Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ja ci juz ide z wyjasnieniem ;) To po prostu wynika wynika z roznych miejscowek i samego przebiegu ;)  To byscie musieli zrobic tak jak jurek kiedys dokladnie przelot testowy po miejscu testowym.

Ale miejscówkę mamy tę samą, a u niego 245 jest lepszy od 270 i równy z 9800 przed debloatem, gdzie on ma jakąś wykastrowaną windę.

Więc to nie porównania CPU tylko kompilacji Windows, pokazuje mu to bo mam złudną nadzieję że to w końcu zrozumie.

W benchmarku mu ten kastrowany Windows pokazuje kosmiczną przewagę nad moim 9800 czy zachego 270, w realnej grze ta przewaga znika, to samo tyczy się 270 zachego który widać aż tak kastrowanego windowsa nie ma, w benchmarku ma dużo lepsze wyniki, a w realnej grze słabsze.

Od początku jest pisane, wyniki można porównywać tylko w tych samych warunkach.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, wallec napisał(a):

To się nie doczekasz dopóki Ty nie wrzucisz ;)

Ja wrzucę, na normalnym systemie i z statystykami rivy żeby było widać dane sprzętu, mało tego nagram filmik gdzie te testy będą poprzedzone testem stabilności, zobaczymy czy się odważysz na to samo.

PS. Na razie to nie ja się boję rivy i nie ja wrzucam screeny z obrazkiem z "testu" i wklejonym hwinfo

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
22 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Ja wrzucę, na normalnym systemie i z statystykami rivy żeby było widać dane sprzętu, mało tego nagram filmik gdzie te testy będą poprzedzone testem stabilności, zobaczymy czy się odważysz na to samo.

PS. Na razie to nie ja się boję rivy i nie ja wrzucam screeny z obrazkiem z "testu" i wklejonym hwinfo

A tutaj nie przeszkadza Ci że nie ma osd i testów stabilności? Ani nie widać jaki to procesor? Może ktoś troluje i wrzucił screen z 13600kf a Ty zaplusowales?

IMG_5772.thumb.png.55e17693f943bec66ade05e653d23a91.png

Zrzut ekranu (18).png

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie przeszkadza, bo kolega nie wykręca kota ogonem, jak ty przy każdym samozaoraniu. Mało tego pokazał wyniki z benchmarka cp2077 lepsze od moich, więc i z gry ma lepsze.

U ciebie jest na odwrót więc kolejny wałek widać.

Tylko u ciebie i zachego "potenga" jest w benchmarku a w grze :kupa:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, wallec napisał(a):

Zawsze coś nie tak, typowo.

Masz, podbiłem ram na 8266 i rdzenie o 100MHz.

Więcej się nie będę "znęcać" bo na p jest jeszcze 100MHz zapasu a na ramie prawie 200MHz....

image.thumb.png.386148502f20fb74f9afef5ba9648627.png

image.thumb.png.dd06100c48f830f55251c3c9cd8838d6.png

Przypominam, wydajność 9800x3d osiągnięta na 245kf w miejscu i warunkach testowych wybranych przez posiadaczy 9800x3d w temacie intela.

wesołych świąt, piona!

Opublikowano

Nie było mnie tutaj przez jakiś czas, a to co przeczytałem strona po stronie utwierdziło mnie, że z Wallec serio jest coś nie teges. Myliłem się na początku twierdząc , że jest wyznawcą niebieskich ,  on jest po prostu EWANGELISTĄ MARKI :E Nie macie z nim szans i dziwię się, że Wam się chce z nim tyle czasu walczyć. Jedno jest pewne Choroszcz zasłużony.  

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
8 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Ale miejscówkę mamy tę samą, a u niego 245 jest lepszy od 270 i równy z 9800 przed debloatem, gdzie on ma jakąś wykastrowaną windę.

Kolejny raz czytam tutaj bajeczki (nie tylko twoje), że debloat systemu zwiększa wydajność w grach. Co za problem byłoby pokazać porównanie, że tyle FPS więcej jest dzięki oczyszczeniu systemu? Ja sprawdzałem wiele różnych wersji, m. in. maksymalnie okrojone przeze mnie, nowy Windows Server, 26H1, dwa różne Ghost Spectre i nic takiego nie ma miejsca. Windows 10 22H2 (i inne wersje na tym lub starszym kernel'u) ma wyższą wydajność jednak nie ma to nic wspólnego z debloat'em.

To, co ma rzeczywiście wpływ na wydajność to Integralność pamięci i Windows Defender. Żeby wyłączyć jedno i drugie nie trzeba robić debloat'u.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, znaFca napisał(a):

A da się go jakoś wyłączyć tak aby każda kolejna aktualizacja windows go nie włączała?

Jasne, zmieniając wpisy w rejestrze. Ja to robię z innego Windows, można też z Recovery.

reg.exe load HKEY_LOCAL_MACHINE\OFFLINE W:\Windows\System32\config\SYSTEM
reg.exe add HKEY_LOCAL_MACHINE\OFFLINE\ControlSet001\Services\Sense /v Start /t REG_DWORD /d 4 /f
reg.exe add HKEY_LOCAL_MACHINE\OFFLINE\ControlSet001\Services\WdBoot /v Start /t REG_DWORD /d 4 /f
reg.exe add HKEY_LOCAL_MACHINE\OFFLINE\ControlSet001\Services\WdFilter /v Start /t REG_DWORD /d 4 /f
reg.exe add HKEY_LOCAL_MACHINE\OFFLINE\ControlSet001\Services\WdNisDrv /v Start /t REG_DWORD /d 4 /f
reg.exe add HKEY_LOCAL_MACHINE\OFFLINE\ControlSet001\Services\WdNisSvc /v Start /t REG_DWORD /d 4 /f
reg.exe add HKEY_LOCAL_MACHINE\OFFLINE\ControlSet001\Services\WinDefend /v Start /t REG_DWORD /d 4 /f
reg.exe unload HKEY_LOCAL_MACHINE\OFFLINE

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Kolejny raz czytam tutaj bajeczki (nie tylko twoje), że debloat systemu zwiększa wydajność w grach. Co za problem byłoby pokazać porównanie, że tyle FPS więcej jest dzięki oczyszczeniu systemu? Ja sprawdzałem wiele różnych wersji, m. in. maksymalnie okrojone przeze mnie, nowy Windows Server, 26H1, dwa różne Ghost Spectre i nic takiego nie ma miejsca. Windows 10 22H2 (i inne wersje na tym lub starszym kernel'u) ma wyższą wydajność jednak nie ma to nic wspólnego z debloat'em.

To, co ma rzeczywiście wpływ na wydajność to Integralność pamięci i Windows Defender. Żeby wyłączyć jedno i drugie nie trzeba robić debloat'u.

Ale on zwiększa tylko w okreslonych warunkach, nie w normalnej grze , gdzie masz ustawienia max.

W niskiej rozdzielczości, z wszystkim na low, poprawi wyniki jak u mnie gdzie przed debloatem miałem 200+ procesów, po debloacie mam 125, a jak ktoś zainstaluje kastrowanego windowsa z 60 procesami aktywnymi, poprawi jeszcze więcej.W ustawieniach gdzie gpu jest problemem nie zauważysz różnicy.

Ale dzięki za porady jak jeszcze poprawić wyniki, bedzie co sprawdzać, Defendera chyba mam off, a integralność pamięci nie pamiętam, z tego co pamiętam którejś opcji nie mogłem dać na off bo antycheat w bf6 robił raban

Opublikowano (edytowane)

@SylwesterI., przecież ja piszę o tych określonych warunkach, czyli m. in. niska rozdzielczość, tak żeby właśnie karta graficzna nie ograniczała wydajności. Wydawało mi się, że to jest oczywiste i nie muszę o tym wspominać, skoro rozmawiamy o wydajności CPU. Debloat i tak nie poprawia wydajności. Przynajmniej tak jest w przypadku procesorów Intel'a z dużą ilością rdzeni. Pomyślałem, że może jakieś znaczenie ta ilość uruchomionych w tle procesów ma w przypadku procesorów z tylko ośmioma rdzeniami.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Pomyślałem, że może jakieś znaczenie ta ilość uruchomionych w tle procesów ma w przypadku procesorów z tylko ośmioma rdzeniami.

No w końcu ja taki mam.

5 minut temu, tomcug napisał(a):

Tak, to też musi być do gier online.

A jakie masz zdanie na temat wyników porównania, gdzie w benchmarku walcusia i zachego komp osiąga kosmiczne wyniki, a w realnym miejscu słabe?

Już pomijając fakt, że walcuś boi się jak ognia rivy i pokazania statystyk w grze. 

Opublikowano
10 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

No w końcu ja taki mam.

A jakie masz zdanie na temat wyników porównania, gdzie w benchmarku walcusia i zachego komp osiąga kosmiczne wyniki, a w realnym miejscu słabe?

Już pomijając fakt, że walcuś boi się jak ognia rivy i pokazania statystyk w grze. 

Brawo, trochę to trwało ale nareszcie przyznałeś że 9800x3d to słaby procesor 

• Haha 2
Opublikowano
34 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Szczerze, to ja w tym benchmarku nigdy nie bawiłem się w maksowanie wyników wszelkimi dostępnymi trickami, więc nie będę się wypowiadał ;)

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, wallec napisał(a):

Brawo, trochę to trwało ale nareszcie przyznałeś że 9800x3d to słaby procesor 

Każdy procesor jest słaby bo mocy cpu nigdy nie za dużo, ale 9800 przynajmniej robi lepsze wyniki od twojego, w sotrze masz całkowitą porażkę, w cp2077 pokazałeś screeny z painta i boisz się rivy tuner jak ognia, nie dziwie się jak byś miał robić wycinanki w screenach z monitoringiem w grze , było by ci trudniej, 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Przypominam, wydajność 9800x3d osiągnięta na 245kf w miejscu i warunkach testowych wybranych przez posiadaczy 9800x3d w temacie intela.

wesołych świąt, piona!

Przypominam, że 9800x3d nie może pokonać 245KF w grze w miejscu testowym wybranym przez posiadaczy ryzena 9800x3d ;)

• Haha 3