Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, leven napisał(a):

W artykule piszą, że nie wszystkie efekty są poprawnie wyświetlane, ale pracują nad tym spece ;)

"Pierwsze testy pokazują bardzo wyraźną poprawę wydajności. W grze Mafia 2 Radeon RX 9070 XT osiąga średnio 80,2 klatek na sekundę po zastosowaniu ZLUDA, podczas gdy wcześniej uzyskiwała około 26,2 FPS."   :lol2:

Ale fajnie się czyta, gdy ktoś się cieszy :) Emotka yuppie  jest cudna :) 

Do niedawna na rtx5090 było podobnie, ludzie dokupiwali  np rtx3050 aby uzyskać sensowny fps .

Ale na nowych sterach Nvidii już chyba działa na rtx50xx.

Przykładowo, po dołożenie rtx3050  jak druga karta z rtx5090 w grze „Mafia II Classic” liczba klatek na sekundę wzrosła z niespełna 30 do ponad 150. W „Batman: Arkham Asylum” wzrost był jeszcze większy – z 61 do aż 390 FPS.

Edytowane przez Hard Reset
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Jasne,  wszyscy melduja w internetach że mają drugą kartę. Wychodzi na to że dedykowane karty physx jak wyszły to kupiły 2 osoby bo tyle osób pisało o tym w necie :boink:

• Haha 2
Opublikowano

Ja mowie o trendzie, ktory mial miejsce sporo lat temu, bo takowy istnial.

Napisalem wyraznie.

A Ty sie uczepiles jakiegos jednego przypadku z teraz,

gdzie w obecnych czasach masz implementowane PhysicX w nowych tytulach?

Opublikowano

Drugą kartę do radka to kupowali, ale 15lat wstecz.

Ale później jak NV zblokowała tak Physx na poziomie paczki, że i tak takie połączenie nie działało. W przypadku sterownika wystarczyła zmiana dosłownie jednego bita w nvapi.dll by odblokować Physx ;) Zblokować wpis, który powodował kiedy pojawi ID radeona w systemie znikała możliwość włączenia Physx w CP ;)

Poza tym Physx żył do czasu kiedy NV dopłacała developerom by implementowali do gier. Także później to tylko głównie Physx na CPU banglał gdzie był def silnikiem w UE.

Po czasie Physx i tak śmigał na każdej karcie niezależnie od producenta, a następnie stał się otwarty ;)

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Zachy napisał(a):

Ja mowie o trendzie, ktory mial miejsce sporo lat temu, bo takowy istnial.

Napisalem wyraznie.

A Ty sie uczepiles jakiegos jednego przypadku z teraz,

gdzie w obecnych czasach masz implementowane PhysicX w nowych tytulach?

Ostania oficjalna gra z physicx wyszła w 2015  Batman ale i tak wykorzystuje już rozwiązanie 64 bit i powinna działać na nowych cpu bez jakiś mocnych spadków na radkach.  Sprawdzę kiedyś jak zacznę serię batmanów ;)

Opublikowano
5 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Hard ResetNie trzeba, ale wtedy masz doswiadczenie pelna geba :) 

Do batmanów wystarczy aktualny komp, a jak będę miał wenę to może kupię jakiegoś taniego gtx . Ostanio wyszedł termintor 2d w stylu retro, ogrywałem na oledzie 😉

Opublikowano

Trzeba odróżniać z Physx na GPU vs CPU.

99% gier na rynku jakie wyszły miały Physx tylko na CPU także to działa tak samo niezależnie platformy łącznie w konsolami.

Dlatego pisałem UE przez lata do 4.27 jako def silnik do fizyki był używany Physx ;)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

Miałem Commodore64 , amige 500,amige 1200 ,amige powerpc, więc gry w stylu retro lubię, nie trzeba do tego starego kompa składać ;)

Ja mialem Atari 65XL, potem dlugo Amige 500 i od razu Pentium 90 jak MS wydawal we wrzesniu 95 win95 (optimus, z oryginalnym windowsem 95, gdzie wszyscy jechali na piratach win 3.11 :) ).

Teraz mam Amige 1200 dokokszona na maksa, lezy w szafie, jesc nie wola, a czasami jakies retro mozna odpalic :)

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
Opublikowano

Pytanko mam odnosnie uzycia grafy podczas grania. 

d4.thumb.jpg.07a0bacb5d069d69940930e2d440f71f.jpg

Soft od grafy pokazuje 90-100% manadzer 50-60. patrzac na pobor to raczej jest to 50% a nie 90 i teraz sie zastanawiam czemu tak jest. ktos cos wie na ten temat?

Adrenalin overlay jest sredni i lepiej uzywac czegos innego do monitorowania? Glownie mi sie rozchodzi, ze jak streamuje wiem zeby nie dobijac grafy, wiec tak ustawiam detale zeby sprawdzic uzycie i to dostosowac, ale to co pokazuje overlay najwyrazniej sie nie pokrywa z tym co aktualnei sie z grafa dzieje. chyba ze to akurat tak wyszlo na przykladzie z d4, nie sprawdzalem tego jeszcze w innym tytule.