Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Send1N napisał(a):

Głównie chodzi o rozwiązanie zagadki, dlaczego jedni to mają a inni nie :E ;)

Bardziej stawiam na jakieś powiązanie z funkcją biosu. Aczkolwiek u mnie próba OC z poziomu sterownika kończy się pętlą restartów wiec....

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Od samego początku nie mogę pojąć durnoty tego rozwiązania. Chcesz podkręcać GPU to masz adrenalin. Chcesz się bawić CPU z poziomu Windowsa, to masz Ryzen mastera bardzo dobry program. Jak masz ustawienia CPU z bios, to go nie instalujesz czy tam nie włączasz.

Co za oszołom wymyślił, żeby dodatkowo wpier...... funkcje podkręcania CPU do adrenalin, programu dedykowanego GPU?

Edytowane przez Jedi88
  • Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, Pawelek6 napisał(a):

Tutaj była prosta sprawa - AMD nie ma większego układu RDNA4. I idąc terminologią plotek, nie przypominam sobie aby jakaś wspominała o jakimś większym, z większą liczbą jednostek od Navi 48 układzie.

No ja z 5070ti zderzam się ze ścianą. Upgrade na 5080 jest bez sensu, 5090 overkill do 1440p znowu u czerwonych 9070XT można częściowo uznać za downgrade.
Nadzieja w superkach lub next-genach. 

Opublikowano

5070ti czy 9700XT to karty do komfortowego grania w 144p jeszcze przez bardzo dlugi czas,  wiekszosc populacji jedzie dzis w 1080p i na kartach 8gb i zyja. Tylko purusci beda mieli problem bo jak suwaczek w lewo to od razu sie swiat zawali. Obecnie gram na 5070 i gdyby nie moje zapedy do zmiany sprzetu to spokojnie ze 2 lata bym na tym gral komfortowo jeszcze.

A w nowych kartach licze na duzy postep w PT bo w zwyklej rasteryzacji mi osobiscie mocy nie brakuje i nie braknie przez najblizsze lata w tych gpu co mamy na rynku.

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Ja tam sobie na 9070xt poczekam do następnych generacji. Nie mam parcia, do 3440x1440 jeszcze wystarcza.

Ja mam 2560x1440p to tym bardziej karty tego pokroju działają jak złoto.

Sęk w tym, że kompletnie nie widziałbym sensu zmiany 5070ti na 9070XT. 
Jedyne argumenty to ciekawość ew. wzięcie bardziej topowego radka od podstawowego inno.

2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

5070ti czy 9700XT to karty do komfortowego grania w 144p jeszcze przez bardzo dlugi czas,  wiekszosc populacji jedzie dzis w 1080p i na kartach 8gb i zyja. Tylko purusci beda mieli problem bo jak suwaczek w lewo to od razu sie swiat zawali. Obecnie gram na 5070 i gdyby nie moje zapedy do zmiany sprzetu to spokojnie ze 2 lata bym na tym gral komfortowo jeszcze.

A w nowych kartach licze na duzy postep w PT bo w zwyklej rasteryzacji mi osobiscie mocy nie brakuje i nie braknie przez najblizsze lata w tych gpu co mamy na rynku.

Oj wiesz jak jest... sami jesteśmy ofiarami nadawanych sobie poprzeczek. Lubimy przerzucać graty bo to nasze hobby i każdy pretekst jest dobry xD 
Zwykły zjadacz chleba nie zrozumie tego, nie będzie widział sensu, a nawet pod nosem powie "pojebało ich?".

A mi karta typu 5070 czy tam 9070 by styknęła... ba, nawet do 5060ti 16GB lub 9060XT 16GB byłbym w stanie zejść. Ale człowiek do dobrego się przyzwyczaja, więc co poradzić.

• Upvote 1
Opublikowano

Koledzy ja mam tak ze raz te ustawienia sa a raz ich nie ma niezaleznie od sterownikow.Ale nie powinniscie robic z tego afery przeciez jest wybor czy chcesz wczytac profil cpu z gpu czy tylko samo gpu:E

U mnnie  jest tak jak na zrzucie nie wiem jak u was;)

Zrzutekranu2025-12-28155149.png.5333d189705f98911ea625bc92d8f3cc.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.12.2025 o 15:37, miro napisał(a):

no tylko, bo dopiero tu się dowiedziałem że ktoś ma z tym krzywe akcje...

i nie każdy to ma, heh

mnie jeszcze zastanawia wersja sterowników chipsetu, one też mogą mieć znaczenie

a co na to chatgpt ?

🔧 1. Co się dzieje z Adrenalin i Ryzenem?

W pewnych wersjach sterownika Adrenaline (od ok. 22.3.1) AMD włączyło do pakietu moduł Ryzen Master – pierwotnie do wspólnego OC GPU + CPU.

Ten moduł daje możliwość automatycznego włączania CPU OC (Precision Boost Overdrive – PBO) na Ryzenach i zapisuje zmiany bezpośrednio w BIOS, czyli nadpisuje np. wcześniej ustawione OC w BIOS płyty głównej. WePC | Let's build your dream gaming PC+1

📌 Jest to potencjalny błąd (bug) w sterownikach/oprogramowaniu, a nie celowa „ukryta funkcja” – AMD potwierdziło, że to niezamierzone zachowanie i nad tym pracuje. Tom's Hardware

Takie zmiany CPU przez sterownik mogą:

Przełączyć PBO na „Auto/OC”, co zwiększy taktowania CPU.

Nadpisać ręczne ustawienia BIOS, prowadząc do niestabilności. HotHardware

2. Czemu nie każdy widzi opcje CPU/Ryzen tuning w Adrenalin?

Różne czynniki decydują o tym, czy dana opcja pojawi się w Twoim oprogramowaniu:

1) Zależność od konfiguracji sprzętowej

Opcja związana z CPU pojawia się tylko jeśli masz AMD GPU i AMD Ryzen CPU – w przeciwnym razie moduł CPU w ogóle się nie ładuje. Guru3D

Jeżeli CPU nie wspiera OC (np. modele z „X3D”, które mają zablokowane OC), opcje CPU mogą nie być dostępne/wyświetlane. Tom's Hardware Forum

📌 2) Różne GPU / wersje sterowników

Nie wszystkie GPU/Ryzen-y mają podporę dla tej funkcji.
Oficjalny przewodnik AMD mówi, że opcje tuningowe (w tym CPU OC) mogą być różne w zależności od sprzętu i nie zawsze będą widoczne identycznie w każdym systemie. AMD

🛠 3) Błędy / problemy z instalacją

Znane problemy w aktualizacjach sterowników mogą powodować, że opcje CPU tuning nie pojawiają się w UI, nawet jeśli konfiguracja sprzętowa powinna to obsługiwać. AMD

🔧 4) Zależność od instalowanego modułu Ryzen Master

Jeśli Ryzen Master nie został poprawnie zainstalowany / moduł nie załadował się, to część związana z CPU w Adrenalin może być ukryta.
Dlatego niektórzy użytkownicy widzą jedynie tuning GPU, a nie CPU. Reddit

📌 3. Dlaczego „to dziwne”? (czyli odpowiedź na zagadka dlaczego przy tych samych sterownikach ktoś ma funkcję, a ktoś nie)

👉 To nie jest jedynie kwestia wersji sterownika – ważne są też:

✔ model CPU (czy OC/Precision Boost jest dostępne) Tom's Hardware Forum
✔ model GPU i generacja (np. RX 5000/6000/7000) AMD
✔ czy instalacja sterownika poprawnie załadowała moduł Ryzen Master Reddit
✔ BIOS płyty głównej i jego ustawienia (czasem opcje BIOS blokują lub ukrywają OC) ITHardware

Nie ma jednej prostej odpowiedzi „bo…” – to kombinacja sprzętu + sterownika + instalacji + BIOS-u, co powoduje, że u jednych widzisz CPU tuning, a u innych nie, nawet na tej samej wersji Adrenaline.

🛑 4. Bezpieczeństwo i problem nadpisywania BIOS-u

Warto wiedzieć, że:

⚠️ Automatyczne zmiany PBO/OC przez sterownik mogą unieważnić gwarancję CPU, jeśli byłoby to odczytywane jako OC bez zgody użytkownika. Tom's Hardware
⚠️ Mogą powodować niestabilność lub wyższe temperatury, gdy system miał inne, ręcznie tunowane ustawienia. WePC | Let's build your dream gaming PC

🧠 Podsumowanie: odpowiedzi na Twoje pytania

🟦 Czy Adrenaline może nadpisywać BIOS?
Tak – przez integrację modułu Ryzen Master Adrenaline z poziomu sterownika może zmienić ustawienia CPU (PBO/OC) w BIOS-ie. Guru3D

🟦 Dlaczego nie wszyscy mają tę opcję?
To zależy od:

konfiguracji CPU/GPU,

wsparcia przez sterownik,

błędów w Adrenaline,

niektórych CPU, które nie udostępniają OC/Ryzen tuning. AMD+1

🟦 Czy to jest „zagadka”?
Tak – to wynik kombinacji wsparcia sprzętu i implementacji w oprogramowaniu, a nie tylko fakt, że masz „te same sterowniki”.

1. Ogólne wymagania sprzętowe (co musi być, aby funkcje tuningu CPU pojawiły się)

1) Musisz mieć kartę graficzną AMD Radeon zgodną z Performance Tuning

Funkcje tuningowe (w tym CPU/Ryzen) z reguły wymagają GPU z serii Radeon RX 5000 lub nowszej — to oznacza RDNA 2/RDNA 3 i wyżej. Jeśli masz starsze GPU albo GPU bez pełnej obsługi tuning funkcje nie pojawią się. AMD+1

➡️ Bez zgodnego GPU tuning CPU nie pojawi się wcale — Adrenalin jest głównie sterownikiem GPU i wiele opcji tuningowych aktywuje się dopiero gdy Radeon jest obecny.

2) System musi wykrywać AMD Ryzen CPU

Funkcje związane z CPU będą pokazywane dopiero jeśli:

masz AMD Ryzen CPU,

i oprogramowanie może poprawnie „zobaczyć” CPU i moduł Ryzen-Master.

Jeśli CPU nie jest rozpoznawany lub moduł nie działa (błąd inicjalizacji Ryzen Master), wtedy CPU albo jego tuning mogą się nie pojawić. Reddit

To tłumaczy sytuacje, gdy ktoś ma Ryzen, ale tuning CPU się nie pokazuje – czasem Adrenalin nie załadował modułu Ryzen Master albo sterowniki instalowały się niepoprawnie.

⚙️ 2. Wsparcie dla CPU w zależności od sprzętu

🟥 AMD Radeon GPU + AMD Ryzen CPU = największa szansa

Jeśli masz Radeon RX 5000 lub nowszą kartę oraz Ryzen 3000/5000/7000 (lub nowsze):

✔ Tuning GPU działa
✔ Opcje CPU/Ryzen tuning mogą się pojawić
✔ Auto-OC lub preset tuning CPU możliwy
✘ Ale — nawet wtedy funkcje CPU mogą czasem nie wyświetlać się z powodu błędów sterownika lub instalacji. AMD

Brak GPU Radeon lub starszy model GPU

Jeśli:

masz GPU innego producenta (np. Nvidia)
lub starsze GPU Radeon, które nie obsługuje Performance Tuning
➡ wtedy funkcje tuningu CPU nie będą w ogóle dostępne (Adrenalin pokaże tylko GPU lub w ogóle nie wystartuje). PCGamesN

⚠️ Problemy z CPU tuning zależne od modelu CPU

Niektóre CPU (zwłaszcza nowsze jak Ryzen „X3D” czy Ryzen AI) mogą mieć ograniczoną obsługę autotuningu lub OC przez Adrenalin — to dlatego, że AMD może ograniczać OC w niektórych architekturach lub kierować cię do dedykowanego Radeon/Ryzen Master. Guru3D

🧩 3. Dlaczego opcje CPU/Ryzen tuning nie pojawiają się mimo tych samych sterowników?

👉 To zależy od konfiguracji sprzętowej i od tego, co sterowniki „widzą” w systemie, nie tylko od wersji sterownika.

Najczęstsze przyczyny:

📌 1) Sterowniki GPU nie rozpoznały poprawnie CPU/Ryzen

➡ Adrenalin ukrywa CPU tuning, jeśli moduł nie zainicjuje Ryzen Master. Reddit

📌 2) GPU nie spełnia minimalnych warunków (np. starsze GPU)

➡ bez GPU serii RX 5000+ opcje CPU nie będą się pojawiać. AMD

📌 3) System operacyjny / sterowniki chipsetu

Niekompletne lub starsze sterowniki chipsetowe lub Windows mogą powodować, że Adrenalin nie pokaże CPU. Czasem trzeba zaktualizować chipset. Reddit

📌 4) Błędy w samym Adrenalin

Często w nowych wersjach UI tuning CPU znika lub pojawia się z błędami, nawet gdy wszystko powinno działać — użytkownicy zgłaszali to powtarzalnie. Reddit

Czyli nie dowiedziałem się nic nowego po tym co wypluła maszyna niż po sklejeniu info z kilku różnych for w całość :E;)  nadal nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Swoją drogą to po co w ogóle tworzyć różne profile zależnie od gry? :E przyznam się szczerze że kilka lat temu na NV tez miałem 5 różnych profili w afterburnerze ale wyrosłem z tego xD Wystarczy zrobić jeden stabilny nastaw w adrenaline który wczytuje się automatycznie po starcie windy i to wszystko.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Czyli nie dowiedziałem się nic nowego po tym co wypluła maszyna niż po sklejeniu info z kilku różnych for w całość :E;)  nadal nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Czasem jak czytam co AI potrafi wypluć, to niezłą papkę z mózgu można sobie zrobić...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Ja tam sobie na 9070xt poczekam do następnych generacji. Nie mam parcia, do 3440x1440 jeszcze wystarcza.

Podobno ma być bardzo długa generacja do 2027. Ja tam jestem bardziej niż zadowolony 9070XT choć po prawdzie to jest wolniejszy niż mój XTX. RT podobno ma być lepsze ale jakoś nie widzę różnicy znowu, żeby zobaczyć to pewnie musiałbym 5090 kupić xD. AMD wysmażyła całkiem fajną kartę. Cenowo rewelka ja za swoją dałem 2.6k zł a gdzieś mi mignęły nawet za 2.4k zł. Trochę się drapię po deklu o co kaman i co tak tanio skoro wiatraczki ciuchutkie przy 304W, PTM na pokładzie, tempy Hotspota mam 19-20 stopni. Łasić dziś na wyższy PL już nie musimy, który jest w dopasionych modelach, bo jest skrypt ściagający limity mocy. Heh przesrana jest ta generacja wygląda na to, że będę siedział 4 lata na tym samym poziomie wydajności a dopłata 2k zł do 5080 nie wchodzi w grę, bo by mi wewnętrzny żyd zmarł, że wydałem tyle kasy za tak niewielki wzorst wydajności. 

Edytowane przez Art385
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname Szczególnie jak sam znasz wcześniej rozwiązanie w danym temacie w życiu ale z ciekawości wyszukasz sobie co AI na ten temat powie :E bo jak sam człowiek nie ma wiedzy na jakiś temat to zazwyczaj uwierzy we wszystko co wypluje :) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

@Lameismyname Szczególnie jak sam znasz wcześniej rozwiązanie w danym temacie w życiu ale z ciekawości wyszukasz sobie co AI na ten temat powie :E bo jak sam człowiek nie ma wiedzy na jakiś temat to zazwyczaj uwierzy we wszystko co wypluje :) 

AI jest super jak mu zadasz pytania z mojej branży, to jakbym chciał zastosować, to w praktyce to powiedzmy z 50 ludzi na koniec miesiąca nie miałbym połowy xD AI to przyszłość zaufaj mi mordo. Znowu jakbym był jakimś kopistą tabelek w excelu czy podobnego kancerogennego gówno, to właśnie srałbym w gacie.

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Send1N napisał(a):

nie przejmuj się, ja też nie

też mam jeden profil żeby mi mniej prundu żarło jakbym chciał i o tym pamiętał i tyle

ale faktem jest że skoro jest to działać powinno i o tą zagadkę chodziło/chodzi, a nie oto czy komuś przeszkadza czy nie

w temacie AI bardziej chodzi o zebranie wszystkiego do kupy, wtedy jeszcze "zdaje egzamin" jak ma sama coś zrobić to aż się boje jakie bzdury potrafi...

• Like 1