Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przypominam:

- 9800x3d, @SylwesterI. 1080p, detale low, tłum high ale nie poczekał aż tłum przyjdzie tj. Najbardziej optymalny scenariusz- 145fps

image.png.f6e5c502836739afdb2d734018865175.thumb.png.5745f1f39728c2208c7933aff0c77c6a.png

- 245KF, to samo tylko pełny tłum tj. Najcięższe warunki - 145FPS

image.png.f33d10667be69dff62de030f96b43026.thumb.png.1c60ee67b02440e2fbe70f6d02f02aa8.png

-9950x3d, to samo i pełny tłum - 172FPS

Zrzutekranu(18).png.f02cf21b6d6b14656e4b721801c01102.thumb.png.b2aff0446b36d72252b9857adeff03a5.png

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, tomcug napisał(a):

@wallec Zrób zapis gry, udostępnij tutaj i będzie można wtedy porównać. Bo jak ja wrzucę, to będziesz marudzić, że nie masz dodatku i nie możesz wczytać :P

Ponawiam prośbę. Czy da się coś z tym :kupa: w tym wątku zrobić i choćby na święta uwolnić nas od tych dwóch kogucików?

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, wallec napisał(a):

Przypominam:

- 9800x3d, @SylwesterI. 1080p, detale low, tłum high ale nie poczekał aż tłum przyjdzie tj. Najbardziej optymalny scenariusz- 145fps

image.png.f6e5c502836739afdb2d734018865175.thumb.png.5745f1f39728c2208c7933aff0c77c6a.png

- 245KF, to samo tylko pełny tłum tj. Najcięższe warunki - 145FPS

image.png.f33d10667be69dff62de030f96b43026.thumb.png.1c60ee67b02440e2fbe70f6d02f02aa8.png

-9950x3d, to samo i pełny tłum - 172FPS

Zrzutekranu(18).png.f02cf21b6d6b14656e4b721801c01102.thumb.png.b2aff0446b36d72252b9857adeff03a5.png

No u mnie screen z gry u ciebie wycinanki z painta %-)

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
3 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

Kolejny raz czytam tutaj bajeczki (nie tylko twoje), że debloat systemu zwiększa wydajność w grach. Co za problem byłoby pokazać porównanie, że tyle FPS więcej jest dzięki oczyszczeniu systemu? Ja sprawdzałem wiele różnych wersji, m. in. maksymalnie okrojone przeze mnie, nowy Windows Server, 26H1, dwa różne Ghost Spectre i nic takiego nie ma miejsca. Windows 10 22H2 (i inne wersje na tym lub starszym kernel'u) ma wyższą wydajność jednak nie ma to nic wspólnego z debloat'em.

To, co ma rzeczywiście wpływ na wydajność to Integralność pamięci i Windows Defender. Żeby wyłączyć jedno i drugie nie trzeba robić debloat'u.

Żebyś stwierdził, że test został zmanipulowany :hihot:

Opublikowano

@SebastianFM

Zjechanje z 240 do 150 czy 100 procesow daje duzo wyzsze wyniki fps, na 50 procesach to w ogole wszystko smiga.

Ale czy system na tym nie cierpi i nie sa wylaczane jakies wazne funkcje 'bo sa niepotrzebne komus'?

Tak jak dla wyniku karthu wylaczaja/zmieniaja wszystko w biosie co sie da i wynik podbije

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zachy napisał(a):

@SebastianFM

Zjechanje z 240 do 150 czy 100 procesow daje duzo wyzsze wyniki fps, na 50 procesach to w ogole wszystko smiga.

To są tylko puste słowa, niczym nie potwierdzone!

Najnowszy Windows świeżo po instalacji, jedynie wyłączony Windows Defender, liczba procesów się zmienia, ale jest około 140.

138.png.727729020ae0393ca19b7c49e61f62fe.png

Wynik w Cyberku taki sam jak na maksymalnie okrojonym Ghost Spectre!

Domyślne ustawienia CPU, częstotliwości i napięcia (stąd taki wysoki pobór mocy).

Cyberpunk 2077, ustawienia Ray Tracing: Ultra, ustawione przed wczytaniem save.

Nowe miejsce testowe PurePC (czyli to samo, które wybrał @tomcug, tylko po wyjściu na ulicę).

Mój wynik jest wyższy niż w ich teście głównie ze względu na wyłączoną u mnie integralność pamięci (oni testują przy włączonej, ponieważ tak jest domyślnie) i lepsze ustawienia RAM.

115FPS.thumb.png.98bd6d92d1543cc5940c6cf04e1c706c.png

A dlaczego liczba systemowych procesów działających w tle nie ma znaczenia? Ponieważ one są uruchamiane na nieużywanych rdzeniach i nie wpływają na działanie gry.

Te na szaro to inne wątki/procesy niż gra.

Cyberpunk2077.png.4f56890c57034a34fd0dedbc10bd7f0b.png

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)

Ale ghost spectre sam w sobie ma zreudkowana ilosc procesow i te 150-160 masz juz by default.

Normalny niemacany windows ma tak 200-214 w porywach do 240, jak juz wszystko poinstalujesz 

A co jak nie masz procesora intela z malymi jajkami i wszystko idzie na 8/16? :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Zachy napisał(a):

Ale ghost spectre sam w sobie ma zreudkowana ilosc procesow i te 150-160 masz juz by default.

Normalny niemacany windows ma tak 200-214 w porywach do 240, jak juz wszystko poinstalujesz 

Nie, pokazałem ci zrzut z normalnego Windows bezpośrednio po instalacji.

Tak jak napisał @Phoenix., ilość procesów nie ma znaczenia.

37 minut temu, Zachy napisał(a):

A co jak nie masz procesora intela z malymi jajkami i wszystko idzie na 8/16? :)

Nawet w takim przypadku to też nie jest tak, że podczas gry wszystkie rdzenie są obciążone w 100% przez cały czas.

Ja mogę wyłączyć rdzenie E i zrobić porównanie normalny Windows vs Ghost Spectre, tylko że to nie jest moja teza i nie ja powinienem udowadniać, że jest nieprawdziwa.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

To są tylko puste słowa, niczym nie potwierdzone!

Najnowszy Windows świeżo po instalacji, jedynie wyłączony Windows Defender, liczba procesów się zmienia, ale jest około 140.

138.png.727729020ae0393ca19b7c49e61f62fe.png

115FPS.thumb.png.98bd6d92d1543cc5940c6cf04e1c706c.png

1.

Pisałem, u mnie pierwsze testy były na starym windowsie z 200 procesami

u ciebie jest ich 62 mniej, myślisz, że w teście gdzie obciąża się głównie cpu, to nie będzie miało wpływu ? 

ramu tak samo, na czystym systemie zabiera ci 3,5gb, u mnie zajęte było ponad 8gb

po czyszczeniu mam kole 130 procesów a ramu dalej 6.7gb zajęte 

2. chcesz szukać wielkich różnic, a jak masz złe  ustawienia, wobec tego, jak testowaliśmy w tym wątku? 

U ciebie gpu jest bardziej obciążone od CPU, spójrz na mojego screena, u mnie cpu obciążone na 63%, a gpu na 44%

Pisałem ci wcześniej, jak włączysz rt, ustawienia max to debloat nic nie daje. Bo to nie cpu jest głównym problemem w takim scenariuszu.

6 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Ale on zwiększa tylko w okreslonych warunkach, nie w normalnej grze , gdzie masz ustawienia max.

W niskiej rozdzielczości, z wszystkim na low, poprawi wyniki jak u mnie gdzie przed debloatem miałem 200+ procesów, po debloacie mam 125, a jak ktoś zainstaluje kastrowanego windowsa z 60 procesami aktywnymi, poprawi jeszcze więcej.W ustawieniach gdzie gpu jest problemem nie zauważysz różnicy.

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
2 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

@wallec, proszę bardzo. Jak będziesz sprawdzał to ogarnij, żeby w grze była godzina około 10:30.

l.png.d8beaaf7b5a5fc3d35027e8080c192ad.png

A możesz jeszcze oddalić mapę, żebym wiedział w której części gry tego szukać? Dzięki 

Opublikowano
3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

1.

Pisałem, u mnie pierwsze testy były na starym windowsie z 200 procesami

u ciebie jest ich 62 mniej, myślisz, że w teście gdzie obciąża się głównie cpu, to nie będzie miało wpływu ? 

ramu tak samo, na czystym systemie zabiera ci 3,5gb, u mnie zajęte było ponad 8gb

po czyszczeniu mam kole 130 procesów a ramu dalej 6.7gb zajęte 

2. chcesz szukać wielkich różnic, a jak masz złe  ustawienia, wobec tego, jak testowaliśmy w tym wątku? 

U ciebie gpu jest bardziej obciążone od CPU, spójrz na mojego screena, u mnie cpu obciążone na 63%, a gpu na 44%

Pisałem ci wcześniej, jak włączysz rt, ustawienia max to debloat nic nie daje. Bo to nie cpu jest głównym problemem w takim scenariuszu.

Nie obraź się, ale już zaczynasz odlatywać z tymi teoriami. Nie ma znaczenia czy karta graficzna jest obciążona w 63%, 44% czy w 90%. Ty takich podstawowych rzeczy nie wiesz. Mogę obniżyć rozdzielczość do 1280x720, przełączyć DLSS na Ultra Performance, zmniejszę w ten sposób użycie GPU ale nie wpłynie to w żadnym stopniu na FPS, ponieważ jest on ograniczony przez CPU!

@wallec, Heywood, Vista Del Rey, link.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

Nie obraź się, ale już zaczynasz odlatywać z tymi teoriami. Nie ma znaczenia czy karta graficzna jest obciążona w 63%, 44% czy w 90%. Ty takich podstawowych rzeczy nie wiesz. Mogę obniżyć rozdzielczość do 1280x720, przełączyć DLSS na Ultra Performance, zmniejszę w ten sposób użycie GPU ale nie wpłynie to w żadnym stopniu na FPS, ponieważ jest on ograniczony przez CPU!

No bardzo ciekawe, że wiesz lepiej, co mi pomogło w wynikach, niż ja sam %-)

Mało tego akurat tutaj zachy pisze ci to samo co ja, a możesz łatwo wywnioskować, że raczej się nie kochamy, a mimo to mamy te same spostrzeżenia i wnioski, tylko ty wchodzisz i wiesz lepiej co u 2 innych osób pomogło, a zgodnie z twoimi mundrościami nie powinno pomóc :boink:

Opublikowano
5 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Ponawiam prośbę. Czy da się coś z tym :kupa: w tym wątku zrobić i choćby na święta uwolnić nas od tych dwóch kogucików?

Patrząc na Twój awatar, no to Tomek Admin będzie musiał się zastanowić, czy nie kupić jakiegoś czołgu, skoro zwykłe wypowiedzi Tobie przeszkadzają :cool:

Opublikowano
Teraz, leven napisał(a):

Patrząc na Twój awatar, no to Tomek Admin będzie musiał się zastanowić, czy nie kupić jakiegoś czołgu, skoro zwykłe wypowiedzi Tobie przeszkadzają :cool:

Zwykłe? Czytać jak dwóch łosi porównuje który ma większego z czego jeden ma ewidentnie za małego i sobie w paincie przerabia? Byłem adminem na figurkowym forum dekadę i ze mną mielibyście przekichane. :metal:

4 godziny temu, tomcug napisał(a):

@SylwesterI. @wallec Dajcie sobie spokój na Święta, przynajmniej kilka dni niech będzie w spokoju :)

Ale się posłuchali.... Aż miło popatrzeć jak przestali dalej kręcić gównoburzę :mad:

• Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

No bardzo ciekawe, że wiesz lepiej, co mi pomogło w wynikach, niż ja sam %-)

Czego się tyczy ta odpowiedź? Ja nic takiego nie napisałem, coś ci się pomyliło.

33 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Mało tego akurat tutaj zachy pisze ci to samo co ja, a możesz łatwo wywnioskować, że raczej się nie kochamy, a mimo to mamy te same spostrzeżenia i wnioski, tylko ty wchodzisz i wiesz lepiej co u 2 innych osób pomogło, a zgodnie z twoimi mundrościami nie powinno pomóc :boink:

I co z tego, że obydwaj tak piszecie? Gdzie jest potwierdzenie tego? Czy któryś z was napisał np. tak, dzięki Ghost Spectre mam o 10% w takiej i takiej grze, na takich ustawieniach? Nie.

Jak na razie, to ty się "mundrzysz" a nie ja. ;)