Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Ale te 235W to dla mnie tez watpliwe bo widze jak przy 280W juz zbija zegary moja karta. Na 235W w GOW to juz jest totalna kastracja.

Wszystko zależy, jak mocno giera ciśnie GPU oraz jak dobrze się dany tytuł skaluje z MHz na rdzeni. Tak czy inaczej różnica procentowa FPS zawsze będzie dużo mniejsza niż różnica procentowa poboru %-)

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@LameismynameJestes pewny ze na 235w masz stock? Wez no zrob jakies SS'y z Q2, chcialbym to zobaczyc. Ja na takich nastawach mam jakeis 5% straty wzgledem stock. Na moim challenger nawet przy 258W mam strate okolo 2%, dopiero przy 268W jest betonowy stock (303W). Sprawdzilem to dosc dokladnie wczoraj...

Najłatwiej sprawdzić - odpalasz coś co daje karcie obciążenie. Patrzysz na maksymalny zegar w booscie i zjeżdżasz Power Limitem do momentu aż masz taki sam zegar po undervolcie.
No ja sklerozy nie mam i dałbym sobie rentę uciąć, że przy 235W miałem zegar z pudła. Jak będę miał chwilę to sprawdzę.

3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Bo wyniki moga byc rozne w zaleznosci w jakiej grze ten stock sprawdzamy a przeciez beda wyniki rozne w zaleznosci od gry ;) 

Ale te 235W to dla mnie tez watpliwe bo widze jak przy 280W juz zbija zegary moja karta. Na 235W w GOW to juz jest totalna kastracja.

Przecież przeciętne sztuki robią pudło na ok. 250W, więc dziwne. No nie @Krzysiak ?
Znajdę chwilę czasu to zrobię ten poradnik UV na AMD ale chwilowo nie mam kiedy. 
Sprawdzę wtedy wszystko na spokojnie jeszcze raz.

Opublikowano

tak jak pisalem jest to zalezne od gy i tak jak piszesz od sztuki oraz wysokosci UV ;) Zadna magia. Tez moge sobie pod konkretna gre wbic stock i pozniej zjechac z poborem, tylko ze znowu w innej grze bedzie innaczej i tak w kolko. Mi tego nie tlumacz ;) 

Opublikowano
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

tak jak pisalem jest to zalezne od gy i tak jak piszesz od sztuki oraz wysokosci UV ;) Zadna magia. Tez moge sobie pod konkretna gre wbic stock i pozniej zjechac z poborem, tylko ze znowu w innej grze bedzie innaczej i tak w kolko. Mi tego nie tlumacz ;) 

Tak tak. Pisałem ogólnie. Z tym poradnikiem parę osób pisało ale nie miałem ostatnio czasu.
To Nitro zostawiłeś i pyrę zwróciłeś?

• Like 2
Opublikowano
14 minut temu, azgan napisał(a):

Jednak nie takie złe te stare Radeony 😅 https://ithardware.pl/aktualnosci/emulator_ps3_dodaje_stary_radeon_20_letnia_karta_drugie_zycie-52730.html 

Sorrki za małe OT. Sam mam GeForce ale osobiście gdybym miał teraz kupować GPU to nie miałbym problemu żeby sięgnąć po "Radełona" 🤭😉 te nowe RX z serii 9X00 są spoko (cena/wydajność).

Mam 2900XT bez urazy dla fanów ATI, ale to gówno karta przy 8800GTX;) Nie tylko karta miała o niebo dłuższe wsparcie to jeszcze sterowniki tak poprawili, że nie ma o czy mówić.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, sideband napisał(a):

Mam 2900XT bez urazy dla fanów ATI, ale to gówno karta przy 8800GTX;) Nie tylko karta miała o niebo dłuższe wsparcie to jeszcze sterowniki tak poprawili, że nie ma o czy mówić.

Miałem kiedyś 9800XT jak ATi się to jeszcze nazywało i byłem bardzo zadowolony z tej karciochy przesiadając się z GeForce 4 4800Ti wydajność była świetna w takim Far Cry albo Half-Life 2 to był kosmos niestety padły mi w niej RAM'y i wymieniłem poźniej na GeForce 6800GS

8800 też miałem ale GT jak wychodził Crysis 😊, zacna karciocha i w dobrej cenie 👍

Edytowane przez azgan
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ale co to za porównanie GF4 do 9800XT to są karty z różnych generacji i wsparciem innych API. 9xxx były spoko z perspektywy wydajności dlatego 9550 był hitem tylko sterowniki były żenujące.

O ile sterowniki wczesne do Tesli do Visty to była tragedia to później NV odrobiła lekcje,  a ATi dość szybko porzuciło realne wsparcie dla 2xxx. Gdzie już przy Win7 już są konflikty że sterownikami, a Tesla śmiga nawet na Win10 elegancko.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)

Jakby ktos byl zainteresowany.

Mam jeszcze jednego XFX 9070 XT Mercury OC (3 x pcie 8pin), pamięci Samsunga.

Karta nowiutka, wszystkie folie nadal na niej sa.

Podlaczona tylko w celu przetestowania czy jest sprawna.

Sam mam Red Devila, na ktorego polowalem dosc dlugo, wiec ta moge odstapic w dobrej cenie.

Zainteresowanych zapraszam - PM.

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1