Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra chwalić się kto trafił wybrakowane ROPy? :D

Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Na 5090 ~26fps wypluwa 8:E Co ta nvidia odwala to już w pale się nie mieści.

Porzucanie starej wersji physx z czasem to akurat nic dziwnego i co jakiś czas tak trzeba robić żeby nie być obciążonym stertą starych rozwiązań.

Nikogo to nie będzie obchodzić za tydzień jak się skończą filmiki na yt ;)

Opublikowano
30 minut temu, lukadd napisał(a):

Najlepsze co im wyszło w tej generacji to usprawniony DLSS, reszta to padaka :E

Który żeby było śmiesznie nie jest exclusivem dla RTX 5xxx, a jedyny ficzer unikalny dla 5xxx to te sztuczne klatki wątpliwej przydatności.
Jak AMD z czymś ciekawym nie wyskoczy to całkiem padaka będzie.

Opublikowano
5 minut temu, Wu70 napisał(a):

Dobra chwalić się kto trafił wybrakowane ROPy? :D

Porzucanie starej wersji physx z czasem to akurat nic dziwnego i co jakiś czas tak trzeba robić żeby nie być obciążonym stertą starych rozwiązań.

Nikogo to nie będzie obchodzić za tydzień jak się skończą filmiki na yt ;)

Wiadomo, bardziej pytam z ciekawosci, a jak ktos sie smieje ze PhysX nie działa na 5090 to pol zartem pol serio. Bo jest to raczej mniej istotne w dobie dzisiejszej rogrywki

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To sprawdź. Ale mówię, przełącz sobie na PROCESOR i wtedy sprawdź :)

No to ci pisałem przełączałem w oryginalnej Mafii 2 na procesor i jest padaka :E taka sama jak na 5090 który nie obsługuję physx i leci 26fps w benchu :E .

Remaster mogę sprawdzić, ale to już inna gra, zmiany vs oryginał. Więc zachowania mogą jak najbardziej być inne.

Opublikowano
10 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

a jak ktos sie smieje ze PhysX nie działa na 5090 to pol zartem pol serio

PhysX działa na 5090

Usunęli tylko wsparcie dla starej 32bit wersji CUDA (więc i physx).

Jak odpalisz coś ciut mniej antycznego (dajmy na to 64bit Batman Arkham Knight) to PhysX nadal działa na potężnym RTX5090

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jestem ciekaw jak wyjdą leprze kwiatki,że czegoś jeszcze brakuje.Dalej tutejsi bogacze będą te padaki,brać za każdą cenę.Radeon jeszcze nie odleciał i nic nie odebrał.Nie mój cyrk nie moje małpy.

Co oni tam jeszcze zatają i co jeszcze ciekawego wyjdzie.

Edytowane przez CzerwonyJohn
Opublikowano
25 minut temu, lukadd napisał(a):

W nowościach i to nawet starych nowościach z 2020 roku też nie bryluje przecież ten 5090 :E 

Problemy z utrzymaniem nawet tych 30fps w CP w 4k z PT to normalka na 5090 przecież :E

A co do starszych gierek, gracze sobie lubią wracać do ulubionych gierek i pograć od czasu do czasu i co teraz?

Drugiego kompa obok mam postawić? Bo najnowsze GPU za 15k nie ogarnia i wypluwa 20fps 8:E

To jest jakiś żart i to mega głupi od strony nvidii z graczy i mam nadzieję, że to niedługo ogarną w sterach.

Na tym to polega, żebyś miał powód do zmiany karty graficznej, a wystarczy zmienić jedną opcję i gra staje się w pełni grywalna.

Żartem jest to, że Intel jest produkowany w 3nm, a RTX dalej produkowany w 5nm. :smiech:

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Zostaw sobie MSI i przestań być skalperem, a Astral oddaj @Umpero😁😁😁😁😁

O to to :czapeczka:

Swoją drogą to dzisiaj ustrzeliłem 5090 od Zotac ze Sferis za 12800, ale dziady anulowali.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Doamdor napisał(a):

Na tym to polega, żebyś miał powód do zmiany karty graficznej, a wystarczy zmienić jedną opcję i gra staje się w pełni grywalna.

No, ale tutaj nvidia przecież wręcz daje powód do tego aby nie zmieniać :E 

Nowa generacja za kosmiczne worki siana wnosi niewiele lepszą wydajność i większe pobory stock, a starsze gry działają wręcz gorzej :E 

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Nowa generacja za kosmiczne worki siana wnosi niewiele lepszą wydajność i większe pobory, a starsze gry działają wręcz gorzej :E 

Jak ktoś nie miał RTX 4090, lub nie ma komputera i chce zbudować nowy komputer, to ma nie kupić? xD

RTX 6090 tani też nie będzie i co zrobisz?

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

Za 2 do 4 miesięcy się wszystko ustabilizuję.
A na przeczekanie można śmigać w indyki, jest tego cała masa i nieraz jakością rozrywki znacznie przewyższają  te wszystkie zbugowane i nie dopracowane gnioty AAA co premierowo są wydawane :E

W zasadzie Indyki to obecnie jak mam 4090 to jest zdecydowana większość gierek jakie ogrywam :E Bo z AAA to raz na rok czy dwa tylko coś interesującego wpadnie :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.02.2025 o 19:13, Umpero napisał(a):

Swoją drogą to dzisiaj ustrzeliłem 5090 od Zotac ze Sferis za 12800, ale dziady anulowali.

Serio? To już chyba trzeci przypadek opisany w tym temacie o sferisie i za każdym razem anulowane zamówienie :boink:

Edytowane przez Kanzu
Opublikowano
2 minuty temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Masz 15 koła na karte a na kompa do starych gierek nie wysupłasz troszkę dziwne.

Ja mam 3 kompy na chacie typu desktop, ale to nie o to chodzi :E Sam fakt co nvidia odwala i to, że normalnie nie ma powodu, aby zabierać wsparcie dla starszych gierek, które zawsze mogłeś do tej pory odpalać i cieszyć się z nich na jednym zestawie.

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jednak mam w bibliotece. Więc też zaraz odpale :)

Albo nie tak zaraz bo steam ma focha na ściąganie...

Zostaw Focha w spokoju, bo jak się odezwie, będę po jego stronie :)

Opublikowano
18 minut temu, lukadd napisał(a):

Nowa generacja za kosmiczne worki siana wnosi niewiele lepszą wydajność i większe pobory stock, a starsze gry działają wręcz gorzej :E 

Sorry, ale 5090 przy reszcie kart oprocz 4090 OC, wyglada jak karta z innej czasoprzestrzeni. Różnice miedzy 5090 a 5080 czy 5070Ti mogą sięgać 100%, a jak stworzysz warunki dla puli 30GB vram to FPS jest kilkukrotnie wiekszy. Innymi slowy, Przy serii RTX 5000 tylko 1 karta taka naprawde coś wprowadza i jest to 5090. Czy to normalny gaming czy VR różnice są bardzo odczuwalne. Już sam fakt ze przy takim Pimax VR 8k albo Crystal różnice względem drugiej najszybszej karciochy (4090) mogą siegac 100% co jest giga roznica. Miec 90FPS a 45 jest w VR bardzo odczuwalne, a tak sie dzieje za sprawdza duzych rozdzielczosci, które sa wymagane do VR i zjadaja sporo Vram. Innymi slowy 5090 to zupełnie inna liga. 

The BEST VR Harry Potter Experience JUST GOT BETTER! // Hogwarts Legacy VR Mod!

Na 4090 to działa w miarę dobrze, ale z pewnymi bolaczkami tzn DLSS performance albo balance obnizenie RT itp, na 5090 mozna uzyc quality, albo balance ale z max RT. Takze super karta. Jeszcze tylko brakuje tutaj testow 5090 PL 70% max OC 400W, vs 5090 PL 104% max OC 600W. Może sie okazać że różnica miedzy tymi ustawieniami to około 10% tylko. A karta jest przy 400W o wiele szybsza niz taki 5080 przy 400W OC. Czy 5080 do VR byłby dobry? Nie ma za mało vram niestety :(