Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Doskonale wiesz, że takich przykładów w necie masz więcej od każdego producenta. Nie ma co wybiórczo tego traktować w jedną czy drugą strone. 

?? To Ty wrzucasz przykład Astrala z BIOS shift'em i shunt modem nie ja :) a pytasz na ostatnich kilku stronach o zupełnie seryjną kartę którą zamierzasz undervoltować. 

Opublikowano
18 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Ten hejt na wszystko inne niż astral jest jakoś dziwne. Ja z niską dopłatą bym szedł w aio z taką gwarancją. Nawet jak te aio jest elementem eksploatacyjnym to jak za tą kasę grać to jak się da to w najlepszych warunkach. Psioczenie na chłodzenie air sklecone przez zotac też ułomne skoro ma mieć na tą kartę gwarancje. Tylko niech wyczyści przedtem budę.

Tylko Zotac nawet ten extreme ma tragiczne chłodzenie to są chyba jedne z najgorszych 5090.

Co do gwarancji to w okresie przedłużonym tak naprawdę producent może wymyśleć cokolwiek by odrzucić gwarę. Pamiętaj gwarancja producenta to tylko dobra wola i producent nie musi zapewniać jakiekolwiek gwarancji co innego odpowiedzialność sklepu jeżeli chodzi o rekojmię. Tylko trzeba pamiętać rękojmia to gwarancja.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Gdzie ja takie coś napisałem?

A powinieneś i napisać i to zrobić.

Mój przykład z 5080, 7C mniej na tych samych ustawieniach wentylatorów, ta sama wydajność jeśli o fps chodzi, 70W mniej poboru prądu. Przy 5090 jeśli nie kręcisz do benchmarków to undervolting na codzienną zabawę to podstawa.

CrimsonDesert_2026_07_13_19_29_12_691.jpg

Edytowane przez MJRegul
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
2 godziny temu, userKAMIL napisał(a):

66-72 stopnie to daje bardzo OK temperatury. Nie widzę najmniejszego sensu tracić 2 lat extra gwarancji z tego powodu. 
Jak już wcześniej wspomniałem jedyne co by mnie przekonało w stronę innego modelu to większa wydajność a ta jest praktycznie taka sama przy innych modelach. Wszędzie się może trafić jakaś wadliwa sztuka dosłownie u każdego producenta. 🤷

Miałem 5070Ti Zotac Solid Core i nic jej nie brakowało. Nawet ten dość biedny solid Core w ręku sprawia wrażenie produktu premium. Jak ktoś zraził się działaniem poprzednich modeli, które jak czytam należały do głośnych/gorących może miło się zaskoczyć.

Co do przytoczonej awarii 5090 to chyba właśnie Zotac miał problem z wybuchającymi kondensatorami na premierę blackwelli:hmm: Mimo wszystko taki AMP z 5 letnią gwarancją to też byłby jeden z moich pierwszych wyborów. Lepiej mieć nawet potencjalnie wątpliwą gwarancję niż żadnej:thumbup:

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, MJRegul napisał(a):

A powinieneś i napisać i to zrobić.

Mój przykład z 5080, 7C mniej na tych samych ustawieniach wentylatorów, ta sama wydajność jeśli o fps chodzi, 70W mniej poboru prądu. Przy 5090 jeśli nie kręcisz do benchmarków to undervolting na codzienną zabawę to podstawa.

Myślałem ze na 5xxx zegary to w standardzie powyżej 3000MHz a tu ledwo 2800.

Opublikowano (edytowane)

Seria 5000 to ~2790-2865MHz z pudełka w zależności od firmy (BIOS/temperatury/power limit) i loterii krzemowej. 3000+ to już OC takie standardowe a 3100+ to już OC na bardzo dobrym krzemie a 3200+ to golden turbo sample XD 

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano
29 minut temu, sideband napisał(a):

Tylko Zotac nawet ten extreme ma tragiczne chłodzenie to są chyba jedne z najgorszych 5090.

Co do gwarancji to w okresie przedłużonym tak naprawdę producent może wymyśleć cokolwiek by odrzucić gwarę. Pamiętaj gwarancja producenta to tylko dobra wola i producent nie musi zapewniać jakiekolwiek gwarancji co innego odpowiedzialność sklepu jeżeli chodzi o rekojmię. Tylko trzeba pamiętać rękojmia to gwarancja.

To aio też kijowe ?

Opublikowano
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Myślałem ze na 5xxx zegary to w standardzie powyżej 3000MHz a tu ledwo 2800.

Sensowne UV/OC u mnie to taki wynik, 1440p, max detale, ray reconstruction włączony, tak więc zysk w CrimsonD całe 4 fps a robi się ciepło i wentyle idą mocniej w górę, bez sensu męczyć kartę. 

image.png.21e60ec9fce237ffa4fb36c64b7c9654.png

• Upvote 1
Opublikowano

Jakich czasów dozylismy ze 75C to zawalone chłodzenie? 🫨

1600-1700rpm na tejnkarcir ledwo slyszalne z metra dla moich uszu.

Tak wiem, zaraz sie zacznie, ze karta musi miec 800rpm i tylko wtedy jest ok. 

Kazdemu wg potrzeb, jeden chce jechać na 350-400W na pelnej urwie i mieć 60C a inny, jak ja, kupuje jak najmniejsza karte pod undervolting i 70C to wszystko czego oczekuje przy stockowej wydajnosci.

Dodam, ze jestem z tych co jak widzą, że grafa zjada 300W to dostaja kociokwiku, że "dużo żre" :)

Dla mnie ideolo by była wydajnosc 5080 przy max 250W i w grach bez RT do tego dążę.

A w starszych to już w ogole bajka jest, ogrywam teraz Valhalle w 1440p i mam 150W przy 141fps cap i 800rpm przy 55C.

I żeby nie było - jakby byl ProArt 3 slotowy to bym wziął bo ładna XD

Astral za duzy i drogi, Gigabyte i MSI mi sie nie podobają. Zostaca mialem dwa razy i juz nie chce.

Musiałem coś wybrać i wybieralem między Prime a ProArt i wygrał wygląd. 

Opublikowano
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Właśnie dlatego jak kupować to kloca aby chłodzenie dało rade przy 100% TDP i miało jeszcze zapas.

5080 powinny mieć podobne chłodzenia jakie miały 4090.

Mają, mają. :przytul:

dimensions.jpg

width.jpg

weight.jpg

obraz.thumb.png.e78f84c85d5b321270c8d6c00188a996.png

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Tutaj nie ma dobrego wyjścia. 600W to jest masakra. Czy WODA czy AIR PCB dostaje po dupie razem z komponentami.

Dlatego wybór takiego GPU jest bardzo indywidualny. Jak ktoś szuka bardzo niskich temperatur to pewnie ten Astral będzie świetnym wyborem. Jeżeli dla kogoś priorytetem jest kultura pracy to wybierze jeszcze coś innego. W jednym chyba wszyscy się zgodzimy, że wydajność jest wszędzie na tym samym poziomie. Dla mnie kompletnie te dwa pierwsze czynniki nie mają znaczenia więc 5 lat gwarancji wychodzi tu na pierwsze miejsce. I można gdybać co będzie jak się coś zepsuje. Ale lepiej mieć te 5 lat niż 3 jeżeli reszta nie ma większego znaczenia. 

Historie ze szklanej kuli o 30 stopniach w moim pokoju i bez klimatyzacji nie ma co kompa odpalać... Nawet nie wiem jak sensownie skomentować. 

Tak wszyscy myślę już wiemy, że kolega ma super klimatyzacje w pokoju. Mam wrażenie, że wspomina o tym w co drugim temacie i co drugi dzień na chacie ogólnym. ;)

Niech Ci dobrze służy! 

Żyje w kraju gdzie na palcach obu rąk możesz policzyć dni upalne powyżej 25 stopni w ciągu roku. XD

Edytowane przez userKAMIL
  • Upvote 1
Opublikowano

@userKAMIL 

Nikt tu dla ciebie źle nie chce, ale rób sobie co chcesz. Nie potrafisz zrobić UV, nie znasz się totalnie na hardware, ale wiesz lepiej to rób jak chcesz. Sam się przekonasz co to jest 1000W grzejnik w budzie. Ja nie polecę komuś kto nie ogarnia hardware 600W karty graficznej, a szczególnie z słabych chłodzeniem.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Nie potrafisz zrobić UV, nie znasz się totalnie na hardware, ale wiesz lepiej to rób jak chcesz.

Ale ja nie mam potrzeby robić UV. Kartę wyjmę z pudełka i włożę do kompa i tyle. Temperatury na poziomie tych 65-72 nie będą się różniły od tego co miałem przez ostatnie 3 lata przy 4090.

Opublikowano

Ja jestem z tych co lubią mieć tą samą wydajność przy znacznie niższym poborze prądu. Temperatury o ile są akceptowalne mam w poważaniu. I tym sposobem dochodzimy znowu do "każdemu wg potrzeb" :) 

Opublikowano
1 minutę temu, MJRegul napisał(a):

Temperatury o ile są akceptowalne mam w poważaniu.

Ja mam dokładnie tak samo. Tylko dochodzimy do jakiegoś absurdu gdzie 72 stopnie to już nie ma sensu nawet kupować tak dziadowskiego chłodzenia. XD

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Ale ja nie mam potrzeby robić UV. Kartę wyjmę z pudełka i włożę do kompa i tyle.

Już czuje zapach stopionego plastiku, tylko kwestia czasu :E I nawet nie chodzi o UV.

Taki sprzęt trzeba wiedzieć jak ogarnąć. To trochę tak jak dać jakiemuś świeżakowi co zrobił ledwie prawko kilkuset konną brykę z napędem na tył, żeby się pobujał :E 

Edytowane przez lukadd
  • Haha 4
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, lukadd napisał(a):

@userKAMIL 

Nikt tu dla ciebie źle nie chce, ale rób sobie co chcesz. Nie potrafisz zrobić UV, nie znasz się totalnie na hardware, ale wiesz lepiej to rób jak chcesz. Sam się przekonasz co to jest 1000W grzejnik w budzie. Ja nie polecę komuś kto nie ogarnia hardware 600W karty graficznej, a szczególnie z słabych chłodzeniem.

Niech kupi i podzieli się wrażeniami, póki co to jest cały czas jego teoretyzowanie, albo niewiedza czym jest 600W karta. 

Opublikowano (edytowane)

Jak nie ma odpowiedniej wymiany powietrza w pomieszczeniu (cyrkulacji) to za oknem może być i 15 stopni ale te 600W które karta oddaje po kilku godzinach spowoduje że w pokoju temperatura realnie wzrośnie o minimum kilka stopni - w zależności od metrażu i wysokości pomieszczenia. 

Dlatego kluczem w takich wyżyłowanych zestawach jest optymalizacja i przemyślane ustawienie sprzętu :thumbup:

8 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Ale ja nie mam potrzeby robić UV. Kartę wyjmę z pudełka i włożę do kompa i tyle. Temperatury na poziomie tych 65-72 nie będą się różniły od tego co miałem przez ostatnie 3 lata przy 4090.

5090 po wyjęciu z pudełka oddaje +/- 30% ciepła więcej niż 4090. Karta chłodzona powietrzem dodatkowo nagrzewa wszystkie komponenty w środku PLUS płyn w chłodnicy od AIO procesora co ma przełożenie na to jak szybko będzie wzrastać temperatura w pokoju %-)

Dlatego właśnie powszechnie się uważa że JAKOŚĆ i WYDAJNOŚĆ chłodzenia w kartach graficznych ma decydujący wpływ na KULTURĘ PRACY całego zestawu / stanowiska.

Edytowane przez Fenrir_14
  • Thanks 1
  • Upvote 1