Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, skunRace napisał(a):

Szczerze za to co Asus odwalił przy 4000 i tych gównianych pastach, nawet w topowych Strixach 4090 to dla zasady bym już podziękował Asusowi mimo, że teraz podobno mają kłaść ptma. Do tego podejście do klienta, kupujesz świadomie lepsze chłodzenie TUF/Strix żeby mieć chłodno i cicho. Jak po 6-12 miesiącach pasta wyschnie i masz 100 stopni na HS i 2000+rpm to co serwis Asusa odpisze ? A no, że do 105 stopni jest bezpiecznie, ciul z tym, że masz odrzutowiec w budzie. Wiadomo, że można wymienić samemu, ale osobiście za takie podejście bym ich karty nie kupił. 

Po pierwsze to 4070Ti PNY XLR8 waży 1574g, więc do 2kg mu sporo brakuje. Po drugie karta ma bardzo dobre chłodzenie, pod maksymalnym obciążeniem 62 stopnie i tylko 1150rpm, więc może masz jakąś słabą obudowę piekarnik. Sam miałem go brać i zastanawiałem się między nim a swoim Palitem, bo pod względem temperatur wyglądały bardzo podobnie. Zadecydował fakt, że jak kupowałem to PNY schrzaniło ten model wypuszczając nowy bios, gdzie najniższa prędkość wentyli zamiast 1150rpm podbili do 1450rpm i trzeba było wgrywać stary bios.

https://www.techpowerup.com/review/pny-geforce-rtx-4070-ti-oc/3.html

weight.jpg

Dzieki za poprawienie mnie. Ja wpisałem w przegladarke zwyczajnie żeby dokładnie napisac i patrz...
123FFFF.thumb.png.6b3b875507539c1b8deb376ca8d60ae2.png

Bios można sobie wgrać z każdej wersji. Mój ma 1000RPM z tym akurat nie ma problemów. 

Tak może to kwestia mniejszej obudowy. I tym, że nie wypycha powietrza na zewnatrz tylko na boki, przez co na benchu temp sa dobre a w obudowie juz niekoniecznie.

Opublikowano
31 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Dzieki za poprawienie mnie. Ja wpisałem w przegladarke zwyczajnie żeby dokładnie napisac i patrz...
123FFFF.thumb.png.6b3b875507539c1b8deb376ca8d60ae2.png

Bios można sobie wgrać z każdej wersji. Mój ma 1000RPM z tym akurat nie ma problemów. 

Tak może to kwestia mniejszej obudowy. I tym, że nie wypycha powietrza na zewnatrz tylko na boki, przez co na benchu temp sa dobre a w obudowie juz niekoniecznie.

Skoro twierdzisz, że na tej karcie chłodno nie jest to masz coś nie tak, a obudowa ma duże znaczenie, powinieneś mieć takie temperatury jak pisałem ;) Jeśli chodzi i bios to ja wiem, że to nie jest problem wgrać stary. Tylko pytanie dlaczego PNY to zrobiło. @Reverse17 mocno ciągnął ten temat w necie i na różnych forach. PNY chyba jedynie co odpowiedziało to podesłali starą wersję biosu. Niektórzy się nawet zastanawiali, czy może jakiś element na pcb się za mocno grzeje i najmniejszym kosztem podbili minimalną wentyli biosem z 1100rp na 1450rpm. Bardzo dziwna sprawa, bo pomimo tak dobrego chłodzenia i tak dobrych temperatur przy tych 1100rpm, nie wiadomo dlaczego to zrobili i podbili do bezsensownych 1450rpm. W necie zostały testy, że karta ma świetne temperatury przy 1100rpm, a jak ktoś kupował kartę sugerując się tymi testami w drugiej połowie 2023 roku to się zdziwił, gdy po zakupie przyszła do nich karta startująca od 1450rpm. Pomimo, że było to zgłaszane do PNY to nie wrócili do poprzednich obrotów z tego co pamiętam nawet w wersji Super, więc jakiś powód chyba był :hmm:

Opublikowano
23 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Przeciez te filmy sa robione specjalnie dla napalencow, zeby beznamietnie klikaly i dalej sie nakrecali :)

Na podstawie wczesniejszego filmu, jego zalozen i teorii: 5070Ti bedzie na rowni z 4070Ti Super w czystej rasteryzacji :E takze calosc to smietnik i spekulacja
. Czy 4090 jest x2 lepsza w FPS od 3090Ti? Bo w TFLOPach owszem.

Opublikowano
Godzinę temu, ryba napisał(a):

Komus sie grubo w glowce cos pomylilo :E ostatnie lata z konsolami jeszcze nie wszystkich nauczylo, ze TFLOPami sobie FPSow niewymalujesz na wykresie.

Nie tylko konsole. W Turing'u dodano jednostkę INT, która nie wpływa na TFLOPS a na wydajność w grach już tak. GTX 1080 ma 8,87 TFLOPS natomiast RTX 2080 ma 10,07 TFLOPS, w grach średnio o 26% więcej FPS. W RTX 50x0 będzie taka sama sytuacja.

Opublikowano
16 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Nie tylko konsole. W Turing'u dodano jednostkę INT, która nie wpływa na TFLOPS a na wydajność w grach już tak. GTX 1080 ma 8,87 TFLOPS natomiast RTX 2080 ma 10,07 TFLOPS, w grach średnio o 26% więcej FPS. W RTX 50x0 będzie taka sama sytuacja.

Jeszcze żadne NDA nie podpisane?

Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

Toś dowalił z tym NDA xD To nie jest ten Sebastian, o którym zapewne myślisz :hihot:

Z kazdym dniem sie tutaj tylko utwierdzam, jak myslenie ludzie maja wylaczone z powodu hajpu :E Nowy dzien, nowe granice przekroczone.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Napisałem w poprzednim tygodniu do x-koma o to czy będą mieli jeszcze inne modele kart 5090 w sprzedaży. 

Tak. Jeszcze jedną. 

Zatem tak jak przewidywałem. Jesteśmy dla Jensena krajem trzeciego świata, a dostępność będzie tragiczna.

4 modele 5090 vs 18 modeli 5080.

Edytowane przez Umpero
  • Haha 2
Opublikowano
14 minut temu, Umpero napisał(a):

Chodziło mi ogólnie o USA i o to, że dla Polski jest mała pula.

Powiem ci jak nasz premier i kandydat na prezydentem z tej samej parti:

Po co nam lotnisko skoro jest w Berlinie?

A nie czekaj, to nie to.

Po co ci karty graficzne na x-komie skoro masz w niemieckich sklepach?

Opublikowano
18 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Znaczy co przewidujecie? Ile tak faktycznie będzie na +?

Lepiej Wam stoi od czytania wypowiedzi innych z przewidywaniami? Przewiduje -10% w rastrze i +1000% w RT, lepiej?

18 minut temu, Umpero napisał(a):

Chodziło mi ogólnie o USA i o to, że dla Polski jest mała pula.

Od polityki to juz sie totalnie pokielbasilo w bani. Co ma kurtka do decyzji odnosnie ilosci modeli i sztuk na naszym rynku od innych vendorow? Nawet nie on ustala ilosc kart FE na nasz rynek :E

Opublikowano
3 minuty temu, ryba napisał(a):

Lepiej Wam stoi od czytania wypowiedzi innych z przewidywaniami? Przewiduje -10% w rastrze i +1000% w RT, lepiej?

w RT +1000% uwierze. 4K DLSS performance MFGx4. Swoją droga 4k perf źle nie wygalda, według mnie lepiej niz 2k quality

Opublikowano
16 minut temu, ryba napisał(a):

Mi od tego nawet nie drgnie jeśli o tym samym mówimy :E

Stary zgred się zrobiłem i mnie to bawi z perspektywy czasu ;)

Opublikowano
40 minut temu, ryba napisał(a):

Od polityki to juz sie totalnie pokielbasilo w bani. Co ma kurtka do decyzji odnosnie ilosci modeli i sztuk na naszym rynku od innych vendorow? Nawet nie on ustala ilosc kart FE na nasz rynek :E

Nic nie ma. Ktoś tam wspominał, że jesteśmy "tier 2". Duńczyk ma już kilkanaście pozycji.