Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Yedi napisał(a):

Widziałem w okolicach 3k bez jakieś wielkiej łachy .. ale targetuje trochę niżej.. Skoro 5070ti ma być taka tania to 4070ti super musi być sporo tańsza.

Tak btw - widziałem jakieś testy 5090 vs 4070ti Super bez polepszaczy i było 30-100% wiecej mocy w 4k .. Ale chyba procki już sie będą dusić w tych 4k przy tej karcie.

Po pierwsze co? Gdzie testy 5090? A jeszcze w porównaniu do 4070Ti super?

Poza tym owszem, procki mogą ograniczać wyniki nawet w 4K, ale od premiery 4090 proce poszły do przodu więcej niż 5090 poszła do przodu względem 4090.

Zresztą bez upscallerów to 4090tka do 1440p starcza, a nie 4K, jak ktoś oczekuje ilości klatek zgodnej z drugą dekadą XXIw. (100+) i wydaniem kupy kasy na sprzęt. Innymi słowy - nic się nie martw, stestować 5090tkę poprawnie na pewno się da w 4K.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

@Joloxx9

Ok, faktycznie mogłem napisać "a chodzi o rynek UK" spoko i nie brnąc dalej.

Ale tak samo ty mogłeś od razu to napisać w pierwszym poście, że chodzi ci o rynek UK a twojego posta wynikało ze ogólnie nie ma problemu, żeby sprzedać kartę za 90% swojej wartości.

Napisałem w drugim(chyba) poscie bo nie dodałem w pierwszym.  Czy tak wynikało, nie wiem, może ale to można normalnie chyba napisać a nie odpalać się i "nie pisz tutaj o rynku uk bo to mamy w dupie"(tak to można było odebrac) plus te uszczypliwosci niepotrzebne

Opublikowano (edytowane)

A jak będziesz wracał z UK z "towarem" to Ci cła nie przywalą za to ?

Jesli bedzie wygladala na uzywke do uzytku wlasnego, to nie ma opcji. Jesli nowka, nieotwarta, w pudelku, to tak. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano

A jak będziesz wracał z UK z "towarem" to Ci cła nie przywalą za to ?

Dla ogarniętych podstawą są inne rynki niż polskie - pozostaje zawsze kalkulacja co z gwarancją. Zwłaszcza pozniej z drugiej ręki jak takie coś dostaniesz ..

Nie przywala o ile nie przewozisz ze sobą 10 kart.  Inaczej jakbyś miał wypasionego łapka za 15k to co wtedy? Co podróż clo? Byłoby srednio  :E

Opublikowano
1 godzinę temu, Joloxx9 napisał(a):

Ja Ci powiem, ze z punktu osoby, ktora siedzi na serii 4 moze smialo sprzedac karte kupiona rok temu za 90% wartosci, dolozyc doslownie "grosze" i cieszyc sie nowa karta z dluzsza gwarancja to smialo moge powiedziec, dobry interes. 

2 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Idźmy dalej, nie rozmawiajmy o zagranicznych recenzentach bo mówią w innym języku. Ty się serio w takie coś bawisz? Z tego co widzę, kilka osób jednak tutaj to może interesować i chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście nie wolno pisać na temat innych rynków  @tomcug ? 

Nie sprecyzowałeś, że chodzi ci o inny rynek niż Polska tak jak ja zignorowałem potem to ze napisałeś, o który rynek ci chodzi ? Ok ? Rozumiesz gdzie był błąd ?

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Jesli bedzie wygladala na uzywke do uzytku wlasnego, to nie ma opcji. Jesli nowka, nieotwarta, w pudelku, to tak. 

Przewoziłem nowy nas z Polski, o wartości kilku K, w pudełku etc i co? I nic. Musisz mieć większe ilości, albo się obkleić CPU 🤣

2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Nie sprecyzowałeś, że chodzi ci o inny rynek niż Polska tak jak ja zignorowałem potem to ze napisałeś, o który rynek ci chodzi ? Ok ? Rozumiesz gdzie był błąd ?

Tak, widzę, za dużo o słowo "śmiało". Odniosłem się chyba w taki sposób, widząc po ile karty się sprzedają od kilku tygodni i ile ma kosztować referent. To potem wyjaśniłem. Serio nie widzę tutaj powodu do dalszej spiny

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Gret napisał(a):

Więcej TDP tak do 1200W będzie w sam raz :E

Klima to będzie potrzebna nie tylko w lato :E

Jak stać kogoś na kartę za 5k $ to pewnie puści sobie chłodnicę do piwniczki koło sauny. Jak nie to klima zrobi w lato robotę a w zimę duże pomieszczenia inaczej to znoszą...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
4 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Tak, widzę, za dużo o słowo "śmiało". Odniosłem się chyba w taki sposób, widząc po ile karty się sprzedają od kilku tygodni i ile ma kosztować referent. To potem wyjaśniłem. Serio nie widzę tutaj powodu do dalszej spiny

Dlatego luz. Wszytko się wyjaśniło. :piwko:

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, tomcug napisał(a):

Co generację słyszę teksty o magicznych sterach dla nowych układów za kilka miesięcy i jakoś jeszcze nigdy przepowiednia się nie spełniła. Tak samo z magicznymi patchami pod CPU, czego ostatnio mieliśmy przykład z Arrow Lake, patrz magiczne latki +90%, które w rzeczywistości nic nie dały.

:)  4070Ti Super to na nowych driverach dostala duzego boosta. Biorąc pod uwage lepsze OC bo z nizszego pułapu. To że nV drivery ma naprawde mocno dopracowane i cały czas je rozwija. 32GB vram no jest tego troche. RASTER pewnie bedzie lipa 25-30%. Ale na co komu 5090 do rasteryzacji

Opublikowano

Wydajność kart, ich wykonanie, i inne cechy są na całym świecie raczej takie same.
Realia rynkowe, mentalność są różne w różnych miejscach.
Generalnie jesteśmy w Polsce, 99% ludzi interesują ceny i dostępność w Polsce.

Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

4070Ti Super to na nowych driverach dostala duzego boost

Supery miały na premierę bardzo dziwne wyniki, czasem nawet 4070Ti Super wypadało 0% lepiej od 4070Ti co nie miało żadnego sensu. Ja podejrzewałem (bez przekonania, a już na pewno bez pewności), że to efekt sterowania wydajnością przez sterowniki, że tak Nvidia sobie pozycjonuje karty, aby były od siebie dokładnie tyle ile im marketingowcy i spece od socjologii i psychologii sugerują.

Teraz widzę, że piszesz o sterownikach, które dużo dodały. 

Coś przegapiłem? 

Stery pomogły 70Ti Super czy Ti też? Robił ktoś porównania? Nadal są gry, gdzie 70Ti = 70Ti Super?

Opublikowano
7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

4070Ti Super to na nowych driverach dostala duzego boosta.

Mam to GPU od premiery i nic takiego nie miało miejsca. Jedynie część modeli dostała nowe BIOS-y z poprawionym Boostem, bo tam był problem na premierę.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Aż sprawdzę jak to wygląda oficjalnie, bo to by były jaja jakieś.

Zeby nie bylo - on jechal do nas w oficjalnej delegacji, nie prywatnie. Dowalili sie, ze nie mial jakiegos "umocowania prawnego KRS/CEIDG", cokolwiek to znaczy. Tematu nie bylo, musial zaplacic. Przewozil tylko 1 sztuke. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

Zeby nie bylo - on jechal do nas w oficjalnej delegacji, nie prywatnie. Dowalili sie, ze nie mial jakiegos "umocowania prawnego KRS/CEIDG", cokolwiek to znaczy. Tematu nie bylo, musial zaplacic. Przewozil tylko 1 sztuke. 

Niby jest tak, jak Towar jest dla Ciebie i masz potwierdzenie zakupu to nie powinno być żadnego cla, no ale... zawsze jest to ale i niby istnieje jakaś tam mała szansa na coś takiego. BTW jak Cie celnicy zgarna lecąc Ryanairem jak to przecież nie jest skanowane po wylądowaniu? 😅 dużo sprzętu poza właśnie NAS i dyskami nie przewoziłem, ale sam ten serwer z nimi warty był z 9k i to był nowy sprzęt tylko bez opakowan. 

Opublikowano

@Kadajo

Ale tam były takie jaja, że nie tam +1%, tylko wręcz minus. I to nie u jednego testera, a u kilku, łącznie z info, że puszczał test kilka razy, bo sam myślał, że to jakies przekłamanie czy coś. Bardzo mnie to zaintrygowało wtedy i ciekawi teraz, czy się coś zmieniło. Jaki to był test, w jakiej grze, to nie pamiętam. Pewnie na Hardware Unboxed, bo tam zazwyczaj oglądam testy.

Opublikowano
23 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

To gratuluje. Kolega przewozil do mnie videobara Jabra Panacast 50 i nie bylo zmiluj. 

Nie wiem czy to mit czy nie , ale podobno duże znaczenie ma czy wieziesz zapakowane w oryinalny karton w  folii (czytaj nadające się do sprzedaży) czy zawinięte w brudne gacie :E czytaj używane dla siebie.

Opublikowano
12 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Niby jest tak, jak Towar jest dla Ciebie i masz potwierdzenie zakupu to nie powinno być żadnego cla, no ale... zawsze jest to ale i niby istnieje jakaś tam mała szansa na coś takiego. BTW jak Cie celnicy zgarna lecąc Ryanairem jak to przecież nie jest skanowane po wylądowaniu? 😅 dużo sprzętu poza właśnie NAS i dyskami nie przewoziłem, ale sam ten serwer z nimi warty był z 9k i to był nowy sprzęt tylko bez opakowan. 

No ja sie na tych przepisach nie znam, z zasady nie przewoze nowego sprzetu w oryginalnych pudelkach, jak koledze kupilem jakies dyski SSD i pamiec to po prostu je odpakowalem, i wrzucilem w swoje przegrodki do torby do kamery, problemu nie bylo,