Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może i te klasy nie takie ważne ale podświadomie jakoś lepiej :D

A klasa 200cm bierze 100kWh rocznie a E klasa 300kWh ale różnica w cenie sprzętu jest zbyt duża i nigdy się nie zwróci.

C klasa po kilku latach zwróci cenę dopłaty. To jest 170kWh rocznie

• Upvote 1
Opublikowano

sorry panowie ale tylko Xiaomi

a te klasy A, C to w ogole szkoda gadac ze ktokolwiek sie tym sugeruje :boink:

po pierwsze nigdy sie nie zwroci, po drugie moze byc tak ze ladny pomiar masz tylko w najbardziej eco trybie (czeste w zmywarkach) a realnie korzystasz z trybow o zupelnie innych liczbach

50 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Po co mi

starosc juz puka, co?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, huudyy napisał(a):

Dopóki się coś nie zepsuje :E brat I paru kolegów narzeka niestety. 

Zupełnie nie o to chodziło. To samo można powiedzieć o każdym sprzęcie. Nie ma czegoś takiego, jak najlepszy. Co najwyżej różne. Każdy sprzęt coś robi lepiej, a coś gorzej. Gdyby było inaczej, każdy by brał to samo bez zastanawiania.

10 minut temu, Dimazz napisał(a):

A klasa 200cm bierze 100kWh rocznie a E klasa 300kWh ale różnica w cenie sprzętu jest zbyt duża i nigdy się nie zwróci.

Porównanie samej wartości bezwzględnej brzmi jak idiotyczny sposób porównywania czegokolwiek. Ciężko, żeby wielka lodówa side by side brała mniej prądu od jakiegoś pierdka do kawalerki, nawet jeśli go przewyższa technologicznie. Ciężarówka 500KM będzie szybsza od osobówki 100KM, bo ma większą liczbę? Bezsens. W ten sposób możemy wrócić do telewizorów 15" i prania w misce oraz dorożek, bo mniej kWh bierze, to jest lepsze.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Dimazz napisał(a):

Może i te klasy nie takie ważne ale podświadomie jakoś lepiej :D

C klasa po kilku latach zwróci cenę dopłaty. To jest 170kWh rocznie

Niższa klasa ma szansę w praktyce być cichsza. Chociaż od głośności chyba ważniejszy jest rodzaj dźwięku. Wysoki/niski ton, dźwięk jednostajny/zmienny. Ludzie w opiniach Samsunga często wskazują, że lodówka wydaje dziwne dźwięki. Wiadomo, że dotyczy to jakiego ulamka egzemplarzy, Może też kwestia wypoziomowania, ale jak ktoś ma lodówkę w salonie z aneksem to jest to mega ważne. 

O bezawaryjności radzę poczytać na elektrodzie I szukać odpowiedzi osób, które mają oznaczenie Specjalista AGD. Oni raczej nie polecają konkretnych marek poza Miele. Wypowiadają się o konkretnym modelu 2-3 lata Po tym jak jest dostępny (lub przynajmniej twierdza, że dopiero po takim czasie można się wypowiadać). 

Ostatnio widziałem, że na nowe silniki LG mocno narzekali. 

Z drugiej strony co Serwisant to opinia. 

Warto wygooglować konkretny model i zobaczyć ile postów o awariach jest na elektrodzie 😂

Edytowane przez michasm
  • Upvote 1
Opublikowano

Te nowe lodówy to fajna sprawa. My lata mieliśmy taką typową ~250l pojemności, nie zmienialiśmy bo działała, ale jak więcej żarcia to wszystko jedno na drugim i ciężko było się dobrać do czegokolwiek, już nie mówiąc o chłodzeniu większej ilości napojów, jakieś wysokie butelki itd. Zawaliliśmy Samsunga ponad 2m wysokości, 75cm szerokości. Łącznie 540litrów(370 + 170 zamrażarka)

No i bajka, wszystko się mieści na luzaku, wygodny dostęp do wszystkiego, środkowa półka przesuwana/składana więc więcej dużych butelek, czy cokolwiek wysokiego wejdzie. Świetna zmiana. 

• Upvote 1
Opublikowano

Ja już nie chciałem mebli zmieniac, ale nawet z małego aneksu warto wydzierżawić 70cm zamiast 60cm Na lodówkę. Te szerokie lodówki to mistrzostwo świata pomimo, że nie mam. A tak w ogóle jak ktoś ma średnią kuchnię to najlepiej 83cm.

Kiedys te sprzęty były mega drogie. Dziś 70cm można kupić w cenie 60cm tego samego producenta. Wystarczy zrezygnować z kilku bajerów to cena będzie podobna. 

Opublikowano

Moja prawie 115 waży. Przesunąć ją przesunie samemu, ale wnieść to wiadomo :E Zresztą kurierzy wnosili.

No, ale już nie wróciłbym do mniejszej. Całkiem inna wygoda, a lubię też raz pojechać i zrobić konkret zakupy. Wcześniej po takich zakupach lodówa full, że ciężko było browca wcisnąć, nie mówiąc jak coś więcej się nagotuje i trzeba jakiś gar, czy naczynie wstawić, a teraz luzik. Dzieciak dorasta, siłka itp. coraz więcej wcina więc było warto. Chyba najlepszy zakup jaki w ostatnich latach zrobiliśmy do domu :E 

Opublikowano

No jak ktoś dużo lodu używa to jak najbardziej. U nas się nie zdecydowaliśmy, bo nie używamy za dużo. Zresztą ta manualna kostkarka w samsungu jest świetna. Na górze formy na ~30 kostek, na dole spory pojemnik. Zalewa się, przekręca pokrętłem kostki wpadają do pojemnika, można ich nastukać masę i tylko wybierać bo pojemnik spory.

• Upvote 2
Opublikowano

Ale teraz z wagą mnie zagięliście. Sprawdziłem wagę swojej lodówki 205x60cm - 125 kg. Patrzę na bliźniaczy model 70cm szerokości - 117kg... 

Wtf? Okazuje się, że moja ma klasę energetyczną A, a ta szersze D. Model 60cm z klasą D waży 98kg.

Jak to możliwe, że 2 bliźniacze lodówki o tych samych rozmiarach, tego samego producenta, z tej samej serii różnią się wagą o 27kg?

To nie kwestia, że jedna jest klasą bieda, a druga premium. Obie htw7620. W haier pierwsza cyfra to seria, druga szerokość, trzecia wysokość. Wyglądają w środku tak samo. Mają tę samą głębokość. Wszystkie wymiary i elementy wnętrza się zgadzają. Trochę jakby jedna miała mieć szkielet z plastiku, a druga metalowy 😅

Opublikowano (edytowane)

Bawi się ktoś w jakąś self-hosted domową automatyzację / monitoring? (home-assistant, coś takiego?)

Buduję właśnie chatę (obecnie surowy otwarty) i myślę, co tu ogarnąć na przyszłość.

Na razie w planach:

Na zewnątrz kamerki podpięte do lokalnego serwera z Frigate NVR z detekcją AI.

W środku standardowe czujki ruchu + jakiś abonament na ochronę

W kluczowych włącznikach/gniazdkach przekaźniki do przełączania przez wifi.

Dodatkowo standard - brama, brama garażowa, widofon.

Jeszcze dokładnie nie wiem jak pompa ciepła się z tym zintegruje, ale coś na pewno ma być.

Coś jeszcze warto?

Zna się ktoś na połączeniach światłowodowych? Myślałem, żeby sobie puścić jakiś światłowód na przyszłość od pom. gospodarczego (gdzie będzie urządzenie końcowe operatora), przynajmniej do pokoju "biurowego" i salonu. Oprócz tego będzie oczywiście skrętka kat. 6A.

Edytowane przez krukkpl
Opublikowano
W dniu 13.07.2025 o 14:29, huudyy napisał(a):

pytanie za 100zł - na co Ci apka do indukcji? :E 

Jak nie jestem smartfonowy, tak widzę większy sens niż do lodówki.

Np. zdalne sterowanie, podgląd ile jeszcze czasu ma się gotować (nie trzeba odrywać tyłka od komputera ;) ), usłyszysz alarm końca nawet na drugim końcu domu.

23 godziny temu, michasm napisał(a):

Wypowiadają się o konkretnym modelu 2-3 lata Po tym jak jest dostępny (lub przynajmniej twierdza, że dopiero po takim czasie można się wypowiadać).

Czyli w momencie kiedy z rynku znika i pojawia się nowy model :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Bono_UG napisał(a):

podgląd ile jeszcze czasu ma się gotować

ale że co? :E kamerę do tego chcesz zatrudnić? w mojej indukcji ostatnio odkryłem, że są gotowe tryby gotowania - muszę kiedyś sprawdzić jak to działa.

11 minut temu, Bono_UG napisał(a):

usłyszysz alarm końca nawet na drugim końcu domu.

moje M3 nie jest wystarczająco duże :E 

dla mnie to rozwiązywanie problemów pierwszego świata, rozumiem, że komuś to może ułatwić życie, no ale nie mi.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
29 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Czyli w momencie kiedy z rynku znika i pojawia się nowy model :E

Miałem ostatnio rozminę czy nie kupić właśnie jakiejś "starej" lodówki co miała premierę kilka lat temu i tysiące opinii, ale nowe lodówki oczarowały mnie wizualnie 🤣

20 minut temu, huudyy napisał(a):

ale że co? :E kamerę do tego chcesz zatrudnić? 

Tam jest o tyle faza, że możesz ustawić jak długo ma grzać, a przede wszystkim funkcja utrzymania temperatury. W ogóle to jest faza, bo normalnie jak gotujesz zupę to wiadomo, że gotujesz wodę, a potem wrzucasz zimne Kub letnie rzeczy, więc poczatkowo potrzebujesz względnie dużo mocy, aby utrzymać wrzenie, a potem jak to co wrzuciłeś się ociepla to mniej, więc aby uniknąć mocnego wrzenia i kipienia Co jakiś czas zmniejszasz moc. W nowych w teorii ona robi to sama, ale nie wiem jak działa to w praktyce. 

• Upvote 1
Opublikowano
40 minut temu, michasm napisał(a):

Tam jest o tyle faza, że możesz ustawić jak długo ma grzać, a przede wszystkim funkcja utrzymania temperatury. W ogóle to jest faza, bo normalnie jak gotujesz zupę to wiadomo, że gotujesz wodę, a potem wrzucasz zimne Kub letnie rzeczy, więc poczatkowo potrzebujesz względnie dużo mocy, aby utrzymać wrzenie, a potem jak to co wrzuciłeś się ociepla to mniej, więc aby uniknąć mocnego wrzenia i kipienia Co jakiś czas zmniejszasz moc. W nowych w teorii ona robi to sama, ale nie wiem jak działa to w praktyce. 

Ale taka opcje miała moja indukcja kupiona naście lat temu :E

Opublikowano
9 godzin temu, krukkpl napisał(a):

Bawi się ktoś w jakąś self-hosted domową automatyzację / monitoring? (home-assistant, coś takiego?)

Buduję właśnie chatę (obecnie surowy otwarty) i myślę, co tu ogarnąć na przyszłość.

Na razie w planach:

Na zewnątrz kamerki podpięte do lokalnego serwera z Frigate NVR z detekcją AI.

W środku standardowe czujki ruchu + jakiś abonament na ochronę

W kluczowych włącznikach/gniazdkach przekaźniki do przełączania przez wifi.

Dodatkowo standard - brama, brama garażowa, widofon.

Jeszcze dokładnie nie wiem jak pompa ciepła się z tym zintegruje, ale coś na pewno ma być.

Coś jeszcze warto?

Zna się ktoś na połączeniach światłowodowych? Myślałem, żeby sobie puścić jakiś światłowód na przyszłość od pom. gospodarczego (gdzie będzie urządzenie końcowe operatora), przynajmniej do pokoju "biurowego" i salonu. Oprócz tego będzie oczywiście skrętka kat. 6A.

Ja z abonamentu zrezygnowałem. Mam alarm i czujki i.... nawet raz alarmu nie uzbroiłem :E 

Polecam Ci albo zapoznać się z tym tematem mocniej albo znaleźć ogarniętego kolesia bo ja to olałem trochę i teraz mam do wszystkiego osobną apkę. Niby mogę to spiąć przez Apple, ale jakoś mi się nawet nie chce :E 

Co warto - rolety, oświetlenie (zewnętrzne i wewnątrz). Jeśli masz regulatory temperatury w pomeiszczeniach to też do zintegruj to z netem. Ja mam apkę do tego właśnie - Salus.

Opublikowano
22 godziny temu, huudyy napisał(a):

ale że co? :E kamerę do tego chcesz zatrudnić? w mojej indukcji ostatnio odkryłem, że są gotowe tryby gotowania - muszę kiedyś sprawdzić jak to działa.

moje M3 nie jest wystarczająco duże :E 

dla mnie to rozwiązywanie problemów pierwszego świata, rozumiem, że komuś to może ułatwić życie, no ale nie mi.

A czemu i nie kamera, choć chodziło mi o podgląd ustawionych timerów.

Skoro masz tryby gotowania, to aż prosi się o możliwość dodania własnych, ściągnięcia z sieci nowych.

Dla mnie też zbędne ale mimo wszystko potencjał większy niż pokazywanie ile chłodzić napoje w lodówce ;)