Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W połowie generacji znowu zapali się lampka "czy warto brać" skoro za rok będzie nowy proces. No i tak wkoło. Jak dla mnie albo 5080 24GB albo 4090, ale też nie będę czekał do połowy generacji aż jaśnie pan kurteczka się zastanowi, jak do pół roku po premierze nie wyklują się info o 5080 24GB to dłużej nie czekam i biorę Adę. 

Jeszcze pozostaje kwestia tych informacji, wedle których chcą co rok wprowadzać nową generację. Pozostaje obserwować. 

Edytowane przez Totek
Opublikowano

Jak wyjdzie w końcu ta wersja 24GB 5080 i kurteczka za wincyj ramu krzyknie +2k to będziecie mieć kolejny dylemat :E czy jednak nie lepiej dopłacić do 5090. Zamiast pakować się w i tak drogiego, ale mega kastrata 5080.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Prawda taka że w serii 4000 odświeżone modele super były znacznie lepsze od tych premierowych. 4070s znacznie mocniejszy do 4070, 4070Tis wreszcie z 16gb vramu i 4080s w normalnej cenie a nie po takiej jak debiutował 4080. W serii 5000 może być podobnie że na początek będą chcieli wyciągnąć kasę a po roku dadzą lepsze wersje

Opublikowano (edytowane)

Ja coś czuję w kościach że ta premiera to będzie istny cyrk :E

1 minutę temu, razeks napisał(a):

Prawda taka że w serii 4000 odświeżone modele super były znacznie lepsze od tych premierowych. 4070s znacznie mocniejszy do 4070, 4070Tis wreszcie z 16gb vramu i 4080s w normalnej cenie a nie po takiej jak debiutował 4080. W serii 5000 może być podobnie że na początek będą chcieli wyciągnąć kasę a po roku dadzą lepsze wersje

No ja dałem ciała mocno kupiłem w maju 2023 4070 ti za 4300 zł po czym i tak musiałem sprzedać we wrześniu a teraz jest 4070 ti super za 3700 :E

Edytowane przez Brolly
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Dlatego jak będzie na black friday jakaś fajna promka na 4070ti super za ok. 3500 to właśnie wezmę. Płacić z 5k za 5080 nie zamierzam, 5070 z 12GB nie kupię. Tak cięzko było im dać 20GB do 5080 i 16GB do 5070? Wszyscy by wtedy byli zadowoleni, a tak pociachali te karty ze średniego segmentu, że człowiek chce im dać kasę a tu nie ma nic sensownego.

Edytowane przez muszka
  • Like 1
Opublikowano

Jeśli chodzi o jakieś nowe ficzery DLSS w 5xxx to jedyne co mi przychodzi na myśl, to dodatkowy układ w GPU odpowiedzialny za Frame Generation, tak żeby aktywacja FG przy pełnym obciążeniu GPU nie powodowała spadku bazowych FPS.

Bo aktualnie działa to mniej więcej tak, aktywacja FG przy 100% obciążeniu GPU powoduje spadek prawdziwych FPS o ~1/3 czyli przykładowo ze 100 robi się 66, a potem te 66 jest podwojone z pomocą FG do 132 FPS. Czyli zyskujemy 32% więcej FPS dzięki FG ale tracimy na input lagu bo realne FPS się zmniejszają.

Gdyby mieć dodatkowy układ który odpowiada tylko za FG (tak jak NVENC/NVDEC za kodowanie/dekodowanie wideo) to po aktywacji FG nie mielibyśmy spadku prawdziwych FPS tylko ich podwojenie do 200 FPS - albo coś w okolicach wysokich 90% zysku, bo ten układ by zjadał dodatkową moc, więc jeśli byśmy byli ograniczeni power limitem to wtedy można by się spodziewać lekkiego spadku realnych FPS ze względu na budżet energetyczny który teraz musi odstąpić trochę mocy do układu FG.

To jest moim zdaniem jakieś sensowne rozwinięcie FG, bo aktualne FG podwaja FPS tylko jak użycie GPU jest grubo poniżej 100% i mamy zapas wydajności (przykładowo bottleneck CPU). W innej sytuacji aktywacja FG wiąże się zawsze ze sporym spadkiem realnych FPS i w konsekwencji ilość wyświetlanych FPS (fake + prawdziwe) zwiększa się tylko trochę.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galakty napisał(a):

i w końcu rozdzielczość nie byłaby przeszkodą. 

Taki układ pewne miałby swoją określoną wydajność i przykładowo nie koniecznie byłby w stanie generować 200 fake-FPS w 8K, tak jak NVENC/DEC też ma określoną prędkość kodowania i dekodowania wideo... ale jeśli byłby to dedykowany układ to na pewno wydajność byłaby znacznie lepsza niż jego obecna wersja.

Nawet jeśli jego wydajność byłaby na poziomie powiedzmy 120 fake FPS w 4K to i tak sporo, bo przecież niedawno mieliśmy wysyp OLED 4K 240 Hz, a taki Blackwell powinien sobie z 4K 120 Hz poradzić. Więc 120 prawdziwych FPS, 120 fake fps i akurat można wymaksować topowy ekran.

Edytowane przez cichy45
Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Jak wyjdzie w końcu ta wersja 24GB 5080 i kurteczka za wincyj ramu krzyknie +2k to będziecie mieć kolejny dylemat :E czy jednak nie lepiej dopłacić do 5090. Zamiast pakować się w i tak drogiego, ale mega kastrata 5080.

Czekać taki kawał czasu na kartę pokroju RTX 4090, która będzie kosztować 6500-7000zł, tyle co RTX 4090 w połowie 2023r? xD

Opublikowano
1 godzinę temu, muszka napisał(a):

Dlatego jak będzie na black friday jakaś fajna promka na 4070ti super za ok. 3500 to właśnie wezmę. Płacić z 5k za 5080 nie zamierzam, 5070 z 12GB nie kupię. Tak cięzko było im dać 20GB do 5080 i 16GB do 5070? Wszyscy by wtedy byli zadowoleni, a tak pociachali te karty ze średniego segmentu, że człowiek chce im dać kasę a tu nie ma nic sensownego.

Dostanie jakiś rok po premierze w wersji 5070 Super ;)

Już w październiku można było kupić w Xkomie i na Amazonie PL 4070Ti Super za 3500zł. Gainward Phoenix i PNY XLR8, więc na BF to żadnej łaski nie będzie i powinieneś coś znaleźć 

Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Odświeżane modele jak będą to pewnie w ~połowie generacji.  Czyli ~rok od premiery.

Może będą, a może nie będą. Lepiej, żeby były - zwykle to oznacza troszkę więcej za tyle samo kapusty;).

Opublikowano
7 godzin temu, muszka napisał(a):

rtx 4080 super za 4100 ~~~był by również dobrą opcją

kwestia tego czy seria 5xxx nie będzie miała jakiejś technologii tylko dla nich (jak frame gen na 4xxx)

Opublikowano

Ja to coś czuję, że ta seria, to będzie jeszcze większa kupa pod względem cenowym niż 4000... 5090 za jakąś zaporową cenę. 5080, która powinna być 5060 też jakoś drogo i weź teraz kupuj cokolwiek... i tak źle i tak niedobrze...

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, muszka napisał(a):

black friday jakaś fajna promka na 4070ti super za ok. 3500 to właśnie wezmę.

W xkom masz od tego tyg 5 modeli w cenie 3500zl-3599zl ;)

Ale krowa na 7,5cm gruba :D

https://www.x-kom.pl/p/1278768-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-4070-ti-super-gaming-solid-16gb-gddr6x.html

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Phoenix. napisał(a):

W xkom masz od tego tyg 5 modeli w cenie 3500zl-3599zl ;)

Ale krowa na 7,5cm gruba :D

https://www.x-kom.pl/p/1278768-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-4070-ti-super-gaming-solid-16gb-gddr6x.html

W obudowie będzie 34 cm na kartę do wiatraka z przodu, więc nie będę karty 33,7 wkładał :D

A te Zotaci i Gainwardy to właśnie takie długie krowy.

Idealnie to bym chciał Gigabyte Windforce albo Eagle bo mają po 26,1cm. Ewentualnie MSI Ventus 3x lub Gaming Slim z 31cm.

Edytowane przez muszka
Opublikowano (edytowane)

A którą polecacie na przeczekanie? 

Gainward GeForce RTX 4070 Ti Super Python III OC ta może być?

Miałem Zotaca 4090 ale głośno chodził i wymieniłem na Inno3D.

Edytowane przez lysyn