Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Brolly napisał(a):

Szukaj 7900 XTX na gwarancji sporo ich na portalach było przynajmniej jeszcze wczoraj :E

Na niemieckich sklepach można wyrwać za ~3700pln nówki.

Ale obecnie polecałbym po prostu przeczekać ten szał pał, bo on minie, za miesiąc czy trzy, ale minie.

A w Radka to już w ogóle obecnie nie ma sensu się pakować, przynajmniej dopóki nie pokażą nowego FSR.

Wiadomo, każdy by chciał grać w natywie zawsze i wszędzie, no, ale bywa różnie taki DLSS to jednak przydatna funkcja i obecnie kosi FSR od AMD.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, PepePanDziobak napisał(a):

ta premiera to istna komedia :D 

Szczyt to będzie przy premierze 5070. Jak ta zacznie być skalpowania to już game over jeśli chodzi o premiery kart, bo nvidia wyciągnie odpowiednie wnioski na następną premierę. 

Edytowane przez muszka
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Na niemieckich sklepach można wyrwać za ~3700pln nówki.

Ale obecnie polecałbym po prostu przeczekać ten szał pał, bo on minie, za miesiąc czy trzy, ale minie.

Kumpel ma wywalone na zielonych na razie bo gra głównie w strzelanki na multi wiec RT/DLSS i FG mu nie robi. A kupił 7900 XTX nówkę praktycznie za 3300 na 3 latach gwary bo kupił całą nową platformę pod 9800 x3d a ma 7800 XT :E którego sprzeda za grosze dla brata z 5800 x3d.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Fusion napisał(a):

Po co wy kupujecie te karty po 15k+, jak prędzej czy później będzie można kupić oficjalnie 5090Fe za około 10k.. 

FE to i tak szrot, a ceny innych modeli znacznie lepszych od FE zlecą z czasem.

Ale obecnie nie ma sensu za nic przepłacać przy tej lipnej nowej generacji :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, kacpi278 napisał(a):

najpiękniejszy w tym temacie jest płacz płaczków że komuś się udało kupić na handel :D

Było jakieś 25 sztuk. Minęło dobre 15 minut zanim spadło poniżej 10. Mogłem połowę wykupić na handel a nie wziąłem żadnej. 

To czysta hipokryzja jechać po scalperach a później robić dokładnie to samo. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Co ten temat robi z ludźmi, to ja nie wiem, zamiast kupić RTX 5090 gdy był za 12900 zł, to ja kolejnego RTX 5070Ti kupiłem. :wariat:

To jak, będziesz testował Vanguarda i Ventusa i zostawisz sobie tą która się lepiej sprawuje? :E

Opublikowano
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

5090 FE jakis potencjal po UV ma, a kosztuje 10.3K. Tego samego nie mozna napisac o Phantomie na przyklad.

Ale i tak ta konstrukcja to jest bida jak na GPU za 10k. Mnie w ogólne nie interesują 5090tki, mając 4090 w kompie.

Ale jakbym miał ochotę to po prostu spokojnie bym poczekał i nawet te kilka miechów do wiosny czy początku lata jak było by trzeba i wtedy wybrał sobie w normalnej cenie jakąś dobrą konstrukcję jak już zejdzie ten szał pał.

Nvidia nie będzie tego wiecznie limitować, sytuacja się unormuję.

• Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, muszka napisał(a):

Szczyt to będzie przy premierze 5070. Jak ta zacznie być skalpowania to już game over jeśli chodzi o premiery kart, bo nvidia wyciągnie odpowiednie wnioski na następną premierę. 

Ograniczą podaż do 10 kart 6070 na kraj. :D

Opublikowano
10 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Prime OC w tej cenie ok, ale ten ventus to lipa straszna

Według testów jest nieco lepiej, ale też bez szału. Lecz nie widziałem jej w ogóle dostępnej za 3899zł, a klikałem cały czas. :E

8 minut temu, AvengerGT napisał(a):

To jak, będziesz testował Vanguarda i Ventusa i zostawisz sobie tą która się lepiej sprawuje? :E

Vanguard to jest jak Porsche, a Ventus to Fiat. :hihot:

Im niższy pobór prądu ma Ventus, tym lepiej sobie radzi, po UV, powinienem znacznie zmniejszyć jego hałas, a obudowę mam dobrze wentylowaną 3x140mm i 2x180mm.

Vanguard.thumb.jpg.0e8bdd0fc5c18f7e0efb64c3d90de321.jpg

Opublikowano
39 minut temu, Kadajo napisał(a):

image.thumb.png.4316a21fdd42fc45f28ed1e66f4ec17e.png

Mamy na forum dowód, że były :faja:

Opublikowano (edytowane)

Testy TPU trzeba traktować dość optymistycznie bez bardzo dobrze wentylowanej i najlepiej dużej budy i klimatyzowanego pomieszczenia w którym gramy.

Ich testy trwają zaledwie ~4minuty wygrzewania i z tego co pamiętam też testują w dobrze wentylowanej budzie. A komp i wszystko w środku z czasem jeszcze bardziej się nagrzewa.

clocks-and-thermals.png

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
58 minut temu, Brolly napisał(a):

Bardziej chodzi o to że trzeba mieć jakiś bi polar żeby najpierw jechać na skalperów a potem samemu to robić :E

Ano trzeba miec bipolar, pokaz mi gdzie wyzywalem skalperow wacpan?

Napisalem ze @GAZuOOT zrobil nieźle motyw z tym 18k... (a wlasciwie 17k jak przyznal sam)

Dualizmem moze byc interpretacja tego stwierdzenia :wariat:

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Czyli co, Xkom juz nie jest najgorszy ? :E

Jak karta będzie w budzie to najlepszy!

Opublikowano (edytowane)

Nagonka na @x-kom maleje wprost  proporcjonalnie do ilosci wysłanych kart.

A ja popijam kawke i czekam na Astrala od nich.

Klucz Dune: Awakening juz u mnie... moge pykac, choc NDA mnie obowiazuje.

Premiera 25 V 1025 :toast:

@lukadd

Nie moge tak swych lez szczescia dolcami wycierać... Wszystko idzie w inwestycje :jupi:

Edytowane przez Zachy