Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, King Arthas napisał(a):

To jest cena dla Szwajcara. U nas 5080 za 10k w sklepie nawet wymiecie, więc po co dawać taniej :)

Bardziej chodziło o pojechanie tam i kupienie po czym wracasz do PL :wariat:

Albo masz tam rodzinę i ci wyślą :D

Polska pchana w 4 litery zawsze, nie dość że ceny większe niż za granicą to zarobki też mniejsze xDDDDD

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
Teraz, King Arthas napisał(a):

Jedziesz na tripa na weekend, a wracasz z kartą w plecaku :)

Nie dość że piękne widoki okolicy to piękna karta w pięknej cenie :D

Takie wash and go 2 w 1 :E

Edytowane przez Brolly
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Nadrobiłem kilka stron i widziałem, że kupujesz OLED i nową karcioszkę, a teraz widzę, że karta na "testy" bo może być zwrócona. Ten "stalker 2 edition" jeszcze 2 dni temu był za 3999zł w xkomie, a teraz wyparował.

Będąc szczerym ona nie jest na testy - na pomysł z darmowym upgrade wpadłem nad ranem przy kawie ;) Sądzę, że zdobycie 5070Ti na premierę będzie tak samo możliwe, jak kupienie 5080/5090 - ale zobaczymy 20-ego. To jest po prostu taka opcja, sądzę że ten 4070 TS będzie mi naprawdę dobrze służył, to dobry model od MSI - nie będę chciał się wpakować w jakiś przypadkowy model, jak przykładowo ten odkurzacza od Gainward, żeby potem się wkurzać że komp mi wyje. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Plan w toku. Tyle że trzeba być cwanym lisem, więc plan B wygląda tak:

Pokaż ukrytą zawartość

- 4070FE sprzedałem, bo to była oferta nie do odrzucenia. Niewielka dopłata i leci do mnie nowiutki 4070 TS w limitowanej edycji.

- Nie bez powodu kupiłem 4070 TS na Amazonie, bo mam tam 2 miesięczne okienko do zwrotu.

- Jeśli uda mi się 20-ego kupić 5070Ti (jeśli testy wykażą, że w ogóle warto), to 4070 TS odsyłam, i mam upgrade do nowej generacji za darmo, lub za maksymalnie 300-500zł. 

- Jeśli się nie uda, 4070 TS i tak będzie mi dobrze służył.

Czekaj, czekaj, czy Ty dałeś za 4070Ti Super z amazona pełną ich cenę tj 4579zł?

Opublikowano (edytowane)

hmm, w sklepach nowych RTX-ów nie ma ale za to na olx są 23 ogłoszenia z rtx 5080 i jedno ogłoszenie z rtx 5090 (gdzie są dwie sztuki na sprzedaż)

widać że wszystko po staremu

Edytowane przez marcin2468
Opublikowano
35 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

O lol, jaki szit wyszedł...

A czego się spodziewałeś po gainwardzie?

17 minut temu, Element Wojny napisał(a):

I zobacz sam, w generacji 40X0 Gainward Phantom był bardzo chwalony za kulturę pracy i temperatury, a w tej jak widać szajs totalny.

Że jak? Kto chwalił? Miałem 4080 Phantom GS i to był pod względem kultury pracy taki śmieć, że go oddałem praktycznie od razu. Nawet w temacie 40xx wrzucałem filmiki jak to pracuje - karta niezależnie od położenia wpadała w jakiś dziwny rezonans + wentyle metalicznie huczały - były np. głośniejsze na 30% obrotów niż na 40%, z resztą - przeżyjmy to jeszcze raz:

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, MJRegul napisał(a):

Czekaj, czekaj, czy Ty dałeś za 4070Ti Super z amazona pełną ich cenę tj 4579zł?

Dałem za niego równe 4000zł, dostając jednocześnie 2620zł za mojego starego FE. 1380zł dopłaty za extra 36% w rasterze i 42% w RT, do tego znacznie lepszy model, kultura pracy i temperatury + kod do Stalkera 2. Przy okazji możliwość darmowego upgrade'u do 5070Ti, o ile będzie dostępny w sprzedaży w ciągu kolejnych 2 miesięcy. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Spoko karty jak 4090 który mam. Zresztą nawet Lipton mówi w filmie o 4080 Gainward i mocno chwali. Miałeś pecha i widocznie trafiłeś na tą serię z trefnymi wentylatorami. 

Gainward w serii 40X0 był bardzo chwalony, w nowej generacji (przynajmniej model 5090) bardzo nieudany, głośny i gorący. 

Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

m8VWFnDGQbo6u8y3dVU8CA-1200-80.jpg

1.png

Pamiętam wyliczenia że rynek PC miał się zatrzymać na 15 mld bo konsole i mobilki :E I ogólnie zero perspektyw na wzrost. Tymczasem rynek rośnie jak na drożdżach. 

Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Dałem za niego równe 4000zł,

Jeśli chodzi o mnie to tak to napiszę:

Na dzień dzisiejszy wyszedłem z pociągu, który dotarł do stacji końcowej, za to za niedługo zawitam na stacji Peron AM5, ale nie znam dnia i godziny przybycia jadącego pociągu, który mnie tam zabierze.

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, JDM napisał(a):

A czego się spodziewałeś po gainwardzie?

Że jak? Kto chwalił? Miałem 4080 Phantom GS i to był pod względem kultury pracy taki śmieć, że go oddałem praktycznie od razu. Nawet w temacie 40xx wrzucałem filmiki jak to pracuje - karta niezależnie od położenia wpadała w jakiś dziwny rezonans + wentyle metalicznie huczały - były np. głośniejsze na 30% obrotów niż na 40%, z resztą - przeżyjmy to jeszcze raz:

Lipton:E

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Spoko karty jak 4090 który mam. Zresztą nawet Lipton mówi w filmie o 4080 Gainward i mocno chwali. Miałeś pecha i widocznie trafiłeś na tą serię z trefnymi wentylatorami. 

Tutaj ma Gainward 4080 i są dokładnie te same dźwięki co u mnie -

Opublikowano
Teraz, Reddzik napisał(a):

Jeśli chodzi o mnie to tak to napiszę:

Na dzień dzisiejszy wyszedłem z pociągu, który dotarł do stacji końcowej, za to za niedługo zawitam na stacji Peron AM5, ale nie znam dnia i godziny przybycia jadącego pociągu, który mnie tam zabierze.

Rozumiem. Na Twoim miejscu na spokojnie czekałbym na rozwój sytuacji, i obserwowałbym rynek pod kątem 9070/9070XT. 

Opublikowano
21 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Nie no to jest jakiś absurd, 5080 przegrywa z 4080S nawet w scenariuszu z FGx2, wygrywa tylko w scenariuszu z MFG.

image.thumb.png.38cd43fd992781b9da6241f082fcb090.png

image.thumb.png.27c9892c43b88f62d3ef18d87d0692f8.png

No cóż kolego, trzeba sobie radzić w dzisiejszych czasach. 

To od pierwszych testów było wiadomo. Wydajność prawie taka sama jak 4080S, Z czasem dzięki poprawianiu sterowników nowa generacja może odskakiwać ale zanim do tego dojdzie to będziesz czekał na 6080

Karta w cenie MSRP dobra dla kogoś kto ominął generację 4000

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Rozumiem.

To nie tak miało zabrzmieć, "pociąg dotarł do stacji końcowej wraz ze mną i odebrałem przesyłkę", siedziałem cicho nie odzywałem się w tej sprawie, Dlatego czeka mnie kolejny pociąg tym razem "platforma AM5", bo aż żal patrzeć na mojego procka, który musi współgrać z nowo przybyłym kolegą, a niestety nie radzi sobie najlepiej. 

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Dałem za niego równe 4000zł, dostając jednocześnie 2620zł za mojego starego FE. 1380zł dopłaty za extra 36% w rasterze i 42% w RT, do tego znacznie lepszy model, kultura pracy i temperatury + kod do Stalkera 2. Przy okazji możliwość darmowego upgrade'u do 5070Ti, o ile będzie dostępny w sprzedaży w ciągu kolejnych 2 miesięcy. 

maximum-over.gif

• Haha 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Czy już ktoś gra na RTX 50xx?

Bo ja odpalam kolejne gry z DLSS4 na RTX 4090 i papa sama mi się uśmiecha, jak fajnie to wszystko chodzi na DLSS wydajność z FG (gdzie trzeba lub można).

Na razie AC Mirage, CP2077, Horizon Forbidden West, Wiedźmin 3.

Niestety Ghosts of Tschuszima wywala się bo nie pasują jej sterowniki.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
35 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Czyli w jednym miejscu testowym wygrywa, a w innym przegrywa. Czy to nie brzmi absurdalnie, biorąc pod uwagę że mówimy o kartach z dwóch różnych generacji, z tego samego tier'u? 

Powiem tak - po prostu remisuje. Bo 1-2 FPS straty to nie jest żadna wielka przegrana, tak samo 6% do przodu w innym miejscu jest różnicą nie do zauważania. 5080 jest za bardzo pocięty względem 5090 jak na xx80 i to jest fakt.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, tgolik napisał(a):

Czy już ktoś gra na RTX 50xx?

Bo ja odpalam kolejne gry z DLSS4 i papa sama mi się uśmiecha, jak fajnie to wszystko chodzi na DLSS wydajność z FG (gdzie trzeba lub można).

A widzisz, i do czego Ci nowa karta, skoro najlepszy ficzer dostałeś w gratisie ? :) 

Teraz, tomcug napisał(a):

Powiem tak - po prostu remisuje. Bo 1-2 FPS straty to nie jest żadna wielka przegrana, tak samo 6% do przodu w innym miejscu jest różnicą nie do zauważania. 5080 jest za bardzo pocięty względem 5090 jak na xx80 i to jest fakt.

Większość recenzentów uważa, że 5080 to tak naprawdę 5070Ti. 

• Haha 1