Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@RTXnietylko4060tiUSER Subiektywnie ładna, jak na wielkość to lekka (w mojej opinii). Wentyle nawet jak dasz na tryb suszarki to nie są nieprzyjemne, nie świszczą/wyją tylko szumią, to dla mnie plus jak chcę bić rekordy 3DMarka ;)

A skoro wydajność znana to mogę tylko pisać o wyglądzie, no karta jak karta, jednemu się podoba innemu nie ;) No i może być bezszelestna.
Na minus to, że z przedniego plastiku tego trzymającego wentyle jak zdejmowałem fabryczną folię zabezpieczającą to się oderwał kawałek "matowego klaru" w jednym miejscu. I mam mini fragmencik pół centymetr na pół jakby wybłyszczony. Coś się przykleiło i brzydko oderwało, trudno, może za szybko zerwałem folię. No ale też gdyby przód był z aluminium to by nie było problemu :P 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MJRegul napisał(a):

Kilka godzin zabawy z pierwszym od lat Radeonem. Nie do końca interesują mnie osiągi, temperatury i głośność karty "z pudełka" gdyż w dobie undervoltingu można sobie to mocno poprawić.
Zaznaczę jednak, że jest ciepła (hotspot ~85C), średnio głośna (1600rpm) i żre 330-340W bez opamiętania.

Testuję na Black Flag Resynced, 1440p, wszystko na max z RT na max, FSR natywny, FGx2.

Ustawiłem sobie kartę tak by brała ~250W i w tym zakresie próbowałem coś zdziałać (mV -40 i -23% power limit). 
Zdziałałem tyle, że maksymalnie wchodzi na rdzeniu na 3049MHz a średnio 2903MHz (średnia z 30 minut gry) przy temperaturze 62C GPU, 81C HotSpot i 90C pamięci (pamięci podkręcone na 2700MHz), przy, uwaga 1017rpm średnio obrotów wentylatorów więc jest niesłyszalna.

Wydajnościowo jestem 1fps na plusie od stocku, innymi słowy błąd pomiarowy i można uznać, że wydajność po prostu nie spadła, ~80-90W poboru prądu mniej i 600rpm na wentylatorach mniej z takimi samymi temperaturami, HotSpot nawet niżej.

Po UV jestem wstępnie zadowolony, zobaczymy czy będzie stabilnie na dłużej i w innych grach. O stocku wolę się nie wypowiadać a o OC nie myślę nawet bo temperatury. 

Wydajnościowo pomiędzy 5070 a 5080 z lekkim przechyłem w stronę 5080. 

image.png.a88ef200f5f3ea0df2e8853e1a1df519.png

Zrób test w czymś ogólnie dostępnym , np 3Dmarku SteelNomad albo Port Royal . I podaj temperaturę w pokoju gdzie masz komp. ;) 

Opublikowano
13 minut temu, MJRegul napisał(a):

@RTXnietylko4060tiUSER Subiektywnie ładna, jak na wielkość to lekka (w mojej opinii). Wentyle nawet jak dasz na tryb suszarki to nie są nieprzyjemne, nie świszczą/wyją tylko szumią, to dla mnie plus jak chcę bić rekordy 3DMarka ;)

A skoro wydajność znana to mogę tylko pisać o wyglądzie, no karta jak karta, jednemu się podoba innemu nie ;) No i może być bezszelestna.
Na minus to, że z przedniego plastiku tego trzymającego wentyle jak zdejmowałem fabryczną folię zabezpieczającą to się oderwał kawałek "matowego klaru" w jednym miejscu. I mam mini fragmencik pół centymetr na pół jakby wybłyszczony. Coś się przykleiło i brzydko oderwało, trudno, może za szybko zerwałem folię. No ale też gdyby przód był z aluminium to by nie było problemu :P 

Przyjmą kartę na 14 dniowy zwrot z takim defektem?

Opublikowano

@wallec nie oddaje, kolekcjonuje %-) ale pewnie by przyjęli o ile by mi potrącili coś ze zwrotu. No trudno, nie wiem co tam się stało. 

26C w pokoju. Zapętlony Nomad do zdjęcia poboru i temperatur, później jeden przejazd zwykłego testu. 

STOCK:

stock.thumb.jpg.6f2e97d74143abf2d9438101046a9b65.jpg stock.thumb.png.ab9b75031b5ae24ea38b701e3deb8dd8.png

UV (-45mV, -20% power limit):
uv.thumb.jpg.ac11be27ad5fa8cce0408c354e25d692.jpguv.thumb.png.6ae15f18dbc3854fd193025a510b6134.png

Opublikowano
43 minuty temu, MJRegul napisał(a):

Subiektywnie ładna, jak na wielkość to lekka (w mojej opinii). Wentyle nawet jak dasz na tryb suszarki to nie są nieprzyjemne, nie świszczą/wyją tylko szumią, to dla mnie plus jak chcę bić rekordy 3DMarka

TUF ma mocna krzywa i najlepiej bios cichy wlaczyc, asus ma dobre wentylatory jesli chodzi o kulture pracy, nawet na wysokich obrotach jest delikatny szum po prostu ale nic nie wybija nas z rytmu. Tutaj wdg mnie polke wyzej w kwesti wentylatorow podniosl sapphire i dla mnie abslutny TOP. Moze sobie krecic 2000rmp i trzeba ucho do szyby przykladac zeby sie wybijal dzwiek. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A tu jeszcze mój mały fuckup. Widać koło tych 5 diodek. Wyjąłem kartę by sprawdzić co i jak. Na bank się przykleiło do folii zabezpieczającej bo samo to to jest folia, matowa na błyszczącym plastiku. Kiedyś to zdejmę i polakieruje na szaro bo i tak mi się te jasne miejsca nie podobają %-)

PXL_20260718_145020250.jpg

JEST:

PXL_20260718_1446327732.thumb.jpg.d59982cfd05f510c955d3e0978a06753.jpg

MOŻE SIĘ UDA ZROBIĆ:
1784386525156.thumb.png.02e36ca8393881cb41158a343f5d5a00.png

Edytowane przez MJRegul
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

TUF ma mocna krzywa i najlepiej bios cichy wlaczyc, asus ma dobre wentylatory jesli chodzi o kulture pracy, nawet na wysokich obrotach jest delikatny szum po prostu ale nic nie wybija nas z rytmu. Tutaj wdg mnie polke wyzej w kwesti wentylatorow podniosl sapphire i dla mnie abslutny TOP. Moze sobie krecic 2000rmp i trzeba ucho do szyby przykladac zeby sie wybijal dzwiek. 

Kto dziś używa tych biosów?. Jedno 1 minuta i w adrenaline ograniczasz % obroty albo ustawiasz szybko krzywą. Jak dla mnie to jest dla ludzi którzy totalnie nie ogarniają sprzętu. 

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, wallec napisał(a):

Te 9070xt to jest jakiś kał.

mam 10% mniej wydajności a temperatury 45-60stopni i 242w użycia prądu 

cos tu jest nie tak ze skalowaniem 

W niektórych (większości) przypadków dodanie 5-10% wydajności powyżej jakiegoś poziomu = 20-30% więcej mocy potrzebnej by to osiągnąć co z kolei podnosi temperatury. Diminishing returns. Wyżej dupy nie podskoczysz i trzeba czekać na nową architekturę co da więcej fps z 1W :) 

Edytowane przez MJRegul
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ja tam wole miec przelacznik bios bo jest po prostu wygodniej ;) 

No chyba nie bardzo, bo trzeba ściągać boczną szybę z obudowy :kwasny:

A w dodatku nie wiem jak na AMD ale na nvdii to było bardzo irytujące bo po przełączeniu trzeba było przeinstalować sterowniki z nowym biosem.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, MJRegul napisał(a):

@Hard Reset u mnie w 5080 nic nie trzeba przeinstalowywać, psztyk i restart kompa i jest albo cicho i ciepło albo głośno i mniej ciepło ;) 

U mnie na 3060ti trzeba, ale chyba raz to tylko użyłem z ciekawości i zostawiłam bios na performance ;) . Chyba że coś się zmieniło i już nie trzeba? 

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
33 minuty temu, tomcug napisał(a):

Walec właśnie się zorientował, że powyżej pewnej liczby watów przyrosty są kosmetyczne, a pobór idzie w kosmos (co dotyczy każdego GPU). Brawo @wallec! ;D

Są w testach na ithardware jakieś statystyki opłacalności, czy wybór i analiza pozostają dla czytelnika? 

na nieświadomie chyba dokonałem najlepszego wyboru tj 9070 pure nowy za 2000zl… szkoda że uceglillem za 300zl i utratę gwarancji…

Opublikowano
11 minut temu, Hard Reset napisał(a):

No chyba nie bardzo, bo trzeba ściągać boczną szybę z obudowy

Ale co ty za farmazony do mnie piszesz?? Ja notorycznie cos wyciagam i monutje w kompie a ty mi piszesz o zdejmowaniu szyby i kliknieciu w bios :hihot: Do tego zanim zamkne bude to uzywam karty z otwarta obudowa zeby sprawdzic chociazby cewki. 

Opublikowano
Teraz, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@wallec W sumie lepiej miec ten zapas mocy niz go nie miec. Roznica w cenie pomiedzy 9070 a 9070xt jest na tyle mala, ze az zal nie wziac mocniejszego wariantu.

U mnie to wyszło 700-900zl dopłaty za 5fps i 100w mocy więcej 

średni deal 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Chyba że coś się zmieniło i już nie trzeba? 

Na moim rtx 3060ti nie miałem takiej opcji. Ten rtx 4080 Super co mam to pierwsza karta z dwoma biosami. Wyłączyłem kompa przełączyłem bios odpaliłem i wsio gitara, żadnego przeinstalowania. 

Używam zwykłego biosu, a nie silent, bo silent pozwala grafice się grzać, wentylatory na ok 800-900rpm a temperatura GPU do 65-70C, bezsensu. Tak normalnie mam z 1100-1300rpm chyba tyle będzie, i mam maks 60C z uv w bardzo ciężkich grach. Przeważnie z 48-55C.

edit

Bez uv karta kręciła z 1600rpm. Czy słyszalne? Nie pamiętam ale jak wiecie ja mam aparaty słuchowe i niestety inaczej odbieram pewne dźwięki. 

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1