Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, sideband napisał(a):

To jest tylko wierzchołek........... jeżeli mowa problemach od strony CPU na starszych API ;) Tylko kto gra w stare gry :E

Z Physx 32bit też jest płacz przy kolejnej gen to ludzie o tym zapomną ;)

Jak to kto, skoro kotlet już został odgrzany, to zaraz ktoś  napisze, że KCD też leżało.

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

To jest tylko wierzchołek........... jeżeli mowa problemach od strony CPU na starszych API ;) Tylko kto gra w stare gry :E

Z Physx 32bit też jest płacz przy kolejnej gen to ludzie o tym zapomną ;)

No nie bardzo Side. Ja jestem mega wciągnięty w Borderlandsy i pozycja B2 bez physX mi nie pasuje. Co prawda dla mnie nie ma problemu zamontować  karty strikte do fizyki, ale po co te barany zielone usunęli cuda 32 bit w serii 5xxx ?

• Upvote 1
Opublikowano
55 minut temu, tomcug napisał(a):

Tak, tak, wszystkie wymagające miejsca w grach są "zbugowane", od lat słyszę tę śpiewkę. A potem płacz, bo na YouTubie miało być 60 FPS, a ja mam 30 :lol2:

Niektóre sa, np w Alan Waku2, jak pójdziesz za sklep na poczatek lokacji w miescie jest tam miejscowka ktora bardzo mocno drogpi FPS. Sporo jest takich miejsc w grach. Ale ogólnie FPS w grze jest wysoki. 

Podobnie w GTA V, też znajdą sie miejsca ktore mocno ubiją FPS. Ale przez 99% czasu gry bedziesz miał 100FPS :) pojdzie gdzies na lokacje ktora wlasnie mocno dropi FPS i bedzie niższy. Po to jest benchmark w grze, aby pokazac sredni FPS podczas gry. Co innego testowac karty graficzne czy procesory, a co innego pokazac jaka jest rzeczywista wydajnosc w grze, dlatego jak wyzej test kart graficznych a nie gry.

Opublikowano

Co do Physics32 - czy wiecie czy karta na TB ogarnie problem ? Pytam bo mam ITX i tam raczej ciężko upchać kolejne GPU a raz na jakis czas sobie mogę podłączyć

Opublikowano
15 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Niektóre sa, np w Alan Waku2, jak pójdziesz za sklep na poczatek lokacji w miescie jest tam miejscowka ktora bardzo mocno drogpi FPS. Sporo jest takich miejsc w grach. Ale ogólnie FPS w grze jest wysoki.

Szczególnie w lasach ;) W mojej miejscówce RTX 5090 notuje w 4K natywnie lekkie spadki poniżej 60 FPS... bez RT %-) W mieście czy sekcjach z Alanem rzeczywiście FPS jest dość wysoki, ale natura jest rzeźnicka dla GPU przeokrutnie.

Opublikowano
10 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Za sklep od razu idzie  :P A czego Ty za tym zacnym sklepem szukasz co ? Pewnie flaszkę poszedł obalić :hihot:

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Takie dzbany nadal nie wiedza, ze pod RT nie kupuje sie amd ;)

Możesz sobie stworzyc nowa ikonke przygotowałem pare dla Ciebie

image(25).thumb.png.2b87bedf13d67643bef55b21b99a73de.png

image(26).thumb.png.ead52cf98ff16d36e42a9a218676840f.png
image(27).thumb.png.9933230120a9aa4b1f6b6f01b4d4ae90.pngimage(28).thumb.png.637530a88eda8f84b05a30616e66f7ca.png

image(31).thumb.png.267d303215cefd5305526332b0eff8ab.png

image(32).thumb.png.c0d4b66963c80f482db34f1ec27ecfb3.png

image(34).thumb.jpg.0b29f45b7bebf7764d13cc0a1309b886.jpg

Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Szczególnie w lasach ;) W mojej miejscówce RTX 5090 notuje w 4K natywnie lekkie spadki poniżej 60 FPS... bez RT %-) W mieście czy sekcjach z Alanem rzeczywiście FPS jest dość wysoki, ale natura jest rzeźnicka dla GPU przeokrutnie.

Dokładnie, ale nawet w GTA V przy łace drzewie przy zjechaniu z głównej drogi tez FPS dropi

Edytowane przez maxmaster027
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Kartofel napisał(a):

@hopes za 200zł mniej  (3450 zł) jest PowerColor Hellhound RX 9070 XT OC 16GB

https://www.morele.net/radeon-powercolor-hellhound-rx-9070-xt-oc-16gb-14749710/

Po tych cenach mam wrażenie że MSRP faktycznie powinien być na poziomie 3200 zł maks. Co do Hellhound i Red Devil to jak patrzę na https://docs.google.com/spreadsheets/d/18eQRucHX41A-O4OsoV96Qw2gFw1Qs2N7f6qQQs3kXx4/edit?gid=0#gid=0 Red Devil wydaje się być wartym dopłaty 200 zł jeśli ktoś ma mocny zasilacz ;) 

Coraz bardziej mnie kusi ale mi najbardziej odpowiada wersja Pulse... Zaryzykuję i poczekam na cenę 3300 zł :)

Link dałem dla potrzebujących fajnie że znalazłeś Hellhound 20 sztuk w dobrej cenie.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, wkamil73 napisał(a):

Jak to kto, skoro kotlet już został odgrzany, to zaraz ktoś  napisze, że KCD też leżało.

Tak bo to ten sam silnik co Crysis 3 ;) Tylko w przeciwieństwie do C3 w KCD problemem jest narzut na CPU, a w C3 popsute jest MT w sterach pod Win10 i nowszych.

5 godzin temu, leven napisał(a):

No nie bardzo Side. Ja jestem mega wciągnięty w Borderlandsy i pozycja B2 bez physX mi nie pasuje. Co prawda dla mnie nie ma problemu zamontować  karty strikte do fizyki, ale po co te barany zielone usunęli cuda 32 bit w serii 5xxx ?

I co z tego też gram w starego Mirror's Edge raz na jakiś czas. Teraz popłaczesz, a później przywykniesz. Usunęli by mieć mniej roboty ze sterownikami pod nowsze Gen.

Za jakiś czas NV też usunie wsparcie dla kart bez erą RTX ;)

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Z FSR jest ponad 60fps. :clap:

Przetestowałem na ustawieniach 4K Ultra, RT Ultra FSR 3 Jakość potrafiło spaść do 49-50 FPS, a FSR 3 natywne spadki do 28-29 FPS, karta po OC. :jep:

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
3 godziny temu, sideband napisał(a):

Tak bo to ten sam silnik co Crysis 3 ;) Tylko w przeciwieństwie do C3 w KCD problemem jest narzut na CPU, a w C3 popsute jest MT w sterach pod Win10 i nowszych.

I co z tego też gram w starego Mirror's Edge raz na jakiś czas. Teraz popłaczesz, a później przywykniesz. Usunęli by mieć mniej roboty ze sterownikami pod nowsze Gen.

Za jakiś czas NV też usunie wsparcie dla kart bez erą RTX ;)

Za jakiś czas, to kulki mi opadną, jak każdemu, ale jeszcze chcę pykać w B2.  Bronisz Nvidię za brak wsparcia ?  Side się zmienia, prawdę mówię :(

Opublikowano

Stwierdzam fakt, a nie bronie. Mirror's Edge z Physx działa źle na 4090 szarpie lub są duże spadki wydajności tam gdzie pojawi się nieco więcej efektów z Physx. Wina sterów lub paczki physx jakoś nie widzę żeby ktoś płakał z tego powodu :lol2: Na starszych kartach działało to lepiej. Czy szum wokół Physx jakoś wpłynie na NV to się okaże;)

Opublikowano

@Fusion Filmiki tego typu w większości przypadków mijają się z prawdą i są generowane dla wyświetleń. Chcesz czerpać wiedzę nt. GPU to rzuć okiem na Hardware Unboxed/Gamers Nexus/Linus Tech Tips czy na naszych rodzimych recenzentów typu Black czy Lipton.
Recki w formie pisanej są między innymi na naszym ithardware.

Na dzień dzisiejszy serie 7xxx i starsze od czerwonych straciły sens.
Jakbym miał kupować dzisiaj kartę to do 1440p jako minimum bym widział RX 9070, bo poniżej tego szukałbym używek 4070/4070S.

Opublikowano
27 minut temu, Fusion napisał(a):

7900xtx traci jakikolwiek sens.. nieźle. Może ceny w końcu spadną do 1,5-2k

Nie traci i nie spadną, tam gdzie liczy się moc obliczeniowa XTX wyciera podłogę tymi kastratami jak ścierą, na rynku jest tego w dodatku na tyle mało że na cenę poniżej 2000 zł jeszcze długo nie ma szans.

A za wrzucanie tego typu chłamu, robionego dla atencji, chyba zaczniemy rozdawać jakieś nagrody.

Opublikowano
57 minut temu, Fusion napisał(a):

7900xtx traci jakikolwiek sens.. nieźle. Może ceny w końcu spadną do 1,5-2k

Ale na jakiej podstawie tak twierdzisz?? Bo w RT jest gorsza?? Takich cen nie zobaczysz nawet za 2lata ;)

• Upvote 1