Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli cewki w jednym z najwyższych modeli jednak śpiewają. Oby nie jak Freddy Mercury. Podobno wiele zależy od zasilacza, dlatego wszyscy tak chwalą sobie MSI MAG 850G.

Mówię wam, najlepsze przed nami. Zwroty, narzekania, porównania.

Karta nie jest zła, tylko dostępność i cena żałosna, przynajmniej w Polsce.

Będą jeszcze 9070 XT grzać ławę ;D

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Zachy 30 stopni roznicy na hotspocie %-) To jest AEMDE Panie xD 

No, na Nvidii spokój, bo wyłączyli raportowanie :E

13 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Czyli cewki w jednym z najwyższych modeli jednak śpiewają. Oby nie jak Freddy Mercury. Podobno wiele zależy od zasilacza, dlatego wszyscy tak chwalą sobie MSI MAG 850G.

Ja nawet wycia nie słyszę, bo słuch jak u 90latka, więc nie śledzę tematu. Możesz rozwinąć? Zasilacze MSI mają swoje wady. To co piszesz to wiedza "anegdotyczna" czy to pewne, że wybierając tę linię zasilatorów eliminujesz szansę na pisk cewek tam, gdzie na innym zasilaczu byłoby gorzej?

Ludzie pisali, że zamiana płyty głównej robiła różnicę. Zasilacze też, oczywiście. Taki trójkąt Bermudzki - PSU-GPU-MOBO :D

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, VRman napisał(a):

No, na Nvidii spokój, bo wyłączyli raportowanie :E

Ja nawet wycia nie słyszę, bo słuch jak u 90latka, więc nie śledzę tematu. Możesz rozwinąć? Zasilacze MSI mają swoje wady. To co piszesz to wiedza "anegdotyczna" czy to pewne, że wybierając tę linię zasilatorów eliminujesz szansę na pisk cewek tam, gdzie na innym zasilaczu byłoby gorzej?

Ludzie pisali, że zamiana płyty głównej robiła różnicę. Zasilacze też, oczywiście. Taki trójkąt Bermudzki - PSU-GPU-MOBO :D

Szukałem dla siebie zasilacza i znalazłem ogrom opinii w Polsce i za granicą, że dosłownie po wymianie na ten znany z resztą zasilacz z oznaczeniem G czyli "MSI MPG A850G PCIE5", cewki w tej samej karcie, tym samym komputerze przestały wyć.

Chyba muszę znowu zacząć zapisywać wszystkie ważne informacje, bo potem to ginie i zostaje tylko pamięć.

Edytowane przez Jedi88
  • Thanks 1
Opublikowano
25 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Zachy 30 stopni roznicy na hotspocie %-) To jest AEMDE Panie xD 

Idz sie modl do NV

Ta gen tak ma.

Zobaczymy co bedzie jak termopady i ptm dam :)

26 minut temu, tomcug napisał(a):

Sprawdź w tym miejscu.

slot00 1.73 MB · 3 pobrania

Teraz jade do rodzicow.

Najwcześniej wieczorem poznym 

22 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Mówię wam, najlepsze przed nami. Zwroty, narzekania, porównania.

Karta nie jest zła, tylko dostępność i cena żałosna, przynajmniej w Polsce.

Będą jeszcze 9070 XT grzać ławę ;D

Mowie leciutko graja, a Ty ze zaraz niewiadomo jak.

Ty jakis nienormalny chyba jesteś jak sie na Twoje posty patrzy.

Czasami, rzadko leciutko je słychać.

Ale sam to zaraz zinterpretować zdazysz po swojemu :D

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Szukałem dla siebie zasilacza i znalazłem ogrom opinii w Polsce i za granicą, że dosłownie po wymianie na ten znany z resztą zasilacz z oznaczeniem G czyli "MSI MPG A850G PCIE5", cewki w tej samej karcie, tym samym komputerze przestały wyć.

To nie żaden mit bo jak się przesiadałeś z czegoś pokroju spc elementium czy inny tani chińczyk na dobry zasilacz to sporo takich cudów było 😊

Inna sprawa ze był czesto wtedy w granicach 300-400zł i kod 80zł na steam czyli koszt wymiany niewielki w sumie 

Opublikowano

W moim XFX cewki bezgłośne jak coś. 

Wiem, że i tak to nikogo nie obchodzi, bo jak ktoś ma ochotę to i tak sobie znajdzie powód do narzekań na coś czego nie ma.

A to pewnie cewki piszczą, a jak nie to pewnie zaczną, a to temperatury na VRAM za duże, a to temperatury niskie, ale pewnie przez to suszarka, a to hotspot za wysoki, a to śrubka ma nie taki gwint, ja bym wolał z płaskim, a to podstawka ma za wąską nóżkę, panie w nvidii dodają szerszą, a to może i wszystko w porządku, ale jak odpalisz tę jedną grę w ściśle zdefiniowanych ustawieniach to inna karta 3c mniej na rdzeniu, więc to gówno itp. :D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja to się w ogóle nie nadaję do takiego "Uber nerd out" jakie tu odchodzi. 

Kupiłem se w 2020 Gigabyte Vision 3070 - bo akurat takie było dostępne.

Przez 5 lat ani razu nie puściłem żadnego benchmarka, nie mam pojęcia jakie to ma temperatury ani ile mocy bierze, ani nawet ile FPS w grach ma. 

Kupiłem, 5 lat grałem płynnie w gierki, zadowolony jak świnia w deszcz, po czym oddałem synowi. 

A teraz jak pomyślę sobie... a może ta karta miała za dużo na hotspocie????!!! Albo brała za dużo WAT????? Matko Bosko kochano, a ja se grałem nieświadomy potworności, które odwalały się w najlepsze w moim komputerze. A co jeśli.... nie, to niemożliwe... chociaż...? A jeśli miała ZA DUŻO STOPNI NA VRAM????? Gorąco mi się robi jak o tym pomyślę.

Edytowane przez kociol21
  • Like 2
  • Haha 5
Opublikowano
19 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Klasyczny przykład burdelu na Amazonie. Niby dostępne, ale wywala z koszyka z komunikatem, że wyprzedane. 

A to nie wiem, wczoraj sam XTX'a zawinąłem i normalnie bez problemów było nawet w koszyku miałem przez jakiś czas i płatność przeszła bez problemu.

Opublikowano
10 minut temu, DżonyBi napisał(a):

PTM jest w Nitro+ i PURE. Ktos tu pisal, ze inni produceni tez zastosowali, wiec chyba jest PTM7950 na gpu Asrocka.

Wg pewnych zrodel nie ma.

Nie wiem co na to producent:)

Opublikowano
Teraz, kociol21 napisał(a):

Ja to się w ogóle nie nadaję do takiego "Uber nerd out" jakie tu odchodzi. 

Kupiłem se w 2020 Gigabyte Vision 3070 - bo akurat takie było dostępne.

co mi się robi jak o tym pomyślę.

Kładź się na kozetkę! 😁

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Zachy napisał(a):

Idz sie modl do NV

Ta gen tak ma.

Zobaczymy co bedzie jak termopady i ptm dam :)

Teraz jade do rodzicow.

Najwcześniej wieczorem poznym 

Mowie leciutko graja, a Ty ze zaraz niewiadomo jak.

Ty jakis nienormalny chyba jesteś jak sie na Twoje posty patrzy.

Czasami, rzadko leciutko je słychać.

Ale sam to zaraz zinterpretować zdazysz po swojemu :D

Przecież to ty dostajesz frustracji z byle powodu prezentując już po raz któryś brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Nawet nie piszę do ciebie, więc po co się wtrącasz? Masz kartę po zawyżonej cenie to się ciesz.

No chyba, że masz jakieś wątpliwości i to one wywołują frustrację :hihot:, i kto tu jest nienormalny? Także zajmij się sobą i swoją kartą :D

28 minut temu, Puzoniusz napisał(a):

To nie żaden mit bo jak się przesiadałeś z czegoś pokroju spc elementium czy inny tani chińczyk na dobry zasilacz to sporo takich cudów było 😊

Inna sprawa ze był czesto wtedy w granicach 300-400zł i kod 80zł na steam czyli koszt wymiany niewielki w sumie 

Jak prześledzisz sposób w jaki zasilacz przetwarza napięcie dla podzespołów, to idzie zrozumieć dlaczego precyzyjne wartości tych są takie ważne i co za tym idzie, dobrej jakości zasilacz jak najbardziej może mieć wpływ na cewki karty graficznej.

Edytowane przez Jedi88
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Taki Taichi nie spadnie za duzo z tych 3599 przez najblizsze tygodnie, a karty MSRP to widmo. AMD niczym nie rozni sie od Nvidii. Jest Pani Sukienka ze swoimi wykresami i Pan Kurteczka ze swoimi. Na wykresach miód, w rzeczywistosci smród.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Przecież to ty dostajesz frustracji z byle powodu prezentując już po raz któryś brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Nawet nie piszę do ciebie, więc po co się wtrącasz? Masz kartę po zawyżonej cenie to się ciesz.

No chyba, że masz jakieś wątpliwości i to one wywołują frustrację :hihot:, i kto tu jest nienormalny? Także zajmij się sobą i swoją kartą :D

Ale on ma 5090, kupił sobie RX 9070XT żeby..no wlasnie nie wiem, żeby pokazać raczej, wiec po co miałby sie zajmowac soba i swoim RXem jak ma RTXa, swoja drogą raczej ciekawsze jest jakby ktoś tutaj prezentował wyniki jakosci FSR 4.0 TAA vs Performance w 4k, bo przy DLSS to naprawde czesto różnice są marginalne. 

• Like 1