Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Nie slychac, tak zadowolony, przyzwoite OC, chodzi cicho, w furmarku ma 66 stopni, w grze 60.

A mógłbyś napisac jaka to karta bo chyba nie ta z sygnaturki? Jak nie ma piszczących cewek to się zainteresuję

Opublikowano
14 minut temu, Szala napisał(a):

Powiem Wam chłopaki @Mar_s i @DżonyBi ,że strasznie słabo jest rzucać takie oskarżenia bez pokrycia, serio.

Nic nie rzucam, przytoczyłem teorię z prywatnej rozmowy z innym użytkownikiem, to nawet nie jest moja teoria i nie mam pojęcia czy to prawda czy nie, i kompletnie mnie to nie obchodzi.

Ja dawno konto usunąłem, z Discorda w ogóle nie korzystam, dla mnie temat zamknięty.

Pamiętam jego nick, ale nie wiem czy nadal tam działa czy nie, poza tym nie będę go tutaj podawał.

Powodzenia z kanałem, może znowu zacznie być popularny zważywszy na dostępność RTX 5000.

• Upvote 1
Opublikowano
59 minut temu, duniek napisał(a):

stare piny to microfit 4.2, nowe zlacze gpu to piny microfit 3.0

obciazalnosc wg molex to 13A vs 8,5A

wiec stare 2x6pin elektrycznie zniesie 900W, gdzie wg standardu pci-e to max 2x 75W
a nowe 12VHPWR tez ma 12pinow i max dla tego złacza wychodzi 612W, dlatego sie nie dziwcie ze sie te złącza palą

jak karty ktore nie byly zgodne ze standardem pci-e czyli  hd7990/r9 295x2 dzialaly na dwóch złaczach 8pin i potrafiły wziac 600W wiec jeszcze bylo sporo zapasu,a zlacza byly zimne-  tymczasem 4090/5090 potrafią wziac 550-600W na złaczu ktore ma max 600W :D

po stonie zasilacza 2x8pin stare - nie ma szans sie nic sie stac, wiem ze są kable na 3-4 złącza ale to raczej na wyjatkowe sytuacje gdzie kazde 8pin w zasilaczu moze byc zabezpieczone jakos softowo z pomiarem, ale nie wiem czy instnieją takie zabezpieczenia bo ja lecialem zwykle 4x riser z jednego 8pin gdzie szło 4x 65-75W a nawet raz 4x 90W i nigdy sie nic nie wylaczalo ani tymbardziej nie spaliło

Ale tak aby każdy zrozumiał.
1. Standard PCI-E bardzo zaniża realną obciążalność elektryczną, można tu sypać różnymi przykładami. Są to wartości jak najbardziej bezpieczne ale nieraz absurdalnie zaniżone. Propagowane chyba po to aby ludzie kupowali bez potrzeby nowe zasilacze, przesadnie mocne.
2. Kabel kablowi nie równy. Od czasów 286 widziałem niejedne kable z różnych zasilaczy. Nawet teraz to co mam w SeaSonicu z sygny widać, że było robione z zapasem (kable zauważalnie grubsze i każde 6+2 pin ciągnięte oddzielnie bezpośrednio z zasilacza).
    Tutaj kwestia polityki danego producenta, czy jechał po bandzie czy też dał zapas. Można po prostu obciążyć zestaw (CPU+GPU) i przyłożyć rękę do kabli. Niepokojące będzie gdy kable okażą się nagrzewać.
3. 12VHPWR z założenia jest biedne i nie pomogą tu żadne kosmetyczne zmiany. Tutaj plus dla AMD bo trzymają się starych i dobrych 8PIN. Na mój gust jak coś jest dobre i się sprawdza od bardzo wielu lat, to po co to zmieniać? Na mój gust 12VHPWR powinna zastąpić wtyczka wyglądająca jak 24pin do mobo - żaden RTX 4090 czy tam 5090 nie byłby straszny nawet po OC.
4. Skoro renomowani producenci jak SeaSonic, Corsair, BeQuiet itd. rozpisują na zasilaczu maksymalne obciążenie na linii 12V powinniśmy się bardziej skupić na tej informacji jak na okablowaniu, nie będziemy "uczyć ojca dzieci robić" więc skoro przewidzieli tyle, to nagle nie będzie tak, że zasilacz wyrobi, a kable nie, bo to byłby absurd.
5. Kiedyś (teraz rzadko) linie 12V były dzielone na V1 i V2, czasem V1, V2, V3, V4. W pewnych konfiguracjach mogłoby to stanowić problem ale to skrajne przykłady. Na dzień dzisiejszy nie ma co się nad tym rozwodzić.
6. Ludzie kupują w dzisiejszych czasach zasilacze o dużo za mocne do realnej konfiguracji. Kiedyś mówiono, że to jest zła praktyka jak zasilacz się nudzi, teraz raczej nikt nie podaje żadnych przeciwwskazań. Kalkulatory PSU można sobie w d*pę wsadzić.
Dobre 650-750W wystarczy do większości zestawów z zapasem, więc po jaką cholerę kupować np. 1600W?

Myślę, że na swojej zasiłce mógłbym spokojnie śmigać z np. 9800X3D + RTX 4090. Kwestia, że im bliżej "bandy" zasilacza dochodzimy, tym bardziej będzie tracił na kulturze pracy (temperatura, hałas itd).

Opublikowano (edytowane)

@Szala - zawsze byłem zły o to że jakieś randomy podbierały najlepsze oferty - ale tak jak napisałeś - każdy ma tam równe szanse. I to było widać po udanych zamówieniach.

Tyle że to nie mój kanał i nie moje zasady :)

Edytowane przez Yedi
Opublikowano
21 minut temu, Ravenik napisał(a):

A mógłbyś napisac jaka to karta bo chyba nie ta z sygnaturki? Jak nie ma piszczących cewek to się zainteresuję

Zaraz uzupełnię sygnaturkę bo połowa sprzętu nieaktualna, palit gamerock.

Jednak nie podpórka palita była zła, tylko user zbyt głupi, zobaczyłem jak się jej używać i już karta jest należycie podparta, ps kto będę go czyścić z kurzu :E. 

20250201_224814.thumb.jpg.7b00dd370cb7de93310c19c53cfdf3c1.jpg

Opublikowano
44 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

No właśnie cos mi nie gra, mam bios performance I w grach mam 320W a w furmarku równe 360, więc nie mam pojęcia jak oni uzyskali 400W :E 

Masz Wersję Gamerock OC, czy bez OC? Jak wersja bez OC to może ta nie mieć wyższego PL.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, lukadd napisał(a):

Masz Wersję Gamerock OC, czy bez OC? Jak wersja bez OC to może ta nie mieć wyższego PL.

A widzisz, teraz spojrzalem na box, to zwykly gamerock :) I w sumie, wali mnie to. 40W wiecej, cale 2% wydajności a masa więcej ciepła. Kop w porównaniu do 4080S jest

16 minut temu, Raider napisał(a):

jak ty to wcisnąłeś do budy ? ja miałem bo przełożeniu śledzia 1cm zapasu a u ciebie już po wsadzeniu jest zero 

image.thumb.png.441879c3188a47fd96056752d550fec5.png

bo te wentyle z przodu mozesz przelozyc tak jakby były "na zewnatrz"

Tak to u mnie wygląda 20250201_230710.thumb.jpg.529a8bea2cc9ae3a9829ee47f32c960c.jpg

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano
8 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

A widzisz, teraz spojrzalem na box, to zwykly gamerock :)

bo te wentyle z przodu mozesz przelozyc tak jakby były "na zewnatrz"

Tak to u mnie wygląda 20250201_230710.thumb.jpg.529a8bea2cc9ae3a9829ee47f32c960c.jpg

buda phanteks p 400 czy cos takiego?

Opublikowano
56 minut temu, Szala napisał(a):

strasznie słabo jest rzucać takie oskarżenia bez pokrycia, serio [..] Ale potwierdzam, złapanie okazji jest ciężkie.  

Ok, moze wlasnie przez to, ze bylo ciezko zlapac okazje to mialem odczucie, ze zasady tam panujace nie do konca sa fair. Generalnie dobrze sie wtedy bawilem, ale w pewnym momencie stwierdzilem, ze nie potrzebuje tego wszystkiego do udanego zakupu. Powodzenia i pozdro.

Opublikowano
Godzinę temu, Szala napisał(a):

Jak byłeś na serwerze, to sam widziałeś, że np. Białego Strixa 4090 za 140 euro zgarnął zwykły użytkownik, a nie żadna „mityczna” administracja. Jakieś spiskowe teorie serio nie mają sensu, a takie gadanie jest po prostu nie fair.

O jakim serwerze piszesz? Co to znaczy być na serwerze?

54 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Nic nie rzucam, przytoczyłem teorię z prywatnej rozmowy z innym użytkownikiem, to nawet nie jest moja teoria i nie mam pojęcia czy to prawda czy nie, i kompletnie mnie to nie obchodzi.

Ja dawno konto usunąłem, z Discorda w ogóle nie korzystam, dla mnie temat zamknięty.

Pamiętam jego nick, ale nie wiem czy nadal tam działa czy nie, poza tym nie będę go tutaj podawał.

Powodzenia z kanałem, może znowu zacznie być popularny zważywszy na dostępność RTX 5000.

Chyba chodzi o jakiegoś discorda...
Ktoś dystrybuuje karty przez jakiś serwer na discordzie?
Możecie przybliżyć temat?

Opublikowano
20 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

jak się pojawia biosy, to sobie najwyżej sflashuje tego z wersji OC bo one niczym innym się nie różnią :E

Ta jak będziesz chciał do jakichś benchów zawrze będzie można wrzucić inny bios.

Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Ta jak będziesz chciał do jakichś benchów zawrze będzie można wrzucić inny bios.

Byleby tylko wypuścili w końcu gpu-z maja nowszy wersję wewnątrz i im wszystko czyta a ta nasza dalej ograniczona.

No to ten, moja grafika już oficjalnie nie jest najbrzydsza, prezentuje wam galax HOF 5080GALAX-GeForce-RTX-5080-16GB-HOF-OC-LAB-PLUS-X1.thumb.jpg.d0d5a36cf43e652b2ab6f384b7da6db5.jpg

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Johnny Tomala napisał(a):

https://www.olx.pl/d/oferta/rtx-4090-palit-gamerock-z-gwarancja-w-morele-CID99-ID14f3DN.html

Dobra oferta, gość nie sprzeda z wysyłką, jak ktoś jest z Poznania, to może zapolować.

Na bank to ściema. Ludzie wystawiają takie ogłoszenia aby zaniżać ceny na rynku wtórnym bądź aby się pośmiać z głupka który fatygował się kilkaset kilometrów aby po to przyjechać. Na OLX te najlepsze oferty to w 99% jakieś przekręty.