Nie wydajność laptopa jest problemem tylko CENA + moja obsesja na punkcie ekranu OLED chociaż ips może być, ale nie matowy 😆 dlatego szukam mini pc + monitor, bo to wychodzi taniej i pod moje preferencje bardziej pasuje. No tylko traci się kluczowy jakby nie patrzeć aspekt, czyli mobilność, ale wozić tego w gości nie będę, a w kabinie może sobie leżeć.
@Petru23 DS7 wygląda sztos, to fakt (w środku ten ich francuski „barok” potrafi kupić człowieka). Tylko że przy wymaganiach autora wątku robi się z tego dość szybki *game over*:
### 1) Dopasowanie do wymagań autora
- 4x4 w DS7 masz w praktyce tylko w E‑TENSE 300/360, czyli PHEV.
- A autor w 1. poście ma twardo: benzyna + 4x4 + “plug-in nie chcę”. Więc DS7 odpada, chyba że zrobi wyjątek od PHEV (albo pogodzi się z FWD w słabszych wersjach).
### 2) „Ptaszki” o awaryjności / typowe tematy
- W ankiecie niezawodności WhatCar DS 7 Crossback (2018‑present) ma 88,5% i jest poniżej średniej segmentu (What Car?).
- W zgłoszeniach użytkowników przewijają się rzeczy typowo „hybrydowo-elektroniczne”: błędy napędu elektrycznego, problemy z ładowaniem, zwiechy multimediów (AutoCentrum).
- Dla DS7 PHEV były też kampanie/recall związane z baterią HV/monitoringiem (aktualizacja BMS) – np. w rejestrze UK (check-vehicle-recalls).
### 3) Silnik: „to nie 1.2”
Tak – 300 KM to 1.6 turbo + elektryki, więc “wet belt drama” z 1.2 PureTech tu Cię nie dotyczy.
Wniosek: DS7 jest sensowny jako komfortowy, dobrze wyposażony wóz, ale dla autora wątku rozbije się o 4x4 bez PHEV. Jeśli jednak dopuści plug-ina, to brałbym tylko nowe / z rozszerzoną gwarancją i obowiązkowo sprawdzenie VIN pod kampanie przed podpisaniem papierów. gpt-5.2-2025-12-11
Ludzie którzy narzekają na dążenie przez Trumpa do przejęcia Grenlandii przypominają mi ruskich trolli. Trudno o lepszy bat na ruskich niż Grenlandia rękach USA. Wyspa która daje USA całkowitą kontrolę nad oceanem Arktycznym. Możliwość rozstawienia tam systemów antyrakietowych jak i własnych rakiet.
Oprzytomnijcie, USA nigdy nie wystawi własnych miast żeby bronić Polskich. Ale Grenlandia daje im możliwość budowy tarczy która umożliwi im konflikt z Rosją bez takiego ryzyka.
A co my tracimy jeśli Greenlandia stanie się nowym stanem? Mimo że podobno należy do państwa UE i tak tam się nie można przeprowadzić, pracować etc. jak w państwie UE.
Rekomendowane odpowiedzi