Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

10 minut Furmark. Astral LC. Wentyle zablokowana na 1080RPM.

600W to nie przelewki i zadne powietrzne nie ogarnia tego wlasciwie. U mnie temperatury po UV 450W to jest przepasc miedzy LC, a AIR. Generalnie LC to jest swietne rozwiazanie dla takich ja. Nie chce mi sie pier* z tym jak @sovas, bo za niecale 2 lata leci na sprzedaz, a przez ten czas mam doskonale temperatury i kulture pracy.

furmark2.thumb.jpg.9ad51ec761eba9adff65370fdb53ff62.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, ryba napisał(a):

Odwroc sytuacje - dla 600W przy 5090 nie chcieli/nie mogli zrobic wiekszego.

Myślę ze ani nie chcieli, ani za bardzo już nie mogli.

Te karty to już takie kolce które jak nie wyłamują portu PCIe to same pod swoim ciężarem ulegają uszkodzeniu.

Po prostu 600W to jest jakiś absurd. Już 450W to jakieś kosmiczne ilości ciepła.

Ja mam śmieszne 285W i robi się sauna a mówimy o jeszcze raz takiej ilości ciepła.

To jest jeden z powodów dla których nigdy nie wejdę w Topowe podzespoły.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

10 minut Furmark. Astral LC. Wentyle zablokowana na 1080RPM.

600W to nie przelewki i zadne powietrzne nie ogarnia tego wlasciwie. U mnie temperatury po UV 450W to jest przepasc miedzy LC, a AIR. Generalnie LC to jest swietne rozwiazanie dla takich ja. Nie chce mi sie pier* z tym jak @sovas, bo za niecale 2 lata leci na sprzedaz, a przez ten czas mam doskonale temperatury i kulture pracy.

Jest lepiej, ale czy aż tak ?

Astral na wentylach na silent B ma obroty na 1400 a temperatury na 70 stopni.

Moim zdaniem absolutnie nie opłaca się iść wiec w LC chyba ze dla sportu.

600W to po prostu porażka od strony inżynierii tych GPU, i mogę tak napisać o kolejnym GPU jakie powstanie niezależnie od tego jaka będzie miało wydajność.

3 minuty temu, sovas napisał(a):

Panie kochany ja się staram, aby mieć w pokoju jak najciszej ;)

Ostatnio wpadł do mnie kumpel który myślał, że ma cichy kompjuter, bo wszytko na AIO i w ogóle.

Był w szoku jak cicho pracuje mój złom na powietrzu.

Opublikowano

Ktoś powie, ale co się czepiasz, to kup sobie niższy model karty.

Ale zapomina taki ktosiek ze ten niższy model karty to tez kobyla żrąca prąd w swoim przedziale wydajnościowym.

To nie jest tak ze tylko RTX 5090 czy tam 4090 żre prądu jak smok.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, eyeliner napisał(a):

To dopłacę do Prime'a OC.

Z ciekawości, jakie stabilne zegary udało Ci się uzyskać przy PL 80% (rozumiem, że to na UV?) i jak z cewkami w Twoim egzemplarzu?

Benchmark CP2077 ustawienia Wysokie bez dllss,RT i FG- PL na 80% dobija do 200W, na rdzeniu +330, na vram +1500. Spokojnie idzie  na +400/+2000 ale z tak mocno obciętym PL zysk w FPSach jest znikomy. Rdzeń waha się 2800-2850mhz podczas benchmarku. Przy ustawieniach RT Overdrive  2970-3030mhz. Najlepsze w tym, że temp rdzenia ok. 65C, a wentylatory w automacie chodzą na 35%. 

Edytowane przez xtn
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czyli powinienem sprawdzić piątego Astrala?

Nie jest powiedziane że to nie twoja po zwrocie a on po prostu jest głuchy :E przy rozpakowywaniu widać porwaną folię z prawej strony w 4:15min xD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
4 godziny temu, xtn napisał(a):

Benchmark CP2077 ustawienia Wysokie bez dllss,RT i FG- PL na 80% dobija do 200W, na rdzeniu +330, na vram +1500. Spokojnie idzie  na +400/+2000 ale z tak mocno obciętym PL zysk w FPSach jest znikomy. Rdzeń waha się 2800-2850mhz podczas benchmarku. Przy ustawieniach RT Overdrive  2970-3030mhz. Najlepsze w tym, że temp rdzenia ok. 65C, a wentylatory w automacie chodzą na 35%. 

Wygląda dobrze, byłbym ciekaw jaki daje to w praktyce przyrost fpsów w stosunku do ustawień fabrycznych bez na PL 100%, chciałoby Ci się sprawdzić? Chyba że kojarzysz mniej-więcej.

Ciekawi mnie też skąd pomysł na underwatting zamiast normalnego UV? Nie znam się, nie mówię że nie ma to sensu, tylko ciekawi mnie powód. Ja przez 2,5 roku użytkowania 3060Ti miałem ustawione +105/405 i PL89%, dopiero teraz przez kilka godzin bawiłem się woltami i wychodzi na to, że spaliłem miejscami o wiele za dużo energii, niż było to wymagane. :E Ale to dziwny model, prawie zawsze ciągnął do maksymalnej mocy, pobierał 200W przy Darksiders 3 (które ma wbudowanego locka na 62 fps), po UV okazało się, że wystarczało 130-150 max.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Astral na wentylach na silent B ma obroty na 1400 a temperatury na 70 stopni.

W grze Metro Exodus 4K

Silent B (nowy bios) - GPU 75C@1450RPM, pamieci 88C

Silent B (stary bios) - GPU 71C@1700RPM, pamięci 84C

Perf B - GPU 67C@1900RPM, pamieci 80C

https://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/asus-rog-geforce-rtx-5090-5080-astral-new-bios-test.91386/

6 minut Furmarka na Astralu AIR

69C@2145RPM

Screenshot_20250509_073013_Chrome.thumb.jpg.bbf82dc238f74f188b8725bb7064c352.jpg

Z 600W nie ma zartow. Oczywiscie sa tez inne czynniki jak temperatura otoczenia, przeplyw powietrza w obudowie, duzo ludzi robi test w Furmarku na otwartej obudowie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Czy GW obejmuje cewki? Właśnie wczoraj skumałem, że i u mnie hałasuje. Nie wiedziałem, że jak się weźmie pause to one milkną. Coś tam słyszałem podczas gry, ale jak pausowałem, nie było, to pomyślałem, że to w grze. 🤦 Nie chcę mi się już kolejnej karty zwracać.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, j4z napisał(a):

Czy GW obejmuje cewki? Właśnie wczoraj skumałem, że i u mnie hałasuje. Nie wiedziałem, że jak się weźmie pause to one milkną. Coś tam słyszałem podczas gry, ale jak pausowałem, nie było, to pomyślałem, że to w grze. 🤦 Nie chcę mi się już kolejnej karty zwracać.

Tutaj masz też paradoks bo zazwyczaj cewki podczas pauzy(czytaj milion fps) grały, a Tobie milkną 🙂 choć jak Ty masz kompa koło TV to one whuj muszą głośno grać. 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienie, ja tematu nie zagłębiam aż tak, bo jedynie kiedy słyszałem cewki bylo ~11 lat temu na gtx970 ale po dwóch tygodniach się uspokoiło, później komp poszedł pod biurko, później koło TV, teraz mając radka nie mam zielonego pojęcia czy piszczą 🙂 albo nie piszczą albo nie słyszę, a potrafię usłyszeć piszczenie ładowarki od telefonu 🙂

2 minuty temu, j4z napisał(a):

W Cyberpunku zauważyłem, ale wydaje mi się, że i w Steel Seed było. W grach celuję w w 100+ FPS, lock na 120. Karta to Gigabyte Gaming OC 5080

Spróbuj ograniczyć klatki na 30/60 fps i zobacz lub usłysz 🙂

Opublikowano
3 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

W grze Metro Exodus 4K

Silent B (nowy bios) - GPU 75C@1450RPM, pamieci 88C

Silent B (stary bios) - GPU 71C@1700RPM, pamięci 84C

Perf B - GPU 67C@1900RPM, pamieci 80C

https://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/asus-rog-geforce-rtx-5090-5080-astral-new-bios-test.91386/

6 minut Furmarka na Astralu AIR

69C@2145RPM

Screenshot_20250509_073013_Chrome.thumb.jpg.bbf82dc238f74f188b8725bb7064c352.jpg

Z 600W nie ma zartow. Oczywiscie sa tez inne czynniki jak temperatura otoczenia, przeplyw powietrza w obudowie, duzo ludzi robi test w Furmarku na otwartej obudowie.

Ale masakracja. I to topowa karta. Z takim TDP nie ma siły wygrać.

Opublikowano
Godzinę temu, j4z napisał(a):

W Cyberpunku zauważyłem, ale wydaje mi się, że i w Steel Seed było. W grach celuję w w 100+ FPS, lock na 120. Karta to Gigabyte Gaming OC 5080

Kombustor sobie odpal z nakim nastawem :bandyta:

image.png.db3d731891ddef09dc4e358cc7370f50.png

• Upvote 1