Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytanie czy to nie jest bootleneck ze strony procesora xD 170W jak na 9070xt to dosc nisko. Upewnij sie ze masz wylaczony Vsync i kaganiec na ilosc FPS. Wymaksuj ustawienia, dopal RT i zobacz jak to sie bedzie zachowywac. Jesli dobijesz do 300w, to masz bootleneck ze strony CPU:)

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano (edytowane)

Bottleneck to nie, bo mam ustawiony limit pod freesync , jak ustawie wszystko na max to wzrost poboru rośnie, kwestia czemu overlay pokazuje uzycie GPU na poziomie 90-100 przy wysokich i niskich ustawieniach i do tego limicie FPS.

Sprawdzę jutro GPU z i jeszcze afterburner 

@Lameismyname

Now gram w topowe aaa ;)

Edytowane przez Dominix
Opublikowano
11 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Zablokowales FPS'y, wiec karta sie dostosowala, zbila napiecie i zuzycie energii. Dziala sobie na 99% przy tych nastawach ktorych potrzebowala by utrzymac narzucone przez Ciebie limity. Jesli zle to rozumiem, to niech mnie ktos poprawi :) 

Źle, 99% to pełne wykorzystanie karty gdzie nic jej nie limituje. Niższy pobór prądu wynikać może po prostu z silnika gry.

Opublikowano (edytowane)

@jankooo zawsze coś limituje, choćby power limit i na to jedynie jest sens zwracać uwagę. 99% gpu load to może jedynie oznaczać że w danej jednostce czasu 99% tego czasu gpu "coś" robi

Edytowane przez tom36816
  • Like 2
Opublikowano
10 minut temu, tom36816 napisał(a):

@jankooo zawsze coś limituje, choćby power limit i na to jedynie jest sens zwracać uwagę. 99% gpu load to może jedynie oznaczać że w danej jednostce czasu 99% tego czasu gpu "coś" robi

Karta może nie dobijać do PL czy limitu FPS i być w pełni wykorzystana. Nie każda gra obciąża kartę w ten sam sposób. Jak myślisz czemu tylko niektóre gry są polecane do testów obciążenia karty? 

No pewnie, że zawsze coś limituje tylko pytanie było stricte o moc i % obciążenia

2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Po co karta ma pobierac 300W, skoro przy 180W jest w stanie zrobic to czego sie od niej oczekuje? Zbija sobie PL i napiecia zeby oszczedzac energie, a GPU pracuje na 99%.

No tak to nie działaLOL

Opublikowano

Właśnie dlatego pytam, bo dlugi czas na nvidi  i tam jak np ustawiłem że grafa była używana pod korek ale jak zmniejszylem limit FPS to wtedy użycie spadało do np 70% wraz z poborem, tu chciałem podobnie a tam dalej mam użycie na poziomie 90-100 i się zacząłem dziwić co jest nie tak ;)

Opublikowano

Ja Radeona nie mam ale z informacji w sieci wynika,  że ten wskaźnik można naprawić by działał podobnie jak w nvidii tzn. „Włącz ujednolicony monitoring użycia GPU” (Enable unified GPU usage monitoring) w ustawieniach MSI afterburner. Próbowałeś? @Dominix

Opublikowano (edytowane)

Ale to jest z  monitoringu i nakładki sterownika a nie afterburnera.  Chyba będę musiał jednak do afterburnera wrócić ;)

gpu-z pokrywa sie z tym co pokazuje ta nakladka od sterownika. 

Edytowane przez Dominix
Opublikowano

Wrzuciłem dzisiaj afterburnera i już jest ok, pokazuje uzycie tak jak na nvidi więc mam lepszą kontrolę by tak ustawić grę by grafa nie była dobita pod korek. Jeszcze muszs tam krzywa wentylatorów ustawić i będzie git.

Opublikowano
14 godzin temu, Dominix napisał(a):

Wrzuciłem dzisiaj afterburnera i już jest ok, pokazuje uzycie tak jak na nvidi więc mam lepszą kontrolę by tak ustawić grę by grafa nie była dobita pod korek. Jeszcze muszs tam krzywa wentylatorów ustawić i będzie git.

ale w AB nie zmienisz napięć. Sama aplikacja może się gryźć z softem od amd.

U mnie soft gigabyte gryzie się z softem od amd bo chciałem wyłączyć ledy na karcie :D

Opublikowano
8 minut temu, Dimazz napisał(a):

U mnie soft gigabyte gryzie się z softem od amd bo chciałem wyłączyć ledy na karcie :D

uv zrobilem w sterowniku, w ab ustawilem wentylatory i nakladke+rtss do ustawienia limitow fps zaleznie od gry i jak narazie sie nie gryzie :)

Opublikowano
13 minut temu, Dimazz napisał(a):

Jeśli się instaluje sterownik minimalny, to nic się nie gryzie ;) UV też spokojnie a afterburnerze się zrobi ;)