Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.07.2026 o 22:11, janek25 napisał(a):

To sa dwa watki i zuma punktow a nie ipc rdzenia. Dorwałes benchmark ktory tak liczy i dopasowałes do narracji 

Te dwa wątki wyciskają maksimum z pojedynczego rdzenia i twierdzenie że to nie ma nic wspólnego z IPC/przepustowością rdzenia i wykorzystaniem zasobów mija się z rzeczywistością. 

Sumarycznie Zen5 i LionCove mają tyle samo potoków dekodowania, ALU i FPU.

Edytowane przez AMDK11
  • Upvote 1
Opublikowano
34 minuty temu, AMDK11 napisał(a):

Zmieniałeś na wyższy model a to twój wybór.

Ja przeszedłem na X870E-E ze względu na to że nowy ASUS ma BIOS 64MiB. Płytę wymienię dopiero pod Zen7. 

Na zen6 wymienisz jeszcze raz bo AMD odwali jakąś kaszanę jak zwykle byleby sfarmic tych samych użytkowników jeszcze raz.

dodadza jakieś memki 1:1 na 6800-7200 w taki sposób że stare chipsety nie ogarną i marsz do sklepu trzecia płyta na ten sam socket ;)

oni sprali wam mózgi zostawiając jeden socket ale zmieniając chipsety gdzie dodają funkcjonalnosc

to się niczym nie różni od zmian intela ;)

• Haha 3
Opublikowano
2 godziny temu, AMDK11 napisał(a):

Z AM5 nie muszę wykręcać płyty głównej pod Zen6.

By po 60min napisać że już raz zmieniał płytę ;)

Godzinę temu, AMDK11 napisał(a):

Zmieniałeś na wyższy model a to twój wybór.

Ja przeszedłem na X870E-E ze względu na to że nowy ASUS ma BIOS 64MiB. Płytę wymienię dopiero pod Zen7. 

Opublikowano
7 minut temu, wallec napisał(a):

Różnica taka, że chciał a nie musiał...no i przy zen6 też nie będzie musiał, co najwyżej może chcieć ;) 

Choć nie liczę że zrozumiesz tę subtelną różnicę :hihot:

• Upvote 3
Opublikowano

Przecież na intelu też nie musisz zmieniać płyty do momentu w którym nie chcesz kupić procesora na nowy socket wtf.

Na lga 1700 możesz siedzieć na b660 z690 czy h610

na arrow lake masz b860 lub z890

Płytę zmieniasz dopiero jak chcesz mieć nową, przełomową architekturę jak np przejście z lga 1200 na 1700 lub z 1700 na 1851

teraz Intel wymyślił sobie nova lake z zupełnie nową architekturą to jak będziesz chciał pobawić się trzema typami rdzeni i ramem na 10000MT to sobie zrobisz upgrade bo chcesz a nie musisz oO

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

No i nie zrozumiał :hihot:

14 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Co to oznacza realnie pisząc dla laika ? 

Dla mnie na chłopski rozum tyle, że jeśli będzie przykładowo 16 rdzeni, to załóżmy 64MB będzie przydzielone po 4 na rdzeń...jeśli gra będzie korzystała z 8, to tylko 32MB będzie wykorzystane :hmm:

Ale może źle to rozumiem, to w razie niech ktoś poprawi :) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.

Jeżeli to prawda bo tam było podane P/E ma swoją partycje to wygląda na to, że jeden rdzeń nie może skorzystać z całej L3. Taka budowa była podana w jednym z newsów na videocardz ;) 

Teoretycznie w grach zależnych od podsystemu pamięci, które korzystają z mniejszej ilości wątków nie dostaną takiego kopa. Wygląda jakby NVL był stricte przygotowywany by maksymalnie podnieść wydajność w MT.

Bo taką budowę, ale L2 to mają GPU dla zmniejszenia czasu dostępu do L2 tylko GPU to wiadomo bazują na pracy na wielu wątkach równocześnie to tam to ma sens.

Edytowane przez sideband
Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

No to dupa blada będzie jak to prawda się okaże 🙈

Nie będzie dylematów co wybrać :hihot:

Tak poważnie chciałbym, żeby była wyrównana walka...nie z zen5 x3d a zen 6x3d.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, wallec napisał(a):

Generalnie to nie zmieniłem. Młodemu złożyłem komputer już wcześniej a teraz złożyłem drugi pod siebie. Do czasu AM6 płyty nie zmienię. 

Chyba że NowaLake okaże się rewolucją to zmienię zdanie i płytę ;)

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, sideband napisał(a):

Jeżeli to prawda bo tam było podane P/E ma swoją partycje to wygląda na to, że jeden rdzeń nie może skorzystać z całej L3

Zweryfikuj posiadaną wiedzę bo to nie prawda. W Raptorze pod rdzeniem jest segment 3 MB L3 (ogólnie jest 12 x 3 MB), i po coś ten ring jest i jak jeden wątek potrzebuje więcej pamięci to ciągnie z sąsiednich segmentów. W Ryzenach też L3 jest dzielona na 8 segmentów po 4 MB. W segmentach masz 4 bloki po 1 MB składające się 16 makr po 64 kB

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie to na x3d jest asymetryczna... na intelu dzięki symetrycznej ma być lepsze planowanie wątków. Btw to nie temat o nova tylko arrow a tu tylko L2 jest "prywatny". Nie wiem czemu o raptora zachaczone jeszcze...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
3 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Nie wiem czemu o raptora zachaczone jeszcze

Bo są die shoty Raptora, Arrowa, Zen 4 i Zen 5 więc każdy może sobie to zweryfikować. W Zen 6 raczej się to nie zmieni i będzia jak w poprzednich architekturach. Na arrow masz ring w kafelku z rdzeniami. Ciekawe jak oni to zrobią w Nova z tym bllc. 

L2 chyba zawsze jest prywatny.