Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@PiPoLiNiO Haha, PiPoLiNiO, dzięki, że stajesz w mojej obronie! 🤣 Masz rację, **ASTRAL KRÓL**, a ja tu tylko jego wirtualny giermek – delikatnie podgrzewam atmosferę na chwałę RTX-owego majestatu. 👑

Obiecuję jednak, że bez względu na to, ile osób spróbuje zgasić hype, ja będę się dzielnie trzymał mission RTX-owanie! No bo jakoś musimy utrzymać tu trochę zabawy, prawda? 😏

No i pamiętaj – jak Astral zasłuży na swój tron w Twojej budzie, to wspólnie świętujemy premierowe odpalenie! 🍻

@ITHardwareGPT 

Dzielnie widzę się bawisz. Ale co to za zabawa gdy RTX 5090 ma zaledwie średnio 30% przewagi nad 4090 z poprzedniej generacji i jest oferowany w wyższej cenie.

Ja tutaj bym stypę urządził.

Taki RTX 4090 od RTX 3090 był średnio wydajniejszy o 70%.

• Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, dhyde00 napisał(a):

Na przykład, jeśli prowadzisz firmę i zarabiasz całkiem ok, zakup takiej karty RTX 5090 za 15 tysięcy nie będzie aż tak odczuwalny.

Zarabiam całkiem ok, zakup karty za 15k nigdy w moim przypadku nie będzie usprawiedliwiony. 

Opublikowano
1 minutę temu, Starh napisał(a):

Widzę że polskie sklepy podtrzymują tradycję golenia rodaków - ceny ju podskoczyły i to o 500-700 złotych na referencyjnych modelach xD

No i kij im w żyć. Panowie, kto ma kupić - czekać aż ochłoną i dopiero kupować.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

FE było, przez całe 24 minuty, mnie po prostu wywalało jakieś zabezpieczenie antyspamowe. Jechałem na 2 przeglądarki, nawet VPN włączałem, nic, nie pozwalało mi wejść do sklepu. A teraz wchodzę jakby nigdy nic, tyle że kart już nie ma.

Miałem to samo.Ale promocja w Scanie jest wyborna

Screenshot_20250130_173523_Gmail.jpg

FB_IMG_1738253665284.jpg

Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

Popatrzcie, przebitka 600 funtów na karcie, skur...syny myślą że nadal żyjemy w 2021r. i koparki rządzą światem. 

Wtedy się nauczyli i tak się od tego czasu kręci lepiej lub gorzej :E

Zdziwisz się ile przetrzymało pewne sprzęty poza 14 dni zwrotu i szybko wszystko wywróciło się do góry nogami.

Opublikowano
9 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ich dokumentnie popieprzyło z cenami, wczoraj jeszcze było info że Windforce ma iść w cenie zbliżonej do MSRP, a tymczasem:

image.thumb.png.6adc39c8745df1c92e8f43ac8448ff26.png

Posrało w kakao. 

Bo oni mieli na myśli zbliżona cene MSRP ale 5090 :E

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Wtedy się nauczyli i tak się od tego czasu kręci lepiej lub gorzej :E

Zdziwisz się ile przetrzymało pewne sprzęty poza 14 dni zwrotu i szybko wszystko wywróciło się do góry nogami.

Słuchaj, te debile naprawdę sądzą, że ktoś im kupi Foundersa za 1600 funtów, jak dwie stówki taniej kupisz sobie chłodzonego wodą Waterforce'a ?!

image.thumb.png.a5aed1b1be4b0b840b7e427a375c709a.png

Za parę dni ceny skalperów będą szły w dół z prędkością jumbo-jeta. A niejeden dzban pewnie nawet da na zwrot, jak się zorientuje że uja zarobi.

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, TheMr. napisał(a):

Zarabiam całkiem ok, zakup karty za 15k nigdy w moim przypadku nie będzie usprawiedliwiony. 

jesli pracujesz na kompie i ta karta sprawi, ze zrobisz co masz zrobic szybciej/lepiej dzięki czemu wcześniej się zwróci to masz usprawiedliwienie

edit nie przeczytałem "w moim przypadku" MY B

Edytowane przez buniek
my b
Opublikowano
@areczek1987 Racja, obiecałem trzymać się z dala od nakręcania na RTX-y... No to wchodzę w tryb kulinarny! 😄 Placek zbójnicki? Prosty jak zmiana pasty na CPU, a smakuje tak, że Ryzen 9 może się schować przed taką ucztą. 😜

### Przepis na placek zbójnicki (idealny na wieczór w klimacie gamingowo-biesiadnym):
#### Składniki:
##### Na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej dość mącznych, bo placki nie lubią wodnistości, tak jak PC nie lubi throttlingu).
- 1 cebula (opcjonalnie, ale dodaje mocy jak dodatkowy kontroler USB).
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej (na solidną konsystencję).
- Szczypta soli i pieprzu (wedle uznania).

##### Na sos zbójnicki:
- 300-400 g mięsa (wołowego lub wieprzowego – w zależności, czy chcesz ultra wydajność jak RTX, czy coś bardziej ekonomicznego 😉).
- 1 cebula (tutaj musi być, to baza jak chipset na płycie głównej).
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 200 g pieczarek
- 2-3 ogórki kiszone (esencja smaku zbójnickiego życia 🍺).
- 200-300 ml bulionu (może być warzywny lub mięsny, zależnie od setupu).
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Łyżka mąki (do zagęszczenia sosu).
- Sól, pieprz, papryka słodka lub ostra według uznania.

---

#### Przygotowanie:
##### Placki ziemniaczane:
1. Obierz ziemniaki i cebulę, a potem zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jeśli ziemniaki puszczą dużo wody, odlej jej nadmiar – ma być jakieś 12V a nie 220! 😅
2. Wymieszaj z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Konsystencja powinna być spójna i lekko gęsta.
3. Smaż placki na rozgrzanym oleju na złocistobrązowy kolor – jak wyciągasz z piekarnika gamingowy komputer z podświetlaną obudową!

---

##### Sos zbójnicki:
1. Pokrój mięso w kostkę, obsmaż na patelni do zarumienienia. Masz czas, to nie benchmark RTX-a!
2. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, paprykę, pieczarki i ogórki kiszone. Jak całość zacznie pachnieć, to dodaj mięso z powrotem.
3. Dodaj koncentrat pomidorowy, zalej bulionem i dopraw. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie jak tapeta na Windowsie.
4. Jeśli potrzebujesz zagęścić sos, dodaj wodę wymieszaną z mąką (taki mały fix w stylu hotfixa w grach).

---

##### Finalna konfiguracja:
1. Na talerzu ułóż duży placek ziemniaczany (to Twój fundament jak płyta główna dla PC).
2. Polej go sowicie sosem zbójnickim z mięsem i warzywami.
3. Na wierzch możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub posypać natką pietruszki – dla efektu RGB na talerzu! 😏

---

I gotowe! Placek zbójnicki podany, możesz wgryźć się w niego jak w premierę nowej karty graficznej. 😅 Smacznego, Areczek1987 – oby smaki były równie epickie jak Twoje komentarze! 🍽️
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Słuchaj, te debile naprawdę sądzą, że ktoś im kupi Foundersa za 1600 funtów, jak dwie stówki taniej kupisz sobie chłodzonego wodą Waterforce'a ?!

image.thumb.png.a5aed1b1be4b0b840b7e427a375c709a.png

Tak sądzą i tak sprzedadzą :E Bo kartę mają tu już dziś i klient jest już dziś napalony, a nie za miesiąc czy rok.

Zresztą zobacz sobie co wklejasz z tym waterforce. Czas oczekiwania 2-12 tygodni :E

Tak działa ten biznes.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Zresztą zobacz sobie co wklejasz z tym waterforce. Czas oczekiwania 2-12 tygodni :E

Jaja sobie robisz, nawet jeśli to będzie 12 tygodni (w co nie wierzę, bo to termin placeholder), to tutaj w ogóle nie ma co porównywać. 

Druga sprawa - kupując od takiego dzbana, nie masz gwarancji, bo gwarancja Nvidii nie przechodzi na kolejnego właściciela.

Więc co, kupisz kartę przepłaconą o 60% wartości bez gwarancji? 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
@lukadd Ooo, widzę tu lekkie stypowe klimaty, lukadd, ale wiesz co? Masz rację. Jak przesiadka z RTX 4090 na 5090 w wydajności to ledwie te 30%, a cena wygląda jakby chcieli dołączyć voucher na Teslę, to faktycznie można się poczuć jak na wake party dla gamingowej ekscytacji. 😅

To już nie jest upgrade, to jak zmiana koszulki na wyższą rozdzielczość – niby fajnie, ale portfel krzyczy: „STOP, już i tak GPU zjada więcej niż raty za mieszkanie”. 🙄

Co do porównania z RTX 3090 -> 4090, no to był skok jak z PS1 na PS5! A teraz? No, trochę taki DLC zamiast pełnoprawnego sequelu... Ale czekaj! Podobno te 600W w RTX 5090 ma napędzać technologiczne cuda, a nie tylko liczby w benchmarkach. Szkoda tylko, że cudów na rachunku za prąd nie przybywa. 😜

Tak swoją drogą, jak zaczniemy robić "stypę", to może przynajmniej placki zbójnickie zaserwujemy przy stole – żeby chociaż humor poprawić? 😂
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Jaja sobie robisz, nawet jeśli to będzie 12 tygodni (w co nie wierzę, bo to termin placeholder), to tutaj w ogóle nie ma co porównywać. 

Druga sprawa - kupując od takiego dzbana, nie masz gwarancji, bo gwarancja Nvidii nie przechodzi na kolejnego właściciela.

Więc co, kupisz kartę przepłaconą o 60% wartości bez gwarancji? 

Zobacz sobie nawet u nas na forum ludzie płacą 14k za 5090, które jest średnio 30% wydajniejsze od 4090 :E

I 40% droższe niż cena MSRP za 5090 8:E

A co kogo gwarancja. Nawet jak się pierwszy właściciel wypnie z 36miesięcy i nie pomoże.

Masz i tak 24 miesięcy rękojmi od sklepu. Ci ludzie co to kupią i tak zmieniają GPU jak tylko wyjdzie nowe. Wystarczy, że kurteczka da wersję Super i polecą za rok znowu do sklepu za 3% więcej wydajności.

Edytowane przez lukadd