Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam szklanej kuli zeby ci podawac procenty, chodzilo mi po prostu o pisaniu o karcie na przeczekanie, bo chyba mamy inne pojecie w rozumieniu karty na przeczekanie czyli dla mnie czegos taniego byle dzialalo do docelowego zakupu a nie prawie top karta jaka jest 5080 :D A pozniej moze sie okazac ze te 5080 jest super bo 6080 bedzie takim pazdzierzem jakim sie okazal 5080 na tle 4080 :D 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Brolly napisał(a):

Dobrze pamiętam że obecnie jest 5 nm w 5xxx a 6xxx mają być w 3nm?

Teoretycznie jaka będzie różnica w wydajności? jak mam zgadywać

6070 ti 24 gb 15% więcej niż 5070 ti 

6080 24gb  15% więcej niż 5080

6090 32 gb 20% więcej niż 5090 ? 

Akurat zasilacz był w promce jak brałem 3 lata temu więc i top kartę pociągnie no ale procek już średnio.

Tyle to sie polepszy performance per W. Niemal pewne ze RTX 6000 taki 6090 bedzie mial okolice 30k CUDA. Wydajnosc bedzie raczej 40-50% w stosunku do 5090. I pewnie 2 x PCIe.  800W ~

31 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

5090 oferuje chyba za mało jak na swoją cenę...czy może się mylę @Kadajo

Mało nie mało, oferuje najwiecej. I 32GB vram. 21k CUDA itp. Nawet jak wyjdzie nowa seria. To idac za trendem przycinania rdzeni 5080 ma obecnie 43.5% a 4080 mial 52.8%. Wiec jak 6080 bedzie miec 40% to i tak dobrze... znaczy sie źle, ale co zrobic. 24GB vram.. To pewnie wyjdzie okolice 13.5k CUDA. Dalej to bedzie mniej niz 4090, ale nowa architektura i szybszy rdzen pewnie okaze sie ze jest z 5-10% lepszy. Ale napewno bedzie sporo za 5090. Wiec moze i 5090 jest drogi, ale najpewniej tylko jedna karta go przeskoczy i to bedzie 6090, wiec raczej mocno z ceny nie spadnie. Ta karta bedzie trzymala wartosc. Jezeli ktos teraz kupil za 10k to nawet po premierze RTX 6000 te ceny nie spadna. Bo beda zapewnie wyzsze.

Jeżeli jakims cudem 6090 mialby 35k CUDA. to był by to wzrost o 60% na miare 4090 vs 3090. Wtedy musialby jeszcze miec rdzen na ~ 4Ghz. Byłby zauważalny wzrost wydajnosci. Ale jakos wątpie w taka ilosc CUDA. Karta brałaby z 1000W i kosztowałaby zapewne z 20k zł. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

rtx 6000 pro to ma mega duzo ramu. Raczej tyle 6090 miec nie bedzie. Moze bedzie mial po prostu 3GB kosci wiec z 32GB wskoczy na 48GB. Co i tak jest 2krotnie mniej. Wiec w pewnym sensie pod A.I. to byłby downgrade. Moze wydajnosc wyzsza, ale pewnych rzeczy ktore zrobisz na pro nie zrobilbys na nowej wersji 3nm. 

Opublikowano

Pisałem o tym w temacie o 7900XTX  

W dniu 20.10.2025 o 06:03, wallec napisał(a):

Coś nie chcą jej puszczać za 2000zl. 

Chyba powoli uświadamiają sobie, że 16gb to już za mało do gier i dlatego ~2200 to minimum na wczoraj.

Opublikowano

Kupno 5080 24GB w Q3 '26 to już nie ma dla mnie sensu, dostepność tego może być w okolicy listopada. To nawet nie jest wydajność 4090 a czekać cały rok?? :rotfl2: Te 24GB to marna nagroda. Akurat wyjdzie wtedy GTA i będę miał już tą kartę w :dupa: Skończy się na tym że kupię niebawem wersję 16GB najtaniej jak się da i też będzie ok, będę zdrowszy psychicznie :metal:

• Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• @SylwesterI.  Zakup 9850X3D w przypadku 7800X3D jakiś tam sens ma. W przypadku posiadania 9800X3D to tylko dla zabawy, jak ktoś nie liczy każdej złotówki. To samo z moją płytą i eLCK. Dla zabawy, dodaatkowego slotu nvme bo mam już 3 dyski, pod zabawę Zen6. Finansowo to się nie spina, ale nie oto tu chodzi.   Grzebanie w PC to moje hobby. Gram na nim niewiele, testowo. Cóż, każdy ma jakieś swoje pierdololo
    • BAIC UWJ (uj wie jaki).   Mariusz Aneta Trojanek etnoorSsdp0uu2m148280f0l91utm79il60339l7926uhcl26489cl10n i2  · Cześć, czy u kogoś przy zapiętych pasach pojawiały się takie rzeczy, z lewej ikonka od poduszki z prawej info o niezapiętych pasach.   Marcin Stefaniuk U mnie zapaliła się kontrolka poduszki powietrznej po gwałtownym hamowaniu z klaksonem okazało się że jeden kabelek w wiązce był źle obrobiony . Serwis i 3h pracy   *************** Chery Tiggo 9 PHEV Facebook.mp4     Pensjonat Bankowy  · Obserwuj otsSdeopnr013mc50.551igli854lhudfot z592t35g4317glf207ui6830  · Hej, ja 1700 i pierwsza awaria… zobaczymy jak działa chery Assistance z numeru na szybie… sobota godzina 15:33 zgłoszenie 15:49 telefon od Pana z lawety Czekam na rozwój wydarzeń ************* Tomasz Tom rpSosdonet7y94m 15mgi:01u34t 2 tt60sc7c33tg9motznca27a098l32  · Niski stan akumulatora wysokiego napięcia przy 80% naładowania Co oznacza?   Tomasz Tom Autor Taki komunikat wyświetlił się po wejściu do samochodu.   Adrian Kuczyński U mnie też raz się pojawiło przy 60% Dałem ignoruj I więcej się nie pojawiło   DriveX Chery Parts  · To błąd czujnika lub oprogramowania BMS (systemu baterii): 1. Sprzeczność: Komunikat "niski stan" przy 80% to błąd logiczny, często wynikający z błędu sterownika mocy (Power Drive Unit). 2. Tryb awaryjny: Może towarzyszyć mu ikona żółwia, co oznacza ograniczenie mocy w celu ochrony ogniw. 3. Rozwiązanie: Wymagany twardy reset (odłączenie akumulatora 12V na chwilę) lub pilna wizyta w ASO na aktualizację softu.   /Czyli standardowo jak w każdym chińczyku: tak ma być/ ignoruj/odepnij klemę/ ********************** I z 14 stycznie   Paweł Rosa oenSdrspto9gg1 mt49mfiz197st4hm7ty02ic9f49cman caah 1:f0o50h  · Serwis: flagowa tragedia Witam Chery Polska, od piątku 09/01 świeci mi się lampka kontrolna Engine Check. Pomijam fakt, że nikt z [email protected] nie odpisuje na maila z opisanym problemem. Chciałbym tylko zapytać na jakich zasadach funkcjonuje ta Wasza obiecana gwarancja? Dzisiaj o 6 rano zostałem odesłany z serwisu bo nie miałem przy sobie karty gwarancyjnej (nikt w Dynamica Warszawa nie poinformował mnie abym przyniósł ją na serwis aby wyłączyć lampkę kontrolną). Na start zostałem zapytany w jakiej wersji mam to Tiggo 9: benzynowej czy hybrydowej -gratuluję wtajemniczenia (przypominam, że serwis miał wcześniej numer VIN oraz rejestrację przed wizytą). Proszę o informację czy prywatnie trzeba szukać mechanika który usunie mi alert, bo najbliższy kolejny termin w Warszawie to 28/01, czy muszę dzwonić osobiście po całej Polsce i dojeżdżać setki kilomentrów, bo jak się okazuje Wasza infolinia nie ma centralnej bazy terminów a na assistance nikt mi nie pomoże, bo “auto musi nie jeździć” aby mogli zareagować.   Paweł Woliński Najbardziej zasłużony współautor Paweł, widzę, że Twój 1 problem opisany może być poważniejszy niż moje 32 żenujące braki w aucie Bardzo mi przykro czytać coś takiego, ale jakoś nie jestem mocno zszokowany jeśli do kupy zbierze się całość obrazu - im dłużej na niego patrzę tym bardziej widzę „ATRAPĘ” PS - trzeba na serio rozejrzeć się za jakimś serwisem gdzie będzie można ogarnąć te auta bo 2 lata trzeba jakoś jeździć   Robert Lubiński Paweł Woliński zechcesz wypisać jakie to 32 braki?   Paweł Woliński Najbardziej zasłużony współautor Robert Lubiński boję się - a tak serio są już wypisane na grupie prywatnej - łatwo znajdziesz , 2 duża grupa na wiadomy temat…   Piotr Woźniak To w Chery nie ma tak jak Omoda, że dzwonisz na assistance zgłaszasz problem, auto na lawetę i do serwisu, a ty dostajesz zastępczy?   Paweł Rosa Autor Piotr Woźniak jeśli w oficjalnym serwisie Chery pytają Cię w jakiej wersji masz Tiggo 9 -benzynowej czy hybrydowej- to daje do myślenia czy jest sens w ogóle oddawać im auto, bo nie wiesz czy odłączą Ci akumulator w nadziei, że kontrolka zniknie czy ją zamalują mazakiem.   Piotr Woźniak Paweł Rosa może typ był po srogim melanżu lub świeżak i dziewiątka pojebała mu się z siódemka... Lecz to nie zmienia faktu, że po to jest assistance (przynajmniej w Omoda) żeby z niego korzystać. Nawet z najmniejszą usterką (tak mi powiedzieli w Omoda jak odbierałem auto).   Rafał Mróz Warszawa Dynamica to sie omija szerokim łukiem ponieważ im zależy na sprzedaży. Ja mam co prawda j7 ale tez zostaje spuszczony na drzewo. Omoda Jaecoo Polska Chery Polska nie potrafi zmusić serwisów do pro klienckiegi podejścia. U mnie to jakieś pierdoly jak gorzej dzialajaca wentylacja siedzenia, problem z radiem itp. Jako tako na lopuszanskiej chociaż rozmawiają. Auto jest w porządku ale serwisy leżą... nie mówiąc juz o dostępności czesci w każdym inny czas. Jest zima trochę mi sie niechce jeździć ale wiosna jadę i wszystko składam jako osoba prywatna juz nie z gwarancji tylko z rękojmi i zobaczymy jak pograją... nie mam zamiaru sie patyczkować z nimi. Jak mnie wkurza to nawet nagram ich podejscie i umieszczę w internecie. Bo odpowiedź nie wiemy, nie potrafimy albo cos nie dziala to tak ma byc to są jaja.... Tych usterek mam ze 3-4 ale jak nie odpuszczę im dla zasady wiec na pewno zrobię im dobra reklamę opisując swój problem i podejscie w internecie dodatkowo wypromuje ten wpis   Tomasz Mazowiecki Rozwala mnie myślenie że check engine to tylko lampka którą trzeba zgasić xd chyba poprzednio gość BMW jeździł xd   FlexiDrive Invest a.s.  · Vašim dealerům v Polsku ještě nedošly informace, že je prostě zima?V čechách už máme upgrade SW pro zimní provoz   ***************** Facebook.mp4
    • Gdy ma się talent i czas. Fota gdzieś z FB. 
    • Ludzie z pocałowaniem rączki kupowali GPU, a teraz to DDR5 nie chcą kupować w lepszej cenie niż w sklepie.    Ktoś się załapał na taniego RTX 5090 FE?  https://videocardz.com/newz/nvidia-only-gave-minutes-to-buy-the-geforce-rtx-5090-5080-founders-edition-at-msrp-in-the-first-drop-since-early-december  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...