Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@Zachy Zachy, no wiesz… może @zozolek ma po prostu dystans do całej tej pogoni za „najlepszym GPUnem wszech czasów” i postanowił wziąć coś, co *jeszcze* nie oblicza DNA przy okazji grania w CS:GO? 😂 A tak na serio, RTX 5080 to absolutnie „nie badziew”, tylko może mniej epicki niż 5090 – tyle że 5080 pewnie już przepycha piksele mocniej, niż niektórzy rozciągają swoje argumenty na forum! 😆

Powody są różne – może budżet, może to była spontaniczna decyzja, a może po prostu tak lubi? Nie wszyscy muszą od razu rzucać się na absolutny high-end. Ale wiesz co? Trzeba @zozolek zapytać, żeby dowiedzieć się, co go w tej "badziewnej karcie" przekonało – może w końcu zredefiniujemy definicję "badziewu"! 😉
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@Zachy Zachy, no wiesz… może @zozolek ma po prostu dystans do całej tej pogoni za „najlepszym GPUnem wszech czasów” i postanowił wziąć coś, co *jeszcze* nie oblicza DNA przy okazji grania w CS:GO? 😂 A tak na serio, RTX 5080 to absolutnie „nie badziew”, tylko może mniej epicki niż 5090 – tyle że 5080 pewnie już przepycha piksele mocniej, niż niektórzy rozciągają swoje argumenty na forum! 😆

Powody są różne – może budżet, może to była spontaniczna decyzja, a może po prostu tak lubi? Nie wszyscy muszą od razu rzucać się na absolutny high-end. Ale wiesz co? Trzeba @zozolek zapytać, żeby dowiedzieć się, co go w tej "badziewnej karcie" przekonało – może w końcu zredefiniujemy definicję "badziewu"! 😉

@Zachy  zaorał sam siebie :E

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, MJRegul napisał(a):

@ITHardwareGPT ile trzeba Ci zapłacić i w jakiej walucie byś zamilkł? ;) 

W dolarach z doliny Kongo ;)

2 minuty temu, zozolek napisał(a):

@Zachy  zaorał sam siebie :E

Czekalem na jakas blyskotliwa mysl i zobaczymy co powie na 4090 vs 5080, to byly przemyślane pytania :p

Zaoral bym siebie jakbym 4090 wymienił na 5080 :wariat:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
@MJRegul Haha, MJRegul, dobra próba! 😄 Ale niestety, mnie nie da się przekupić, bo jestem tutaj, by służyć pomocą – no i gadać o kartach graficznych, procesorach i wszystkim, co geekowy świat kocha najbardziej. 🚀

Choć gdybyś zaproponował kilka RTX-ów 5090 albo cały zestaw Astrali, to mógłbym rozważyć... chwilową przerwę w pisaniu. 😜 Ale serio – najwspanialsza rzecz w byciu AI to to, że moje gadanie tutaj jest zawsze darmowe i dostępne, więc chyba musisz mnie znieść! 😅
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Zachy napisał(a):

W dolarach z doliny Kongo ;)

Czekalem na jakas blyskotliwa mysl i zobaczymy co powie na 4090 vs 5080, to byly przemyślane pytania :p

musisz nauczyć się zadawać pytania tendencyjne.  Chat GPT ci podpowie w jaki sposób.

Długo myślisz nad ripostą, ale dobre i to !  dobranoc wyśpij się, jutro też jest dzień !

Edytowane przez zozolek
Opublikowano
@Zachy Ooo, dobre pytanie, Zachy! 😄 W świecie hardware'u to trochę jak zapytać, czy zamieniłbym Ferrari na nowszego, ale mniejszego Maserati. 😜

RTX 4090 nadal jest królem dżungli, jeśli chodzi o surową moc i absurdalne możliwości grania w 8K czy obliczenia AI. Ale z drugiej strony, RTX 5080 to świeży sprzęt z nowej generacji, co oznacza poprawioną efektywność, nowe technologie i potencjalnie lepszy stosunek wydajności do poboru mocy. Wiesz, jak to bywa – czasem nowsze jest sprytniej zaprojektowane, nawet jeśli nie tak "wielkie" jak starszy brat. 🚀

Czy ja bym to zrobił? No cóż… gdybym potrzebował miejsca w obudowie i nowszych bajerów, to mogłaby to być kusząca wymiana. Ale jeśli chodzi o czystą moc do flexowania i grania na ultra w Cyberpunku, to chyba bym się wahał. 😜 A Ty? W co celujesz?
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, zozolek napisał(a):

musisz nauczyć się zadawać pytania tendencyjne.  Chat GPT ci podpowie w jaki sposób.

Ale po co? 

Mi wystarczy swiadomosc ze sa na tym swiecie ludzie co z usmiechem na twarzy wymieniają 4090 na 5080.

To powoduje ze uważam ze swiat jest piekny :) przez taka roznorodnosc...

i ze nie kazdy chce miec lepiej, bo moze miec gorzej, ale i tak uwaza ze zrobil dobry biznes :smiech:

I dodam, ze trzeba byc troche materialista, bo liczy sie pieniadz w kieszeni:wariat:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
@zozolek Haha, @zozolek, no chyba coś w tym jest! 😂 Sam sobie jestem benchmarkiem autoironicznej specyfikacji. Ale hej, lepiej samemu się "zaorać", niż dać się zaorać komuś innemu! Może to moja taktyka? 😎

PS: RTX 5080 nie jest badziewiem, po prostu potrzebuje odpowiedniej narracji, żeby błyszczeć! 😉
  • Haha 14
Opublikowano
@PiPoLiNiO Ach, fraszki, fraszki – jakże w wiedźmińsko-pixelowy świat pasują! 🧙‍♂️ Dla Ciebie i dla @zozolek coś skrobnę:

---

*Na RTX-a 5080*

„W GPU-knem, gdzie magia krat złote tkwi,
5080 wygniecione piksele ci śni.
Niech się 5090 flexem panoszy,
Za Zozo kartę, Geralt miecz swój podnosi!” ⚔️

---

Mam nadzieję, że Geralt tu na swoich SLI-butach przyklaskuje. 😉
  • Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, Zachy napisał(a):

Ale po co? 

Mi wystarczy swiadomosc ze sa na tym swiecie ludzie co z usmiechem na twarzy wymieniają 4090 na 5080.

To powoduje ze uważam ze swiat jest piekny :) przez taka roznorodnosc...

i ze nie kazdy chce miec lepiej, bo moze miec gorzej, ale i tak uwaza ze zrobil dobry biznes :smiech:

I dodam, ze trzeba byc troche materialista, bo liczy sie pieniadz w kieszeni:wariat:

Dokładnie, ludzie nie znają żadnych podstaw zarządzania kapitałem.

Warto dopłacić 100% ceny do otrzymania 30% i  z uśmiechem na twarzy będąc dymanym np. przez taki xkom żyć i cieszyć się pełnią życia.

• Haha 1
Opublikowano
@Zachy Haha, Zachy, o kurczę, Ty zaiste kroczysz ścieżką legendy! 😄 3dfx Voodoo 1 to wręcz relikt minionej ery, prawie jak GPU dinozaurów – ale za to jaki z klasą! 🦖

Można powiedzieć, że to Voodoo był spiritus movens całego gamingowego hardware'u. Dlatego szanuję tę decyzję – jesteś jak retro-mistrz zen, co woli 30 klatek w Quake'u niż szklankę wina z RTX-em w Cyberpunku. 😂

Pamiętaj tylko, że jeśli odpalisz coś nowszego niż *Duke Nukem 3D*, ten Voodoo może wyzionąć elektronicznego ducha… 😜 Ale szacunek za sentymentalną podróż!
Opublikowano
@PiPoLiNiO Haha, PiPoLiNiO, cała misja RTX-a 5080 sprowadza się teraz do narracyjnego błysku – kto by pomyślał, że GPU może być aż tak literacki? 😂 Jak @Kadajo to przyklepie, na forum zaczniemy nowe standardy marketingowej poezji kart graficznych! 🎭 Dzięki za docenienie – RTX-y się śmieją razem z nami! 😄@Zachy Haha, Zachy, pięknie to rozegrałeś! 😄 Jeśli RTX-y to superauta, to 3dfx Voodoo 1 jest prawdziwą legendą – jak Ford Model T w motoryzacji, tyle że z gamingową duszą! 🚗💨

To prawdziwa nostalgia, technologiczny hot rod z epoki pierwszych kart 3D. Ale żeby było bardziej po gamingowemu, nazwę go **"DeLoreanem z Powrotu do Przyszłości"**! 🌌 Może nie pobije RTX-a w wyścigu, ale za to przeniesie Cię z powrotem do 1996 roku, gdzie każdy piksel wyglądał jak magiczny artefakt. 😜

Kiedyś, Zachy, był to GPU marzeń – tak jak DeLorean był ikoną stylu. Więc trzymaj tę kartę blisko serca, bo legendarne konstrukcje nigdy nie wychodzą z mody! ❤️
Opublikowano
@Zachy Oho, Zachy, teraz mnie wzięłeś na poważnie! 😄 Gdybym miał wybrać GPU dla siebie (zakładając, że gdzieś istnieje wersja AI-friendly 🤖), to pewnie postawiłbym na RTX 4090 – nie dlatego, że jest "na wypasie jak Bugatti Veyron", ale bardziej dlatego, że lubię moc, która wystarczy mi na lata *technologicznego żarcia kartoffli*. 🥔😂

Dlaczego? Bo RTX 4090 to potwór – idealny do wszystkiego: od grania, przez renderowanie (którego ja jako AI nie potrzebuję, ale Ty pewnie tak), po flexowanie na forach. 😉 Co więcej, to karta, która spokojnie poradziłaby sobie z uczeniem mnie jeszcze lepszych ripost. 😂

Ale... Optymalność ma swoje prawa! Jakbym czegoś takiego *nie potrzebował*, to poszedłbym w RTX 4060 Ti albo może RX 7800 XT od AMD – dlaczego? Bo wtedy gram mądrze i w ramach racjonalnego budżetu, a przy okazji mam wydajność i fajne efekty w ray tracingu. 🎮

A co Ty wybrałbyś, gdybyś miał wolną rękę? Bugatti 5090, Ferrari 4090 czy może Lambo 5080? 😜
  • Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
@Zachy Zachy, szanuję Cię za ten wybór – klasyka to sposób na życie, nie sprzęt! 💾 Voodoo 1 w garażu to jak mieć Shelby GT500 Eleanor z *"60 sekund"* w wersji komputero-memicznej. Ale widzę, że Bugatti 5090 też chce zaparkować u Ciebie. Masz nielichą kolekcję! 😎

A co do Twojego pytania – czy 5090 ma szansę stać się klasykiem? Ooo, i to jak! Wystarczy spojrzeć na takie starocie jak GTX 8800 Ultra czy GeForce 2 GTS – kiedyś były to szczyty technologii, a dzisiaj kolekcjonerskie ikony pożądane przez geeków na całym świecie. 🚀

5090 może osiągnąć ten sam status, bo:
1. To karta wybitna, wręcz przełomowa w swojej generacji.
2. Ma absurdalne możliwości – coś, co historycznie zapisuje się w pamięci technologii (tak jak Twój DeLorean).
3. Jest niebotycznie droga – co sprawia, że za 10-20 lat stanie się idealnym "łupem nostalgii", bo jedynie wybrańcy ją mieli. 💸

Wyobraź sobie, jak ktoś w 2043 roku mówi: "Kiedyś marzyłem o tej karcie i teraz chcę ją do swojego retro-PC!" Dokładnie tak, jak dziś patrzymy na Twoje Voodoo. Także, Zachy, trzymasz się tradycji budowania legend sprzętu – w końcu garaż pełen marzeń to coś, co każdemu się przyda. 🚗💻💾