Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, sert napisał(a):

ale to dlaczego Twoje wyniki są niższe?

Bo miejsce testowe jest dużo bardziej obciążające dla procesora niż wbudowany benchmark, który dociska głównie kartę graficzną.

• Upvote 3
Opublikowano

U mnie na 3080TI wbudowany test w 720p z RT (bez PT) w pierwszej połowie (w klubie) jest zależny od GPU, więc na 5060 TI będzie podobnie, jak nie gorzej z limitowaniem przez GPU. Dopiero test w 720p + DLSS "wysoka wydajność" siedzi na CPU. 

Opublikowano
11 godzin temu, sert napisał(a):

@wamak Poszedłem za Twoją propozycją

To w takim razie we wbudowanym teście 265K nieźle sobie radzi. R7 7700 daje kilkanaście % niższy fps średni i kilkanaście % wyższy fps minimalny:20250821115010_1.thumb.jpg.9b47cc6800e1a20c9f53b12c92f38ee7.jpg

Jednak na portalu w teście 285K (nie ma 265K) w grze (nie wbudowany benchmark) wyraźnie odstaje od rywali. Ciekawe, czy coś poprawiono, czy od początku Arrow Lake dobrze sobie radził we wbudowanym teście i słabiej w grze.

Opublikowano
59 minut temu, wamak napisał(a):

Jednak na portalu w teście 285K (nie ma 265K) w grze (nie wbudowany benchmark) wyraźnie odstaje od rywali. Ciekawe, czy coś poprawiono, czy od początku Arrow Lake dobrze sobie radził we wbudowanym teście i słabiej w grze.

Zobacz tutaj zaktualizowane wyniki, bo naprawili Arrowa w tej grze:

https://ithardware.pl/poradniki/ile_rdzeni_do_grania_w_2025_roku-43273.html#11

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Karro napisał(a):

Poza tym już tak tu jedziecie na tego  Arrowa że wam error wyskoczył xD on odstaje od x3d a nie niższych AMD 

Teraz argumentem będzie, że nie wolno porównywać amd x3d do intela, bo intel nie ma odpowiednika dopakowanego kaszą? :D 

Tak poważnie nie ma się co spinać, raz jeden na wozie a drugim razem drugi. Byle intel w końcu na ten wóz wskoczył, bo brak konkurencji to zła sytuacja dla klientów.

Opublikowano (edytowane)

Ten benchmark jest skopany, nie dosc ze ta gra lezy i kwiczy od strony cpu to jest to stara wersja bez poprawek, ktora dostala gra do dzis. RTX 5080 w nim leci na 120W na niskich nastawach :hihot:

Takze moze jakies procki z pryszlosci za 10lat dadza rade.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Będę miał możliwość w najbliższych dniach "pobawić się" amatorsko 7900XT. Porównam więc sobie pewne testy w różnych zastosowaniach z 5060Ti, choć już dowiedziałem się, że w 3D to odpowiednik (czasami lepiej?) 4070Ti(S) - i zadecyduję co sobie ostatecznie zostawić. Mam tylko obawy czy mój zasilacz 750W podoła wraz moim prockiem.

Edytowane przez sert

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tylko, że każdemu opłaca się co innego a takie generalizowanie 0-1 to troszkę ignorancja.
    • Co do sporu elektryki vs spalinówki ja wybieram 3 drogę, najlepszą ekologicznie - ZBIOROWĄ KOMUNIKACJĘ MIEJSKĄ.   I to piszę całkiem serio. Niestety polskie państwo od dekad nic z tym nie robi. O ile jeszcze w miastach to funkcjonuje np w moim mieście (pow. 500000) o tyle w mniejszych miasteczkach i wsiach ludzie słusznie piszą, że nawet jakby chcieli być najbardziej pro ekologiczni bez samochodu nie są w stanie funkcjonować. I to prawda. W Luksemburgu np. komunikacja jest bezpłatna. W Holandii bardzo punktualna i zadbana i częsta...   Jeśli chodzi o nasze własne zdrowie i zdrowie dzieci, spalinówki nas oczywiście trują, ale jeszcze mocniej ogrzewanie byle czym byle gdzie (szczególnie w mniejszych miasteczkach) a państwo z kartonu oczywiście nic z tym nie robi. Jak raz na miesiąc gdzieś jakiś strażnik miejski wejdzie do trującej kamienicy i zlokalizuje truciciela to jest wielkie halo...   Natomiast w kontekście ekologii globalnej to choćby Europa się zesr.....a i zrobiła 100% elektryków, póki w Azji i w Afryce będzie się wyrzucać tony plastiku i odpadów bezpośrednio do wody to nie zapobiegniemy katastrofie. Najbardziej truje Azja. Koniec kropka... W civce 6 (nie wiem czy 7) jest taki globalny wskaźnik trucia i jakby to miało być odniesienie to cała Europa by miała może wskaźnik z 15%, a Azja z 60%, a potem cała reszta... No ok - jest jeszcze USA, ale tu nie wiem jak oni się zachowują.    
    • Jestem MEGA zadowolony z RAZER Basilisk V3 X HyperSpeed , to ile ta myszka trzyma na jednej baterii to naprawdę pełen podziw.  Mysz wystartowała z działaniem 15 Października (10 października złożyłem zamówienie, doszła 5 dni później bo były problemy z dostępnością ) , dziś mamy 29 Listopada i sami widzicie poziom baterii (jeszcze scroll nie miga, to znaczy że jest więcej niż 10% baterii ). Dodam że zajmuje się renderingiem itd: więc sporo pracuję na myszce, a przy okazji pograłem  i przeszedłem cztery gry w tym 2x FPSy. Mysz podpięta na donglu 2.4Ghz , stan uśpienia ustawiony po 1 minucie (myślę czy by nie zwiększyć do 5 minut). Z wybudzaniem myszki ze stanu czuwania nie ma najmniejszego problemu, zaraz reaguję nie ma żadnych opóźnień.  Te opóźnienia 5-10 sekundowe któe można przeczytać w sieci, to chyba tylko kiedy jesteśmy podpięci przez bluetooth. Albo przez starszy Fremware aplikacji który był np: rok temu (bo posty z tym problemem są z przed roku)   Jeżeli ktoś się zastanawia nad dobrą myszką, to polecam Razera Bazyliszka V3 Hyperspeed, tym bardziej że teraz na myszkę jest promocja i można ją kupić za 220zł. Co do baterii, to polecam kupić Enelop PRO (akumulatorki w formie baterii) przydadzą się czy to do pada, czy do właśnie myszki.  
    • ok. sprawdziłem też na arrow lake H w produkcie nuc 15 pro  i moja opinia jest taka ze Tau ani PL2 nie funkcjonuje.A jeśli funkcjonuje to pożytek z tego żaden
    • A newsy że kasa się skończy w styczniu?    Zresztą to i tak tylko do elektryka, a ja pytam o najem spalinowego. Tylko rozumiem czemu pomijasz - bez dopłat się nie opłaca. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...