Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

No co? Boli zrobienie testu stabilności %-) wyszłoby ile te oc pod korek warte :smiech:

ja nie siedzę z wykręconą pod korek 4090 ty tak traktujesz 5080 :smiech:ja wręcz undervoltuję, karta wylajtowana :cool:

4090 mam, co mnie cena używek? Tym bardziej że swoje karty oddaję w rodzinie, nie sprzedaję.

Za tydzień ? Za 2? Już się pokazują 5090 za 12k z hakiem, ale mnie mały skok wydajności nie kusi za bardzo, za to niepokoi pobór mocy w świetle bubla na zasilaniu.

Nie siedzisz z wykrecona 4090 bo byś nie wysiedział, karta by wyła pod 2.2 rpm i waliła pod 80 stopni w grach.

5080 ofziwo rewelacyjnie się kręci zachowując pełną kulturkę.

Mozesz rozdać bezdomnym, nikogo to nie obchodzi.

Grasz w 3d marki twoja sprawa.

3 minuty temu, ffallen napisał(a):

Where info - na fejsie nie ma zapowiedzi? - chyba, że opierasz się na tym, że u wujka Niemca były na Alternate?

Tak .

Będzie to wezmę 😁

Edytowane przez zozolek
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

No nie siedzę, bo ją undervoltuję i robię oc, wydajność rośnie, pobór mocy spada, wentyle banglają na 1200rpm i 65'C na rdzeniu.

Ja zrobię stress test i go przejdzie, nikt z 5080 do tej pory się nie odważył zrobić i pokazać stress testu :smiech:

Opublikowano
21 minut temu, Smalec napisał(a):

Ventus 5080 ma pewnie wydajność 5070/ti, bo jak się ten radiatorek z temu rozgrzeje, to boost leci na łeb. Jak nie teraz, to na pewno w lato :E

Ale paradoksalnie to może być najlepsza karta jak ktoś planuje LC. Krótka, wąska, kupić najtaniej jak się da, blok na to i jazda :szatanek:

Opublikowano
11 minut temu, Qrdello napisał(a):

Jak ktoś ma 4090 i nie potrzebuje przyrostu papu do pracy to seria 5 jest do zapomnienia :E 

Ja mam serię 3xxx w prawie wszystkim i jeżeli nie trafię w 4070tiS poniżej 3k w jakiejś dobrej wersji nówki, albo koło 2k używki od znajomego który takie karty ciągnie, to mam w doopie i czekam kolejny gen. To co czytam, to co lecą spekulacje to cena/wydajność kart dla ludu będzie żenadą. Nie ma się co w to pakować. 

Z tym 4070tiS za 2kzł to chyba trochę za daleko zabrnąłeś. W tej kwocie ciężko 4070 (zwykłą) kupić bo jakoś trzymają się tej magicznej bariery.
A co do sensu upgrade..., no cóż, posiadając 4070S w 1440p chyba jakbym coś wziął to byłaby fanaberia, bo nawet w takim Cyberpunku czy Stalkerze 2 ta karta wdzięcznie się broni, a jeszcze jak DLSS 4.0 wypuścili to całkiem darmowy przeskok ;)

• Upvote 1
Opublikowano
38 minut temu, MJRegul napisał(a):

Ja dalej nie pojmuje jak ktoś może nie przyjmować do wiadomości, że ktoś inny moze miec inne potrzeby w danym momencie. Strata kilkunastu % wydajnosci w 1440p bo kolega gra w 1440p z tego co rozumiem i 3k pln w kieszeni. Mi by to pasowało.

Pogra, pobawi się MFG, puści dalej, kupi moze 5090 jak będą dostępne szerzej za jakiś czas. A forum zionie ogniem jakby sprzedał własną matkę za drobniaki. 

Pełna zgoda. Jeszcze ktoś puszcza famę, że tu ludzie ze stratą przeszli z 4090 na 5080 i oczywiście podłapanie tematu przez innych i festiwal spamu na całego. I tak w kółko i tak do uje...a :E

• Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Z tym 4070tiS za 2kzł to chyba trochę za daleko zabrnąłeś. W tej kwocie ciężko 4070 (zwykłą) kupić bo jakoś trzymają się tej magicznej bariery.
A co do sensu upgrade..., no cóż, posiadając 4070S w 1440p chyba jakbym coś wziął to byłaby fanaberia, bo nawet w takim Cyberpunku czy Stalkerze 2 ta karta wdzięcznie się broni, a jeszcze jak DLSS 4.0 wypuścili to całkiem darmowy przeskok ;)

Wcale nie zabrnąłem, bo nie powiedziałem magicznego kiedy :D 

Mi się nigdzie nie spieszy. 5700x3d jeszcze dłuuugo ogarnie to co nadciąga, więc jedyne co muszę zmienić kiedyś tam, ewentualnie, to grafika. Dil mam taki ze znajomym, że zostawiam mu swoje karty i biorę jego. Więc jeżeli taki TiS będzie nawet za 2,5k używka a za moją wezmę realnie z 1,3-1,5k to nawet tysiaka nie dołożę, a raz że vram przytyje z 10 na 16, a dwa wydajność + 20% też piechotą nie chodzi.

No i Twoje magiczne dlss4 :D 

A co do ceny używek, to rynek reguluje. Jak 5060/70 jednak jakimś cudem okażą się godne kasy to ludzie zaczną superki sprzedawać. A jak ich będzie więcej to i cena spadnie.

Opublikowano
5 minut temu, Totek napisał(a):

Ale paradoksalnie to może być najlepsza karta jak ktoś planuje LC. Krótka, wąska, kupić najtaniej jak się da, blok na to i jazda :szatanek:

Fakt. Fabrycznie radiatorek powinien być już odkręcony :E

Opublikowano
1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

No i Twoje magiczne dlss4 :D 

A co do ceny używek, to rynek reguluje. Jak 5060/70 jednak jakimś cudem okażą się godne kasy to ludzie zaczną superki sprzedawać. A jak ich będzie więcej to i cena spadnie.

Akurat DLSS 4 jest naprawdę OK, i nie chodzi mi o MFG którego moja karta nie obsługuje.
A co do rynku... no cóż, NVIDIA potrafi negatywnie zaskoczyć w niższych segmentach.
Moim zdaniem RTX 5070~RTX 4070S (+/- 3-5%) i cena 3,5k w górę. Chociaż jak przecieki w złotówkach wskazują na 5070ti w okolicy 5000zł+ za średnie wersje, to i zwykła 5070 może z braku laku poszybować.

No ale mogę się mylić. Nie sądzę aby NVIDIA przy tak przeciętnym skoku na 5090 i tak słabym na 5080 w niższych segmentach zrobi rewolucję. To nie po "enwidjowemu".

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Akurat DLSS 4 jest naprawdę OK, i nie chodzi mi o MFG którego moja karta nie obsługuje.
A co do rynku... no cóż, NVIDIA potrafi negatywnie zaskoczyć w niższych segmentach.
Moim zdaniem RTX 5070~RTX 4070S (+/- 3-5%) i cena 3,5k w górę. Chociaż jak przecieki w złotówkach wskazują na 5070ti w okolicy 5000zł+ za średnie wersje, to i zwykła 5070 może z braku laku poszybować.

No ale mogę się mylić. Nie sądzę aby NVIDIA przy tak przeciętnym skoku na 5090 i tak słabym na 5080 w niższych segmentach zrobi rewolucję. To nie po "enwidjowemu".

Powiedzmy że liczę na te kilkanaście procent idio... tfu, entuzjastów którzy zamienią jak stryjek siekierkę na kijek byle im się sygnatura zgadzała :D

Opublikowano
53 minuty temu, Elvis79 napisał(a):

Co do Ventusa 5080, ktoś posiada go? ktoś testy widział/czytał ? a wielu od razu zakłada, że głośny w ciul ;) rozumiem że poprzednie modele Ventusowe były takie, ale to nie znaczy, że ten też.

Mam ją w małej budzie SFF i jestem zadowolony, ale wiadomo – ci, którzy tej karty nie mają, będą gadać, że jest chujowa. Możesz sprawdzić moje stare komentarze sprzed kilku stron. W skrócie: to karta stworzona do małych obudów. Mimo że wentylatory kręcą się wysoko (2000+ RPM), jest zaskakująco cicha (mogę nagrać filmik, żeby pokazać hałas). Temperatury są oczywiście wysokie (75–77°C), ale w mojej budzie nie mam żadnych wentylatorów poza jednym na CPU, więc w większej obudowie z lepszym przepływem powietrza wyniki będą lepsze. U mnie chodzi stabilnie na OC 3040 MHz. Cewki nic nie piszczą, w przeciwieństwie do Suprima, którego mam w innej obudowie.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Qrdello napisał(a):

Powiedzmy że liczę na te kilkanaście procent idio... tfu, entuzjastów którzy zamienią jak stryjek siekierkę na kijek byle im się sygnatura zgadzała :D

To takie wtórne scalperstwo :hihot:

Gonitwa za topowymi nowinkami goli portfel. 
Trzeba zawsze wypośrodkować jak kupić aby było wydajnie, nie kosztowało czapki drobnych ale też nie warto przesypiać momentu kiedy cena używanego sprzętu leci na łeb.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

5 minut temu, dhyde00 napisał(a):

Mam ją w małej budzie SFF i jestem zadowolony...

...(2000+ RPM), jest zaskakująco cicha (mogę nagrać filmik, żeby pokazać hałas). Temperatury są oczywiście wysokie (75–77°C)

rtx 4090 - 1200RPM 65'C

DJI_20250105_115202_28.thumb.jpg.616a12fa3e5374eb7d483f5ccc41af18.jpg

DJI_20250105_114626_21.thumb.jpg.63436aaf593665e16e56c29d7eaf2cc6.jpg

też jestem zadowolony :cool:

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Weź mu ktoś w końcu wytłumacz, że nie istnieje 2k rpm i cisza, nawet zaskakująca cisza. 

Jest przynajmniej piec poziomow ciszy:

Cisza absolutna

Ci ho sza

Cisza normalniejsza 

Prawie cisza

Cooooo mowiiiiisz?

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

To takie wtórne scalperstwo :hihot:

Gonitwa za topowymi nowinkami goli portfel. 
Trzeba zawsze wypośrodkować jak kupić aby było wydajnie, nie kosztowało czapki drobnych ale też nie warto przesypiać momentu kiedy cena używanego sprzętu leci na łeb.

A jak myślisz, dlaczego póki co szerokim łukiem omijam serię 4xxx :D właśnie dlatego. W serii 3xxx wciąż mi pary nie brakuje w tym w co gram, a przyrost jest na tyle nieistotny że wywalanie dwukrotności wartości mojego sprzętu na 20% to szczery idiotyzm. Się poczeka, się ustrzeli.

• Upvote 1