Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, damyan123 napisał(a):

A ile Twoja sztuka robi? SN wycisnął 3100 z groszami przy 1,005V, potem będę dłubał z krzywą.

W aktualnej maxów nie sprawdzałem ale jest na pewno gorsza od np Asus Prime, którą kiedyś miałem:

_rekordsn.thumb.png.25fce99880999342c8fa0b509c0a2d2d.png

to na pewno poza sn nie było stabilne ale rekord zaliczyłoxD

Opublikowano
57 minut temu, damyan123 napisał(a):

Memki mam od początku +2000 wbite. Zanim zabiorę się za curve to lecę na auto PL 110%, +250 na rdzeniu i przechodzi bench CP77 jak ta lala, zegarek ~3140. Niezmiennie wentyle 30% 1000RPM i tempy max 61C.

Edit. 3165-3172Mhz na +260 też idzie.

Zerknijcie, może mam coś nie włączone? :hmm:

CB77.jpg

Wygląda całkiem nieźle, a jaki masz wynik z FGx2 bo w sumie z tym najlepiej testowac stabilnosc, FG potrafi wykrzaczyc . Dobijesz na X2 z tym swoim OC do 125fps?? Jeżeli tak to nawet nawet 

image.thumb.png.0606113e1281d344b5ed01c637a8ac40.png

Opublikowano (edytowane)

Dobra panowie powiedźcie co robić, tematu niestety nie śledziłem i serio nie chcę mi się czytać 1000 stron.

Mam takie opcje:

• MSI GeForce RTX 5060 Ti Gaming Trio OC 16GB za 1780zł
  • MSI GeForce RTX 5070 Gaming Trio OC 12GB za 2800zł
  • Poczekać do stycznia na zapowiedź 5070 Super 18GB (ale z poprzednich postów wynika że ich nie będzie w 1 półroczu lub nie będzie wcale)

Aktualnie gram głównie w CS2, Rust, EFT itp.

Chciałbym też pograć w nowsze gry z RT np. Cyberpunk 2077 oraz Indiana Jones. Ale też gry pokroju GTA5, GTA6, RDR2.

Rozdzielczość to 1080p ale myślę o przesiadce na 1440p na monitorze 24 cale.

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano
1 minutę temu, P.Wiśnia napisał(a):

Mam takie opcje:

• MSI GeForce RTX 5060 Ti Gaming Trio OC 16GB za 1780zł

Cenowo wypada najkorzystniej i osobiście ją bym wybrał o ile wydajności starczy. 1k dopłaty do 5070 to słaby deal.

Nie ma żadnych przecieków na temat szykujących się do startu superek a z doniesień to raczej odległa sprawa

• Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Wygląda całkiem nieźle, a jaki masz wynik z FGx2 bo w sumie z tym najlepiej testowac stabilnosc, FG potrafi wykrzaczyc . Dobijesz na X2 z tym swoim OC do 125fps?? Jeżeli tak to nawet nawet 

U mnie ciut mniej ale mówię, że jeszcze nie dłubałem za bardzo.

CB77 MFGx2.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Kanzu a jak amperaż Ci się rozkłada na tym kabelku od moddyi? Masz równo? 

Mnie od razu się nie podobał ten gzyms co jest przy ledowym plastiku więc nawet nie zamawiałem, zresztą już wtedy kolega @DżonyBi też mi pisał o tym. Trochę nieprzemyślane albo przekombinowane ze strony Asusa. Mimo wszystko chyba taki jedyny zarzut z mojej strony to te okrutnie długie węże i wpięcie ich w blok akurat w tym miejscu :/

Aha, no i wentylatory powinni dać do tej chłodnicy w wersji Extreme - 30mm, te które dołączają do Ryujina Extreme. Zupełny brak logiki Asus :boink:

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
4 minuty temu, damyan123 napisał(a):

U mnie ciut mniej ale mówię, że jeszcze nie dłubałem za bardzo.

CB77 MFGx2.jpg

Ładnie, panie no to prawie dobijasz do wydajnosci 5080 FE :) 

To jest test mojej sztuki ale -80Mhz co mniej wiecej odpowiada wydajnosci 5080 FE(czyli karty, która jest najczęściej w testach) dzieki czemu masz porównanie

3% różnicy tylko

Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Ładnie, panie no to prawie dobijasz do wydajnosci 5080 FE :) 

To jest test mojej sztuki ale -80Mhz co mniej wiecej odpowiada wydajnosci 5080 FE(czyli karty, która jest najczęściej w testach) dzieki czemu masz porównanie

3% różnicy tylko

Tam jest ogromny zapas temperaturowy, HWInfo wskazuje max rdzeń 60C, mem 64C. Przegoniłem benchem CP77 z 5 razy i steel nomad raz. Prócz szumu łożysk nic nie słychać. 

Opublikowano

Acha no to dobra karta. Bo sa tez wersje typu Ventus, czy Shadow to tam jest gorąco, jeszcze kilka innych wersji, gdzie karta łapie wysokie temp i trzeba nadganiac obrotami. Jednemu pasuje innemu nie. 

W kazdym badz razie potestuj troche z x2 i x3 z DLAA tez, i zobacz wtedy temperatury i czy jest stabilnie.

Opublikowano
21 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Acha no to dobra karta. Bo sa tez wersje typu Ventus, czy Shadow to tam jest gorąco, jeszcze kilka innych wersji, gdzie karta łapie wysokie temp i trzeba nadganiac obrotami. Jednemu pasuje innemu nie. 

W kazdym badz razie potestuj troche z x2 i x3 z DLAA tez, i zobacz wtedy temperatury i czy jest stabilnie.

Ten PNY z plusem kozak jeśli chodzi o kulturę pracy, może zrobię sobie pasywke na 0,8V-0,85V do poe2 🤣

Ten PNY z plusem kozak jeśli chodzi o kulturę pracy, może zrobię sobie pasywke na 0,8V-0,85V do poe2 🤣

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

IMG20251212000120.jpg

IMG20251212000003.jpg

Właśnie 5080 Windforce stała się Waterforcem WB :metal: 

Generalnie wszystkim polecam gorąco jeśli ktoś ma takie możliwości. 

temperatura w pokoju 20

Stres: (PL 360W)

GPU w furmarku 59

GPU w grach 50

MEM 50

Karta w grach leci 2820MHz cały czas.

Idle (tryb max wydajności)

GPU 27

MEM 40

Co do bloku alphacoola nie mam żadnych uwag, montaż dziecinnie prosty, jakościowo za tę kasę petarda, reszta kwestia gustu. (Edit: no może dołączony śledź trochę jak puszek po karasiu, fabryczny lepszy ale nie podejdzie z blokiem)

Co do Windforca, czyszczenie tej pasty z pamięci to udręka, w końcu tylko przetarłem i nie dłubałem tego z PCB do czystego. Jakość naniesienia tej pasty/padów tak po japońsku... Jako tako ale na pamięciach nie było dobrze rozdeptane :kupa: przez co 4 kości były pokryte tak w 80%.

IMG-20251212-003201.jpg

Całą resztę opiszę gdzieś w recenzji na forum.

Aaa, dwudziestoletni swiftech na chipsecie x570 się zmieścił choć siedzi trochę pod kartą :hihot:

Edytowane przez Totek
  • Like 1
Opublikowano

@Fenrir_14 

11 godzin temu, Kanzu napisał(a):

Z tą przepiździałą wtyczką takie jaja, że teraz nawet na nowym kablu dalej piny świrowały i skoki powyżej 10A. 

Jak przepiąłem go w drugie 12V-2x6 nagle wszystkie się wyrównały. 

Wychodzi, że nie tylko kable mogą być winne, ale i od strony zasilacza coś mu nie pasi.

Tutaj pisałem jak to wyglądało :E

Ogólnie cyrk, bo stary też wpinałem w oba gniazda i na żadnym nie było dobrze. 

11 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Mimo wszystko chyba taki jedyny zarzut z mojej strony to te okrutnie długie węże i wpięcie ich w blok akurat w tym miejscu :/

No z tymi wężami to ich poniosło.

Ja na szybko opaską złapałem do węży Arctica, bo jak dotykały szyby to tylko buczenie słyszałem %-)

11 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Aha, no i wentylatory powinni dać do tej chłodnicy w wersji Extreme - 30mm, te które dołączają do Ryujina Extreme. Zupełny brak logiki Asus :boink:

Te obecne to faktycznie jakieś wydajne nie są. Temperatury są podobne jak w liquidzie miałem a mam wrażenie, że Suprim nawet niżej potrafił schodzić po UV. 

Wyłączyłem osd i przestałem już zwracać uwagę na te cyferki. 

Od razu push pull zrobiłeś, czy sprawdzałeś też ile sama wymiana tych 3 śmigieł zmieni? 

Opublikowano
14 godzin temu, jankooo napisał(a):

Cenowo wypada najkorzystniej i osobiście ją bym wybrał o ile wydajności starczy. 1k dopłaty do 5070 to słaby deal.

Nie ma żadnych przecieków na temat szykujących się do startu superek a z doniesień to raczej odległa sprawa

Dobra, chyba jednak 5060TI 16GB zastąpi wiernego 1060 który wyląduje na półce.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, j4z napisał(a):

A hot spot jeszcze cieplejszy. Na szczęście NV dba o nasze zdrowie psychiczne i nam nie pokazuje. 

W amd przykładowo masz pokazane wszystko i pamięci są cieplejsze niż hotspot w obecnej gen :E 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Przepraszam, czy ten test obejmuje Path Tracing ? Z tego co widzę, to tak.

Daj mi tę moc, na jedną noc....   

Cyberpunk2077-2025-12-12-13-12-14-576.jp