Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W warozne niestety jest FSR.4.04 i widac duzy regres w obrazie w ruchu i migotaniu w stosunku do DLSS transformera. Nie da sie podmienic na 4.1 a szkoda. Nowa czesc bedzie pewnie miala natwynie 4.1 ale poki co nie jestem zadowolony bvo 90% gram w ta gre.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wszystko jasne :D 

No i odpalilem warzone to tam podmianka nie dziala wgl. Ale to muli to wiadomo ze moze blokowac :D 

Tak czułem. Diabeł tkwi w szczegółach ;) 
W sumie sprawdzę dzisiaj w Silent Hill 2 bo też jest 3.1 z tego co pamiętam - czy podmienia FG czy nie.
A z tym podmienianiem - w Pragmata, RE Requiem działa jak złoto. Kwestia konkretnego tytułu.

16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja PL obnizac nie bede, 300W to jest moj prog i po UV fajne tempy sa, karta dla mnie nieslyszalna jest ;) Krecic memek tez nie bede.

Dam -75 a w czym testujecie na radku ta stabilnosc?? 

Wychodzi na to ze musze miec pelny pakiet bo lubie te wsakzniki, na nvidia mialem caly czas indykator walczony podczas gry haha

To już indywidualna preferencja.
Mój target to +/- 200W od bardzo dawna i próbuję z tego pułapu najwięcej wyciągnąć. Ja mam -80mV rdzeń, 2700MHz memki i Power Limit -30% (212W), do tego procek 9800X3D z CO -30 (1,128V) i mój zasilacz MSI A850G na pewno się nudzi ;) 
Cicho i wydajnie. Jak ktoś idzie w OC to kwestia indywidualna, z tym, że miej świadomość - od 250W w górę to takie puste watty, co już większość z forum zauważyła ;) 

Teraz, Phoenix. napisał(a):

W warozne niestety jest FSR.4.04 i widac duzy regres w obrazie w ruchu i migotaniu w stosunku do DLSS transformera. Nie da sie podmienic na 4.1 a szkoda. Nowa czesc bedzie pewnie miala natwynie 4.1 ale poki co nie jestem zadowolony bvo 90% gram w ta gre.

A patrząc na czysty raster - nie daje Ci 9070 XT na tyle kopa względem 5070 w tym tytule, że możesz olać FSR? Tzn. np. FSR AA + FG ale bez obniżania na tryby Quality, Balanced itd.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

Ale dalem natywne AAA z FSR 4 i jest lepiej ale znowu mniejszy fps :hihot:

16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

czy podmienia FG czy nie.

Daj znac lub znajdz taka gre gdzie podmienia FG.

16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

W sumie sprawdzę dzisiaj w Silent Hill 2 bo też jest 3.1 z tego co pamiętam - czy podmienia FG czy nie.

obraz.thumb.png.a4b22b031a38cc16d3c5287e25f64dc0.png

Akurat w tej grze to zrobil. Bo tam gdzie nie ma antyczita mozesz przeciez podmienic na najnowsze pilki i w sumie zaraz to zrobie w asasynie :D 

Domyslnie sa takie w asasynie pili.

obraz.png

Podmienilem:

obraz.thumb.png.42597838ca7dfac8e62eea553c305994.png

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

na yt byl poradnik, nowe adrenaline ma ten dll s swojje sciezce

mozesz powrzucać i sprawdzić gdzie działa, a tam gdzie nie zadziała to optiscaler niestety

C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\
u0198634.inf_amd64_b045710fbb7400aa\B025765\amdxcffx64.dll

Edytowane przez bofff
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale dalem natywne AAA z FSR 4 i jest lepiej ale znowu mniejszy fps :hihot:

Daj znac lub znajdz taka gre gdzie podmienia FG.

Akurat w tej grze to zrobil. Bo tam gdzie nie ma antyczita mozesz przeciez podmienic na najnowsze pilki i w sumie zaraz to zrobie w asasynie :D 

Hmm... w Silent Hill 2:

SilentHill2FSR.png.54578103fff0c7b75980015da8038416.png

Znowu w Pragmata/RE Requiem tutaj jakieś komunikaty pokazało w adrenaline ale w grze normanie 4.1.1 pokazuje.

RER.thumb.png.97216bd58e24cda4a9922c41d4c160b6.png

Nie wiem na ile ten nowszy FG jest lepszy od tego z 3.1 - może to sztuka dla sztuki się pałować z tymi plikami?
Zawsze możesz OptiScalera spróbować ale trochę lipa, że 3rd party software. Chociaż ludzie masowo używają np. afterburnera przy kartach zielonych i ich nie kole w oczy.
Podwójne standardy ;) 

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Nie wiem na ile ten nowszy FG jest lepszy od tego z 3.1 - może to sztuka dla sztuki się pałować z tymi plikami?

A ty widziales ten film wyzej ? Bo dopiero naprawili FG i dziala jak powinno ;) 

8 minut temu, ju-rek napisał(a):

@Phoenix.dobra to daj tego shadows z tymi ustawieniami co pokazałem.

Juz robie ale RT mam opcje tylko w kryjowce, nie da sie wyklaczyc calkowicie aczkolwiek w benchu nie wiem czy to dziala czy nie.

• Thanks 1
Opublikowano

Trzeba z nowego SDK wyciągnąć najnowszy plik FG 3.1.4 i każdy sobie podmieni ręcznie a później sterownik automatycznie do najnowszego.

15 minut temu, ju-rek napisał(a):

@Phoenix.dobra to daj tego shadows z tymi ustawieniami co pokazałem.

obraz.thumb.png.b941ae116f4ba38f9b71085b7a9e27bf.png

19 minut temu, Lameismyname napisał(a):

grze normanie 4.1.1 pokazuje.

Jak to pokazuje?? Pokazesz prosze? 

Opublikowano
31 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jak to pokazuje?? Pokazesz prosze? 

REREQ.thumb.png.3abd44f64c4f534b95bf8c309f13daed.png

REREQ2.png.d71d3435b88c6eef8373a511ccab3674.png

RER.thumb.png.ce22588006084738c5e40b7529f6940b.png

W Pragmata idento.
Z tego co Tomek mówił, to w obu tych tytułach jest 3.1.x i podmienia sterownik na nowszą - nie wiem dlaczego w Adrenaline tak dziwnie pokazuje "Ulepszenie nieaktywne".
Bądź mądry i pisz wiersze xD 

Opublikowano

Dlatego, ze te gry maja natywnie fsr 4.1.1 wiec pokazuje brak aktualizacji ;) Wlasnie odpalam RE ;) 

Z tego co widze zadna gra nie ma nowego FG, dlatego ,ze to wyszlo w sdk kilka dni temu. W RE tez jest stary FG wiec nie podmieni. Wiec przyszlosc nalezy do nowych gier ;) Swoja droga zrobilem skormne -5% na PL i jest rowne 300W :hihot:

Fajnie na amd sie to robi, obnizyc PL, wbic uv napiecia i elo.Bez krecenia krzywa jak na nvidia.

Opublikowano
22 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Dlatego, ze te gry maja natywnie fsr 4.1.1 wiec pokazuje brak aktualizacji ;) Wlasnie odpalam RE ;) 

Z tego co widze zadna gra nie ma nowego FG, dlatego ,ze to wyszlo w sdk kilka dni temu. W RE tez jest stary FG wiec nie podmieni. Wiec przyszlosc nalezy do nowych gier ;) Swoja droga zrobilem skormne -5% na PL i jest rowne 300W :hihot:

Fajnie na amd sie to robi, obnizyc PL, wbic uv napiecia i elo.Bez krecenia krzywa jak na nvidia.

Tomek ostatnio mówił, że te gry mają 3.1, dlatego FSR 4.1.1 pokazuje się z gwiazdką "*". Nie interesowałem się tylko uwierzyłem na słowo.

A UV/OC tak. Cyk cyk suwaczki i działa.
Dla mnie u czerwonych zawsze to było bardziej intuicyjne bo u zielonych to jakby jakiś humanista projektował.

Opublikowano (edytowane)

RE Requiem, max detale, RT, FSR/FG i PL skrecony na -5% -75mv na rdzeniu.

Ten model widze ma wysoko ustawiona krzywa, mozna schodzic z temp na rdzeniu i PL ale trzyma zawsze 1600-1700. Brakuje dual biosu :D Ale kultura tych wentylatorow i tak jest dla mnie fenomenalna wiec nie ma co narzekac.

obraz.png.0be9d8f666b064f5caae3d07fb0a9f4f.png

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

@Phoenix. Zejdź z Power Limitem do 250W, a obroty wentyli same się "naprawią", a na liczniku FPS nie zobaczysz różnicy ;) 
Z resztą, pisałeś wcześniej odnośnie RXa z @Krzysiak to może on Ci do rozsądku przemówi ;) To co powyżej 250W to puste watty i zegary. Chyba AMD na siłę tak zrobiło, żeby obok 9070 nie było XT z 250W xD 

Opublikowano (edytowane)

Znalazlem babola, domyslnie AMD w sterowniku ma wylaczona ta podmiane FG i FG z gry tlou dziala super, wlaczylem w sterowniku podmiane pliku i gra jest niegywalna z FG, scina, pobor maleje o polowe. Domyslam sie ze jeszcze podmiana FG z autmatu nie jest ogarnieta dlatego AMD nie wlacza tej opcji domyslnie po wgraniu sterownikow.  Dlatego wylaczam to tak jak jest domyslnie w sterowniku.

20F14B1.thumb.JPG.87b8253cec9c80b12ed51f0afbb545eb.JPG

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
11 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Psychika nie pozwoli nizej jak 300W :boink:LOL

Ale na RTX 5070 miałeś 250W. Where sens?
Pobaw się suwakiem - między stock a 250W i zobacz różnice FPS realnie w grach.
No chyba nie będziesz siedział na 1750RPM  "bo przekonanie", tym bardziej, że naprawdę zjeżdżasz z pustych wattów i megaherców xD

Niektórzy to do Power Limitu podchodzą chyba jak do ilości koni mechanicznych w autach - wstyd mieć mniej czy ki diabeł? 

Opublikowano

275W po max oc mialem ;) Gdyby karta pozowlila na 300W to bym mial 300W ;) Ale byl to Dual tylko. Zreszta widac po ubijaniu PL jak leca na pysk zegary na radeonie.

3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

No chyba nie będziesz siedział na 1750RPM

A dlaczego mam nie siedziec skoro to jest nieslyszalne ?? Ta karta ma kozak wentylatory, zreszta Nitro tez mial.