Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo preset B nie jest obsługiwany natywnie.

Większość gier go nie obsługuje w tej chwili a te, co obsługują mają po prostu trochę mniej artefaktów wokół interfejsu na ekranie w grze.

Nic nadzwyczajnego.

image.thumb.png.a40672b1d4026ffc942187290f429fff.png

image.thumb.png.ad4a2fa4cdf32aea91c4d94c11b6f99d.png

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Kadajo napisał(a):

trochę mniej artefaktów

To akurat robi kluczową robotę w takim cyberku i wukong. Tzn robiłoby gdyby tak było. Jeszcze nie sprawdzałem. 

Okej, odpaliłem. W Cyberku jest na B chyba jeszcze gorzej. Shotgun i jego celownik się rozmnaża przy ruszaniu :)

Opublikowano
44 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Właśnie doświadczyłeś efektu placebo.

Dlatego napisałem chyba. Efektu placebo to bym doświadczył jak bym napisał, że jest lepiej :)

Oni już chyba nigdy nie ogarną problemów z ui i celownikami :(

Opublikowano
5 godzin temu, znaFca napisał(a):

To akurat robi kluczową robotę w takim cyberku i wukong. Tzn robiłoby gdyby tak było. Jeszcze nie sprawdzałem. 

Okej, odpaliłem. W Cyberku jest na B chyba jeszcze gorzej. Shotgun i jego celownik się rozmnaża przy ruszaniu :)

Jesteś pewien, że odpaliles preset B? Bo ja tez sprawdzalem i wypada duzo lepiej. Nie idealnie, aczkolwiek roznica na plus. Jezeli chodzi o celownik to duza duza poprawia i to z presetem D od rr. I to sprawdzalem przy 30fps bazowych

Opublikowano (edytowane)

To jak mam to czytać? Że preset B uaktywnia tylko DMFG, a nowy model wykorzystujący dodatkowe bufory interfejsu działa tylko w wybranych grach?

Our new NVIDIA app update also introduces a new DLSS Frame Generation model that enhances in-game user interfaces in select titles, by incorporating additional game engine data. Available for GeForce RTX 40 Series and 50 Series users, the new model improves the quality and clarity of mini maps, on-screen user interface elements, and other aspects of game interfaces.

The new model takes additional UI buffers available for selected game engines allowing it to more intelligently manage the rendering of static user interfaces when DLSS Dynamic Multi Frame Generation, DLSS Multi Frame Generation, or DLSS Frame Generation are activated.

To activate the new model in a supported game, open “DLSS Override - Model Presets”, either globally or on a per game basis, click the “Frame Generation” dropdown, and select “Preset B”.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Owszem. Jak pisze side ma to sens ze zostało stworzone przede wszystkim dla DMFG jako ze tam masz więcej fejkowych klatek które sypia artefaktami.

Jakakolwiek poprawa widoczna w działaniu FG raczej może wynikać z nowych bibliotek samych w sobie.

Opublikowano
1 godzinę temu, znaFca napisał(a):

Ale tam nie ma żadnej poprawy :) Celownik shotgun jest dramatyczny jak był. 

Masz DMFG szafluje od x4 do x5. Znalazlem dosc trudna scene. Dodatkowo nagrywane 60fps w pelnej dodatkowo fajnie obnizylo FPS, mimo tego artow jest na prawde malo i jest to o wiele bardziej uzywalne anizeli kiedys. Aczkolwiek nie idealne.

Opublikowano
20 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Masz DMFG szafluje od x4 do x5.

Ja pisze o x2. Wyżej mi strach nie pozwolił nigdy przełączyć. Cyberek + shotgun + scena w dzień i jak ruszasz to celownik się rozjeżdża. Z jednej kropki robią się 3,i te boki wyglądające jak nawias to samo. 

@DżonyBi Fryzura się nie zgadza :)

Opublikowano
45 minut temu, znaFca napisał(a):

Ja pisze o x2. Wyżej mi strach nie pozwolił nigdy przełączyć. Cyberek + shotgun + scena w dzień i jak ruszasz to celownik się rozjeżdża. Z jednej kropki robią się 3,i te boki wyglądające jak nawias to samo. 

No dobra. Ja Ci tylko pokazalem, że nawet jak masz 125-135fps z x5 to celownik sie nie rozjezdza z presetem B na DMFG. Tam bazowy FPS jest ponizej 30 cos kolo 28. Wiec jak Tobie sie rozjezdza masz pewnie cos nie tak. Mowie znacznie poprawili. A najbardziej widoczne to jest w Crimsonie.

Opublikowano (edytowane)

@maxmaster027 To musi być shotgun. Na innych się nie rozwala. Mam wszystko jak trzeba :) Dużej filozofii tu nie ma. 

Teraz patrzę Twój film, inny shotgun i inny celownik. Potem zrobię screen. 

@maxmaster027 Na screen nie łapie. Masz filmik. Dlss quality, fg2x, 4k 120 fps w tym miejscu 

Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

sokoli wzrok

Rozumiem, że Ty tego nie widzisz? :)

Edytowane przez znaFca
Opublikowano
32 minuty temu, znaFca napisał(a):

Nie nie ma. Bez generatora klatek nic się nie dzieje. W sensie nic się nie rozdwaja. 

No ale przeciez Ci wkleilem na presecie B jak to wyglada, jak widac duzo lepiej nawet z x4 czy x5 i niecalymi 30fps bazowymi. Wylaczenie FG niewiele zmienia. Po prost nie uzywasz presetu B

Masz jeszcze w powiekszeniu to samo video