Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@userKAMIL jeśli mówimy o producencie karty typu MSI/ASUS/Gigabyte/Palit/Sapphire, a nie o NVIDII/AMD, to odpowiedź brzmi: dużo mniej niż ludziom się wydaje.

To nie jest tak, że karta za 5000 zł = producent ma 1500 zł czystego zysku. Bardziej realnie:

- tanie modele/blisko MSRP: często rząd kilkudziesięciu złotych do ~150 zł realnego zysku na sztuce,
- lepsze customy typu Gaming/Suprim/Strix/Aorus: może 200–500 zł, czasem więcej, jeśli cena jest mocno „premium tax”,
- topowe, drogie wersje / okres niedoboru: mogą przytulić więcej, ale to nie jest stała norma.

Najwięcej wartości zgarnia zwykle dostawca chipu — czyli NVIDIA/AMD, szczególnie NVIDIA. AIB dokłada PCB, VRM, chłodzenie, montaż, testy, pudełko, logistykę, gwarancję, RMA i modlitwę do świętego 12V-2x6.

Dla przykładu Igor’sLAB szacował przy RX 9070 XT marżę wkładu AIB na poziomie ok. 15–35 € w nowszym scenariuszu kosztowym, wcześniej 30–45 € — i to jeszcze nie jest pełny „czysty zysk po wszystkim” (Igor’sLAB). EVGA też kiedyś wyszła z rynku GPU NVIDII właśnie m.in. przez kurczące się marże i słabą kontrolę nad cenami (Wccftech).

Czyli krótko: producent karty zarabia raczej na wolumenie i droższych wersjach, nie na tym, że każda sztuka to złota kura. Jeden większy RMA, zjarana wtyczka albo seria zwrotów i zysk z kilku/kilkunastu kart robi puff jak VRAM w 12 GB modelu na ultra teksturach. :E

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano
24 minuty temu, lukadd napisał(a):

serio nie znasz tego sklepu :E To jeden z największych w UK sklepów z elektroniką, coś jak xkom w PL.

No jakoś nigdy mi się nie trafił. Zawsze z czegoś z IE zamawiałem.

W takim razie dzięki!

Opublikowano
56 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Znalazłem tego 5090 od Zotac tutaj:

https://www.scan.co.uk/products/zotac-nvidia-geforce-rtx-5090-solid-oc-32gb-gddr7-ray-tracing-graphics-card-dlss-4-21760-cores-2422

Nigdy nie zamawiałem z tej strony. Czy ktoś z Was miał jakieś doswiadczenia z tym „scan” ? Jest to legit sklep na rynku od lat?

Sklep legitny bierz, a karta wypada tak. 

ZOTAC-GeForce-RTX-5090-Solid-68.jpg

ZOTAC-GeForce-RTX-5090-Solid-70.jpg

:hihot:

• Thanks 1
Opublikowano

Temperatury czy głośność nie są dla mnie żadnym problemem. W dzień i tak zagłuszają mi to głośniki a w nocy słucawki. (Jeżeli faktycznie jest to jakoś odczuwalne)

Te 5 lat gwarancji to chyba wyznacznik dla mnie spokojnej nocy. Wydajność rozumiem jest praktycznie ta sama co inne modele.

Opublikowano

Jest test tej karty (ZOTAC NVIDIA GeForce RTX 5090 SOLID) na chip.pl. Linka nie wrzucę, bo jest zakaz linkowania innych polskich portali.

Wydajność trochę lepsza od foundersa. Głośna, jak founders, czyli głośna.

13 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Czytałem, że to raptem 2-4 klatki więcej\mniej?

Liczy się wartość procentowa. 4 klatki przy 60 to dużo, przy 240 to niedużo.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, wamak napisał(a):

Liczy się wartość procentowa. 4 klatki przy 60 to dużo, przy 240 to niedużo.

Interesuje mnie tylko 120FPS przy 4K. Wiadomo z FGx2 i pewnie DLSSQ/DLAA. 
Pytanie zasadnicze jest czy inne modele to np: +10FPS wówczas pewnie się zastanowię. Jeżeli nie to naprawdę nie widzę sensu utraty 5 lat gwarancji kosztem 3 lat w innych modelach. 

Opublikowano

+10 fps przy 120 to nie będzie. Zotac Solid jest wydajniejszy od foundersa o 2%. W lepszych modelach możesz liczyć na kolejne 2%, ale to już trzeba się wgłębić w testy.

Opublikowano (edytowane)

Czyli tak jak czytałem różnica w wydajności jest znikoma. Dla mnie nie ma sensu tracić 2 lat gwarancji w tym wypadku. 

P.S. Ta temperatura 80 stopni jest „normalna” i bezpieczna? Na redicie w wątku z tą kartą piszą, że niby to całkowicie normalne. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)

Chwilowa temperatura rzędu 80 stopni nie będzie problemem. Natomiast długotrwałe i systematyczne grzanie na poziomie tych 80 stopni to na pewno nie są optymalne warunki pracy dla elektroniki %-) Nawet z logicznego punktu widzenia (bez żadnych odniesień do termodynamiki) długotrwałe przegrzewanie prowadzi do degradacji materiałów. Przecież głównie z tego powodu mamy takie zjawiska jak wysychanie past termoprzewodzących, żużycie kondensatorów, rozszerzalność cieplna / tzw. zimne luty czy też zwykły throttling. Dla pamięci GDDR7 te 80 stopni to nie problem ale dla rdzenia z tego co pamiętam limit to jest chyba zakres 85-90 stopni. W tym Zotacu masz komorę parową więc pewnie przeżyje te kilka lat, kosztem kultury pracy z bardzo dużym prawdopodobieństwem :D Z Foundersami jest podobnie, to są typowe grzejniki z bardzo kiepską kulturą pracy i jeszcze gorszym wykonaniem i chłodzeniem niż ten Zotac więc nie ma się co martwić na zapas.

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, userKAMIL napisał(a):

Wrzucisz jakieś porównania wydajności względem innych modeli? Czytałem, że to raptem 2-4 klatki więcej\mniej?

Wydajność nie będzie taka sama jak na lepszych modelach, dużo tutaj zależy też jaki krzem trafisz.

@Fenrir_14  Dobrze, że Zotac daje dłuższą gwarancję. 

obraz.thumb.png.7571771e6770b14b84eed7ca83e082b9.png

20250223T175028.JPG

20250223T175139.JPG

tenor.gif

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, areczek1987 napisał(a):

remake(?) starej gry co może glanc do 1440p na 5090? Ubi na pełnej...

Ta giera na tle typowych premier na UE5 ma bardzo niskie wymagania. Jeszcze bardziej łaskawych gier dla sprzętu bym się nie spodziewał ;)

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Wydajność nie będzie taka sama jak na lepszych modelach, dużo tutaj zależy też jaki krzem trafisz.

Ale mówimy tu faktycznie o tych 2-4 klatkach różnicy czy realnie więcej? (Bliżej 10)

Opublikowano

Wydajność między modelami tego samego chipu to na ogół wiedza bezużyteczna. Przejmowałbym się tylko hałasem ;)

1 godzinę temu, userKAMIL napisał(a):

Jeżeli nie to naprawdę nie widzę sensu utraty 5 lat gwarancji kosztem 3 lat w innych modelach. 

A zupełnie nikt inny nie oferuje 5 lat? Jeśli tak to akurat przy cenie 5090 od razu bym wywalił wszystko poniżej 5, o ile chcesz ją tak długo trzymać.

• Like 1