Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Joloxx9

No te mydło DLSS to już myślę można śmiało pisać ze przeszłość ;)

Ok, samo dlss na dzień dzisiejszy jest do przyjęcia, ale dodajesz do tego FG i co się dzieje? Artefakty latają dookola 

Teraz, Kadajo napisał(a):

Dobrze ze się o tym mówi głośno ze to nie wygląda i dobrze ze mówią o tym sami YT Tech.

Nie ma co słodzić Nvidii. Fajnie ze cos robią, ale patrząc czysto pod jakość obrazu to nie wygląda to dobrze.

Do tego, jeśli nvidia opiera swoje słupki wydajności na mfg i zachwyca się tym, ignorując to jaka kaszane to robi z obrazem to coś tu jest nie tak 

Opublikowano

No ale z marketingowego punktu co oni mają zrobić :E

Powiedzieć no słuchajcie jest lipa, ale możecie wybrać albo to, albo 25 fp :E

Ciekawe jak potężne musiałoby być GPU, aby interpolacja była idealna :D

Bo to pewnie jest do zrobienia.

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

No ale z marketingowego punktu co oni mają zrobić :E

Powiedzieć no słuchajcie jest lipa ale mozescie wybrac albo to zlbo 25 fp :E

Ja to doskonałe rozumiem i dlatego piętnowanie ich z takie zagrywki jest jak najbardziej "na miejscu". Dobrze, że coraz więcej się o tym mowi.

• Upvote 1
Opublikowano

już tak na logikę

dużo  łatwiej interpolować pixele i  zrobić dobry  upscaler, zwłaszcza przy  ostatniej poprawie wydajności (pomimo zmniejszania  precyzji) AI

a co  innego generować całe klatki  złożone z:

1. skomplikowanych  obiektów  - liście drzew na tym filmie

2. zmiany  oświetlenia

albo rzeczywiście nvidia wpakuje w to swoje zasoby (powstanie mocny dedykowany  sub układ) albo  co  równie prawdopodobne przy  obecnych  możliwościach  kart okaże się to  ślepa uliczka

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Skoro samo FG pozostawia nadal wiele do życzenia, to co zaoferuje MFG? 

Jak dla mnie w co drugiej grze to będzie festiwal artefaktów. 

Tak naprawdę liczy się co ludzie powiedzą. Jeśli nie będą tego widzieć podczas grania to się przyjmie tak samo jak FG.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, bofff napisał(a):

już tak na logikę

dużo  łatwiej interpolować pixele i  zrobić dobry  upscaler, zwłaszcza przy  ostatniej poprawie wydajności (pomimo zmniejszania  precyzji) AI

a co  innego generować całe klatki  złożone z:

1. skomplikowanych  obiektów  - liście drzew na tym filmie

2. zmiany  oświetlenia

albo rzeczywiście nvidia wpakuje w to swoje zasoby (powstanie mocny dedykowany  sub układ) albo  co  równie prawdopodobne przy  obecnych  możliwościach  kart okaże się to  ślepa uliczka

chłopie w serii 6000 bedziesz mial osobny chip do tego albo jakis micro procek arm do robienia FG, zapewne polecą x7 tym razem. FG bedzie 1 FPS. Pomiedzy nim 3 do przodu i 3 do tyłu. Majac 10FPS to bedziesz miał 70FPS z racji micro arm procesora 0 latency penalty 0 additional computing penalty etc. No mozna sobie wyobrazic CES 2026, Jensen the 6060Ti the performance of 5090, not possible without ARM

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
7 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Ja to doskonałe rozumiem i dlatego piętnowanie ich z takie zagrywki jest jak najbardziej "na miejscu". Dobrze, że coraz więcej się o tym mowi.

Najlepsze ze to teraz MFG x4 będzie rozmazywało obraz, a nie DLSS :E :

W tym miejscu o tym mówi :)

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

A tak poważnie to brak konkretnego postępu w rasterze to chyba nie jest ich wina tylko po prostu rozwój zdycha.

Ogólnie obecnie Nvidia w pierwszej kolejności skupia się na zwiększaniu wydajności w AI, bo na tym kosi najwięcej hajsu. Układy pod AI sprzedają za wielokrotnie więcej.

A obecnie jeszcze doszedł brak zmiany procesu na niższy w GPU dla graczy i mamy co mamy. Nowe techniki z czasem będą lepiej wykorzystywane. A 6090 na niższym procesie przyniesie lepsze boosty.

Zresztą to nie jest pierwszy raz gdzie skok premierowy nie był zbyt duży. Podobnie było początkowo z Turingiem. Jak sam wiesz i wcale daleko nie trzeba sięgać pamięcią. Ale tam chociaż 2080tka była premierowo choć trochę wydajniejsza od topu poprzedniej generacji :E

1080Ti vs 2080Ti

relative-performance_3840-2160.png

4090 vs 5090

jjaiGTf.png

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

ktos tam sprawdzał to, tak youtuber ponoc X2 jest mega dobre

Mega dobre to jest bez FG. x2 to masz to co miałeś już dwa lata temu na premierę RTX 4xxx.

Najlepsze jest to ze on to wszytko sprawdza w 4K, a już są problemy.

W niższych rozdzielczościach będzie tylko gorzej :E

Ja podczas testów CP2077 jak wyłączyłem FG i udało się utrzymać z nowym DLSS Q 40 FPS to stwierdziłem ze chyba tak wole grac niż z FG :hihot:

Opublikowano

Kiedy mają być te testy 5080FE, w środę?

No to się zobaczy, czy zostanę mini dzbanem czy nie - w grę wchodzi tylko wersja FE za MSRP, nie upadłem na głowę żeby do tej koślawej generacji dopłacać choćby 10zł więcej. Jeśli się nie uda, będę sobie na spokojnie obserwował rynek używek, 4080 Super w szczególności. 

Opublikowano
32 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Jakiś koleś wrzucił fajny fix na wysokiej jakości tekstury do FFVII Rebirth, gdzie gra ponoć wygląda fenomenalnie, ludzie pościągali i nagle zonk, okazuje się że 16GB Vramu to za mało, bierze w porywach nawet do 20GB. 

Fajnie, czyli mając 5.5-6k PLN nie da się kupić obecnie porządnej karty skoro 5080 Ma 16gb… 

Pozostaje xtx i granie bez RT.

Opublikowano

No tak, bo ten 5080 to jest to samo co dwa lata temu 4080 12GB :E

Nawet gorzej, bo ma słabszą wydajność względem poprzedniej generacji (W sensie ze RTX 4080 12GB AKA 4070 Ti przynajmniej przegonił RTX'a 3090 Ti)

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No tak, bo ten 5080 to samo co dwa lata temu 4080 12GB :E

Nawet gorzej, bo ma słabszą wydajność względem poprzedniej generacji (W sensie ze RTX 4080 12GB AKA 4070 Ti przynjamniej przegonil RTX 3090 Ti)

Biorę pod uwagę tylko dlatego, że mam w budzie kastrata 4070 12GB. Gdybym siedział na 4080 albo wyżej, to w tym temacie wpierdzielałbym co najwyżej popcorn. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Biorę pod uwagę tylko dlatego, że mam w budzie kastrata 4070 12GB. Gdybym siedział na 4080 albo wyżej, to w tym temacie wpierdzielałbym co najwyżej popcorn. 

Jeśli nie masz jaśnie pańskich wymogów grania w słynnym "4K Oled" to spokojnie nawet do 1440p ta karta nadal wystarczy z DLSS + FG. Poza tym z tego co się orientuję i tak grasz głównie w "hińskie bajgi" a to nie są wymagające tytuły by potrzebowały takiej karty, spokojnie możesz wrzucić na luz już teraz.