zdzierska i już to szło w złą stronę ale to od serii 20xx. 

Nie no, cena premierowa była bardzo dobra za 3080. To było $699 MSRP i od takiej ceny karciochy startowały w sklepach :E

Premierowo za Strixa OC czyli w zasadzie jeden z najdroższych modeli 3080 zapłaciłem 829 euro :E  Czyli ~3.5k pln wyszło. Ponad 80% układu z 3090 i ~połowę niższa cena :D

Opublikowano
22 minuty temu, lukadd napisał(a):

Żaden sklep nie zna cen. Nawet jak wrzucą jakieś zestawy z cenami to tylko placeholdery z cenami jakie sobie wymyślą sami i nie do zamówienia obecnie.

A z placeholderami jest to, że praktycznie zawsze odlatują :E.

Opublikowano
7 minut temu, zozolek napisał(a):

Jeżeli 5080 byłaby te 15-20% bardziej wydajna a różnica w dopłacie po sellu starego niewielka to czemu nie.

Niestety przesiadka 4090 na 5090 to ok 6k dopłaty.

No i to ma największy sens. Opychasz  4090 za 7000 i dokładasz 5000-6000 do 5090.

Opublikowano
5 minut temu, zozolek napisał(a):

Dla odmiany bardziej wypatruje switcha 2 bo ilość tytułów do ogrania to rok zabawy 😁.

Ja raczej też premierowo odpuszczę 5090. Switcha 2 pewnie wezmę.

A 5090 się zobaczy czy będzie sens brać w międzyczasie :E Wydajność 4090 mi dalej styka, a na 2025 z gierkami AAA średnio słabo, nic mnie interesującego co będzie wymagało więcej niż 4090 się nie pojawi :E A pewnie pod koniec 2026 już premiera prawdziwego kozaka od nvidii na niższym procesie.

• Like 2
  • Sad 1
Opublikowano
6 godzin temu, SmogSmok napisał(a):

CES 2025 czasu polskiego

Intel 6 stycznia 17:30 

AMD 6 stycznia 20:00

Nvidia 7 stycznia 3:30 

Generalnie dbam o swój rytm okołodobowy ale nie wiem czy będę mógł spać spokojnie tej nocy :wariat:

• Haha 1
Opublikowano
54 minuty temu, Umpero napisał(a):

No i ujawnił się kolega :czapeczka:

Ale o co chodzi :E gram czasami na TV 4K to prawda, ale ogólnie dla mnie ciśnięcie w wysokie rozdziałki jest nieopłacalne. Preferuję 150 fps 1440p niż 90 fps 4K. Owszem 90fps będzie płynne, ale moja osobista preferencja idzie w kierunku płynności niż rozdzielczości.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Nie, ale biorąc pod uwagę kop wydajnościowy, nie miało to żadnego znaczenia. Dużo szybciej od 2080 Ti w tym samym MSRP.

co? 2080ti miało dużo wyższe msrp. 

3080 miało takie samo msrp jak 2080 a był taki zachwyt bo mało co odstawała od 3090. 

Edytowane przez Gret
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, zozolek napisał(a):

Dopłata 100% aby otrzymać max 40% faktycznie ma sens. 

Tak to wygląda, jak ktoś dzieli włos na czworo.
Liczy waty vs fps vs litografia vs temp, itd.
Ale zależy jak na to patrzeć. Są dwie szkoły.

Regularnie, co sezon (generację) dopłacam jakąś kwotę i zawsze jeżdżę topką, ale nigdy kwota dopłaty mnie nie zabija.

Podobnie jak z autem. Kupujesz z salonu. Wiadomo, że auto traci najwięcej na pierwszych 2, 3 latach od wyjazdu z salonu, ale... mimo tego sprzedajesz, dokładasz "jakaś tam zjadliwą kwotę" i zawsze jeździsz nowym. I tak do emerytury.
Można też kupić auto i jechać nim do spągu kolejne 15 lat, tyle, że po kilku latach jeździsz już nie najnowszą furą, i pytanie, czy po 15 latach Twoja sytuacja życiowa itd. pozwoli nagle na wywalenie "pełnej kwoty" na nówkę z salonu ponownie?

Podobnie z GPU. Albo przesiadka przy relatywnie najmniejszej dokładce kasy (choć to się procentowo nie spina), albo jechanie z nią do spągu, aż ma wartość złomu, i dopiero po latach znowu - full kwota.
Kwestia podejścia, zasobności portfela, priorytetów, sytuacji życiowej...   

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
2 minuty temu, Gret napisał(a):

co? 2080ti miało dużo wyższe msrp. 

3080 miało takie samo msrp jak 2080 a był taki zachwyt bo mało co odstawała od 3090. 

Masz rację, źle odczytałem tabelę. W każdym razie o takim 5080 wydajniejszym od 4090 i w cenie 4080 można obecnie tylko pomarzyć. 3080-tka to było coś i nie ma co tworzyć alternatywnej historii.