Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zakładając że w astralu wentylator posiada standardowo 25mm to sama chłodnica posiada 40mm.

Jest to więcej niż topowe AIO Arctica freezer III 360 co powinno przekładać się na ciszę i niskie temperatury.

Wszystko testy ujawnią I tyle.

Edytowane przez ket_rab
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ogider napisał(a):

Na ocuk

"Plan ahead and act like adults"

Facet od 23 lat pisze na forum komputerowym i jeszcze się łudzi...

Opakowanie 5090 FE całe papierowe, to i premiera papierowa. 

Edytowane przez some1
Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Obejrzałem, ale jakim kosztem... Gość ma 760K subów a przez to jak chaotycznie o tym gadał i non stop mu ta kamera latała to miałem ochotę przez monitor go udusić, w sumie dalej nic nie wiem odnośnie tego nowego transformera :E 

Opublikowano
1 minutę temu, Joloxx9 napisał(a):

Obejrzałem, ale jakim kosztem... Gość ma 760K subów a przez to jak chaotycznie o tym gadał i non stop mu ta kamera latała to miałem ochotę przez monitor go udusić, w sumie dalej nic nie wiem odnośnie tego nowego transformera :E 

To i tak dałeś radę ja typa nie zniosłem :E

A co do transfomera:

https://wccftech.com/nvidia-dlss-transformer-model-takes-over-cnn-all-geforce-rtx-gpus-improved-visual-quality/

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Do tych co się znają na AI. Czy można liczyć, że jeśli np. 7090 będzie miał 2x więcej jednostek, to analiza obrazu + obliczenia modelem Transformer przyspieszą?

Chyba na premierę 3xxx był jakiś filmik jak ktoś testował DLSS i w 8K wyszło słabo.

Czas obliczeń sprawiał, że poprawy wydajności w zasadzie nie było.

Już nawet mniejsza z 8K, ale ja się mocno obawiam o przydatność tego nowego modelu w sytuacji gdy gramy np. w 300fps.

W sensie: jak ktoś ma 60fps i mu DLSS zajmie 1ms, to nie ma problemu, bo jest 16.6ms na klatkę.

Jak nowy model zamiast 1ms potrzebowałby to 3ms, to gorzej, ale i tak to będzie miało sens. 
Ale co jeśli na klatkę jest tylko 4ms albo 3ms? Czy nowy model i FG w ogóle zadziałają w grze, w której normalnie jest np. 400fps?

To ostatnie jest pytaniem teoretycznym. Nie sugeruję, że jak ktoś ma 300fps to ma włączać DLSS.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Czyli dostępność, a szczególnie 5090 na najbliższe 2 miesiące zapowiada się tragicznie niska :E

Może i dostępność będzie niska, za to wydajność względem poprzedniej serii też nie będzie za wysoka :E

• Haha 7
  • Upvote 1