Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

Ja poprosze o jakas ankiete kto ma zamiar kupic nowe gpu i jakie. To juz po prezentacjii kiedy wszystko bedzie wiadome.

Przecież to jasne że każdy tutaj bierze 5090, niektórzy się tylko jeszcze oszukują że są racjonalni i wezmą coś słabszego :E

• Upvote 1
Opublikowano

@Kadajo@Radio Tirana To właśnie miałem na myśli. Śledzę ceny na Pepperku od lat, ostatnio tylko pojedyńcze modele 4070Ti Super można było złapać na Amazonie za 3.5k (od PNY i Zotaca). 4080S pojawiało się za 4.4k. Teraz wszyscy są już w trybie oczekiwania na to co sobie wymyśli Nvidia z cenami nowej serii. No cóż, bawmy się. :cool:

Opublikowano
12 minut temu, cichy45 napisał(a):

Przecież to jasne że każdy tutaj bierze 5090, niektórzy się tylko jeszcze oszukują że są racjonalni i wezmą coś słabszego :E

Nie za taki hajs. Moja granica do tej pory to 7k za 4090, co już wtedy było dla mnie szaleństwem i nie zamierzam jej przekraczać. Bo ja mam silną wolę! %-)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Taaaa pozbyć się 24GB na rzecz 16GB :boink:

Do 4k bez 24GB nie ma co podchodzić, a do tego jest projektowana 4090tka i przyszła 5090tka (32GB)

Edytowane przez PaVLo
  • Upvote 1
Opublikowano

Kolejny dzień wyczekiwania, czuję się jak dzieciak przed wigilią :D

Co do tej tabelki "potrzeby wymiany GPU" to przydałby się podział na rozdzielczość, bo już dla rozdziałki 1080p i 2k odczucie będzie zupełnie inne. Taki rtx3070 w 1080p będzie ciągnął aż miło, ale 2k już kiśnie srogo.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Totek napisał(a):

Taki rtx3070 w 1080p będzie ciągnął aż miło

Nie do końca, okazuje się ostatnio, że również w 1080p u RTX-a 3070 8 GB Vramu jest kulą u nogi, gdzie rdzeń ma potencjał na lepsze wyniki. Ogólnie czas kart graficznych z 8 GB powoli dobiega końca.

8 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

MLID właśnie powiedział, że cena 5070Ti z tego co słyszał to będzie $799 !

W takiej brałbym od ręki. 

MLID, czyli głupoty wyssane z tyłka :E.

Edytowane przez Spl97
  • Upvote 1
Opublikowano

Dobiega końca w ustawieniach ultra. To dalej dobra karta do zabawy suwakami. 
Używka za 800-1000 zł, i nawet w 1440p będzie można się pobawić. W tytułach e-sport to już w ogóle bajka. 

Jeszcze trochę was poczytam to okaże się że 4070S to za mało do 1440p :E 

Opublikowano
4 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Jeszcze trochę was poczytam to okaże się że 4070S to za mało do 1440p :E 

Jak ktoś chce mieć 144 FPS lub więcej to pewnie, że za mało. 

Na 4070 Super w Fortnite mam ok. 130 klatek w rozdzielczości 3440x1440. Tekstury i zasięg widzenia na maksa, reszta ustawień na najniższych możliwych. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Spl97 napisał(a):

MLID, czyli głupoty wyssane z tyłka :E.

Wolę jego $799 niż Wasze $999-1099, choćby tylko przez kolejne 48h. 

6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Ja na 4070 144fps w 1440p osiągam niezmiernie rzadko. I stąd chęć wymiany na coś lepszego. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)

Mam RTX 3060Ti  *GB GDDR6X wprawdzie siedzę na 1440p, ale są gry gdzie nawet z DLSS balance/performance sobie nie radzi, nie zwróciłem uwagi ska te 10fps w Cyberpunku a to okazało się, że to vram, tak jak w Stalkerze 2, zapchany vram, karta działa na ok 70W poniżej 50C i tylko restart gry, a nie instalowałem moda od Halka na tekstury bo za mało vram, grałem na high/ultra, na ustawieniach optymalizacyjnych z yt, RT odbicia, światło średnie, ultra zabijało całkowicie FPS, jak patrzę na testy 7900XT to ta karta ma lepsze osiągi niż moja w RT xD

Włączenie FG powoduje zapchanie vramu, pal licho tekstury czy inne detale, ale praktycznie nie ma szans na zwiększenie fpsów. Nie grałem w tlou part 1, tylko chwilę sam początek na koncie znajomego, dla testu, początek z ustawieniem streamingu tekstur czy coś na niższy pułap i nawet było ok, ale nie wiem co potem, inne miejscówki, vram bywał pod korek. Karta miała na luzie mocy na ok 60fps z dlss jakość czy nawet balance jak komuś nie przeszkadza.

Dlatego tak chcę zmienić kartę, uważam, że 8gb to już przeżytek, chyba, ze gramy w jakieś indie, CS czy inne "e-sportowe" gierki, których ja nie trawię. Porty z konsoli- mimo, że mam konsolę, na PC i tak działają gorzej, bo wszystko obija się nie o sławny sutter- pal licho, ale właśnie przez małą ilość vramu. Co też było nie raz pokazane, nawet różnica miedzy rtx 4060ti 8 vs 16.

edit

A ja nie idę w 144fps, ja nie chcę tylko tych durnych limitów vramu na karcie, bo to ogranicza nawet użycie FG, ale przy okazji jak coś dostanę mocniejszego o prawie x2 to czemu nie:clap:

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Mam RTX 3060Ti

To może zwróć uwagę na 4070 TS? 16GB RAM, DLSS 3, FG, i wszystko inne czego potrzebujesz. Sam miałem 3060Ti i doskonale wiem, z jakimi limitacjami musiałem się bujać - to była fajna karta, ale po prostu za słaba. 

Opublikowano (edytowane)

Wchodzi nówka ze sklepu, nie chcę używki, ale ona też jest droga, raczej poza moim budżetem, nie chcę przeginać. RTX 4070Ti S jest spoko, ma to co chcę czyli 16gb vram i jest dosyć mocną karcioszką jak na moje potrzeby, ale kurde ta cena, nie chcę się pozbywać wszystkich swoich oszczędności, tak jak pisałem karta ok 3tyś choć mógłbym lekko dopłacić tak jak ceny ok 3200zł za 7900XT, taki przykład.

7 minut temu, Element Wojny napisał(a):

To może zwróć uwagę na 4070 TS? 16GB RAM, DLSS 3, FG

5 minut temu, Aruuus77 napisał(a):

Ciekawe czy ogarną jakieś mody na dlss4 dla serii 30xx

Te mody to FSR 3 lub FSR 3.1- nie wiem czy jest, i oszukanie gry, że mamy RTX 4xxx jak i umożliwienie odpalenie FSR 3 FG. Przerabiałem, ale było kiepsko.

Chyba lepiej już używać lossless scaling, które nawet lepiej działa w Stalkerze 2 niż FSR 3.1, bo np FSR 3.1 FG powoduje, ze celownik się rozjeżdża, czego nie ma w lossless scaling

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Wchodzi nówka ze sklepu, nie chcę używki, ale ona też jest droga, raczej poza moim budżetem, nie chcę przeginać. RTX 4070Ti S jest spoko, ma to co chcę czyli 16gb vram i jest dosyć mocną karcioszką jak na moje potrzeby, ale kurde ta cena, nie chcę się pozbywać wszystkich swoich oszczędności, tak jak pisałem karta ok 3tyś choć mógłbym lekko dopłacić tak jak ceny ok 3200zł za 7900XT, taki przykład.

Z 2tyg temu sprzedałem 3m 4070tis za 3100... W sumie patrząc po olx/lollegro taka cena może być ciężko osiągalna w najbliższym czasie. Karta całkiem spoko, jak ktoś nie jest niewolnikiem wszystkiego na maxa w 4k, to szło bardzo komfortowo grać na 100fps+. Teraz chce właśnie kartę, gdzie da się jeszcze bardziej w prawo przesunąć suwaki, a żeby ten fps był 100+. I też czekam na nowego oleda 165hz, podobno w tym roku ma wyjść ;). Na 7800xt cyberbug z fsr3 jest tak niewyraźny, że wszyscy z twarzy są podobni do nikogo :E 

Edytowane przez NoviAMG
  • Confused 1
Opublikowano
21 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Na 4070 Super w Fortnite mam ok. 130 klatek w rozdzielczości 3440x1440. Tekstury i zasięg widzenia na maksa, reszta ustawień na najniższych możliwych. 

Nie o takie 1440p mu chyba chodziło ;)

• Upvote 1