Zachy 586 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października @wallec Podbijales ring/d2d/ngu? To tez obniza latency
wallec 799 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października Nieeeee, ja mam b860m. Biedacki zestaw, niestety nie można mieć wszystkiego w tym hajsie. Będę turbo szczęśliwy jak rozkminię czy te moje 107GB/s write w aida wynika z tego, że coś mam źle ustawione, czy włąśnie przez to, że ngu/ring są na stocku i bootleneckują. Ultra 265K BOX - 800zł Płyta główna ASRock B860M LIVEMIXER WIFI - 549zł Pamięć RAM GOODRAM IRDM DDR5 32GB 6400MHz - 344zł
Zachy 586 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października (edytowane) Wydaje mi sie ze memki masz dobrze ustaeione. Kwestia ring-d2d-ngu sie klania wtedy Edytowane 6 Października przez Zachy
janek25 191 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Jednak panther lake żegna sie z crestmont.Takze od strony cpu nawet w U bedzie nieźle
wallec 799 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Nie wiem, czy ziomek odpalił w ogóle xmp ale poniżej przykład co może się wydarzyć jeżeli nie dobierzecie odpowiedniego gpu do waszego cpu.... nawet w 4K.
janek25 191 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Czyli 285k nie nadaje się do tych 5090. wallec jak cię porwali daj krople 2x spacje ,kropke 2
wallec 799 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października Ja myślę przyszłościowo i już szukam telewizora 8K
janek25 191 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października a pamietacie te dramy z 3 miesiace temu ze intel 18A sie do niczego nadaje i pantera bedzie u TSMC? https://ithardware.pl/aktualnosci/intel_koniec_18a_miliardy_strat-43100.html i tyle te dramy z forit mają wartość
wrobel_krk 851 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października To nie wyklucza że będą straty np przez mały uzysk z wafla tych prockow i brak innych zamówień. Na pewno mniejsze straty niż jakby nic nie miało powstać na A18 - mam nadzieję że będą dobre te procki - najważniejsze żeby były wydajne energetycznie w laptopach
janek25 191 Opublikowano 7 Października Opublikowano 7 Października (edytowane) 25K w r23 i 6k time spy w panterze pęknie w mobile Rdzeń lion cove 121pkt w r24 SC przy 4900mhz Rdzeń Skymont 93pkt przy 3700mhz Rdzeń crestmont 35pkt przy 2500mhz Spodziewane+5% procent do rdzeni lion cove u pantery,spadek 6 do 4 rdzeni oraz zastąpienie 2xLPE crestmont na 4x LPE skymont + wyższe zegary związane z procesem. Rdzenie darkmont praktycznie bez zmiany wydajności wzgledem skymont Tak pisza szpece na necie Ogólnie to spodziewałem sie gorszych wyników crestmont bo w grach ostro odstają Edytowane 8 Października przez janek25 1
janek25 191 Opublikowano 8 Października Opublikowano 8 Października https://www.purepc.pl/dzieki-litografii-intel-18a-uklady-panther-lake-maja-przyniesc-duzy-wzrost-efektywnosci-energetycznej-wzgledem-lunar-lake uuu
Phoenix. 4 711 Opublikowano 8 Października Opublikowano 8 Października A wiesz, ze jest zakaz wklejania linkow z innych portali poza zagranicznymi Tez sie o tym dowiedzialem niedawno
janek25 191 Opublikowano 8 Października Opublikowano 8 Października Chyba juz nie ma skoro od jakieś czasu mozna wklejać
Phoenix. 4 711 Opublikowano 8 Października Opublikowano 8 Października No nie wiem czy sie cos w przeciagu zmienilo, sam jestem ciekaw w takim razie Ja ostatnio wrzucilem to skasowany link plus wycinka z regulaminu wklejona
Kartofel 35 Opublikowano 8 Października Opublikowano 8 Października Panther Lake jest na P Core Cougar Cove + E Core Darkmont. Ponawiam pytanie do @tomcug odnośnie wątków intelowskich:
tomcug 2 440 Opublikowano 9 Października Opublikowano 9 Października Ale co ja mam mieć do tego, jak Wy organizujecie sobie wątki? Jeżeli dojdziecie do konsensusu i podacie konkretne propozycje, to ja mogę pomóc je wdrożyć i to wszystko. 1
wrobel_krk 851 Opublikowano 9 Października Opublikowano 9 Października W Intelu mały ruch to nie ma co dzielić włos na czworo wg mnie:)
janek25 191 Opublikowano 9 Października Opublikowano 9 Października (edytowane) Mały ale i tak ciekawszy . W AMD to się jeden chwili że ma PBO -30 a drugi 25.Ciekawiej jest o 6 rano na grzybach 4 godziny temu, tomcug napisał(a): Ale co ja mam mieć do tego, jak Wy organizujecie sobie wątki? Jeżeli dojdziecie do konsensusu i podacie konkretne propozycje, to ja mogę pomóc je wdrożyć i to wszystko. Wykasuj ta 15 gen,daj w miejsce meteor lake i tyle https://www.purepc.pl/intel-panther-lake-omowienie-architektura-rdzenie-cougar-cove-darkmont-wydajnosc-thread-director teraz pisza ze LPE w panetrze to darkmiont a nie skymont https://www.purepc.pl/intel-xe3-nowa-architektura-dla-ukladow-graficznych-analiza-omowienie#comment-1549745 MFG od intela https://www.purepc.pl/kolejne-szczegoly-specyfikacji-intel-panther-lake-nowa-generacje-wzbogaca-uklady-core-ultra-9-x-core-ultra-7-x-oraz-core-ultra-5\ i badz tu madry.Chyba sie za bardzo przyzwyczajam, co radośnie redaktorek napisze Edytowane 9 Października przez janek25
janek25 191 Opublikowano 10 Października Opublikowano 10 Października https://www.notebookcheck.pl/Procesory-Intel-Panther-Lake-oferuja-do-16-nowych-rdzeni-o-30-lepsza-wydajnosc-i-iGPU-nowej-generacji-Xe3.1134860.0.html. Panther lake wspiera do 9600mhz ram 😬 Nastuka tych pkt w marku. Są też wpisy że 4rdzenie xe3 dorównają 8 z Arrow lake ale czy to prawda. Nie wydaje się .... Piszą też że cpu będzie 30 procent szybszy a to oznacza jakieś 28k w R23 na CPU bez limitów energetycznych i kagańca temperaturowego Tak miał wyglądać Arrow lake od początku 😆
janek25 191 Opublikowano 10 Października Opublikowano 10 Października jeszcze moze być tak ze igpu intela oprawi jakiegoś starszego radeona lub rtxa
leven 537 Opublikowano 10 Października Opublikowano 10 Października W dniu 6.10.2025 o 21:18, wallec napisał(a): Ultra 265K BOX - 800zł Płyta główna ASRock B860M LIVEMIXER WIFI - 549zł Pamięć RAM GOODRAM IRDM DDR5 32GB 6400MHz - 344zł I taj Tobie nikt nie uwierzy, oprócz mnie xd Też chciałem U Intela, ale coś nie tak poszło. Gdzie Bartel ?
AMDK11 35 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października (edytowane) Nie ma to jak chwalenie się 18 potokami wykonawczymi w CougarCove, skoro LionCove ma to samo Edytowane 11 Października przez AMDK11 1
Phoenix. 4 711 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października Może potok potokowi nie równy 🤣 1
AMDK11 35 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października (edytowane) Racja. 18 potoków LionCove są na TSMC N3B a 18 potoków CougarCove są na Intel 18A Edytowane 11 Października przez AMDK11 1
Kartofel 35 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października @tomcug zainteresowanie zmianami niewielkie. Ale ruszę temat ponownie. Obecny temat tyczy się Arrow i Lunar - 15 gen. Panther wydaje się być gen 16. Już tutaj sporo pisano o Nova Lake która jest prawilnym desktop 16 gen do której powinien pojawić się nowy temat.
Rekomendowane odpowiedzi