Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Fenrir_14 a no piszczą pod obciążeniem ale mi to nie przeszkadza. Gram na słuchawkach zawsze.

Montaż problematyczny i wymaga odpowiedniej obudowy aby to pomieścić.

Obecnie mam odwrócone wentylatory niż fabrycznie montowane. Tam po ciemnej stronie są 3xT30 które cały czas pracują.

Jak pompka ruszy to błyskawicznie zbija temp.

Jeden wielki minus że zastosowali niestandardowe złącze fabrycznych wentylatorów.

2d1FE98.jpg

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

Zrobiłem UV mojej karty 0,9/3000 i realnie w grach pokazuje taktowania 2900, w poprzedniej karcie tak nie miałem (RTX 4080) czy to norma , że zaniża taktowania w serii 5xxx ? Czy coś mnie ominęło ? 

U mnie też tak jest przy uv ustawione 0,850v taktowanie rdzenia 2800mhz a realnie 2760mhz,ale temp w grach 58 do max 61 stopni pobór z 360w na 280w mi to odpowiada no i ciszej chłodzenie i odnoszę wrażenie że cewki jakby przycichły w czasie gier.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Czyli zostajesz przy 4090?

Tak skończyłem z tym struclem robionym po ciemku ;) Chciałbym spotkać majstrów z NV bym zapytał o parę kwestii co autor miał na myśli jak. Bo wygląda jakby jakiś majster z AMD wkroczył do szeregów :lol2:

Opublikowano
35 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Od razu widać, że wiesz do czego służą fora 😎

Temat poruszany setki razy. Następnym razem użyj wyszukiwania. 

Zamykam. 

Opublikowano
1 godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

stock - zegar efektywny, który widze cały czas, a nie jakies chwilowy peak

Cyberpunk = 2835-2850

Indiana Jones = 2850-2865

Avowed - 2865-2880

Wukong - 2880-2895

To u mnie jest +/- 2750

Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Druga sprawa możecie poprosić @tomcug aby wam wrzucił save z miejsca pomiarowego z Szczurów 2.

Ma bardzo dobrą miejscówkę, możecie sobie sprawdzać i mieć porównanie do innych użytkowników w tej samej grze i tej samej miejscówce.

Wszystko jest na forum ;)

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Potrzebne Wam na pulpicie te 240 czy 360Hz?

Ja tak, myszka pięknie chodzi w 240Hz.

Czyli nie ma co zmieniać 3090 na 5090 bo nie ogarnie pulpitu? Szkoda, już miałem kupić 

Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłem jeszcze z DSR do 4k (2.25x) jak ktoś tu pisał. W 240Hz TUF nie wydaje żadnych dźwięków cewek na pulpicie. Przesuwałem okna, odpalałem wideo itp, ale nic.
Inno3d było słychać bez DSR.

Domyślnie mam takie ustawienie:
image.png.c7df8cd22d409911cb5ebf494c6e73eb.png

Edytowane przez sovas
Opublikowano
4 minuty temu, sovas napisał(a):

Sprawdziłem jeszcze z DSR do 4k (2.25x) jak ktoś tu pisał. W 240Hz TUF nie wydaje żadnych dźwięków cewek na pulpicie. Przesuwałem okna, odpalałem wideo itp, ale nic.
Inno3d było słychać bez DSR.

Domyślnie miałem takie ustawienie:
image.png.c7df8cd22d409911cb5ebf494c6e73eb.png

No to loteriada cewkowa :/

Opublikowano
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@sovas No czyli to pokazuje jedynie jak jebitny jest rozstrzał. Cóż, poświęcę się w imię nauki. Będę wymieniać Astrala aż trafię albo aż wyjdzie 6090 :) Zobaczymy ile trzeba przerobić. 

Chyba, że nagle wskoczy jakiś Suprim albo nie wiem 🙃

Karma dopomina sie, zebys kupil Gainwarda :E

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Faflucy napisał(a):

To u mnie jest +/- 2750

W ktorej? No u mnie dosc wysoko boostuje na default ogolnie.

Do zainteresowanych odnosnie mojej krzywej, to w wukongu tez uzyskuje stabilne i efektywne 2805@920mV i to nie jest jakis max, a pierwsza szybsza krzywa, i tak sie wkrecilem, ze jeszcze sie pobawie dzis wieczorem, zobacze wlasnie co tam jeszcze moge wykrecic i jutro przesle swoja krzywa UV.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kadajo Ale mi nie brakuje 4090. Izi :) Jak zauważyłeś jestem konsekwentny w drodze do celu. I czy sprawdzę tych Astrali 5 czy 25, nie psuje mi to humoru ogólnie. Więcej Wy na ten temat marudzicie niż ja :) Teraz brałem z Techlord to nawet im maila napisałem z informacją, że miałem już i wyły cewkami i, że jest duża szansa, że im zrobię zwrot. Więc jak jest to dla nich jakiś problem to nie będę u nich brać, bo to chyba nie za duży sklep. Zadzwonili, że luzik, mam brać, testować i jak będzie wyć to  odsyłać, bo wiedzą jak wygląda sytuacja z cewkami.

A Wy tu płaczecie o wielkie sklepy typu X-kom, że im źle bo zwrot dostają.

Hmmm... a jakiś sklep nie oferuje opcji przetestowania przed wysyłką? Zaznaczyłbyś "pod kątem piszczących cewek", dopłaciłbyś 200zł i miałbyś z bani.

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

i miałbyś z bani.

nie,nie on musi to zrobić osobiście, nawet jak będzie musiał 25 kart sprawdzić, kasy nie wyda, sprzęt do używania jest, a odesłanie gpu co 2 tygodnie to poświęcenie, na które jest gotów się zdobyć

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

8 minuta. Zamiast podnosic caly wykres to mozna zrobic rotacje. Wydaje sie najbardziej rozsadny sposob, bo po co gniesc gpu przy najnizszych napieciach.

Ja u siebie zrobilem mix: najpierw rotacja i potem jeszcze podnioslem caly, ale juz wykres inaczej wyglada. Moim zdaniem lepiej.

Nie wiem po co on zaznacza w tej metodzie całą krzywą shiftem skoro gdy używasz ctrl do rotacji to i tak zawsze używa te same punkty tzn. początki krzywej. Nie ma znaczenia co zaznaczyliśmy shiftem. Ta metoda była by dobra gdybym np. mógł rotować ale np od 0,8V tak by nie ruszać nic poniżej.

Metoda podnoszenia całej krzywej i wygładzania wykresu za pożądaną częstotliwością to najprostsza ale z uwagi na jeszcze większą ingerencję w stany energooszczędne karty wydaje się być najgorszą (chociaż ja z niej dłuższy czas korzystałem i nie zauważyłem niestabilności).  

Z uwagi na powyższe Według mnie metoda @sovas jest najlepsza bo nie zwiększasz taktowań tam gdzie nie potrzebujesz czyli innymi słowy nie robisz OC dla energooszczędnych stanów karty...

Ja np. tak zrobiłem, że do 0,825V jest fabryka a dopiero reszta w górę aż do 0,925V. Wklejam mój przykładowy profil gdzie w grach mam powyżej 2900MHz dla najbardziej obciążających gierek a bliżej 2950 dla tych lżejszych.

krzywa uv 0,925V forum.png