Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Ale czego mieli sie nauczyc?? Dawac wiecej za mniej czy byc firma charytatywna i dokladac ?? :D Bedzie oficjalna cena i testy to bedziemy oceniac ;) 

Są 5 lat za Greddią i powinny dać cenę jak za pierwsze Ryzeny, wtedy byli nie chciwi teraz są.

Opublikowano (edytowane)

Czyli jednak te ploty o śmiesznie wysokich planowanych cenach mogły być prawdziwe.

Najwyraźniej u AMD uznali,  że Radeon ma taką samą siłę marki jak Geforce, FSR4 w niczym nie ustępuje DLSS, a ray tracing nie interesuje nikogo. To nawet 15% tańsze od 4080S pół roku temu, nie jest. A szybsze od niej nie będzie.

No chyba, że to są stare ceny sprzed zmiany planów, ale to AMD. Tutaj optymizm może wykazać tylko ktoś kto akurat za dużo wypił.

HU mądrze gadali. -10% za mniej pożądaną markę. -10% za gorsze funkcje typu DLSS i -10% za brak opcji grania z PT. 

RAzem -30.

A tu pod $800 za co lepsze modele, +23, to wychodzi prawie 4000zł. :lol2::boink:

Wydajności nie znamy, ale przecież to szybsze od 7900xtx w rasterze nie będzie na pewno. Z tego co mi mignęły jakieś plotki, bardziej pomiędzy 7800xt a 7900gre. No chyba, że te ploty to też bzdura, ale wątpię. Za mało zmian i za słaby proces TSMC, że oczekiwać takiej rewolucji, że oto nagle 9070XT zostawi mocno w tyle 7900xt.

Raczej AMD pomyślało "ej, ale nam się to FSR4 udało! Dajemy marketing w AI i dobrze będzie!"

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Spokojnie, pod koniec miesiąca mają coś wrzucić, zapewne będzie konfa o RDNA4, i wtedy będzie można wylewać swoje żale, albo wychwalać w niebiosa. Sam jestem ciekaw co tam naskrobali, nakombinowali i czym wyskoczą do ludzi, konkurencja to zdrowa rzecz, szczególnie dla nas klientów.

Opublikowano (edytowane)

No niby tak, ale nadzieje na realny powrót AMD do starania się o udział w rynku GPU do gier można już odłożyć na półkę z bajkami.

Przeliczyłem na szybko. Żeby odwrócić trendy i zacząć mocno i konkretnie odrabiać, AMD musiałoby wypuścić najtańsze 9070 zaczynające się od 378$ + VAT. 

A oni zamiast 378 być może chcą, a dość prawdopodobne, że chcieli 585$.

Nie jestem ekstremistą jak youtuber, co gadał "350 or dead on arrival and better for AMD to not release anything, cause why bother" ale te okolice 400 być powinno. Nawet jeśli po CESie mocno zjechali, to nie o 1/3 przecież. 

Nikt nie uczekiwał, że będą do kart dopłacać, ale odzyskanie rynku to koszt, który by się zwrócił w przyszłości. Zresztą na szybko licząc, GPU 9070 to z VATem około 800zł przeliczając na podstawie szacunków odnośnie 5090 i dzieląc przez powierzchnię chipu. 

$450+VAT to nadal za mało, żeby AMD konkretnie weszło do ringu.  To daje 2250zł za odpowiednik 5070. Powiedzmy, że to wydajność na poziomie lekko poniżej 4070Super. Czyli wydajnościowo wartość latem 2024r. to by było gdzieś koło 2700.  To tylko 17% oszczędności. A to pół roku temu. A gdzie jakiś postęp, gdzie zachęta do upgradów? Nikt nie połasi się na -17% tracąc DLSS4 i PT. 
*A tutaj jest nie 450 a 580. Choć tzreba przyznać, żę są też plotki mówiące o 499$ czy jakoś tak.

No chyba, że także w 5070tkach u Nvidii  ceny MSRP będą zaniżone o 15-20%. 

Może nie czas jeszcze na wieszanie psów, ale raczej nieciekawie się to zapowiada.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
31 minut temu, VRman napisał(a):

Wydajności nie znamy, ale przecież to szybsze od 7900xtx w rasterze nie będzie na pewno. Z tego co mi mignęły jakieś plotki, bardziej pomiędzy 7800xt a 7900gre.

Na dzień dzisiejszy mamy tylko slajdy przesłane dziennikarzom na CES 2025

image.png.5e104db445df630ef765a7c51738c9

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Niczego się nie nauczyli i po co ta cała obsuwa była.

Obsuwa to była po to by wyczyscic stare stany magazynowe i ocenic premiere nvidi... a ta dała dupy koncertowo i stwierdzili ze nie maja z czym konkurować... to po cześci tak wyglada... niestety realia sa takie że ceny nvidi i tak pewnie będą +1000zł... czyli z ich punktu widzenia i tak zaoferuja taniej porównywalna wydajność... nie ma co liczyć na rtx5070ti przed wakacjami jakoś mocno poniżej 5000zł... wiec ich karty z cenami ~4000  nie czarujmy sie i tak beda jakimś dealem, szczególnie że dadza się kupic....

Edytowane przez marioking
Opublikowano

XTX na pewno pozostanie "królem AMD" że tak to określę, ale te nowe karcioszki RX 9070 XT powinny wskoczyć na drugie miejsce i zostać "królem RT", a 7900XT spadnie na 3, zaś RX 9070 pewnie będzie zamiennikiem 7800xt/GRE + x% z FSR4 i lepszym RT.

Nie powinno być źle, wszystko zależy od wyceny, FSR4 i osiągów, bo zawsze oficjalne to oficjalne, a nie leaki np u Mlida.
Dla mnie to tylko ciekawostka, bo wysiadłem z pociągu naładowanego "hypem" na nowe karty, skorzystałem z szarej strefy i kupiłem coś innego, teraz zostaje mi czysta ciekawość i kibicowanie AMD.

Opublikowano
49 minut temu, CzerwonyJohn napisał(a):

wtedy byli nie chciwi teraz są.

Wtedy mieli po prostu slabe produkty odpowiednio tansze ;)  Jakos nie widze, zeby 9800XD byl za pol darmo, tak samo nie beda karty jesli beda prezentowaly odpowiedni poziom.

5 minut temu, Reddzik napisał(a):

a 7900XT spadnie na 3

Te karty sie juz wyprzedaje, nie bedzie rownolegle dwoch genow ;)

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Te karty sie juz wyprzedaje, nie bedzie rownolegle dwoch genow ;)

Wystarczy wejść na Peppera. 

W ciągu ostatnich 2 tygodni pełno ofert na 7900 XT poniżej 3000 zł i 7900 XTX poniżej 4000. 

Zawsze to jakaś alternatywa dla 5080 za 7 tys. złotych. 

Opublikowano
W dniu 10.02.2025 o 22:20, Lameismyname napisał(a):

AMD never misses an opportunity to miss an opportunity.

Jestem ciekaw czy to się sprawdzi, często to przytaczają na zagranicznych stronach, ale nie dziwne, AMD kilka razy zawaliło sprawę. Dowiemy się w swoim czasie.

Opublikowano
22 minuty temu, Reddzik napisał(a):

XTX na pewno pozostanie "królem AMD" że tak to określę, ale te nowe karcioszki RX 9070 XT powinny wskoczyć na drugie miejsce i zostać "królem RT", a 7900XT spadnie na 3, zaś RX 9070 pewnie będzie zamiennikiem 7800xt/GRE + x% z FSR4 i lepszym RT.

Nie powinno być źle, wszystko zależy od wyceny, FSR4 i osiągów, bo zawsze oficjalne to oficjalne, a nie leaki np u Mlida.
Dla mnie to tylko ciekawostka, bo wysiadłem z pociągu naładowanego "hypem" na nowe karty, skorzystałem z szarej strefy i kupiłem coś innego, teraz zostaje mi czysta ciekawość i kibicowanie AMD.

No Kolego pochwal się ! ::szatanek:

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, cruzier napisał(a):

No Kolego pochwal się ! ::szatanek:

GPU: KFA2 RTX 3060 Ti GDDR6X 1-Click OC Plus---> RTX 4080S?

Dokładnie RTX 4080 Super od Gigabyte, wersja Gaming OC. cena 4049.9zł w tym 9.9zł wysyłka. Czekam na odp bo zareklamowałem kartę i napisałem 200zł zwrotu, jakby na to przystali, to karta za 3849.9zł nie taka zła cena :wariat:

Edytowane przez Reddzik