Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy ktos zdaje sobie sprawe, ze te zlodziejskie ceny spowoduja rezygnacje wielu graczy z grania w gry. To moze dobic i tak biedny rynek gier.

Nie kazdy jest mega entuzjasta gier komputerowych i traktuje granie jako jedna z wielu rozrywek dnia codziennego. Odejscie od grania na kompie moze przez nich nie zostacszczegolnie  odczute.

Kupujcie dalej za te chore ceny tylko pozniej nie miejcie pretensji jak rynek gier sie posypie ktory juz teraz jest w kryzysie. Braznza staje sie niszowa co pociaga zo soba, ze zatrudnia ludzi malo kreatywnych i zaangazowanych. Dobrych nowych gier jest jak na lekarstwo.

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Radziuwilk napisał(a):

Nie wiem czy ktos zdaje sobie sprawe, ze te zlodziejskie ceny spowoduja rezygnacje wielu graczy z grania w gry. To moze dobic i tak biedny rynek gier.

Nie kazdy jest mega entuzjasta gier komputerowych i traktuje granie jako jedna z wielu rozrywek dnia codziennego. Odejscie od grania na kompie moze przez nich nie zostacszczegolnie  odczute.

Kupujcie dalej za te chore ceny tylko pozniej nie miejcie pretensji jak rynek gier sie posypie ktory juz teraz jest w kryzysie. Braznza staje sie niszowa co pociaga zo soba, ze zatrudnia ludzi malo kreatywnych i zaangazowanych. Dobrych nowych gier jest jak na lekarstwo.

Ktoś kto siedzi na RTX 3060 nie kupi nagle 5080 xD 

Odpłynąłeś chłopie ostro.

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, galakty napisał(a):

Ktoś kto siedzi na RTX 3060 nie kupi nagle 5080 xD 

Odpłynąłeś chłopie ostro.

Ale trochę racji ma, bo od cen na rynku pierwotnym kształtuje się cenowo rynek wtórny. 

Z autopsji wiem że masa ludzi siedzi na ziemniakach typu RX480 i gra w gierki online. PCMR i gierki AAA to już coraz mniejszy kawałek gamingowego świata. Masa ludzi na lapkach z kartami pokroju 3060. 

Opublikowano (edytowane)

Niech mi ktos powie skad takie różnice, test Astrala 5080, obie gry niby na full bez RT jeden serwis wyniki jak poniżej a polski serwis o którym nie mówimy wynik 67 fps:

star-wars-outlaws-2560-1440.png

Wtf? Czego nie rozumiem? 

Edytowane przez Godlike
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Bierzesz wszystkie testy i jak ten jeden się tak wyłamuje to spuszczasz go w kiblu, co tu rozumieć :E

No ale gdyby to się różniło 1-2 fps ale to jest prawie 30 FPS, to tez nie rozumiem po co takie przeklamania robić, a jak porównałem reszte gier które dla obu testów były wapolne w 1440p to różnice były spore, ale masz rację musze jescze jakies inne popatrzeć :)

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Godlike napisał(a):

No ale gdyby to się różniło 1-2 fps ale to jest prawie 30 FPS, to tez nie rozumiem po co takie przeklamania robić, a jak porównałem reszte gier które dla obu testów były wapolne w 1440p to różnice były spore, ale masz rację musze jescze jakies inne popatrzeć :)

Czego tu nie rozumieć... nawiazujesz do testu w inny serwisie na innej platfromie testowej gdzie wiele rzeczy moze pójść nie tak przy takiej nowości...inna wersja gry...patcha, chocby nagłasniane problemy z interfejsem pci-e....

Edytowane przez marioking
Opublikowano
38 minut temu, Godlike napisał(a):

Na olx :E Colorful dziala tylko na azjatyckim rynku. 

Ok, myślałem, że to coś w deseń jak w przypadku Galax to u nas KFA2

Opublikowano
21 minut temu, Godlike napisał(a):

Niech mi ktos powie skad takie różnice, test Astrala 5080, obie gry niby na full bez RT jeden serwis wyniki jak poniżej a polski serwis o którym nie mówimy wynik 67 fps:

Wtf? Czego nie rozumiem? 

Nie bardzo rozumiem, czego tu nie rozumieć. Dalej niektórzy nie czają, że miejsca testowe są różne i jedne mniej wymagające, a inne bardziej? %-) Tu masz dla porównania moje wyniki w Outlaws (na Foundersie, ale to i tak niewielka różnica):

https://ithardware.pl/testyirecenzje/nvidia_geforce_rtx_5080_test_recenzja_opinia-38457.html#8

Jak widać, cyferki też są niskie, bo miejsce testowe jest wymagające. A TPU praktycznie nigdy nie wybiera wymagających miejsc do testów, więc jest jak jest tam. A, i jeszcze jedna rzecz - w Outlaws nie da się wyłączyć RT :P

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie bardzo rozumiem, czego tu nie rozumieć. Dalej niektórzy nie czają, że miejsca testowe są różne i jedne mniej wymagające, a inne bardziej? %-) (...)

Pytanie tylko, kiedy te miejsca są naprawdę wymagające, a kiedy FPS-y lecą ze względu na złą optymalizację, np. słynne lecące klatki w Kingdom Come: Deliverance - stoisz w zwykłym przejściu, masz 90FPS, odwracasz się, w sumie ten sam widok i jest 55FPS

Opublikowano

Co dokładnie rozumiesz przez "złą optymalizację"? Jeżeli jakieś miejsce jest anomalią pod względem obciążenia GPU i jest w nim wyraźnie niższy pobór prądu przez GPU niż typowo, to rzeczywiście można by to uznać za podejrzane. Ale w tym konkretnym miejscu w Outlaws nic takiego nie ma miejsca. Co do KCD, zapewne chodzi o bottleneck CPU i jest to bardzo typowe, że się obrócisz i nagle wymagania CPU lecą w kosmos ;)

Tu masz moje miejsce testowe w Outlaws, możesz samemu ocenić, czy jest anomalią:

Outlaws_2025_02_01_10_34_59_718.jpg