Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

image.thumb.png.44f29da7e9333c7b1242115438ac4ba3.png

Ja chyba sobie juz ustawilem tak ze raczej nic zmieniac nie bede, puki co te prawie 4 tygodnie co mam dziala bez problemow, dwa razy mi sie chyba wysypaly stery, raz jak chcialem puscic stream na twitch i yt z czego na yt dalem na av1 i rip :D teraz juz ustawilem jak wczesniej mialem i jest ok, drugi raz jak dalem pamieci na 2700 to sie od razu zrobil czarny ekran a tak to dziala. Cicho i chlodno. Myslalem ze mi w F125 sie poprawi troche te 1% low ale chyba procesor tam nie domaga jednak, za to w ace czy acr dziala git.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname Radeon na wyśrubowanym UV też zrobi cię w bambuko, przykładowo Gothic 1 remake bez problemu działa na -100mv przy pełnym obciążeniu karty, ale za to w innej grze gdzie obciążenie jest przykładowo 50 - 70% potrafi się wykrzaczyć. Co do Quake 2 i furmark to de facto pozwoliłeś karcie żebym mogła sobie tyle wziąć, Radeon robi tak w każdym możliwym scenariuszu więc trzeba go ograniczyć limitem mocy. W GeForce nigdy nie ruszałem niskich stanów zostawiam takie jakie są. Ustawiam jedynie średnie i wzwyż, co do limitu mocy u zielonych to z moich obserwacji jak dobiję do ściany to karta zrzuca zegary przez co traci wydajność i wtedy lepiej ustawić niższy stabilny zegar i z limitem mocy schodzić właśnie "zegarem" niż ruszać suwak w MSI afterburner.

Jedni i drudzy mają zupełnie inną szkołę UV, w radeonie szkoda że nie masz kontroli nad zegarem, zejście z samym mV nie obniży poboru mocy tylko zwiększy zegar więc jednocześnie robisz UV i przetaktowanie, a zegar musisz kontrolować właśnie limitem mocy chociaż dalej jest ruchomy i dlatego bardziej podoba mi się UV u zielonych bo masz większą kontrolę nad kartą.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

A w jakim celu ruszasz „core” w MSI AB ? 

Z tego co wyczytałem to ten wyższy zegar nic nie daje i może pomóc w stabilności jak się go obniży.

Ale jakoś nie miałem chęci sprawdzić w grze czy robi to różnice 😅bo w takim 3d marku jak obnize zegar albo zostawię domyślnie to wynik taki sam.

Ale z drugiej strony wszystko działa stabilnie, nawet jak mam stream na dwie platformy+gra i nic się nie sypie.

Edytowane przez Dominix
Opublikowano (edytowane)

Tego suwaka nie tykasz, to nie nvida. Dlatego schodzenie z napięciem nie zmniejsza poboru tylko zegar pnie się w góry. Tak jak na procesorze Ryzen. Zostawiasz to domyślnie i nie ruszasz ;) Automat wszystko robi za Ciebie a co najwyżej i nie wiem czy tak faktycznie jest możesz obniżyć sobie niepotrzebnie boost.

3 godziny temu, Keleris napisał(a):

Radeon na wyśrubowanym UV też zrobi cię w bambuko, przykładowo Gothic 1 remake bez problemu działa na -100mv przy pełnym obciążeniu karty, ale za to w innej grze gdzie obciążenie jest przykładowo 50 - 70% potrafi się wykrzaczyć

Niestabilne uv jest po prostu niestabilne, nie potrzeba do tego wywodów ;) I nie ma to znaczenia jakiego obozu nas kartę. 

Fakty są takie że UV na Radku jest prostsze i tyle ;) Pisanie o pośrednich stanach nie ma żadnego sensu bo nie ustawia się ich tylko masz jeden suwak więc jest to co najwyżej zbędny szczegół nic nie wnoszący. 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

O to mi chodziło, mój błąd bo nie dałem cytatu do którego się odnosiłem. 

W moim przypadku u zielonych wyśrubowane UV potrafiły zmienić krzywą ale wystarczyło mała korekta w dół i nic już się samo z siebie nie zmieniało. 

Takie ustawianie to tylko dla tych co grają w 3D marki i permanentnie mają włączone podgląd parametrów dla gracza to nieistotne.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano
6 godzin temu, Keleris napisał(a):

@Lameismyname Radeon na wyśrubowanym UV też zrobi cię w bambuko, przykładowo Gothic 1 remake bez problemu działa na -100mv przy pełnym obciążeniu karty, ale za to w innej grze gdzie obciążenie jest przykładowo 50 - 70% potrafi się wykrzaczyć. Co do Quake 2 i furmark to de facto pozwoliłeś karcie żebym mogła sobie tyle wziąć, Radeon robi tak w każdym możliwym scenariuszu więc trzeba go ograniczyć limitem mocy. W GeForce nigdy nie ruszałem niskich stanów zostawiam takie jakie są. Ustawiam jedynie średnie i wzwyż, co do limitu mocy u zielonych to z moich obserwacji jak dobiję do ściany to karta zrzuca zegary przez co traci wydajność i wtedy lepiej ustawić niższy stabilny zegar i z limitem mocy schodzić właśnie "zegarem" niż ruszać suwak w MSI afterburner.

Jedni i drudzy mają zupełnie inną szkołę UV, w radeonie szkoda że nie masz kontroli nad zegarem, zejście z samym mV nie obniży poboru mocy tylko zwiększy zegar więc jednocześnie robisz UV i przetaktowanie, a zegar musisz kontrolować właśnie limitem mocy chociaż dalej jest ruchomy i dlatego bardziej podoba mi się UV u zielonych bo masz większą kontrolę nad kartą.

Wg mnie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest krzywa w kartach Nvidii. Ustawiasz zegar jaki chcesz, ustalasz do niego napięcie i ten profil, jężeli jest stabilny, to pasuje do każdej gry. W Radkach będzie Ci karta pompować puste megaherce żeby wysycić power limit. Nie chcesz 200 fps więc robisz blokadę na np 120 klatek a i tak masz ten sam pobór mocy. I to nie jest tak że uv masz niestabilne, tylko karta wbija Ci nastawy jakich Ty nie chcesz mieć. Tu jedynie można do każdej gry robić oddzielny profil.

• Upvote 3
Opublikowano
6 godzin temu, Keleris napisał(a):

Na NV też można zrobić tak, jak na AMD. Odpowiednikiem - X mV na Radeonie jest + X MHz na Geforce. I tu, i tu dodatkowo się robi ograniczenie Power Limitu. Sam tak czasem mam ustawione na NV po redeonowemu, ale jak chcę aby był jak najmniejszy pobór mocy w mało wymagających tytułach, to wybieram wersję nvidiową z edycją krzywej i kontrolą maksymalnych MHz i napięcia.

• Upvote 2
Opublikowano

Mój sapphire temperatury rdzenia ma naprawdę fajne ale powyżej 300w gorący punkt jest już dosyć wysoko, najlepszy pewniaczek co powinien praktycznie na wszystkim działać stabilnie to -15PL, -75mv i to powinno zrobić wydajność karty bez ruszania, a może nawet ciutke wyżej.

Opublikowano (edytowane)

Niestety mam gorszy sort/obudowę bo u mnie przy +10PL - 334w zbliżam się do 90c.

Chyba że pure i pulse nie mają tego samego chłodzenia.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano
2 godziny temu, tom36816 napisał(a):

Wg mnie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest krzywa w kartach Nvidii.

Sprzęt od AMD generalnie nie jest dla ludzi, którzy lubią grzebać w ustawieniach i kontrolować parametry pracy CPU/GPU. Na Intel Core z chipsetem Z i GeForcach jest pełna wolność, a tutaj co generację Lisa Su obcina rzeczy, którymi może manipulować użytkownik końcowy. 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Sprzęt od AMD generalnie nie jest dla ludzi, którzy lubią grzebać w ustawieniach i kontrolować parametry pracy CPU/GPU. Na Intel Core z chipsetem Z i GeForcach jest pełna wolność, a tutaj co generację Lisa Su obcina rzeczy, którymi może manipulować użytkownik końcowy. 

Mi się lepiej "grzebie " na kartach RX niż RTX,  jest to bardziej intuicyjne i praktycznie wszystko co potrzebuje jest w adrenaline.  Afterek  dawno poszedł do śmietnika na kompie z RX.  

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Keleris napisał(a):

Niestety mam gorszy sort/obudowę bo u mnie przy +10PL - 334w zbliżam się do 90c.

Chyba że pure i pulse nie mają tego samego chłodzenia.

W teori na stronie w kwesti chlodzenia jakis roznic nie wymieniaja, u mnie z odkreconym PL wyglada to tak po 30min gry. Karta leci pod korek!

PL MAX 360W

obraz.png.fb6ee7f8c14dae068f6232b214bd4b4d.png

Tak jest przy 300W PL-5%

obraz.png.67a25be241329e8d52cd56132caa659c.png

Tak jest przy 285W PL-10%

obraz.png.bb7926d5ebc7263bb9643e7eaefdb7d0.png

Swoja droga to jakie sapphire robi wentylatory to po prostu jest kosmos, pomimo 2100-2200rpm musialem wylaczyc wentylator chlodzacy i zamknac okno zeby cokolwiek uslyszec przy tych obrotach zeby wybijalo sie poza obudowe. Poki co nie slyszalem lepszych wentylatorow jesli chodzi o kulture pracy. Czapki w z głow :cool:

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
56 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Czy u was tez Adrenaline resetuje ustawienia krzywej wentylatorow po restarcie komputera?

A nie masz czasami "szybkiego uruchamiania" włączonego w windows. Kiedyś tam jak jeszcze miałem RXa to ta opcja mi bruździła w ustawieniach Adrenaliny.

Opublikowano (edytowane)

Z różnych powodów porzuciłem Wieśka 3 w 2017 i postanowiłem dzisiaj go dokończyć na nowym PC.

Co zaobserwowałem, to na maksymalnych ustawieniach bez RT i wstrzykniętym fsr 4.1.1 hotspot na mojej karcie nie przekracza 78 stopni, ale VRAM skacze już do 90 stopni.

Próbowałem też RT i nawet cewki na karcie zaśpiewały ;D. Niestety jakość RT w tej grze nie uzasadnia input laga. Wolę dać wszystko na max, włączam sobie AFMF 2.1 i wale na 288 FPS-ach, inna gra.

Konkluzja jest taka, że Wiesiek mocno obciąża VRAM. Za to steel legend ma słabo rozwiązane chłodzenie VRAM, ciekawe czy to termopady, czy po prostu nie położono na to zbyt dużego nacisku.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
6 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Jedi88Jak dla mnie RT w W3 jest zbedne. W mojej ocenie nie zmienia az tak wiele, by uzasadniac ogromne straty w ilosci FPS. Zdecydowanie wole wysoki framerate niz przygladanie sie i szukanie roznic %-) Podobnie jest w 95% innych gierek, ale zdarzaja sie wyjatki od tej reguly gdzie robi robote. xD 

Racja. RT w wieśku jest po prostu słabe, za stara gra. Ale bazowa grafika imponująca. Zajebista odskocznia od mydła UE5.

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Jak dla mnie RT w W3 jest zbedne. W mojej ocenie nie zmienia az tak wiele

Zmienia bardzo duzo i to jedna z gier gdzie widac ladne roznice ;) Juz samo GI to co robi z oswietleniem na tle zieleni to jest niebo a ziema, nie mowiac ze wiesieek ma 4 efekty RT. Wyjdz sobie na poczatku gry i wlacz/wylacz Gi i popatrz sobie na roslinnosc w tle jak oswietlenie sie zmienia, nie mowiac juz o okluzji w budynkach, na cieniach i reszcie konczac.

8 minut temu, Jedi88 napisał(a):

RT w wieśku jest po prostu słabe, za stara gra.

xD A babcia miala wasy ;) 

• Like 1