Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo na + mnie zaskoczył 9070 XT w BF6. 1440p wszystko na max, FSR natywny, bez FG.
100fps+ w największej sieczce przy ~250W poboru i 900rpm.
Zaczynam rozumieć czemu za około 3k pln to bdb opcja dla graczy świadomych ograniczeń i umiejących w UV :pozdro:

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Ja tam wole miec przelacznik bios bo jest po prostu wygodniej

ale na nitro+ masz fizyczny przełącznik do biosów ?    hmm

w 7xxx można było przełączać albo na karcie albo w saphire trixx

a w serii 9xxx zrobili tylko profile w zakładce perfrormance  

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, MJRegul napisał(a):

@wallec nie oddaje, kolekcjonuje %-) ale pewnie by przyjęli o ile by mi potrącili coś ze zwrotu. No trudno, nie wiem co tam się stało. 

26C w pokoju. Zapętlony Nomad do zdjęcia poboru i temperatur, później jeden przejazd zwykłego testu. 

STOCK:

stock.thumb.jpg.6f2e97d74143abf2d9438101046a9b65.jpg stock.thumb.png.ab9b75031b5ae24ea38b701e3deb8dd8.png

UV (-45mV, -20% power limit):
uv.thumb.jpg.ac11be27ad5fa8cce0408c354e25d692.jpguv.thumb.png.6ae15f18dbc3854fd193025a510b6134.png

Myślałem żeby mojego Pulsa może zmienić na TUF albo Nitro+ ale chyba nie ma sensu. Moja karta jest chłodna i cicha patrząc na twoje wyniki . Nastawy w teście jak u ciebie, w pokoju 1c więcej miałem, 27c .

20260719_081716.jpg

steelnomad -45mV.gif

A tu jeszcze po OC , PL+10, 200HMz+ :

steelnomad -125mV PL+10  200mhz+.gif

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
59 minut temu, miro napisał(a):

ale na nitro+ masz fizyczny przełącznik do biosów ? 

Nitro nie ma dual bios, a szkoda ;) 

Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

Moja karta jest chłodna i cicha patrząc na twoje wyniki

Jak sie kastruje karte do 250W to oczywiste jest, ze wiekszosc modeli bedzie chlodna przy takim poborze ;) To srednipolkowy model w zupelnosci wystarczy.

Opublikowano
45 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nitro nie ma dual bios, a szkoda

no właśnie, stąd moje zdziwienie, bo z waszej dyskusji może źle zrozumiałem, że sobie przełączasz

też byłem rozczarowany że to usunęli w serii 9xxx, na 6xxx i 7xxx nie korzystałem z fizycznego, bo można to było zrobić w trixx, teraz są tylko profile 

przynajmniej trixx jest leciutki w przeciwieństwie do armory crate tuf-a 

Opublikowano
3 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

A tu jeszcze po OC , PL+10, 200HMz+ :

steelnomad -125mV PL+10  200mhz+.gif

Takim OC uderzasz w limit mocy i tracisz mhz na rdzeniu. Dodaj 10% power i ustaw napiecia na -60mV. AMD samo podbija zegary na max, szczególnie przy mocnym obciazeniu jak Nomad. 

Opublikowano

Ja dzis troche pogralem  na odkreconym PL 360W i piekna sprawa, tylko 1750rpm gdzie nawet tego nie slysze i dosc fajen temperatury, zegarki tez wysoko. 

AssassinsCreedShadows2026-7-19-11-49-56.thumb.jpg.2c0a6fa2d40ce17dff6f8c4926dcf94a.jpg

Nasteobny radek to tez bedzie topowy model Sapphire lub Red Debil :D 

Opublikowano

Dobra coś zmajstrowałem chyba. Nagle w grach gdzie bazowo schodzi poniżej 60fps nawet na 59fps a mam włączony FG - cały ekran mi miga.
Gorzej, jak ustawie odświeżanie monitora na 60Hz na pulpicie to też mi ekran migocze. 
FreeSync włączony w sterowniku, włączony w monitorze. 
Robiłem reset ustaień w Adrenalinie i dalej to samo. Wczoraj tego nie było. 
Any idełas?

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze lepiej - wyłączyłem FG w grze i jak mam stabilne cały czas 60fps to cały ekran mi migocze %-) majstrowałęm już przy wszystkich synchronizacjach, freesyncach itd. Dobra, usuwanko, DDU i od nowa %-)

pewne rzeczy się chyba nie zmieniają XD

EDIT:

Chyba ogarnąłem. Odinstalowanie Adrenaliny i DDU, restart komputera.
Instalacja wszystkiego na czysto, monitor ustaqiony na 144Hz w systemie, poustawianie FreeSynców i innych pierdół w sterowniku, włączam grę.
MAGIA - DZIAŁA. 
Mija 30 sekund i nagle dupa. Wchodzę do menu gdzie jest cap na 60fps - migocze. Wchodzę na pulpit - migocze.
Myślę sobie nie no dostanę zajoba. Wchodzę w menu monitora - WYŁĄCZAM FreeSync - jak ręką odjął, nie migocze jak mam 30fpos, 60fps, 120fps, 144fps, 1005002900fps. 
WŁĄCZAM FreeSync w monitorze - mija 30-60 sekund i zaczyna migotać. WYŁĄCZAM - spokój. 
Czyżby mój ~5 letni monior miał problem z FreeSync? 

Edytowane przez MJRegul
  • Haha 1
Opublikowano

Ja HDR nienawidzę, nawet na TV OLED w salonie wyłączyłem ;) No ale ja dziwny jestem. 

Google Gemini PRO mi rozwiązało problem - aplikacja CRU i zmiana zakresu działania FreeSync ze startowego 48Hz na 60Hz - nic nie miga od dłuższego czasu. 

Opublikowano

Dziwne nie lubiec czegos co daje największą różnicę w obrazie, żadne RT czy inne rzeczy nie robią takiej magi w obrazie jak HDR.

Ja takiego asasyna odpalam w HDR i jak na chwilę włączyłem w SDR to patrzeć nie mogę jak to biednie wygląda. Z HDR jest bajka. 

A jak coś leci w dolby vision to jest kosmos!

• Upvote 1
Opublikowano

No nie bardzo, nie ma żadnego wypalania oczu ;) Nie mówiąc już o kolorach. 

Chyba że odpalasz HDR na LCD to wiem co się kryje pod pojęciem wypalania oczu jak cała matryca świeci max. 

Jedyny HDR jaki jest prawidłowy to na oledzie gdzie każdy pixel świeci tak jak sobie to ustalili w treści i nie ma żadnego wypalania oczu.

Także chyba nie bardzo wiesz co się zmienia po włączeniu HDR jak dla ciebie to tylko wypalanie oczu 🤣