Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Send1N napisał(a):

Przecież tutaj jeden nie czyta odpowiedzi drugiego tylko pisze sam ze sobą, druga osoba nie jest wstanie odchodząc od kompa na 10 minut znaleźć poprzedniego posta w którym było ewentualnie coś wartego przeczytania ;D tobie się wydaje że z kimś piszesz xD 

James_Franco_First_Time.jpg

• Haha 3
Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Szybciej posty wyświetla 😁😁

I mniej smuży podczas przewijania dziesiątek nowych postów.

A tak ogólnie ja czy gram czy siedzę na forum to cały czas na oledzie od ~2.5 lat C2 42" katuję.

Opublikowano

Ja w grach siedzę ~100cd, czasami 80nit czasami 120 zależy jak jasno w pomieszczeniu i od humoru.

Na forach/necie potrafię i na maxa zejść z jasnością u mnie ~30cd wychodzi. Ale na LCD też schodziłem nie lubię jak wali bez potrzeby po gałach :E

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@ODIN85 Po przejściu z VA inaczej nie jestem w stanie używać, a tam to ostro potrafiłem lecieć z jasnością, aż tak nie wiem, ale może to kwestia kontrastu i kolorów. Kwestia też taka że teraz mam dużo mniej światła w pokoju niż przy VA.

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Like 1
Opublikowano

Dokładnie to kwestia kontrastu. OLED ma idealna czerń, dlatego nawet niższe wartości jasności już dają ostro po oczach.

Im wyższy kontrast natywny, tym mniejsza jasność maksymalna potrzebna, aby pokazać prawidłowo obraz.

Dlatego OLEDY pomimo niższych jasności szczytowych lepiej sobie radzą nawet z HDR.

• Like 1
  • Thanks 1