Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Tam jedynie chyba na tego ostatniego ryzena z zeszłego roku można by zmienić. Narazie zostanę przy tym co jest. 

roznica miedzy 7800x3d a 9800x3d potrafi byc wysoka

Opublikowano
18 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tak czujesz jak różnica w lagi to jest może z 5ms 😂 dobre placebo wjeżdża ;) 

I mówi to gość co limituje klatki na 120fps, to dopiero jest lag przy locku 🤣

Jakie placebo? Przy x2 jest ok ale jak wlacze x3 to myszka już mi „pływa” może Tobie nie to gratuluje. 🤷

20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

mówi to gość co limituje klatki na 120fps, to dopiero jest lag przy locku 🤣

Jaki jest sens puszczać więcej klatek skoro ekran ma 120hz. 

Opublikowano

Jeśli masz lock na 120fps i wymuszone FGx3 to nie dziwota, że mysza w maśle bo skaluje z ~40fps bazowych. 

2 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Jaki jest sens puszczać więcej klatek skoro ekran ma 120hz. 

Nie ma sensu robić FGx3 wtedy po prostu, z 60fps bazowych (czyli ~70fps przed FG) jeszcze FGx2 jak cię mogę. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, MJRegul napisał(a):

Nie ma sensu robić FGx3 wtedy po prostu, z 60fps bazowych (czyli ~70fps przed FG) jeszcze FGx2 jak cię mogę. 

Dlatego kompletnie takie wynalazki jak x3 olewam. Przy x2 gra mi się bardzo komfortowo. Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia już oka czy faktycznie tam różnice są minimalne. 

16 minut temu, Doamdor napisał(a):

Chyba? Naprawdę tego potrzebujesz? 

Czekam jeszcze na info od ziomka czy taniej na firme to może wziąć. Jak nie to kupie normalnie na siebie. A czy potrzebuje? Jetem bez karty teraz wiec coś i tak kupić prędzej czy później musze. 

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Proponuje zgłębić wiedzę jak działa FG a później się wypowiadać 😉 Bo sam sobie strzelasz w stopę… 

Ja Ci mówię o tym co widzę na ekranie i jak grałem na 240hz to przy FGx3 myszka już pływa i jest to mocno odczuwalne. Do tego artefakty też były bardziej widoczne. 

Teraz, MJRegul napisał(a):

zaintrygowałeś mnie, wypowiedz się konkretniej proszę

Też jestem ciekaw…

Opublikowano

https://videocardz.com/newz/nvidia-rtx-50-hotspot-sensor-is-still-accessible-through-internal-mods-diagnostic-tool

4 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Ja zawsze gram z G-Sync i przy x2 nie ma absolutnie żadnych problemów. 
Przy x3 lag jest dla mnie bardzo odczuwalny być może dla innych i x4 nie ma różnicy. 🤷

Odblokuj locka i zobaczysz ze jak włączysz fg3x to będą inne odczucia a kolega już ci wyżej napisał z czego to się bierze. To że tobie się coś wydaje że jest ok to nie znaczy że laga nie ma większego. Bo nawet przy FG 2x jest mniejszy lag bez locka. No ale graj tam jak ci się podoba przecież ;) 

Jak jesteś masochista to spoko możesz sobie grać z lockiem ;) 

• Upvote 2
Opublikowano

Ok, o to chodziło. Lock przy FG sensu nie ma chyba, że masz bazowe 60fps i więcej karta nie daje rady i chcesz sobie podbić do tych 120fps by się zgadzało pi razy oko z odświeżaniem. Przy czym ja bym locka na 117fps zrobił i tak tak samo jak na 141fps przy 144Hz XD 

Co do FGx3 i więcej to ma sens jak masz bazowo 120fps i monitor 360Hz...choć z drugiej strony jak masz 360Hz to masz G-Sync / Freesync czy inny sync i czy wtedy potrzebne ci FG jak masz bazowo 120fps? Nie wiem, w dupie mam ;) FG używam x2 w sumie bo mam monitor 144Hz i telewizor 120Hz i styka jak potrzeba więcej "klatek" do szczęścia.

Opublikowano
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Odblokuj locka i zobaczysz ze jak włączysz fg3x to będą inne odczucia

No ale jak wyłącze synchronizacje to obraz mi „rwie” więc jaki w tym sens? Gdybym miał ekran powyżej tych 120hz to jeszcze rozumiem ale tak to x2 wystarcza do tych 120FPS. Nie ma tu nawet powodu aby używać x3. Chyba, ze bez DLSS ale to i tak lag jest bardziej odczuwalny. 

Opublikowano

@caleb59 Kradnę bo widzę, że nie było: (https://videocardz.com/newz/nvidia-rtx-50-hotspot-sensor-is-still-accessible-through-internal-mods-diagnostic-tool)

HOTSPOT.png.6bd0d745fe645b77817b3774b6a185ba.png

Teraz widać jak ważny jest to wskaźnik i jakie jego brak może mieć konsekwencje.
Gdyby nie wskaźnik Hot Spot w RX, który na szczęście nadal tam jest, to nie byłoby tej akcji:

W Inno3d RTX 5070 Ti X3 z wejścia po wyciągnięciu z pudełka położyłem PTM w postaci Gelida HeatPhase Ultra, co pewnie będzie zbawienne dla posiadacza tej karty.

Ciekawi mnie jak padać będą te RTXy w dłuższym okresie czasu :/ 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Generalnie przemysl ta 5080 bo @lukadddobrze ci radzi, brac za 3x wieksza cene 5090 to jest po prostu chore :boink:

Przecież 5080 ciężko utrzymać stabilne 120FPS w 4K z wszystkim na Ultra. Od lat zawsze miałem topowe karty bez kompromisów. Oczywiście z czasem trzeba było je zaakceptować gdy pojawił się DLSS i FG ale x2 to jest max na ten moment co mnie zadowala. 
W życiu bym nie zszedł teraz na 5080. 

Czytałem, że ten droższy model Zotaca  ma trochę wydajniejsze chłodzenie i niższe temperatury więc finalnie na niego się zdecyduje jednak. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

dobrze ci radzi, brac za 3x wieksza cene 5090 to jest po prostu chore

Ostatnio też trochę narzekał na hajsy, więc w sumie w takiej sytuacji warto się zastanowić nad tą 5080. Wiadomo 5090 bezkompromisowa wydajność, ale cena x3. 

10 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Od lat zawsze miałem topowe karty bez kompromisów.

Jak ci już nie szkoda hajsów to bierz.  Tylko jeśli masz sobie wypruwać flaki, dla tej bezkompromisowej wydajności to nie warto.

Edytowane przez lukadd