Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bo elementy Procka mają wspólne zasilanie i jak ustawisz na sztywno wszystko vcore in na np 1.2, potem pcore voltage na 1.2, potem ecore na 1.2 i ring na 1.2 to brakuje pary by z wejściowego 1.2 zrobić na wszystkich elementach 1.2v i np ring dostaje 1.175v ecore 1.18 itp

w konsekwencji przykładowo potrzebujesz mieć np vcore in na 1.3v potem pcore 1.25v ecore 1.225 ring 1.2v i szkoda się z tym pinkolic na sztywno i mieć wysokie napięcia cały czas jak możesz sobie dać ofset i wtedy Procek sam decyduje ile napięcia puścić w danym momencie i w iddle masz np vcore i. 0.9v a pod obciążeniem 1.315v ;)

dodatkowo dochodzi głupi temat wysokiego taktowania ram i wysokiego d2d - jak wypuścisz RAM na 8000+ i d2d na 36+ to pojawi ci się temat blue screenów po cold boot tj. Niby wszystko działa ale jak wyłączysz pc to po uruchomieniu nawet nie wejdziesz do Windowsa do momentu w którym nie wymusisz ponownie całkowitego re-trainingu systemu 

dwa dni z tym walczyłem 

fajnym patentem na test tego jest wzięcie systemu, na którym ludzie nie potrafią podbić d2d/ngu powyżej 30-32 i dać tylko w BIOS load defaults a następnie włączyć „intel 200s boost” i nagle oba parametry tj d2d/ngu będą działać stabilnie na 32 ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
W dniu 4.04.2026 o 20:30, wallec napisał(a):

@SebastianFM dzięki za wskazanie miejscówki, mega fajnie gniecie i dobrze, natychmiastowo wyjaśnia overclock.
Myślałem, że ring 46 i ngu 35 będą stabilne ale jedna nie i musiałem wrócić do 45/35.

Co do samego testu, niestety z ray tracing mam jakieś śmieszne kilkadziesiąt fps ze względu na radeona, ale pokusiłem się o test na ustawieniach Tomcuga to jest 1080p, wszystko maks i rt off.

Poniżej nagranie - wychodzi poziom 270K Plus / 9950x3d z recenzji na portalu ze zdecydowanie lepszym 1% low (tak zwana topka wykresu)

Odnośnie tego print screenu i rzekomego wzrostu wydajności.
image.png.e75ce6617e1c4168e909a05c59f8a1ae.png

Pamiętajcie, żeby uważać na tego użytkownika.

Poniżej nagranie przedstawiające jak łatwo zmanipulować wynik co już raz zrobił.

Wystarczy przełączyć na duży tłum i nie poczekać aż przyjdą ludki - 1080p -> równie dobrze mogę wkleić taki sam fps jak Sylwek

Dodam jeszcze tylko tyle, że okazuje się, że pierwsze nagranie i tak jest na limicie GPU i po zastosowaniu podkręcenia karty graficznej uzyskuję wydajność najlepszych procesorów ze zdecydowanie lepszym 1% low.

Jest super! Warto robić OC.

Poniżej nagranie

I porównanie:

image.thumb.png.3cbd2139066c66a776ffbcd362b85734.png

image.thumb.png.9ee9a248d724e4641489a9dc95fb6196.png

1. walcuś to nie jest żaden poziom procków z testu tomcuga, bo testujesz na kastrowanym systemie, a Tomcug na normalnym

wszyscy widzieli moje wyniki, na "zwykłym" windows, to teraz masz na kastrowanym :

Cyberpunk2077_2026_04_05_20_17_50_824.thumb.jpg.542b0cfcb2b964c0bd115dc91c263b78.jpg

2. chcąc zarzucić mi to co ty robisz, ładnie się zaorałeś, ciekawe że skończyłeś filmik na wyniku który pokazałeś na screenie, a nie czekałeś aż dalej będzie spadać.

3. tu masz filmik z moich testów i wchodzi tam 181 fps w pierwszej lokacji, czyli 9800x3d wyciera podłogę tym twoim wymaksowanym kapciem intela, a potem fragment z 2 lokacji gdzie robi to samo.

czy mój komp ma lepsze wyniki od testów Tomcuga? Absolutnie nie, jak jest pisane od początku, twoje testy na kombinowanym windows , zawsze były wałkiem.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

9800x3d wyciera podłogę tym twoim wymaksowanym kapciem intela

To juz tak naprawde wiemy to od testow tych cpu :hihot:

Kapec na samym dole, 9800xd na samej gorze xD

obraz.thumb.png.51c0763bc9769d26b541b95f42208434.png

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano

25 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

1. walcuś to nie jest żaden poziom procków z testu tomcuga, bo testujesz na kastrowanym systemie, a Tomcug na normalnym

wszyscy widzieli moje wyniki, na "zwykłym" windows, to teraz masz na kastrowanym :

Cyberpunk2077_2026_04_05_20_17_50_824.thumb.jpg.542b0cfcb2b964c0bd115dc91c263b78.jpg

2. chcąc zarzucić mi to co ty robisz, ładnie się zaorałeś, ciekawe że skończyłeś filmik na wyniku który pokazałeś na screenie, a nie czekałeś aż dalej będzie spadać.

3. tu masz filmik z moich testów i wchodzi tam 181 fps w pierwszej lokacji, czyli 9800x3d wyciera podłogę tym twoim wymaksowanym kapciem intela, a potem fragment z 2 lokacji gdzie robi to samo.

czy mój komp ma lepsze wyniki od testów Tomcuga? Absolutnie nie, jak jest pisane od początku, twoje testy na kombinowanym windows , zawsze były wałkiem.

Stary, co Ty testujesz?

Testy robimy w 1080p, preset niski, tłum wysoki.

Ty masz:

- detale obniżone względem presetu
Twoje detale:
image.thumb.png.faea5a6a5809e6d404a9d497829233e4.png
image.thumb.png.c89b0a9d786c3bf0a332d0a133e306d7.png

Detale z presetu (moje)
C992738A-2B1C-4251-97A8-87C5EF1EE2A3.thumb.png.fa5955ac11d78d7b9aae5f06c5b8197f.png
3B44D51E-E7F8-447E-AE83-6A9B05E9F93E.thumb.png.da3b48b9a0267b9b08d53cb97e469f3a.png

- masz włączony tryb nvidia reflex

- zamiast trybu pełnego ekranu, masz tryb okienkowy

Dodatkowo masz 168 fps a nie 181

17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To juz tak naprawde wiemy to od testow tych cpu :hihot:

Kapec na samym dole, 9800xd na samej gorze xD

obraz.thumb.png.51c0763bc9769d26b541b95f42208434.png

A Ty cichutko tam bo znowu jesteś pierwszy do gadania a nawet nie obejrzałeś nagrania ;) 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, wallec napisał(a):

Stary, co Ty testujesz?

Testy robimy w 1080p, preset niski, tłum wysoki.

Ty masz:

- detale obniżone względem presetu
Twoje detale:
image.thumb.png.faea5a6a5809e6d404a9d497829233e4.png
image.thumb.png.c89b0a9d786c3bf0a332d0a133e306d7.png

Detale z presetu (moje)
C992738A-2B1C-4251-97A8-87C5EF1EE2A3.thumb.png.fa5955ac11d78d7b9aae5f06c5b8197f.png
3B44D51E-E7F8-447E-AE83-6A9B05E9F93E.thumb.png.da3b48b9a0267b9b08d53cb97e469f3a.png

- masz włączony tryb nvidia reflex

- zamiast trybu pełnego ekranu, masz tryb okienkowy

Dodatkowo masz 168 fps a nie 181

A Ty cichutko tam bo znowu jesteś pierwszy do gadania a nawet nie obejrzałeś nagrania ;) 

wszystko na low , bo testujesz cepa, a do drugiej lokacji gdzie ustawienia jak twoje, a wynik wyższy, już nie płaczesz? 

o wyniku bencharka nie wspominasz? %-)

wychodzą twoje wałki na windowsach , a najważniejsze że wychodzą twoje wałki w screenach, co sam pokazałeś, tylko ty wpadasz na takie pomysły żeby przełączać gęstośc tłumu, a filmiki kończyć w miejscu gdzie wałek kończy się na tym co pokazałeś na screenie, a nie czekać dalej aż się ustabilizuje  :cool:

181 też miałem, a ty na wałkach pokazałeś 145 i skończyłeś zanim zacznie spadać  %-)

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, wallec napisał(a):

O co mam płakać do drugiej lokacji jak masz pokazane że jadę na limicie gpu i po oc z ~110 robi się ~116 ;)

Beka z Ciebie, aż się sam sobie dziwię, że Ci odpisuję.

a wyniki masz lepsze od Tomcuga na 5090 i się tym chwaliłeś, ale póki nie nagrałem filmiku to ci nie przeszkadzało %-)

kupujesz kapcie, to masz wyniki kapciowate 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

a wyniki masz lepsze od Tomcuga na 5090 i się tym chwaliłeś, ale póki nie nagrałem filmiku to ci nie przeszkadzało %-)

kupujesz kapcie, to masz wyniki kapciowate 

No przecież to jest oczywiste, że mam wyniki lepsze od Tomcuga bo on testował 245K stock a ja testuje full oc?

Stary, ochłoń sobie bo nie wiem o co się spinasz i nakręcasz i zabierz ze sobą @Phoenix. i @Grolshek co cały dzień siedzą na forum i nic nie piszą a jak trzeba mi ponabijać reputację to reagują na posty po 5 sekundach:D

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wallec napisał(a):

No przecież to jest oczywiste, że mam wyniki lepsze od Tomcuga bo on testował 245K stock a ja testuje full oc?

Stary, ochłoń sobie bo nie wiem o co się spinasz i nakręcasz :D

masz lepsze tylko dla tego że robisz wałki z windows 

na normalnym windows i mi i ktoś tu jeszcze pisał , wyniki pokrywały się z tymi z testu Tomcuga. Mało tego u mnie nawet gorsze były odrobinę, bo winda zasyfiona, aniby po debloacie, ale on jednak na czystej testował.

wrzuciłem kastrowanego windowsa i hop "magiczny bios" się zrobił.

1 minutę temu, wallec napisał(a):

Nie, nie ogranicza.

9800x3d w shadow of the tomb raider jest szybszy niż 245KF.

Chcesz sobie potestować w starfield albo stalker?

dajesz

nowe testy, bo stare już są "bebe" :smiech:

Opublikowano

@SylwesterI.

Czy Ty dalej nie rozumiesz, że ja tu wrzucam wyniki z testów z gierek, żeby zobaczyć jaka jest wydajność a was to boli?

Wrzucam benchmark -> boli was

Wrzucam w miejscówkach w cyberpunk które chcecie => boli was

Wrzucam w tomb raider który chcieliście => boli was

Co Ty mi tu w ogóle próbujesz udowodnić?

Mogę Ci napisać, jak Krzysiakowi, że cieszy mnie bardzo, że dzięki temu, że procesor arrow lake po overclockingu dogonił Twojego 9800x3d zmotywował Cię do usprawnienia komputera i dzięki temu Twój komputer ma teraz wyższą wydajnośc, podziękujesz mi za to czy wrócisz do zasyfionego systemu o niższej wydajności dla zasady? ;)

• Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

No ale to znowu dobieramy sobie giekri z testu liptona tam gdzie kapec wypadl lepiej czyli stalker i starfield czyli kolejne walki xD

Dokładnie tak, bo SOTR jest grą typu, w której arrow źle wypada a ten się cieszy jak szczerbaty na suchary ;)

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, wallec napisał(a):

To ze oszukujesz na kazdym kroku ;) 

1 minutę temu, wallec napisał(a):

Dokładnie tak, bo SOTR jest grą typu, w której arrow źle wypada a ten się cieszy jak szczerbaty na suchary ;)

Typowe narcysytyczne zachowanie xD odwracamy kota ogonkiem.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

A i podsumowując ten wasz spam i napinkę.

Ryzen 9800x3d, system po debloat (cokolwiek to znaczy), oszukane, zaniżone detale, tryb okienkowy -> 168fps

Ultra 245KF, system windows 11 22h, normalne detale low, full screen -> 145fps

13% różnicy wydajności :D

Aż nie będę wrzucać wyników z 270k bo się wam przykro zrobi xD

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)

12 minut temu, wallec napisał(a):

To, co WSZYSCY poza tobą i zachym pisali tu już 100 stron temu, twoje wzrosty nie wynikają z tego że ten kapeć po oc jest dobry, tylko dla tego że robisz wałki na systemach, a w realnej rozgrywce i tak będzie gorzej niż na normalnym czystym, świeżym systemie, któremu co najwyżej się zrobi debloat.