Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@maxmaster027 W nocy na ulicy to sobie możesz machać w nieskończoność. Dzień i najlepiej poza ulicą. FG włączone i rozwarstwia, FG wyłączone i jest okej. To tak samo jak w Wukong, są scenerie gdzie UI się nie wysypuje, a wystarczy piasek albo jakieś jaskinie i od razu się rozwarstwia.

Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Najlepsze jest to, że preset B w CP2077 jest nieaktywny :hihot:

image.thumb.png.166618cce3b595580b45bba8a94a22db.png

Ja mom tak.  Do gry wrzucilem biblioteki streamline 2.11 i+ DLSS 310.6. Nie wiem czy dziala czy nie dziala. Wydaje mi sie ze jednak dziala. No ale moze to placebo

Opublikowano

Nie działa, bo FG nie ma dostępu do bufora którego potrzebuje preset B aby działał.

Nawet nie wiem, czy silnik redow to obsługuje.

Zazwyczaj CP2077 czy W3 dostawały od razu wszystkie nowe bajery a tu nie dostały.

Opublikowano

@maxmaster027 no właśnie nie ma jak potwierdzić czy działa na grze która nie jest oficjalnie na liście... 

Można się tylko opierać na tym, co podała Nvidia...

1 minutę temu, sideband napisał(a):

Jak ktoś używa OSD DLSS kiedy aktywny jest Preset B UIR ON, jak nie będzie działa lub włączony Preset A UIR N/A ;)

A czyli jest sposób, na filmie który dal @maxmaster027 UIR=Off

Opublikowano
W dniu 5.04.2026 o 23:42, Kadajo napisał(a):

Bo preset B nie jest obsługiwany natywnie.

Większość gier go nie obsługuje w tej chwili a te, co obsługują mają po prostu trochę mniej artefaktów wokół interfejsu na ekranie w grze.

Widziałem długi wątek na reditticie, że niby B zmniejsza opóźnienia i obniża poprzeczkę z bazowym fps przy którym da się komfortowo grać.

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie, ten cały "cyrk" z DLSS, presetami, configami, B. K, jakieś apy do aplikowanie, jakieś apy do przełączania... mocno mnie zniesmacza i DLA MNIE, zaczyna być grubo żenujące.
IMO, to powinno się włączać / wyłączać (OK - wróć - wybrać) w opcji gry, jak cienie czy abrerrację chromatyczną czy ziarno filmowe, a nie się z tego tematu doktoryzować, "żeby mieć poprawnie / odpowiednio".

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
Opublikowano

może to jest bardziej dla osób które i tak nie grają tylko przeglądają cyferki z riva czy inych programów i bawią się z screeny z gier.

Wolą grzebanie przy grze. 

Nie bardzo interesuje ich gra jako całość.

Na przykład co najmniej 50% użytkowników tego forum. 

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, MaxaM napisał(a):

Widziałem długi wątek na reditticie, że niby B zmniejsza opóźnienia i obniża poprzeczkę z bazowym fps przy którym da się komfortowo grać.

Placebo.

10 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

IMO, to powinno się włączać / wyłączać (OK - wróć - wybrać) w opcji gry, jak cienie czy abrerrację chromatyczną czy ziarno filmowe, a nie się z tego tematu doktoryzować, "żeby mieć poprawnie / odpowiednio".

Ale tak możesz zrobić nikt ci nie każe grzebać, mało tego ustawiając opcje Recommended przez Nv App presety będą się automatycznie zmieniać na te optymalne.

4 minuty temu, Dimazz napisał(a):

może to jest bardziej dla osób które i tak nie grają tylko przeglądają cyferki z riva czy inych programów i bawią się z screeny z gier.

Wolą grzebanie przy grze. 

Nie bardzo interesuje ich gra jako całość.

Na przykład co najmniej 50% użytkowników tego forum. 

To jest przede wszystkim forum techniczne entuzjastów PC, wiec czego ty się innego spodziewasz.

• Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Dla mnie, ten cały "cyrk" z DLSS, presetami, configami, B. K, jakieś apy do aplikowanie, jakieś apy do przełączania... mocno mnie zniesmacza i DLA MNIE, zaczyna być grubo żenujące.

Przecież nie musisz tego robić i 90% graczy nie wie co to preset DLSS. 

Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale tak możesz zrobić nikt ci nie każe grzebać, mało tego ustawiając opcje Recommended przez Nv App presety będą się automatycznie zmieniać na te optymalne.

W sensie raz ustawiam taką rekomendację w apie nv i zapominam o temacie?
Dzięki. Tak chyba zrobię, bo zlazłem z rowerka odkąd zaczęły się jakiekolwiek akcje z presetami "literkowymi".

• Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, Kadajo napisał(a):

I używali DMFG... widziałem ten temat. Tak to jest jak się nie rozumie co się pokazuje.

W tym samym temacie jest wyjaśnione czym jest preset B i dlaczego to o czym pisze autor to palcebo.

Nie wiem, chyba widzieliśmy dwa różne tematy :P 

Mi się tego nie chce testować. Wolę poczekać na konkrety, a najlepiej defaultową obsługę w grach :D

Opublikowano

EEe, gość robi z klienta debila, a pewnie klient sobie po prostu zażartował z własnej głupoty i zamiast napisać "popsułem kartę chcąc zrobić moda" napisał "próbowałem się uczyć trudnego lutowania na tej karcie i mi nie działa".

Swoją drogą - Ja bym karty za 5000$ bał się dotykać albo podłączać do kompa, a tu ludzie sobie rezystorki na tym próbują lutować. Mają rozmach ...