Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ju nie przesadzajmy z tą jasności, wszystko zależy od sceny i napewno nie mówimy o dużej jasności mówiąc o monitorach Oled więc o jakiej nadwrażliwości my mówimy 🤣 latem pewnie trzeba okulary w domu założyć bo słońce świeci ;) 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam zdiagnozowaną fotofobię. Popylam 3/4 roku w ciemnych okularach, czasami nawet jak jest po prostu słońce za chmurami i kropi deszcz, sama jasna szarówka jest dla mnie za jasna, w mieszkaniu siedzę z zamkniętymi roletami. Takie życie %-) 

1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

latem pewnie trzeba okulary w domu założyć bo słońce świeci ;) 

no i się Pan zdziwi zaraz jak przeczyta co napisałem ;) 

Życie mnie nauczyło nie wyśmiewać tego czego nie znam, nie rozumiem i nie jestem w czyichś butach. Jeden lubi wąchać własne pierdy, inny lubi grube brzydkie baby a inny HDR/DV.

Edytowane przez MJRegul
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Nadwrażliwość na jasne światło nie jest żadną bzdurą. Po prostu jego problem nie dotyczy (jeszcze).;)

Ale o jakiej ty jasności piszesz ? Na tych oledach co robią w 1% oknie jasny peak 🤣

4 minuty temu, MJRegul napisał(a):

Ja mam zdiagnozowaną fotofobię.

Ale to trzeba było napisać że masz chorobę a nie zaczynać rozmowę od „HDR wypala oczy” nie znając kontekstu i by nie było tematu ;) Bo co innego jeśli ktoś ma „zdrowy” wzrok a co innego kłopoty zdrowotne.

A to zmienia postać rzeczy. Co nie zmienia faktu że obraz HDR na monitorach w trybie tryb black 400 potrafi razić mniej niż zwykłe monitory LCD czy Oled w trybie SDR świecący jasnością na całej matrycy.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

W domyśle zawsze piszę o sobie i "moim zdaniem", będę pamiętał by to dodawać albo informować czemu mam jak mam :) 

A wracając do tematu migającego ekranu przy FreeSync - absolutnie zniknęło gdy zmieniłem zakres FreeSync w monitorze na 75Hz-144Hz. Temat zamknięty. 

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano

Za moim zdanie nie kryje się „wada wzroku” a na wróżkę nie wyglądam żeby się domyśleć ale dziękuję za sprostowanie i wszystko jasne. No i z góry przepraszam za niezrozumienie tematu ale zakładałem ze mówimy o wzroku zdrowym ;) 

Opublikowano

według przecieków superki od nvidii opóźnione. Cena pod znakiem zapytania ale wydajnościowo podobno wiele się nie zmieni tylko będzie więcej pamięci.

Jeżeli to okaże się prawdą to karty są bez sensu. 5070 super z większą pamięcią ale niewiele gorsza wydajnościowo od 5070ti w cenie poniżej 3000zł byłaby dobrą kartą.

W poprzedniej generacji wygaszono produkcję zwykłych modeli i zastąpiono superkami. 

Obecnie 9070xt tak schodzą że ciężko o cokolwiek prócz gigabyte w cenie poniżej 3000zł.
Ja dalej pluję sobie w brodę że nie kupiłem asrocka 9070xt za 2450zł chyba z media expert

Opublikowano
24 minuty temu, Dimazz napisał(a):

Cena pod znakiem zapytania

Wystarczy do obecnych cen dolicz wyzsza cene pamieci i mamy predykcje bo chyba nikt nie mysli, ze w kryzysie pamieci beda w tej samej cenie karty  :D  Gdyby dobry model 5080 byl za max 5k to bym sie zastanowil a tak radeon za ok 3k bije na glowe obecnie wszystko swoja oplacalnoscia :D 

Opublikowano
11 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wystarczy do obecnych cen dolicz wyzsza cene pamieci i mamy predykcje bo chyba nikt nie mysli, ze w kryzysie pamieci beda w tej samej cenie karty  :D  Gdyby dobry model 5080 byl za max 5k to bym sie zastanowil a tak radeon za ok 3k bije na glowe obecnie wszystko swoja oplacalnoscia :D 

Eeee tam. Zależy jakie kto ma wymagania do kart.

image.thumb.png.828cc8ed4b60f96ac4feb38d8c74c7f1.png

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Dimazz napisał(a):

A PT dobrze działa w ilu grach prócz cyberpunka?

Samo PT jest zarezerwowane dla najmocniejszych kart nvidii.
Ten wykres tak z dupy

Przekażę @tomcug że zrobił wykres z dupy. Na pewno się ucieszy :lol2:

A wracając do tematu tak 9070XT nie jest lekiem na całe zło wśród kart graficznych jak Dacia nie jest lekiem na całe zło wśród samochodów bo jest tania i dobra.

RX 9070XT ma świetny stosunek jakości do ceny ale nie dla każdego.

Edytowane przez Grolshek
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

PT na radku nie istnieje, a  to w cyberpunku to daj spokoj z ta wydajnoscia ;) Ale majac juz 5070ti/5080 mozna smialo grac w 1440p bo na 5070 nie mialem z tym problemu.

5070Ti/5080 ceny z kolei KOSMOS. Nvidię pogrzało zdrowo. 5060Ti 16GB to samo. W nos sobie mogą je wsadzić.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Jak szukalem radka to moglem miec za 4000zl 5070ti prime i to bylo za duzo dla mnie, a dzis ta karta juz 4500zl-4600zl po 2tyg xD A bedzie jeszcze drozej ;) Podwyzki w hurcie maja kilku msc opoznienie zanim sie przeloza na detal w sklepie.