Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, sideband napisał(a):

Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora to samo z ludźmi co nie czują wzrostu input laga ;)

Nie powiesz mi chyba, że wierzysz, że gość by zobaczył na pulpicie różnice między 240 a 360 w przewijaniu stron :)

Ba, on twierdzi, że powyżej 360 zobaczy różnice...

Opublikowano (edytowane)

Pulpit Challenge

Window Panner 2026

w co jeszcze nie grałem?

Nie rozumiem.

A co do przewijania stron to ja przy 120Hz włączam sobie tryb low persistence, bo 120 nie wystarcza do uzyskania idealnego ruchu jak używam płynnego przewijania. A używam często - np. jest artykuł, to sobie wciskam scrolla, ustalam jednostajny ruch i sobie jem obiad jak mi się przesuwa. 

Nawet posty na tym forum tak czytam, choć jak szersze to nawet 120fps sample-and-hold od biedy styka, ale na pewno nie 60.

Jak rozmyje, to  rozbolą oczy po chwili. Na OLEDzie 240Hz powinno być już OK nawet przy normalnym scrollowaniu, pod warunkiem, że strona wyświetli tyle klatek, bo te nowoczesne to się potrafią scrollować z całym 10fps :E

Ale bądźmy poważni - kogo interesuje wygląd pultpitu czy excela na monitorze HFR. Przecież to jak wejść do wątka o Ferrari i dyskutować o tym czy się sprawdzi jako drabina przy malowaniu ściany.

Ktoś zmienia z 60 na 120 to sobie porusza okienkiem przez 10s, powie "ooo, fajnie!" i to tyle.

Nigdy więcej się tym nie będzie interesował przecież.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, znaFca napisał(a):

Ale powyżej 160 to już jedna wielka ściema, że ktoś widzi różnicę na pulpicie ;)

Nie no ściema nie jest, ale to są już takie różnice, że wiesz...

Pamiętam jak ja u siebie OLED'a testowałem.

Najpierw 240Hz no super ( u mnie to jeszcze spotęgował fakt ze przeskoczyłem z LCD), potem 480Hz no już aż tak nienaturalnie płynne... I się jarałem.

A dzis... 120 FPS i wystarczy. 240 to czasem tak z czystej próżności, bo w starszych grach można sobie na to pozwolić takich jak np. UT3.

Ale kompletnie nie czuje potrzeby wychodzenia poza 120 FPS. Ba, zazwyczaj nie wychodzę powyżej 90.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Wiesz co, myślę że na pulpicie też można to zobaczyć, na ruchu myszka czy przewijaniu stron, ale to już jest takie dłubanie igłą.

Zresztą każdy, kto ma odpowiedni sprzęt łatwo to może sobie przecież przetestować :)

image.png.8097f2ea7b66cb61b8172662441016f0.png

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, VRman napisał(a):

To wy gracie w Pulpit?

A czy komputer jest tylko do grania? ;) 

HFR w pulpicie jest dobrym bonusem.

52 minuty temu, znaFca napisał(a):

Ja myśle, że Ty byś nie rozróżnił już 160 vs 240 w ślepym teście windows :) To, że w teście UFO coś widzisz to wiesz..

Powiedziała osoba, która nigdy oleda hfr na oczy nie widziała ;)

Gwarantuję Ci, że zobaczyłbyś różnicę między 240 vs 360 na pulpicie ;)

12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Zresztą każdy, kto ma odpowiedni sprzęt łatwo to może sobie przecież przetestować :)

Otóż to. Niektórzy chyba myślą, że jak monitor ma 360 Hz, to tylko tyle Hz może mieć na pulpicie i nie ma porównania do np. 240 :D 

Po kupnie nowego monitora pierwsze co zrobiłem, to ciągłe przeskakiwanie 120-240-360 do testów :D 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, znaFca napisał(a):

Nie powiesz mi chyba, że wierzysz, że gość by zobaczył na pulpicie różnice między 240 a 360 w przewijaniu stron :)

Ba, on twierdzi, że powyżej 360 zobaczy różnice...

Różnica jest, właściwie na pulpicie na przesuwającym się tekście szybciej dostrzeżesz różnicę niż w grach, gdzie aż tak bardzo nie zwraca się uwagi na detale w ruchu. Nie jakaś dramatyczna, ale jest.

360Hz to też nie jest górna granica. Prosty eksperyment: zacznij przesuwać jakieś okno na pulpicie i zwróć uwagę przy jakiej prędkości tekst w oknie robi się rozmazany na ekranie monitora. A potem weź zadrukowaną kartkę papieru i zacznij ją przesuwać. Tekst z prawdziwej kartki nadal będziesz mógł odczytać nawet gdy kartka będzie się przemieszczać ze znacznie większą prędkością niż tekst na monitorze. 

Ludzki wzrok nie współpracuje zbyt dobrze z ekranami typu sample&hold, migoczące CRT były lepsze pod tym względem. 

Edytowane przez some1
  • Upvote 5
Opublikowano

@znaFca

Ja bym powiedział 120+ ;) 

Mimo wszystko, w przewijaniu tekstu czy przesuwaniu okienek 240 vs 380 robi różnicę, a Ty próbujesz wmówić, że jest inaczej nie podając żadnych argumentów ;) 

@some1

Dobrze napisał. Zrób sobie taki test z kartką ;) 

Opublikowano
Teraz, MaxaM napisał(a):

Ja bym powiedział 120+ ;) 

To faktycznie nie mam żadnego doświadczenia używając 240Hz oled 4k od lutego albo marca 2024 :) 

Ja już takich jak Ty przerabiałem jak im odpalałem u siebie 140 vs 240 w COD na ślepo i żaden nie trafił co jest co ;)

Także z mojej strony koniec dyskusji.

• Like 1
Opublikowano

Wybacz, ale jak bym kogoś zawołał do domu i powiedział, że ma oceniać różnice miedzy 140 a 240Hz w monitorze na stronach internetowych, a nie w grze, to by mnie śmiechem zabił :) Zresztą już Ci to wyżej sugerowali, nie po to wkładamy 5090 i 4k oled aby testować pulpit :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, MaxaM napisał(a):

@znaFca

Nie, nie zobaczysz szybciej różnicy w grze. Wróć do posta @some1  ;) 

Zależy od gry, framerate'u i ogólnie tego czy ruch jest normalny czy zakłócony lub popsuty z jakiegoś powodu.

Ruch to ruch. Czy to okienko na pulpicie, czy dron lecący w grze - bez znaczenia. 

Tylko, że 90% gier właśnie ma problem.

A testowanie kolegami, to musi mieć sens - jak ktoś w grze rusza się jak kurczak (kurczaki nie ruszają oczami) to czy mu dasz 60 czy 1000Hz to nie zobaczy różnicy. Responsywność odczuje, ale różnicy nie zobaczy, bo nie da sobie szansy jej zobaczyć.

Trzeba by najpierw "testera" poinformować jak ma testować np. "weź przesuwaj myszką ruchem jednostajnym i skup wtedy wzrok na przesuwającym się obiekcie/elemencie sceny".

Trzeba by zadbać o stworzenie uczciwych warunków do testu (a nie np. myszka na 500Hz USB polling rate i se testuj na tym ;))

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano

Ocho, zaraz się dowiem, że żeby ktoś sprawdził 140 vs 240Hz to trzeba mieć certyfikat mensy na 180 IQ i zrobić miesięczne przygotowania, poprzedzone pół rocznym reserchem :)

Bo włączenie gry i zmiana Hz ze 140 na 240, a potem odwrotnie, bez zmieniania czegokolwiek innego, nie wystarczy :D :D :D 

BO PRZECIEŻ TU NIE CHODZI O TO CO WIDZĄ OCZY :)

Opublikowano (edytowane)

5070 może.

5070Ti się nie opłaca, bo 2800 vs 3900 a wydajność podobna, chyba, że chcesz lepszy upscaller lub opcje "grania" z path tracingiem (poniżej 4090/5090 to PT to się do oglądania nadaje, a nie do grania moim zdaniem)

Fajne modele 5070ti to 4500, ewentualnie 4300.

Edytowane przez VRman