Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Zachy napisał(a):

Zawsze moze wpasc ktos z lepsza sztuka 270k i mocniej wykrecona na wodzie i podbic Twój wynik @wallec

Wg mnie nie jest zly, ale dobrze wykrecony 9xxxx tez bedzie mial wysoki FPS

No i kwestia odpalania calosci na golasie systemie z 50 procesami w tle tez dopali FPS

Wiem, i to jest normalne i jest chillout z mojej strony.

Nawet Phenix zrobi lepszy fps na 250k plus bo ma więcej cashe, musi tylko ogarnąć d2d tj. pokombinować i dać anona na 0.95v, ring na 1.15v a procka ustawiać napięciami na offset vcore input ofset ujemny żeby opanować załadunek napięcia na ~1.3v pod obciążeniam a ofsety dla p i ecore na plusik w zależności od potrzeby (tak żeby wyszło ~1.215v na p i ~1.175v na e), ale miałem nie uczyć ojca dzieci robić to nie uczę. 

Może nawet obecny set-up zrobi lepiej bo ma 5.7/5.1 ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
14 godzin temu, Zachy napisał(a):

Zawsze moze wpasc ktos z lepsza sztuka 270k i mocniej wykrecona na wodzie i podbic Twój wynik @wallec

Wg mnie nie jest zly, ale dobrze wykrecony 9xxxx tez bedzie mial wysoki FPS

No i kwestia odpalania calosci na golasie systemie z 50 procesami w tle tez dopali FPS

To co 270 poza drogim mobasem, ramkami 8000 i magicznym biosem, teraz trzeba jeszcze LC, wtedy może dobije do 9800x3d na ramkach 6200, byle mobasie, i chłodzeniu w budzie sff :hahaha:

Opublikowano (edytowane)

Debloatowałem wyniki podskoczyły wyraźnie, a windy z lewych linków sobie w buty wsadź.

Ale dobrze że się przyznałeś jakiej windy używasz, potwierdziłeś słowa forumowiczów, że wyniki w benchmarku są do niczego, bo zależy jaką windę zainstalujesz :cool:

Brawo ty ,nie wiedziałem że walce mogą się tak zaorać 

9 minut temu, wallec napisał(a):

Nic nie debloatuj bo szkoda czasu na skrypty, tylko zainstaluj sobie windę z tego linku:

https://drive.usercontent.google.com/download?id=1w55tlcfV6dpWka8B5_QpZlXgfe40GYlq&export=download&authuser=0

Dowodzik

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
26 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

No , a on testuje z RT max i ust. max, wyłączy RT i 245 kapeć ma 78fps , a 9800x3d ma 103, zmniejszył by ustawienia na low i większa różnica, bo mniejszy wpływ GPU,

A w choroszczy mają 245 które pokazują "prawdziwą potenge"

Jeszcze tylko tyle i wesołych świąt.

Specjalnie wkleiłem Ci z RT bo jest prostsza matematyka i od razu widać, że różnica to ~6% tj 106 podzielone przez 100 = 1.06 czyli 6%
image.thumb.png.86536a24a9a8a081256fd1630857eb6e.png

Jakbym dał Ci ten screen, gdzie liczby są większa to mógłbyś się pogubić i jak widzę, nie pomyliłem się ale... 118 podzielone  na 108 to 7%

image.thumb.png.98d321dd398615cc0ec95d07697c3afa.png

Opublikowano (edytowane)

Czemu odcinasz te screeny żeby nie było widć jaka "potenga" drzemie w 245?

Na całym screenie widać 103 fps dla 9800 i 78 fps dla 245

Na twoich "testach" 245 jest mocniejszy od 270 i równy ponoć z 9800, ale testów z choroszczy nikt nie bierze na poważnie 

Ale cieszy że chociaż pokazujesz, że mniejsze ustawienia dla GPU powodują wyższy spadek na kapciach intela

No i Tomcug nie testuje na windzie z lewych linków 

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Zrobiłem.

Full hd, preset low, tłum high, wyłączone upscalery

Jaka masz ilosc fps przy tlumie niskim ? 

42 minuty temu, wallec napisał(a):

żeby opanować załadunek napięcia na ~1.3v pod obciążeniam

Skad ty to wziales 1.3v?? 

Skoro jam ma wbite na sztywno 1.23v xD

47 minut temu, wallec napisał(a):

dać anona na 0.95v, ring na 1.15v

Ty to naprawde jestes kiep totalny i nie czytasz ze zrozumieniem :hihot:

Pisalem ze d2d nie pojdzie a ring mam ustawiony ;) 

Opublikowano (edytowane)

0609F9AD-CC8C-4CE6-AEC1-BDC08F7B6F57.thumb.png.09ce853eaa8698a039dfade60070d450.png

Odnośnie tego:

"Skad ty to wziales 1.3v?? 

Skoro jam ma wbite na sztywno 1.23v"

Nie wbijaj na arrow na sztywno, to jest porąbana archi gdzie vcore to jest napięcie wchodzące do cpu, które potem jest rozdzielane na poszczególne elementy.

Daj to sobie na auto i ofset ujemny tak, żeby pod obciążeniem/idle nie przekraczało 1.3v a potem weź te pozostałe napięcia od zasilania p-cor, e-core, ring steruj ofsetem dodatnim, żeby pod obciążeniem mieć te 1.23v o których mówisz.

Wtedy D2D z anonem na ~0.9v powinna Ci pójść wyżej bo nie będzie jej brakować voltarzu.

Jak próbowałem na sztywno to mi waliło blue screeny na d2d nawet na 3.3-3.4 ;)

Tak to u mnie wygląda w cb r23 podczasz przelotu

Load line calibration mam na level 3

image.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano
14 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Czemu odcinasz te screeny żeby nie było widć jaka "potenga" drzemie w 245?

Na całym screenie widać 103 fps dla 9800 i 78 fps dla 245

Na twoich "testach" 245 jest mocniejszy od 270 i równy ponoć z 9800, ale testów z choroszczy nikt nie bierze na poważnie 

Ale cieszy że chociaż pokazujesz, że mniejsze ustawienia dla GPU powodują wyższy spadek na kapciach intela

No i Tomcug nie testuje na windzie z lewych linków 

Ja ci juz ide z wyjasnieniem ;) To po prostu wynika wynika z roznych miejscowek i samego przebiegu ;)  To byscie musieli zrobic tak jak jurek kiedys dokladnie przelot testowy po miejscu testowym.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, masz ustawione takie samo napięcie cpu dlvrin vcore jak ring (p-core nie widać) i niski anon dlatego d2d i ring nie chcą Ci pójść wyżej, ale git, nie wtrącam się ;)

Tak się robi na arrow i to ten dziwny mechanizm zasilania sam sobie podaje napięcia do elementów tyle ile potrzebuje z tego głównego dlrvin

IMG_5770.thumb.jpeg.27f1f29d147e4c5ed849be3675e4be9c.jpeg
IMG_5771.thumb.jpeg.8a15b567c0b671a6a66996c7f94335fa.jpeg

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Naucz sie pisac poprawnie, d2d to nie ring, wszystko jest ustawione tak jak ma byc i nie wiem p oc do tego mieszasz ring skoro tez jest wbity recznie i dokladnie na tyle ile pokazuje ?? Ty jestes jakis beton czy co bo ile razy mozna pisac ze zadne podnoszenie napiecia na d2d nie skutkuje stabilnsocia. 

Tlko d2d jest na auto dlatego takie niskie bo jak nie idzie wyzej to jest na auto, logiczne co xD

Skoro na ringu mam 1,2 to pokazuje 1.2 :hihot:

8 minut temu, wallec napisał(a):

Tak się robi na arrow i to ten dziwny mechanizm zasilania sam sobie podaje napięcia do elementów tyle ile potrzebuje z tego głównego dlrvin

Ale po co mi to pokazujesz, ja wiem jak mam ustawione i jak ustawiac xD

Opublikowano (edytowane)

Próbuje Ci wytłumaczyć w jaki sposób możesz wbić ring, d2d i ngu wyżej i dlaczego stosując sztywne napięcia nie możesz wbić wyżej ale właśnie skończyłem ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
Teraz, wallec napisał(a):

ring, d2d i ngu

mam ring i ngu wbite wyzej xD Ty masz jakis problem ze wzrokiem ?

Nie musisz mnie uczyc jak sie wbija d2d, jak napisalem ze nie idzie to nie idzie, na 245kf nie bylo takich schodkow.

Opublikowano

Tak walcus ja mam kompa, ja sprawdzilem, nie idzie, ty oczywiscie telepatycznie wiesz lepiej ode mnie :hihot:HIT :hahaha:

A to ze DLVR musi byc wyzej nic uncore to ja wiem ale nie mam potrzeby wyzej krecic bo ring guzik wnosi.

Ty moze wez sie za zdalne naprawienia kakuterow xD

Opublikowano
Teraz, janek25 napisał(a):

Wallec a weź zrób test z 8P core z E core w SOTR 

245KF ma 6P core, same P core puścić?

8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tak walcus ja mam kompa, ja sprawdzilem, nie idzie, ty oczywiscie telepatycznie wiesz lepiej ode mnie :hihot:HIT :hahaha:

A to ze DLVR musi byc wyzej nic uncore to ja wiem ale nie mam potrzeby wyzej krecic bo ring guzik wnosi.

Ty moze wez sie za zdalne naprawienia kakuterow xD

Luuuuuuz, szybki ram też nic nie daje a zamiast 7200 z palca męczyłeś by wbić 8200 ;)

Opublikowano
1 minutę temu, wallec napisał(a):

Luuuuuuz, szybki ram też nic nie daje a zamiast 7200 z palca męczyłeś by wbić 8200

Nigdy nie pisalem ze nic nie daje wiec kolejny raz klamiesz ;) 

ktore to juz klamstwo ?? 

A ramik zawsze ustawiam na cacy niezaleznie od platformy ;) 

Chwile to zajelo po tak dlugiej przerwie od intela ale juz wszystko opanowane i gotowe na nova lake :D