Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc, 3900x ogarnia nieźle rtxa 5090 w 4k.

W FH5 z limitem 120FPS, miałem jedynie okazyjne spadki fps przy wczytywaniu. W czasie gry fpsy niewiele spadły.

Temperatury nawet rozsądne.

Wiadomo, to nie jest 100% gpu usage, ale jak na wszystko na maxa z wyłączonym DLSS to wydaje mi się że jest dobrze.

ForzaHorizon5_zegar_gpu.jpg

ForzaHorizon5_temp_gpu.jpg

ForzaHorizon5_pobór_mocy.jpg

ForzaHorizon5_wykorzystanie.jpg

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Michael_ napisał(a):

Więc, 3900x ogarnia nieźle rtxa 5090 w 4k.

Wszystko zależy od tego w co grasz. HalfLife 2 będzie miał 200fps na Steam Decku. 

Druga sprawa to jaki masz monitor/TV i jak sterujesz, do czego się przyzwyczaiłeś. Jak masz monitor VA to plusy wyższego i stabilniejszego fps nie będą tak odczuwalne

Trzecia to jak  grasz w nowe gry z full PT w 40fps, a 30fps Ci nie przeszkadza to ten proc będzie OK

Mogę tylko doradzić, żeby na GPU i CPU usage nie patrzeć. Dużo ważniejsze są na przykład pomiary spadków. To widać w testach w 0,1% i 1% lows. I to niestety tutaj Ryzeny 3xxx wypadają na tle współczesnych procesorów wręcz tragicznie. Lepiej mieć stabilne 80fps niż mieć 120fps ale częste spadki do 50fps. W to może być ciężko uwierzyć, ale nawet granie w betonowych 50fps może być przyjemniejsze niż w takiej hipotetycznej sytuacji.

Jak stać na 5090 to moim zdaniem OLED 240Hz to obowiązkowo. I wtedy 9800x3D i będziesz mógł skorzystać. W przeciwnym razie załóżmy, że miałbyś monitor 144Hz LCD VA. Niech tutaj lows na Twoim będzie w okolicach 70fps a na 9800x3D to 150fps. Jeśli będzie to gra sterowana kontrolerem jak Forza Horizon 5 na przykład. Tutaj różnicy dużej nie zobaczysz. 
Natomiast jeśli zmienisz na OLEDa i wtedy na 9800x3d byś miał w jakiejś grze 240+fps, a na 3900 120fps, to różnicę już byś widział dużą. 

Moim zdaniem jeśli w ciągu najbliższych 2 miesięcy spędzisz choć 30 godzin na graniu w nowe gry z tych średnio lub mocno wymagających od CPU, to nie zmienienie proca będzie obiektywnie błędem. 

edit: Jeszcze jedno. Argument w drugą stronę trochę ;) Jak się uprzesz na maksymalną rozdziałkę, to z wykorzystaniem OLEDa 240 czy 480Hz będzie problem. 5090 mimo bycia królem wydajności i tak może zmusić do zjazdu na 1440p, jeśli chcesz bardzo wysoki i stabilny fps.  

7 minut temu, sk09372 napisał(a):

Panowie pytanie od laika. Jeśli zablokuję FPS na 60 klatkach w 4k to użycie vram karty będzie takie samo jak powiedzmy przy 140 FPS czy takie samo ?

tak

Edytowane przez VRman
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, tgolik napisał(a):

Najważniejsze jest logo RTX 5090.

Potem tylko ustawiasz DLSS ultra wydajność, 4xFG i karta śmiga jak RTX 6090.

:smiech:Złoto

Panowie jestem z was dumny tyle tutaj fajnych memów i fajnych tekstów widzę. Piękna premiera. Dla beki oczywiście, bo nie dla właścicieli samych kart. Przynajmniej tych, co przegrali polowanie ;)

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

Wszystko zależy od tego w co grasz. HalfLife 2 będzie miał 200fps na Steam Decku. 

Druga sprawa to jaki masz monitor/TV i jak sterujesz, do czego się przyzwyczaiłeś. Jak masz monitor VA to plusy wyższego i stabilniejszego fps nie będą tak odczuwalne

Trzecia to jak  grasz w nowe gry z full PT w 40fps, a 30fps Ci nie przeszkadza to ten proc będzie OK

Mogę tylko doradzić, żeby na GPU i CPU usage nie patrzeć. Dużo ważniejsze są na przykład pomiary spadków. To widać w testach w 0,1% i 1% lows. I to niestety tutaj Ryzeny 3xxx wypadają na tle współczesnych procesorów wręcz tragicznie. Lepiej mieć stabilne 80fps niż mieć 120fps ale częste spadki do 50fps. W to może być ciężko uwierzyć, ale nawet granie w betonowych 50fps może być przyjemniejsze niż w takiej hipotetycznej sytuacji.

Jak stać na 5090 to moim zdaniem OLED 240Hz to obowiązkowo. I wtedy 9800x3D i będziesz mógł skorzystać. W przeciwnym razie załóżmy, że miałbyś monitor 144Hz LCD VA. Niech tutaj lows na Twoim będzie w okolicach 70fps a na 9800x3D to 150fps. Jeśli będzie to gra sterowana kontrolerem jak Forza Horizon 5 na przykład. Tutaj różnicy dużej nie zobaczysz. 
Natomiast jeśli zmienisz na OLEDa i wtedy na 9800x3d byś miał w jakiejś grze 240+fps, a na 3900 120fps, to różnicę już byś widział dużą. 

Moim zdaniem jeśli w ciągu najbliższych 2 miesięcy spędzisz choć 30 godzin na graniu w nowe gry z tych średnio lub mocno wymagających od CPU, to nie zmienienie proca będzie obiektywnie błędem. 

edit: Jeszcze jedno. Argument w drugą stronę trochę ;) Jak się uprzesz na maksymalną rozdziałkę, to z wykorzystaniem OLEDa 240 czy 480Hz będzie problem. 5090 mimo bycia królem wydajności i tak może zmusić do zjazdu na 1440p, jeśli chcesz bardzo wysoki i stabilny fps.  

tak

Akurat tu nie trafiłeś bo mam FO32U2P ale ogranicza mnie HDMI bo jeszcze nie spotkałem certyfikowanego kabla DP 2.1 o długości powyżej 1m.

Dlatego też celuję w stabilne 120FPS niż skokowe 140-180, działało to dobrze przy 3080 więc powinno też być ok tutaj.

Opublikowano
Godzinę temu, Reverse17 napisał(a):

3 osoby kupiły na tej aukcji ALE, niekoniecznie w tej cenie.. Na Alledrogo można edytować cenę aukcji w locie a informacja o sprzedaży pozostaje bez zmian, już dobre kilka lat tak to działa i jest to stary manewr na podbicie atrakcyjności oferty ;)

Gość równie dobrze mógł sprzedać pierwszą dziewięćdziesiątkę za 14K, drugą za 16K, trzecią za 18K a przy próbie sprzedaży 4 zaszalał i ustawił widoczne 19 999,00 zł ;)

PS: równie dobrze mógł sprzedać wszystkie 3 za te 20K, ale tego chyba się nie dowiemy ponieważ Allegro nie udostępnia historii sprzedaży na danej aukcji :hmm:

To jest januszkomputer (foxkomputer), za tyle poszły te karty

Opublikowano
19 minut temu, Michael_ napisał(a):

Akurat tu nie trafiłeś bo mam FO32U2P ale ogranicza mnie HDMI bo jeszcze nie spotkałem certyfikowanego kabla DP 2.1 o długości powyżej 1m.

Dlatego też celuję w stabilne 120FPS niż skokowe 140-180, działało to dobrze przy 3080 więc powinno też być ok tutaj.

No to na serio mając 5090 potrzebujesz proca gdzieś jakoś tak z roku 2030 conajmniej. A że takiego jeszcze nie ma, to z braku laku biegiem po 9800x3d :D

Tutaj masz porównanie mniej więcej, bo dokładnie Twojego proca tu nie ma, ale więcej rdzeni niewiele w grach daje więc patrz na 3700x tutaj:

To są realne różnice w mocy. Nie realne różnice w grze w 4K, oczywiście.

Ale to jest 4090tka, a nie 5090 i do tego jest tu 7800x3d, a nie 9800x3d, który potrafi być jeszcze kolejne  10-25% szybszy

Przeleciałem na szybko i wypisałem Ci lows z tego filmiku:

ff 14: +78%
baldur 3: +95%
dragon's dogma 2: +61% 0.1%lows i +95% 1%Lows

F1 2024: +120%
Raibox Six Siege: +60% (i + 80% w AVG)

Przyglądałem się wielu testom, nie potrafię na szybko się do nich teraz dokopać. Ogólnie można przyjąć, że spokojnie 2x szybszy w grach jest 9800x3d od Twojego, a czasem więcej. Mniej tam, gdzie coś już jakoś wisi na karcie. 
Come on. Zmieniaj i zagraj w coś w stałych 240fps (w sensie bez spadków poniżej ~220fps) na tym OLEDzie. Zagraj jak na PCMR przystało :pozdro:

• Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

@Michael_ jesteś w stanie zapuścić 3Dmark FireStrike ? z linkiem

https://www.3dmark.com/3dm/125432431?

Nie wiedziałem jaki wybrać (nie "gram" w benchmarki), zapuściłem ultra.

18 minut temu, VRman napisał(a):

No to na serio mając 5090 potrzebujesz proca gdzieś jakoś tak z roku 2030 conajmniej. A że takiego jeszcze nie ma, to z braku laku biegiem po 9800x3d :D

Tutaj masz porównanie mniej więcej, bo dokładnie Twojego proca tu nie ma, ale więcej rdzeni niewiele w grach daje więc patrz na 3700x tutaj:

To są realne różnice w mocy. Nie realne różnice w grze w 4K, oczywiście.

Ale to jest 4090tka, a nie 5090 i do tego jest tu 7800x3d, a nie 9800x3d, który potrafi być jeszcze kolejne  10-25% szybszy

Przeleciałem na szybko i wypisałem Ci lows z tego filmiku:

ff 14: +78%
baldur 3: +95%
dragon's dogma 2: +61% 0.1%lows i +95% 1%Lows

F1 2024: +120%
Raibox Six Siege: +60% (i + 80% w AVG)

Przyglądałem się wielu testom, nie potrafię na szybko się do nich teraz dokopać. Ogólnie można przyjąć, że spokojnie 2x szybszy w grach jest 9800x3d od Twojego, a czasem więcej. Mniej tam, gdzie coś już jakoś wisi na karcie. 
Come on. Zmieniaj i zagraj w coś w stałych 240fps (w sensie bez spadków poniżej ~220fps) na tym OLEDzie. Zagraj jak na PCMR przystało :pozdro:

Tak jak wcześniej pisałem, czekam na unormowanie się cen 9800x3d i płyty Asrock x870e Nova bo obecnie jest trend spadkowy.

Opublikowano
31 minut temu, ket_rab napisał(a):

Znajomy pisze że ten czwarty wentylator słychać w tym astralu.

Cewek nie słyszał.

Po to właśnie jest ten wentylator, żeby cewek w "topce" nie było słychać :hihot:

Opublikowano
Godzinę temu, Michael_ napisał(a):

Po co Ci certyfikowany kabel ?

Kup taki i ogarnia bez problemu dp2.1 na rtx 3080/4090

https://www.amazon.nl/dp/B08TGG316Z?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1

Opublikowano
3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Po co Ci certyfikowany kabel ?

Kup taki i ogarnia bez problemu dp2.1 na rtx 3080/4090

https://www.amazon.nl/dp/B08TGG316Z?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1

Akurat przy FO32 ma znaczenie bo żeby w pełni wykorzystać monitor (240Hz 4k + HDR) potrzeba dużej przepustowości a DSC gryzie się z niektórymi grami jak również wyłącza część funkcji od nvidii (m.in DSR).

Na niecertyfikowanych może wszystko działać a może też "migotać" ekran.

Opublikowano
Teraz, Michael_ napisał(a):

Akurat przy FO32 ma znaczenie bo żeby w pełni wykorzystać monitor (240Hz 4k + HDR) potrzeba dużej przepustowości a DSC gryzie się z niektórymi grami jak również wyłącza część funkcji od nvidii (m.in DSR).

Na niecertyfikowanych może wszystko działać a może też "migotać" ekran.

tak pomyliłem hdmi z dp 2.1

mimo wszystko bym spróbował jakiś z amazonu czy innego sklepu, nie będzie działał odsyłasz

8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Pomyliłem się z hdmi 2,1

Przepraszam :boink:

1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@SylwesterI. Nie, nie ogarnia. Dopiero w styczniu na ces pokazali pierwszy raz kable powyżej 1m.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Aero27 napisał(a):

Nieco ponad 7300, dosyć długo można ją było dodać do koszyka.

jakby była 5090 w tej wersji za 14-15k to pewnie bym kupil

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

w Holandii za 7300 to wiszą rtx 5080 , polska to jednak bogaty kraj, chyba muszę wracać :smiech:

Ale z blokiem? Bo blok na karte to +1k no i utrata gwarancji. 7300 wydaje mi się fair za to

Edytowane przez sovas
Opublikowano

Tu nie ma różnic czy karta z blokiem, czy bez, o ile nie jest to jakiś wymyślny asus, na rtx4090 czy to od inno, czy od innych z jakimś aio ceny były podobne

sam brałem tufa 4090 bez bloku za 1950 euro gdzie inno z blokiem był za 1925 euro, musiałem dokupić sam blok, ale chciałem kartę z limitem 600W, wtedy jeszcze nie było możliwości podmiany dowolnego biosu