Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Kadajo ja tam się odzwyczaiłem od takiego kupowania na już. Owszem, fajnie jest coś mieć wcześniej, ale bez przesady. Jeszcze jak wiadomo z góry, że ludzie się napalają jak Reksio na szynkę, a cena przez to będzie miała spory podatek, to zastanawiam się, czy ludzie tak bardzo zgłupieli i niczego się po szale na RTX3xxx nie nauczyli, czy zwyczajnie nie szanują swoich pieniędzy...

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, CryptTM napisał(a):

Ale w czym problem? To kupisz za dwa miesiące, czy tam później. A w tym czasie "testerzy" wytestują co trzeba i będziesz mógł zdecydować czy nadal warto to kupić.

Dla mnie tam nie problem :E Każdy kupi kiedy będzie chciał. Ale jak ktoś czeka na nowe GPU od miesięcy to raczej kupi na premierę.

7 minut temu, Kadajo napisał(a):

A teraz 5080 to ma byc jeszcze większy kastrat :E

Ale już Nvidia zadba żeby głośno wszyscy krzyczeli TO TAŃSZY RTX 4090 super karta, zamawiaj :E

Ludzie będą kręcić nosem na 16GB :E
Ale ogólnie ja cały czas obstawiam, że 5090 nie będzie miał takiego kopa wydajnościowego jak było to przy 4090 vs ampere. Więc może nie być takiego szału pał jak w tabelkach wypadnie średnio :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tak wygląda obecnie sytuacja na rynku wg przedstawiciela sklepu overclockers.co.uk

Cytat

We have no vision of 50 series yet, what I can tell you is 4090 is now EOL and incredible hard to get, prices have rocketed.
4080 Super is now going short and prices firming up, we still have plenty of cards online at sub £900 which is some of best pricing in UK.
4070 Ti Super, is very tight now, we still have some sub £700 cards.
4070 Super is going short, unknown on this, think the shortage is just down to pre built PC sales rocketing across the globe, so NVIDIA just struggling to cope with demand and suspect it will continue well into Q1 next year.

Sytuacja w UK nie ma 100% przełożenia na to co dzieje się u nas, ale możliwe, że sporo osób będzie czekać na nowe karty, zwłaszcza jak kupujący komputer na święta jeszcze bardziej wyczyszczą półki z kart w sensownych cenach.

Z drugiej strony w styczniu, lutym, czy kiedy będzie ta premiera, to już może nie być takiego parcia na zakupy jak listopad/grudzień w poprzednich latach.

Aby do wiosny i powinno się unormować.

Edytowane przez some1
Opublikowano
28 minut temu, CryptTM napisał(a):

@Kadajo ja tam się odzwyczaiłem od takiego kupowania na już. Owszem, fajnie jest coś mieć wcześniej, ale bez przesady. Jeszcze jak wiadomo z góry, że ludzie się napalają jak Reksio na szynkę, a cena przez to będzie miała spory podatek, to zastanawiam się, czy ludzie tak bardzo zgłupieli i niczego się po szale na RTX3xxx nie nauczyli, czy zwyczajnie nie szanują swoich pieniędzy...

Wiesz co, sam nie wiem. Z jednej strony zawsze był szal, zawsze się znajda userzy którzy będą musieli mieć wszywko na JUZ. Ale z drugiej strony przy takich cenach które są wręcz zaporowe sprzedaż powinna ostro wyhamować. A jednak tak nie jest, albo może i jest bo przecież sprzedaż komponentów PC spadła dość mocno. NO jak to nie jest wina cen to czego ?

Opublikowano

Taka prawda że 4090 sprzedało się znacznie więcej sztuk niż 4080, a do tego dobra sprzedaż była np w 4060, 4060Ti, 4070 super. Z biznesowego punktu widzenia jest to bardzo dobra taktyka: uwalić specyfikację serii 80, bo entuzjaści którzy mają pieniądze spokojnie dołożą 3k do znacznie lepszej serii 90. Reszta kupi odpady w postaci 60 i 70, na których i tak dużo zarobią bo sprzedadzą mnóstwo ich egzemplarzy.

Opublikowano
13 minut temu, razeks napisał(a):

Taka prawda że 4090 sprzedało się znacznie więcej sztuk niż 4080, a do tego dobra sprzedaż była np w 4060, 4060Ti, 4070 super. Z biznesowego punktu widzenia jest to bardzo dobra taktyka: uwalić specyfikację serii 80, bo entuzjaści którzy mają pieniądze spokojnie dołożą 3k do znacznie lepszej serii 90. Reszta kupi odpady w postaci 60 i 70, na których i tak dużo zarobią bo sprzedadzą mnóstwo ich egzemplarzy.

Ale zobacz ze część power userow już nie jest tak chętna kolejny raz wydawać na GPU ponad 10 kola.

Opublikowano

@KadajoZobaczymy jak wyjdzie w praktyce, jaki będzie wzrost wydajności 5090 względem 4090 i czy jednak ludzie nie poleca do sklepów... Zresztą dużo zależy od userow i odbiór serii 5000 będzie miał wpływ na kolejne gen. Na to co dadzą w serii 5000 to już wpływu nie mamy bo jakaś specyfikacja pewnie dawno ustalona a jedyne nad czym kurteczka myśli to ceny.

Opublikowano

@Gret mówisz ? :E

@razeks

Wiadomo, dodatkowo często użytkownicy topki nie używają tych kart tylko do grania.

Ja osobiście w 5 serii nie widzę dla siebie karty jak na razie chyba ze pojawi się jakiś fajny RTX 5080 (Ti) z 20-24 GB pamięci z TDP na poziomie 350W który będzie szybszy od RTX 4090 o co najmniej 15%.

Aktualnie z plotek tylko RTX 5090 zapowiada się spoko a RTX 5080 to kastrat ala RTX 4080 12G.
Zresztą nadal uważam ze Nvidia chce zrobić dokładnie ten sam przekręt którego próbowała dwa lata temu tylko teraz zamiast wydawać dwa RTX'y 5080 jednocześnie wyda najpierw tego słabszego.

Opublikowano

Dużo użytkowników topki kupuje ją aby mieć. To jak kupno Ferrari, 3 razy w roku odpalą ale posiadają i jest lans. Dam sobie rękę odciąć że więcej gra gowniak z RTX 4060 niż dorosły bogaty z 4090.

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano

@Totek dokładnie jak piszesz. Ja 2 tyg temu sprzedałem motor, który miałem od 15 lat czy tak jakoś. Dlaczego? Bo w sezonie 2 razy się przejechałem, bo nie było na więcej czasu.

Swoją drogą w serii 5xxx też nie widzę dla siebie karty. Założyłem sobie granicę 200-220W a tutaj to będą pewnie super kastraty, jak nie na pamięci, to na szynie itd. Jak to mówią - podziękuje i zobaczę, co będzie przy 6xxx.

• Upvote 1
Opublikowano

Zależy od człowieka/gracza.

Ja tam na swojej ogrywam wiele gierek, ogólnie nawet dość sporo gram.

Czekam teraz na Stalkera 2, Civilization VII, zagram pewnie w Miasma Chronicles, moż3 The Surge 2. W przyszłym roku wstępnie zapowiedziany jest również Wiedźmin 4.

Fakt, że najwydajniejsza grafika się w wielu produkcjach nudzi.

Ja najpewniej wezmę 5090 do Black Myth Wu Kong, żeby wycisnąć rozdziałkę 1440p na maksa, bez dopalaczy.

• Confused 1
Opublikowano

Weźcie jeszcze pod uwagę, że jak USA ruszy cła to dolar poszybuje do góry.

Moim zdaniem 12 -15 tyś za 5090 jest jak najbardziej realne. Pytanie, czy dolna granica będzie z VAT, czy jeszcze będzie trzeba go doliczyć :D

Opublikowano

Ale że co? Teraz każda generacja to będzie +50% do ceny? 

Niezłe dojenie jak dostaniemy 5090 50% wydajniejszą od 4090 ale co z tego jak przyjdzie za nią zapłacić też 50% więcej i jeszcze niech weźmie więcej prądu. No słabe czasy nastały jak tak będzie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Ale zobacz ze część power userow już nie jest tak chętna kolejny raz wydawać na GPU ponad 10 kola.

Przecież opchną 4090 za jakieś 6-7k i dużo mniej będą musieli dołożyć niż na nie wydali.

Opublikowano
3 minuty temu, Gret napisał(a):

Niezłe dojenie jak dostaniemy 5090 50% wydajniejszą od 4090 ale co z tego jak przyjdzie za nią zapłacić też 50% więcej i jeszcze niech weźmie więcej prądu. No słabe czasy nastały jak tak będzie. 

Gdyby tylko GPU nie można było używać dłużej niż do kolejnej premiery :E 

Zejdziesz suwakiem o jeden w lewo i kolejny rok będziesz grać. 

Opublikowano
35 minut temu, Gret napisał(a):

Na mniej niż $1999 się nie nastawiam.

Więc jak bez pesymistycznych założeń, że dolec to the moon na 4.5 czy nawet znowu pińć zeta, a policzą dolca przyzwoicie np. po 4.2 złocisza to wychodzi 8400 + 23% VAT = ~10300pln i to jest cena detaliczna za FE od nvidii. Może będzie 5 sztuk na PL, a może w ogóle nie będzie. I od tego pułapu+ marże sklepów zaczną się najbidniejsze wersje niereferencyjne ~11k do ~14k czy nawet 15k za takiego Strixa :E

44 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Przecież opchną 4090 za jakieś 6-7k i dużo mniej będą musieli dołożyć niż na nie wydali.

42 minuty temu, Kadajo napisał(a):

To nie ma żadnego znaczenia.

Ja tam siadam z świeżym umysłem do premiery :E 4090 zostaje w kolekcji.
Więc jak jakimś cudem się zdecyduję na zmianę to 100% kasiory wywalam :E Ale na dzień dzisiejszy widzę to w dość ciemnych barwach. Po pierwsze nie oczekuję jakiegoś mega kopa po 5090, po drugię 4090 w to co grywam w 95% mi dalej w zupełności styka. A zmiana dla zmiany i zabawy w benchmarki i nowości  to już nie dla mnie :E