Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, wallec napisał(a):

A i podsumowując ten wasz spam i napinkę.

Ryzen 9800x3d, system po debloat (cokolwiek to znaczy), oszukane, zaniżone detale, tryb okienkowy -> 168fps

Ultra 245KF, system windows 11 22h, normalne detale low, full screen -> 145fps

13% różnicy wydajności :D

Aż nie będę wrzucać wyników z 270k bo się wam przykro zrobi xD

te 145fps  po kolejnym wałku z zmianami gęstości tłumu? przerwanym w odpowiednim momecie bo dalej by spadało? 

moje ustawienia ci nie pasują ? to udowodnij że miały wpływ na wyniki. Zrób identyczny filmik jak mój.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

to co WSZYSCY poza tobą i zachym pisali tu już 100 stron temu, twoje wzrosty nie wynikają z tego że ten kapeć po oc jest dobry, tylko dla tego że robisz wałki na systemach, a w realnej rozgrywce i tak będzie gorzej niż na normalnym czystym, świerzym systemie, któremu co najwyżej się zrobi debloat.

Powtarzam Ci bo chyba nie widzisz o co się napinasz.

W oszukanych warunkach testowych (zaniżone detale), na zdeblotowanym systemie (cokolwiek to znaczy) uzyskałeś różnicę 13% wydajności.

Dodatkowo na Twoim nagraniu, w przeciwieństwie do mojego zupełnie nie widać jakiego komputera używasz.

Powtarzam, napinasz się o 13% różnicy względem 245KF a nawet nie zacząłem wklejać 270K PLUS :D

13 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

te 145fps  po kolejnym wałku z zmianami gęstości tłumu? przerwanym w odpowiednim momecie bo dalej by spadało? 

moje ustawienia ci nie pasują ? to udowodnij że miały wpływ na wyniki. Zrób identyczny filmik jak mój.

Źle nagrałeś to nagrywaj drugi raz, ja nie mam czasu na to.

Ps. Gdzie tutaj zniknął licznik FPS? Czyżbyś ukrywał ten słynny AMDIP?

image.thumb.png.afe984fd3464d15fa23a528d744c2964.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, wallec napisał(a):

Powtarzam Ci bo chyba nie widzisz o co się napinasz.

W oszukanych warunkach testowych (zaniżone detale), na zdeblotowanym systemie (cokolwiek to znaczy) uzyskałeś wynik o 13% szybszy niż intel core ultra 245KF.

Dodatkowo na Twoim nagraniu, w przeciwieństwie do mojego zupełnie nie widać jakiego komputera używasz.

Powtarzam, napinasz się o 13% różnicy względem 245KF a nawet nie zacząłem wklejać 270K PLUS :D

A w drugiej lokacji mam takie same ustawienia i dalej, lepiej, w benchmarku to samo i dalej lepiej, w sotr to samo i dalej lepiej 

ty wklejałeś tylko obrazki z "testu" a nie z gry i twierdziłeś, że to ok, albo filmiki, jak sam kantujesz na gęstości tłumu 

tylko ty bałeś się tu rivy tuner używać :smiech:

jak moje ustawienia lepsze to pokaż filmik jak mój, udowodnij coś, zamiast bredzić :faja:

Zarzuciłeś mi kłamstwo, to cię wyjaśniłem, masz problem, to mnie wyjaśnij.

4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Z narcystycznym zaburzeniem osobowości (NPD) nie wygrasz,radze poczytac sobie jakie cechy przejawia taka oosba i w 100% pokryje sie z choroszczakiem ;) Odpusc juz po prostu. 

On już został wyjaśniony, tego kapcia na wałkach może sobie w buty schować.

11 minut temu, wallec napisał(a):

Ps. Gdzie tutaj zniknął licznik FPS? Czyżbyś ukrywał ten słynny AMDIP?

image.thumb.png.afe984fd3464d15fa23a528d744c2964.png

Tak ukryłem, jak poszedł się amddip spotkać z kapećdip na twoim filmiku w 17s

W dniu 4.04.2026 o 20:30, wallec napisał(a):

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano

Do calego trio mariaczi grajacych wszystkim na nerwach. Ja sobie tylko usiąde, popatrzę, przeładuje i wroce do Was jutro. Mam nadzieje, ze do tego czasu ochloniecie
Spokojnej nocy i sugeruje potraktowac moj wpis powaznie

image.png.c710d99bfb448818c820eec3dc43e34c.png

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tak nawiasem mówiąc to fajnie wyszło, że ten wbudowany benchmark nawet przekłada się na wydajność w samej grze.

Seba  Sylwek(znowu mi się pomyliło) ma 358 fps w benchmarku i 168 fps w grze

Ja mam 315fps w benchmarku i 145 fps w grze

W obu przypadkach różnica dzieląca procesory jest podobna tj. ~13-15%

Edytowane przez wallec
  • Haha 2
Opublikowano

No to co ,ktoś porobi test w SOTR na 14900K z 8 P +8 E core i 8P z HT vs arrow lake 8+8?

W dniu 4.04.2026 o 18:18, ju-rek napisał(a):
  Ukryj zawartość

Zrzutekranu(29).thumb.png.14a9cf92cfc6032a288340912eaf2189.png

Zrzutekranu(30).thumb.png.78a24a5607322cac03ed5df6b0f2ab1d.png

Zrzutekranu(26).thumb.png.205cd3cb20df6eefcd771cfea9377801.png

Proszę :)

chyba dalej cie trzyma gpu.Moze w 720P lub z upscalerem jesli istnieje np % rozdzelczosci

z tego co pamietam to 10900k ma ok 200fps ale chyba na najwyzszych

Opublikowano
4 minuty temu, wallec napisał(a):

Tak nawiasem mówiąc to fajnie wyszło, że ten wbudowany benchmark nawet przekłada się na wydajność w samej grze.

Seba  Sylwek(znowu mi się pomyliło) ma 358 fps w benchmarku i 168 fps w grze

Ja mam 315fps w benchmarku i 145 fps w grze

W obu przypadkach różnica dzieląca procesory jest podobna tj. ~13-15%

Nie masz 145 fps w grze, nigdzie tego nie udowodniłeś 

a w sotr jest 252fps na kapciu i 351 na 9800

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, wallec napisał(a):

@janek25

W sumie jeżeli 9800x3d w oferuje 437fps w SOTR na systemie po deblot

image.png.742c48fc1a9c64747ddf80e26625a2f9.png

A 270K PLUS np 423 fps

image.thumb.png.b80e48efc5515721ea438e6e760e1992.png

To ten 9800x3d jest nieźle przereklamowany (nie będę nawet porównywał wydajności w aplikacjach i różnicy w cenie)

70fps minimalnego więcej na  byle mobasie i byle ram, więcej od topowego  intela na  drogim mobasie i ram 8000+

to idealny przykład inteldip

w average podobnie, ale te dropy na intelu, uuuu porażka 

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, wallec napisał(a):

Mamy pierwsze obniżki.

250kf plus po 899

No nieźle. Wczoraj prawie kupiłem 285k za 1100 zł na lokalnie, ale rozmyśliłem się przy płatności. Monolit jednak lepszy, ale piecze dupa o tego cinebencha :kwasny:

• Haha 1
Opublikowano

Ja to wiem, po prostu nie chwale "gownianej" wydajnosci tylko z tego powodu, ze cos "mam"  :hihot:  Wydajnosc tych cpu jest po prostu bardzo nierowna.

3 minuty temu, tomcug napisał(a):

No do CoDa to nie są szczególnie mocne procesory i nic się z tym nie zrobi ;)

Ram na 10k nie pomoze?? xD

• Haha 3
Opublikowano
W dniu 5.04.2026 o 14:15, janek25 napisał(a):

przegladalem twoje test gracemont vs skymont.

dlaczego wyszło ci ze w call of duty gracemont jest szybszy?

Przejście z procesorów z rdzeniami Crestmont na te ze Skymont (seria Core Ultra 200S) przynosi w grach zysk rzędu 15-26%, przy czym największą różnicę widać w minimalnej liczbie klatek i braku mikro-przycięć, co w szybkich strzelankach jak Warzone jest kluczowe. 

Krótko mówiąc: Skymont jest o tyle szybszy, że w Call of Duty rdzenie "energooszczędne" przestały być wąskim gardłem i zaczęły realnie wspomagać generowanie wysokiego FPS, oferując wzrost efektywności o ok. 70% przy tym samym poborze prądu co poprzednik. 

Dziwne pytanie, jakbym robił testy nie po to, żeby wyszło, jak jest naprawdę, a pod jakąś durną tezę z tępego AI. Na pewno nie przez przypadek tak wyszło. Arrow w CoD wypada przeciętnie względem Raptora bez względu na wybrany wariant - 6 dużych rdzeni, 6 małych rdzeni, cały procesor (24 wątki Arrow vs Raptor bez HT - 24 wątki), w każdym przypadku łomot od Raptora. W wynikach dla dużych rdzeni CoD to także przypadek jeden z najbardziej pesymistycznych, dlatego bez cienia wątpliwości ułomna cache L3 generacji Arrow Lake albo jakaś inna wada projektowa ma swój udział w tym, że te procesory są kiepskie w tej grze.

Opublikowano
4 minuty temu, tomcug napisał(a):

Dziwne pytanie, jakbym robił testy nie po to, żeby wyszło

tak ci sie wydaje.Koligacja windows nie zawsze zadziała za 1 razem :cool: wiec mogleś zachaczć o raptor cove oprócz rdzenia gracemont  ;)