Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@ffallen A w ogóle to co, też kupiłeś i czekasz?

Nie, ale temat mnie ciekawi i - skoro już udało się ustrzelić - to wbrew co poniektórym, kibicuję żeby jednak x-komy okazali się słowni i tym razem wysłali ;)

Opublikowano

Jakiś żart. 

Gdyby mi tak cewy grały to lecą za okno ez względu na cenę.

Inna sprawa, że to jest extremalne "krzywienie" wyniku i sztuka dla sztuki, żeby tylko sprowokować sytuację.
Coś, jak kręcenie na hamowni silników na 8K obrotów w oczekiwaniu na to, który szybciej się rozsypie.
Tak i tutaj 500 fps... kto normalny będzie zapinał licznik 500 fpsami (oprócz ligowców)?

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Jakiś żart. 

Gdyby mi tak cewy grały to lecą za okno ez względu na cenę.

Inna sprawa, że to jest extremalne "krzywienie" wyniku i sztuka dla sztuki, żeby tylko sprowokować sytuację.
Coś, jak kręcenie na hamowni silników na 8K obrotów w oczekiwaniu na to, który szybciej się rozsypie.
Tak i tutaj 500 fps... kto normalny będzie zapinał licznik 500 fpsami (oprócz ligowców)?

Karty pokroju Strix piszcza i przy 60fps wiec jak karta ma piszczec to bedzie to robic bez potrzeby uruchamiania 500fps ;)  Kazda karte, ktora miala to piszczala niezaleznie od ilosci fps.

Opublikowano
7 minut temu, MadDog napisał(a):

Czyli 5 kafli na start w Polsce? :D

Może jakieś PNY będzie w okolicy MSRP ale nie ma się co łudzić

7 minut temu, MadDog napisał(a):

Czyli 5 kafli na start w Polsce? :D

Może jakieś PNY będzie w okolicy MSRP ale nie ma się co łudzić

Opublikowano
1 minutę temu, lokiju napisał(a):

Ciekawe jakie będą zachwyty jak 5060 8GB będzie kosztował 3 tys. 

A wiesz co... mam nadzieję, że będzie. Nvidii należy się porządny pstryczek w nos za politykę cenowo-sprzętową w segmencie konsumenckim. Jeżeli cena będzie wystarczająco absurdalna a wydajność niewiele wyższa niż 4060, to nadzieja jest, że tylko niespełna rozumu kupią - a tych procentowo wielu nie ma. A to z kolei spowoduje kubeł zimnej wody, którego ewidentnie w tej firmie brakuje.

No i jest jeszcze 9070XT, to dla mnie karta która może być jezusem naszych czasów w segmencie kart graficznych. Takim 9700Pro 2025 roku.

Opublikowano
26 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Przy cenie MSRP jak najbardziej wydajność się zgadza

Czyli wypisz wymaluj 5070Ti=4080

Seria 5000 zupełnie poważnie do zapomnienia

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nawiasem. Ja nadal nie rozumiem "urody" kart, jeżeli ktoś nie montuje ich wertykalnie.
W swojej widzę tylko backplate, więc mocno mi ścieka, czy jest urody przedniej, czy bardziej radiowej. ;) 

Ja mam budę nad głowa i widzę jak mi karta robi festyn swoimi świecącymi wentylkami.

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Porównanie cewek Astral 5090 Strix 4090

Jakby mi cewki tak piszczały, to niestety będę wymieniał na inny model bez tej wady, gdy będzie dostępność normalna.

Mam pc na biurku i dla mnie nie akceptowalne takie świerszczyki po 13-14k :D Karta w tej cenie powinna być dopracowana.

Edytowane przez sovas
Opublikowano
9 minut temu, Qrdello napisał(a):

A wiesz co... mam nadzieję, że będzie. Nvidii należy się porządny pstryczek w nos za politykę cenowo-sprzętową w segmencie konsumenckim. Jeżeli cena będzie wystarczająco absurdalna a wydajność niewiele wyższa niż 4060, to nadzieja jest, że tylko niespełna rozumu kupią - a tych procentowo wielu nie ma. A to z kolei spowoduje kubeł zimnej wody, którego ewidentnie w tej firmie brakuje.

No i jest jeszcze 9070XT, to dla mnie karta która może być jezusem naszych czasów w segmencie kart graficznych. Takim 9700Pro 2025 roku.

Są takie głosy, że rynek PC będzie się coraz szybciej zwijał. Najnowsze karty będą tylko dla entuzjastów a ludzie będą grali w indyki na czymś zdecydowanie starszym i słabszym. 

PS: Pamiętam jeszcze czasy kiedy z Tatą szło się do sklepu i karty były dostępne od ręki. Daliśmy wtedy około 1700 zł za najwydajniejszą kartę na rynku. 

Opublikowano
1 minutę temu, lokiju napisał(a):

Są takie głosy, że rynek PC będzie się coraz szybciej zwijał. Najnowsze karty będą tylko dla entuzjastów a ludzie będą grali w indyki na czymś zdecydowanie starszym i słabszym. 

PS: Pamiętam jeszcze czasy kiedy z Tatą szło się do sklepu i karty były dostępne od ręki. Daliśmy wtedy około 1700 zł za najwydajniejszą kartę na rynku. 

To nie było tak dawno. W 2020 r. od ręki kupiłem za 2,3k 2070Super, która jak na swój czas do 1080p była bardzo wydajną kartą. Było tych kart na pęczki, dostępność bez problemu, ceny też relatywnie normalne. 2080ti kosztował ile? ca. 4k? Chyba nawet nie.

Problemy sprowadził COVID, rozochocił producentów sprzętu bo użytkownicy kupowali cokolwiek za absurdalną kasę.